Kamelya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kamelya çiçeği hassas yapıda olan süs bitkileri arasında yer almaktadır. Bu bitkinin bakımı nispeten zordur. Bilhassa kış mevsiminde, büyük pembe, beyaz, ya da kırmızı çiçekleri ile bahçeleri renklendirmektedir. Kamelya bitkisinin çiçeklerinin gelişmesi için diğer bitkilerin aksine soğuk havaya ihtiyacı vardır.

Kamelya Çiçeği Özellikleri

Kamelya çiçeği, çaygiller familyasının en bilinen üyesidir. Doğu Asya’da, bilhassa Çin ve Japonya’da uzun yıllardan beridir yetiştirilen bir bitki türüdür. Kamelya bitkisinin yaklaşık olarak 300 çeşidi bulunmaktadır. Kamelya bitkisinin sayısız çeşit ve melezi bulunmaktadır. Kamelya çiçeğinin yaprak kısımları, 4000 yıldan fazla bir süredir yeşil ve fermente edilen siyah çay yapımında kullanılmaktadır. Aynı zamanda, büyük güzel çiçekleri sebebi ile süs çalısı olarak yetiştirilen oldukça popüler olan başka kamelya çeşitleri de bulunmaktadır. En çok bilinen kamelya çeşidi ise Japon kamelyası olmaktadır.

Kamelya bitkisinin, altta açık yeşil üstte koyu yeşil olan ve dökülmeyen eliptik yaprakları vardır. Çiçeklerin orta kısmında dikkat çeken sarı bir organ bulunmaktadır. Kamelya çiçeği görüntü olarak az da olsa şakayık çiçeğini andırmaktadır. Kamelya çiçeği çeşidine bağlı olarak 15 santimetrelik çapa kadar erişebilmektedir. Genellikle dik bir gelişim sergileyen bu bitki, bahçedeki ılıman alanlarda 4 metre yüksekliğe ulaşabilmektedir. Doğal yaşam alanlarında boyutları 11 metreyi bulabilmektedir. 1000 yaşından fazla olan kamelyalar bulunmaktadır.

Kamelya Çiçeği Bakımı

Toprak, sıcaklık ve konum ihtiyaçları gözlemlendiğinde, bahçelerdeki kamelyalar uzun süre yetiştirilebilmektedir. Kamelya çiçeği 100 yaşına kadar canlı kalabilmektedir. Çeşidi ile bağlantılı olarak 4 metreye kadar büyüyebilmektedir. Direk olarak güneş ışığı almayan yüksek nem oranına sahip, yarı gölge alanlardan hoşlanmaktadırlar. Hava sıcaklıklarının nadir olarak 18 derecenin üzerine çıktığı serin bir mekanda en iyi gelişimi sergileyecektir. Kamelya çiçeğinin toprağının eğer mümkünse kireçsiz ve asidik olması gerekmektedir.

Kamelya Çiçeği Sulama

Kamelya çiçeğinin çevresindeki toprağın kesinlikle kurumaması gerekmektedir. Ayrıca su basması gibi bir durumun da olmaması gerekir. Böyle bir durum meydana geldiğinde bitki tolerans gösteremez ve kısa bir zaman sonra kök kısımları ölmeye başlar. Yaz aylarında haftalık bir defa sulama yapılması yeterli olacaktır. Sulamada kullanılacak olan suyun kireçsiz olması gerekmektedir. Tomurcukların meydana gelmeye başlamasından sonra, sulamanın sınırlı tutulması tavsiye edilmektedir. Nem oranı düşük ise, belirli aralıklarda yapraklara su püskürtülmesi gerekmektedir.

Kamelya Çiçeği Ortam Seçimi

Kamelya çiçeği sınırlı oranda ev bitkisi olarak yetiştirilebilir. Sıcak bir ev ortamında gelişim göstermezler. Bunun sebebi ise kuru ve ısıtma havasına tahammül edememeleridir. Bu bitkinin kış mevsimine karşı dayanıklılığı için bahçedeki doğru konum oldukça önemlidir. Bitkinin sabah güneşinden ve doğu rüzgarından korunması gerekmektedir. Ekim ayından Nisan ayına kadar olan süre bitkinin çiçeklendiği dönemdir. Kamelya çiçeğinin 2-8 derece arası sıcaklıklara sahip olan ortamlara konumlandırılması gerekmektedir.

Yaz mevsimi geldiğinde iyi bir su kaynağı ve bir miktar güneşe tahammül edebilirler. Kamelya çiçeğinde iyi aydınlatmalar ile pek çok yeni tomurcuk oluşmasına zemin hazırlanmış olur. Bitki için önemli olan diğer bir nokta, çiçeklenme döneminin başlamasından önce kuvvetli sıcaklık dalgalanmalarından ve kuru ısıtma havasından korunmasıdır. Çünkü pek çok tür daha sonra çiçek tomurcuklarını döker ve bitki çiçek açmaz.

Kamelya Çiçeği Budama

Neredeyse bütün yaprak dökmeyen çalı bitkileri gibi, kamelyaların da budaması yapılabilir. Bununla beraber, budama genel olarak yalnızca genç bitkiler için gerekli olmaktadır. Böylelikle iyi bir şekilde dallanmaları ve güzel gür bitki haline gelmeleri sağlanmış olur. Budama işleminin yapılması için en uygun olan zaman, yeni büyüme evresinden önce ilkbahar aylarıdır. Ayrıca solan çiçeklerin düzenli olarak kesilmesi gerekmektedir. Bu bitkinin çiçeklenmesini teşvik eden bir uygulamadır.

Kamelya Çiçeği Toprak Seçimi

Kamelya çiçeği hafif asit oranına sahip olan topraklardan hoşlanmaktadır. Aynı zamanda kullanılacak toprakta kesinlikle kireç olmamalıdır. Bu sebepten dolayı kamelya çiçeğinin düşük pH oranına sahip olan ormangülü toprağına ekilmesi tavsiye edilmektedir. Bahçedeki toprağın iyice kazılması ve ekim yapılacak olan çukurun hafif asitli toprak ya da yaprak humusu ile doldurulması gerekir. Kamelya çiçeği hangi ortama ekilecekse ekilsin, toprağın yeteri kadar kalın bir drenaja sahip olduğundan emin olunmalıdır. Bu sayede fazla suyun dışarı akışı sağlanabilir. Eğer kamelya çiçeğinin toprağı evde hazırlanacak ise altı parça beyaz turba ile bir parça yeşil kompost, kum ve ağaç kabuğu kompostosu, genişletilmiş kil karıştırılmalıdır.

Kamelya Çiçeği Besin Takviyesi

Konu gübreleme olduğunda, kamelya çiçeği bir miktar şımarık bir bitkidir. Bitki kireci ya da tuzu tolere edememektedir ancak yüksek oranda azot gerektirir. Bu sebepten dolayı kamelya çiçeği, tomurcuklanmanın başladığı zamanlarda orman gülleri için ağır salınım gösteren gübre ile beslenmelidir. Aşırı yüklenmeye engel olmak için tavsiye edilen gübre oranı yarıya indirilmelidir. Kamelya çiçeği bir saksı içerisinde yetiştiriliyorsa, Haziran ayı sonuna kadar 14 günde bir sulama suyu içerisine sıvı yeşil bitki gübresi karıştırılarak zenginleştirilebilir.

Kamelya Çiçeği Saksı Değişimi

Genç kamelya çiçeklerinin saksısı 2 ya da 3 yılda bir, daha yaşlı olanların ise 5 yılda bir olacak şekilde değiştirilmesi gerekir. Bitkinin saksının değişimi için en ideal dönem Mayıs-Temmuz ayları arasıdır. Kamelya çiçeği saksıdan çıkarıldıktan sonra eski toprak kök kısımlarından dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Daha sonra taze alt tabakaya ekimi gerçekleştirilir. Yeni ekim yapılacak olan saksının önceki saksıdan yalnızca 5 santimetre büyük olması gerekir. Daha büyük bir saksıya ekim yapılırsa alt tabaka aşırı nemli olabilir ve su birikintileri meydana gelir kamelya çiçeği bu durumdan hoşnut olmamaktadır.

Kamelya Çiçeği Kış Mevsimi Bakımı

Kamelya çiçeği kışa hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Kamelya çiçeği genel olarak kış aylarının ılıman yaşandığı bölgelerde açık alanlarda yetiştirilmektedir. Kış aylarının sert yaşandığı bölgelerde ise büyük saksılar içerisinde tutulur. Yaşlı kamelya çiçekleri genel olarak -5 dereceye kadar dayanabilir. Bitki iç ortamlarda yetiştirilmek isteniyorsa sadece hava sıcaklıkları -5 dereceye indiğinde yapılmalıdır. Kamelya çiçeğinin belirli bir süre soğuk havaya ihtiyacı vardır. Böylelikle tomurcuklar açılır ve çiçekler uzun süreler boyunca dayanabilir.