Hava Bitkisi Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Hava bitkisinin az bakım gerektirdiği ve bakımının çok kolay olduğu düşünülmektedir. Hayatta kalmaları için sadece havaya ihtiyaç duyulduğu düşünülmesi ise hava bitkisi bakımında yapılan en yaygın hatalardan biridir.

Hava bitkisinin görsel cazibesine kapılarak dekoratif bir obje olarak konumlandırılması, hızlı bir şekilde buruşarak ve kurumasına neden olacaktır. Hava bitkisi bakımında tek yapmanız gereken onun gelişimi ve sağlıklı büyümesi için biraz özel ilgi göstermek.


İç Mekân Hava Bitkisi Bakımı

Hava Bitkilerinin bakımı çok kolaydır çünkü büyümek için toprağa ihtiyaç duymazlar. Tüm nemlerini ve besinlerini yapraklarından emerler. Hava bitkiniz için sağlıklı büyüme ortamı sağlamanızın yollarından biri; iyi hava sirkülasyonu sağlamak, diğeri ise parlak ışık ve sudur.


Hava Bitkisi nasıl sulanır?

Artık hava bitkilerinizin havadan daha fazlasına ihtiyacı olduğunu bildiğinize göre, sıradaki şey hava bitkilerinizi nasıl ve ne zaman sulayacağınızı belirlemektir. Hava bitkilerinin iç mekânlarda hayatta kalamamasının bir numaralı nedeni, yeterli su almamalarıdır. Onları haftalık olarak spreyle su püskürterek banyo yaptırabilir, bu işlemi yaz aylarında haftada her gün kış aylarında ise iki haftada bir tekrarlayabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki, içeride tutulan çoğu hava bitkisinin kuruma ihtimali vardır.


Hava bitkisi sulama yöntemi nasıl olmalıdır?

·       Hava bitkinizi bir su kabına (tercihen yağmur suyuna) daldırın

·       Yaklaşık 30 dakika sonra hava bitkinizi kâseden çıkarın ve fazla suyu dikkatlice sallayın.

·       Tamamen kuruyana kadar bir kağıt havlu üzerine baş aşağı yerleştirin.

 

Bunu ne sıklıkla yapmanız gerektiği ise mevsime bağlıdır. Yaz aylarında, onları kış mevsiminden daha sık sulamanız gerekecektir, ki bu yaşadığınız yerde havanın kuru olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Havanın çok kuru olduğu dönemlerde, hava bitkilerinizi haftada iki kez ıslatmanız gerekebilir.


Hava bitkinizi sulama ihtiyacında dikkat edilmesi gerekenler:

Hava bitkiniz donuk mu görünüyor, ya da kuru mu hissediyor? Banyo zamanının ne zaman geldiğini belirlemek için hava bitkinize dikkat etmelisiniz. Eğer bu gibi belirtiler söz konusuysa acil banyo zamanı gelmiş demektir. Hava bitkinize banyo yaptırdıktan sonra çok daha canlı ve taze görüneceğini unutmayın.


Hava bitkilerinizi nerede sergileyebilirsiniz?

Hava bitkileri toprağa ihtiyaç duymadığından, hava bitkilerinizi evinizin her yerinde birçok yaratıcı şekilde sergileyebilirsiniz . Dikkat etmeniz gereken durum: hava bitkinizi koymayı planladığınız alanda iyi bir hava sirkülasyonu ve doğru ışığa sahip olduğundan emin olmanızdır.

Hava bitkileri parlak ışıkta en iyi görünümüne kavuşurlar. Bu yüzden onları çok fazla dolaylı güneş ışığı alacakları bir yere yerleştirebilirsiniz. Doğrudan sabah güneşi iyidir, ancak öğleden sonra sıcağından kaçınmanız gerekmektedir. Hava bitkiniz çok fazla güneş aldığında, yapraklar kuruyabilir ve güneş yanığına maruz kalabilir. Öte yandan, hava bitkileriniz çok az ışık aldığında büyümelerini yavaşlatacak ve yapraklarının rengi cansız olacaktır.

Ortam sıcaklığınınsa kış aylarında 15-16 derecenin altına inmemesi gerektiğini hatırlatalım.

 

Hava Bitkinize Biraz Hava Verin


Son zamanlarda hava bitkisinin kapalı cam teraryumlarda sergilendiğine şahit olmuşsunuzdur. Bu görünüm oldukça etkileyici ve cazip olsa da hava bitkileri iyi bir seçenek olmadığını belirtelim. Hava bitkinizin gelişmesini istiyorsanız, iyi hava sirkülasyonu şart olduğunu tekrar hatırlatalım, bu yüzden kapalı teraryumdan mutlaka uzak durmalısınız. Hava bitkilerinin, sulamalar arasında kuru kalmaları için etraflarında hava akışına ihtiyaç duyduğu da diğer önemli detaydır. Onsuz, çürüme ve uzaklaşma ihtimalleri yüksektir.