Yaz Mevsimi İçin Bitki Yetiştirmenin En Pratik Yolları

İçinde bulunduğumuz yaz aylarına uygun olacak biçimde bitki bakımlarını yerine getirerek bitkilerin her vakit canlı görünmesine yardımcı olabilirsiniz. Bitki yetiştirirken her mevsimde farklı uygulamaların yapılması gerekmektedir. Bitki yetiştirmede basit ve pratik teknikler sayesinde istenmeyen problemlere karşı önlem alınabilir.

Bitki yetiştirmede ilk olarak, çiçeklerin temizliğinin yapılması, kuru dal ve yaprakların ortadan kaldırılması gerekir. Sonrasında ise eğer soğanlı bitkileriniz var ise bunların dikimini yaz mevsiminde yapabilirsiniz. Ayrıca toprağın, herhangi bir bitkiyi dikmeden önce hazır hale getirilmesi gerekmektedir.

Dünya üzerindeki her bir canlı varlık gibi bitkilerin de bakıma ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri, gelişimlerini devam ettirmeleri, çiçek açmaları ve meyve elde etmek için ihtiyaç duydukları bakımların uygulanması gerekir. Yeteri kadar güneş ışığı görmelerinden yaprakların arındırılmasına, kuru dalların temizlenmesinden nem miktarının dengelenmesine kadar her faktör bitki meraklıları ve evinde birçok bitki yetiştiren kişinin dikkate alması gereken hususlardandır.

Bitki Temizliği Yapılmalı

Bitkilerin temizlenmesinde kullanılabilecek birçok alternatif yöntem vardır. Eğer bitkileriniz narin yapraklara sahipse ya da çiçekleri varsa, yumuşak bir toz bezi yardımı ile bitkinizi temizleyebilirsiniz. Eğer bitkilerinizde geniş yapraklar mevcut ise, nemli bir süngerle bitkinizin temizliğini yerine getirebilirsiniz. Evinizde yetiştirdiğiniz çok fazla bitki var ise, onları duş aldırma yöntemi ile de temizleyebilirsiniz.

Bitkilerin Sulaması İçin Bir Plan Yapılmalı

Her bitkinin gereksinim duyduğu su oranı birbirinden farklı olabilmektedir. Birbirleri ile ayrı su ihtiyacına sahip olabilirler ancak hiçbir bitkinin suyu eksik edilmemelidir. Bazı bitki çeşitleri her gün sulanmayı isterken, bazı bitki çeşitlerinin ise ihtiyacı olan suyun haftada bir verilmesi yeterli olmaktadır. Bu nedenden ötürü baktığınız bitkinin hangi özelliklere sahip olduğu hakkında bilgi edinmeli ve vereceğiniz suyun ayarlamasını ona göre gerçekleştirmelisiniz. Çiçekli bitki çeşitleri çoğunlukla daha fazla suya ihtiyaç duyarken kaktüs gibi bitkilerin ihtiyacı olan su oranı daha azdır. Eğer evinizde birden fazla bitki mevcut ise bir sulama planı yapmanız sizin için yararlı olacaktır. Bu plan sayesinde hangi bitkiyi ne zaman sulamanız gerektiği konusunda herhangi bir karışıklık yaşamazsınız.

İhtiyaç Duyduğu Güneş Işığını Almalı

Güneş ışığı da aynı su gibi bitkilerin temel besin kaynaklarından biridir. Bitkiyi evinizin hangi yerine koyduğunuz onun canlılığı için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Bazı bitkiler direk güneş ışığı ile temasta olmaktan hoşnut olurken, bazı bitki türleri de dolaylı ışığı sever. Bitkilerin güneşi gördükleri açı da gelişimleri üzerinde etkili olan bir unsurdur. Paşa kılıcı, bambu, deve tabanı ya da duvar sarmaşığı gibi bitki çeşitleri güneş ışığına ihtiyaç duysalar da düşük ışık olan karanlık ortamda oldukları zaman daha mutlu olurlar. Bu nedenden dolayı yer aldığı mekanın az güneş ışığı gören bölümünde daha iyi olabilirler. Fesleğen, Yuka, sardunya, sukulent ve Aloe Vera gibi bitki türleri ise bol miktarda güneş ışığı gören yerlerde daha iyi gelişim sergilerler. Bu tür bitkilerin bolca güneş ışığı gören alanlara yerleştirilmesi uygun olacaktır. Ancak, çok fazla doğrudan güneş ışığı gördükleri zaman yapraklarında yanıklar meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı güneş ışığını filtrelemek, ortam için tül perde kullanmak yararlı olacaktır. Öteki taraftan, orkide gibi bitkiler her bakımdan hassas yapıya sahiptirler. Aydınlık ve güneş gören mekanlardan hoşnut olur ancak direk güneş ile temasta olmayı istemezler. Orkideler için uygun olan ışıl şekli süzülen ışıktır.

Nem Düzeyi Kontrol Edilmeli

Nem dengesi de bitki sağlığında önemli olan bir başka husustur. Evlerdeki nem düzeyi dış mekanlara göre daha az olduğu için bitkiler bu durumdan kötü yönde etkilenir. Yeterli seviyede nemin mevcut olmadığı mekanlarda bitkilerin yaprakları sararır, kurur veya kahverengi lekeler ile karşı karşıya kalınabilir. Bu nedenle evinizdeki nem düzeyini kontrol edebilmek için nem ölçümü yapabilen bir alet edinmelisiniz. İç mekan bitkileri genel olarak %40 ila 60 arasında olan nem düzeyine ihtiyaç hissederler. Tropik bitki çeşitlerinde ise nem seviyesi %90 gibi daha yüksek düzeye ulaşmaktadır. Bitkilerin yapraklarında incelme gibi bir durum söz kokusu ise bu nem ihtiyacı olduğu anlamına gelmektedir. Sert ve kalın yaprakları olan bitkiler ise neme karşı daha dayanıklıdırlar.

Toprak ve Saksı Değişimi Aksatılmamalı

Bitkilerin gelişimlerini devam ettirebilmeleri için, onlara ihtiyaç duyacakları kadar alan sağlamanız gerekir. Bu nedenden dolayı toprak ve saksı değişiminin belli periyotlar ile yerine getirilmesi gerekmektedir. Bitkiler büyüdükçe içinde yer aldıkları saksılar onlara küçük gelir ve bu duruma çare olarak daha geniş bir saksıya transfer yapılmalıdır. Bitkilerin bu işleme ihtiyaç duyup duymadıklarını anlayabilmek için kök kısımlarının kontrol edilmesi gereklidir. Eğer toprak çok çabuk kuruyorsa ve kökler saksı dışına tasmışsa bu değişim yapılması gerektiğine işaret etmektedir. Diğer taraftan, her bitki çeşidi için zorunlu olmasa da saksı ve toprak değişimi için uygun olan zaman Nisan ve Mayıstır.

Budama Aksatılmamalı

Bitki gelişimini desteklemek, güçlenmelerini sağlamak, daha sağlıklı bir biçimde gelişimlerini desteklemek, çiçek ve meyvelerin kalite düzeyini artırmak için belli periyotlarda budama yapmanız gerekir. Zayıf ve güçsüz dallardan bitkiyi arındırmak, bitkinin dengesini bozan, büyümesini önleyen kök, dal, yaprak var ise onlardan arındırmak gerekir. Daha düzgün bir biçime sahip olabilmesi için zarar vermeden budama yapmalısınız.

Böceklenmelere Karşı Dikkatli Olunmalıdır

Ev ortamında yetişen saksı bitkilerinde karşı karşıya kalınan böceklenme bitki yetiştirmede sıklıkla yaşanılan durumlar arasında bulunmaktadır. Bitkilerin kök bölümlerinde, toprak veya yapraklarında küçük böcek veya sinekler ile karşı karşıya kalınabilir. Hatta bu canlılar zaman geçtikçe artış göstererek evin her alanına dağılabilirler. Böyle bir durumda ise evde bulunan bütün bitkiler kötü bir şekilde etkilenir. Bitkilerde meydana gelen böcek oluşumları ilaçlar ile ortadan kaldırılabilirken doğal yollarla da çözülebilir.