Kaktüslerin Bakımı: Suyu Kontrol Etme, Toprak Seçimi ve Farklı Türlerin Bakımı

Kaktüslerin bakımı hem kolay olduğundan dolayı hem de bulunduğu ortamdaki radyasyonu bir nebzede olsa emdiği için yetiştirilen bitkiler arasında yer almaktadır. Bilhassa son dönemlerde dikensiz kaktüs olarak da nitelendirilen sukulentlerin ön plana çıkmaya başlaması sebebi ile popüler hale gelen bir bitki türüdür.

Bir çöl bitkisi olduğundan dolayı zorlu koşullara uyum sağlayabilen kaktüs diğer bitkiler kadar detaylı bakımlara ihtiyaç duymamaktadır. Ancak yine de kaktüslerin bakımı ile ilgili bilinmesi gerekli olan bazı noktalar mevcuttur. Kaktüslerin bakımı ile ilgili doğru bilgilere sahip olmayan kişiler yaptıkları bakım hataları ile kaktüslerin çürümesine neden olabilir. Bu yazımızda sizler için doğru kaktüs bakımı ile ilgili gerekli olan bilgilendirmeleri yapacağız.

Kaktüs Saksı Tercihi

Kaktüsü satın aldığınız kabın içerisinden çıkarmanızın ardından çıkardığınız saksıdan bir miktar daha büyük ancak yine de ufak sayılabilecek bir saksı içerisine yerleştirmeniz gerekir. Kullandığınız saksının mutlaka drenaj deliklerine sahip olması gerekmektedir. Sudan çok fazla hoşnut olmayan bir bitki türü olduğu için fazla suyun bu delikler aracılığı ile dışarı çıkması ve kök kısımlarında çürüklerin meydana gelmemesi son derece önemlidir.

Kaktüs Sulama

Kaktüsleri sulamadan önce kaktüs saksısının altında yer alan tablanın boş olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Tabla eğer dolu ise mutlaka boşaltılmalıdır. Sonrasında kaktüsün toprağını parmağınız ile kontrol etmelisiniz. Eğer mümkün ise yalnızca üst bölümün değil iç bölümünde kuru olduğundan emin olmanız gerekir. Şayet toprak nemli ise sulama işleminin yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Fakat toprak tamamı ile kuru bir halde ise bol su ile düzgün bir şekilde sulama yapabilirsiniz. Sulama işlemini yerine getirirken suyun kaktüsün gövdesine gelmemesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Sulama yaparken sadece toprak ıslanmalıdır. Bu sebepten dolayı ince uca sahip olan bir sulama kabı kullanmanız sizin için faydalı olacaktır.

Toprak Seçimi ve Saksı Değişimi

Kaktüslerin saksısı hem ilk alındığı zaman hem de büyüdüğünde değiştirilmelidir. Bu sebepten dolayı toprak tercihinden saksı değişimine kadar bu konu ile ilgili bilinmesi gerekli olan pek çok nokta mevcuttur. İlk olarak kullanmak istediğiniz saksının en alt bölümüne kesinlikle çakıl taşı yerleştirmelisiniz. Bu sayede fazla sulama yapıldığı taktirde kaktüsün kök kısımları zarar görmeyecektir. Sonrasında çiçek toprağı ve kalın kum karışımından meydana gelen kaktüs toprağı hazırlamalısınız ve bu toprağı saksı boyutunun yaklaşık 3’te 2’si dolacak biçimde, çakıl taşlarının üzerine konumlandırın. Toprağı yerleştirirken çok fazla baskı uygulamamaya dikkat edin. Bu adımın sonrasında elinize sağlam bir eldiven giyinin ve eski saksı içerisindeki kaktüsü kök kısımlarına zarar vermeyecek biçimde dikkat ederek çıkarıp yeni saksının içerisine yerleştirin. Üzerine yine aşırı derecede fazla olmayacak kadar, baskı uygulamadan toprak ile kapatın. Kaktüsü dikmenizin hemen ardından can suyu olarak adlandırılan ilk sulamayı yapmayın. İlk sulama uygulamasını dikmenizin üstünden 1 ya da 2 gün geçtikten sonra yapabilirsiniz.

Sıcaklık, Işık ve Nem

Kaktüs, bol miktarda güneş ışığı almayı ve sıcak havaları seven bir bitki olduğu için onu evinn bu özelliklere en uygun olan bölümüne yerleştirmeye özen gösterin. Pencere pervazlarına veya balkona yerleştirebileceğiniz kaktüslerin sadece öğlen güneşine direk olarak maruz kalmasına engel olun. Öğle saatleri haricinde kaktüsün, güneş ışığını direk olarak almasında herhangi bir problem yoktur. Ev ortamında yetiştirilecek olan kaktüsler yaklaşık olarak 40 dereceye kadar sağlıklı kalabilirler. Bu sıcaklığın üstünde olduğu zamanlarda ise kaktüslerin gelişimleri durur ama canlı kalmaya devam ederler. Sıcaklık değerlerinin -10 dereceye kadar düşmesi de kaktüsler için risklidir. Ayrıca kaktüslerin nemden hiç hoşnut olmadıklarının da bilinmesi gerekir. Bu sebepten dolayı kaktüslerin mutfak gibi yoğun nemli olan bölgelere yerleştirilmesi uygun değildir. Aksi taktide kaktüste çürük olabilir ve mantar gibi pek çok hastalık ile karşı karşıya kalabilir.

Gübreleme

Kaktüsleri ilkbahar aylarında piyasada yer alan çiçek coşturucu olarak adlandırılan özel ürünler ile beslemeni mümkündür. Kaktüs gübreleme uygulamasında kesinlikle hayvan gübresi kullanılmamalıdır. Hayvan gübresi kullanıldığında kaktüsler çürür ve ölümü ile sonuçlanabilir. İlkbahar ayları haricinde gübreleme yapılması halinde arzu edilen sonuçlara ulaşılması da mümkün değildir.

Kaktüs Ne Zaman Çiçek Açar?

Kaktüsler aslına bakıldığında çiçek açabilen bitki türleridir. Ancak bakım uygulamaları doğru bir şekilde yapılmadığı taktide çiçek açma gibi bir durum söz konusu olmamaktadır.

Aslında birkaç çeşidi dışında hemen hemen her çeşidi çiçeklenen kaktüslerin bakımında bilhassa sulama ve güneş ışığı alma noktasında dikkatli olur, kaktüs için yetişebileceği en uygun ortamı sunarsanız yıl içerisinde bir kez çiçek açacaktır. Çiçeklenme ve çiçeklerin dökülmesi arasında yaklaşık 1-1,5 aylık bir süre bulunmaktadır.

Kaktüs Nasıl Çoğaltılır?

Saksı içerisinde büyüttüğünüz kaktüsleri çoğaltmanın en basit ve en bilinen yolu kökten ayırma yöntemi olmaktadır. Bazı zamanlarda kaktüsün kök kısmından yukarıya doğru yükselen, daha zayıf bir halde olan bitki meydana gelir. Birkaç hafta geçmesinin ardından bu zayıf bitki ufak bir kaktüs halini alacaktır.

Bu aşamada kaktüsün kök kısmında meydana gelen bu yeni kaktüsün kök kısmı da ana bitkiden ayrılmaya başlamaktadır. Şayet kaktüsünüzü çoğaltmayı arzu ediyorsanız meydana gelen bu yeni bitkinin kök kısmını ana bitkiden düzgün bir biçimde ayırmalı ve onu hemen yeni ufak bir saksı içerisine ekmelisiniz.

Kaktüsün Çürümesine Nasıl Engel Olunur?

Kaktüsün çürümesine engel olmak için dikkatli olunması gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir:

·     Kaktüsün toprağa dikilmesinin hemen ardından sulama işlemi yapılmamalıdır. Dikimden sonraki ilk sulama 1-2 gün geçtikten sonra yapılmalıdır.

·     Kaktüs hiçbir koşulda aşırı derecede sulanmamalıdır. Toprağın yalnızca üst bölümünün değil neredeyse tamamının kuru olduğundan emin olduktan sonra sulama yapılmalıdır.

·     Kullanılan saksının alt bölümünde drenaj delikleri bulunmalı ve suyun tablaya akıp akmadığı gözlenmelidir.

·     Şayet bir saksının içerisinde birden çok kaktüs bakıyorsanız ve kaktüslerden biri hastalığa yakalandıysa onu hemen diğerlerinden ayırmalı ve başka bir saksıya alarak diğerlerine hastalık bulaşmasına engel olmalısınız.

·     Kullanılan saksının kaktüs için ideal olduğundan emin olunmalıdır.

·     Kaktüste böceklenme, sineklenme ve solucan oluşumu gibi durumlar mevzu bahis ise kesinlikle gereken ilaçlamalar yapılmalıdır.

·     Kaktüsün havadar ve nemden uzak bir alanda olduğundan emin olunmalıdır.

Bu gibi durumlar konusunda dikkatli olunmadığı taktirde kaktüsün kök kısımlarında çürükler meydana gelecektir. Sayılan bu noktalara dikkat ederek kaktüsünüzün çürümesine engel olabilirsiniz.