Akşam Sefası Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Park ve bahçelerde en çok tercih edilen çiçeklerin başında akşamsefası gelmektedir. Akşamsefasını diğer çiçeklerden ayıran ve isminin de akşamsefası denilmesini sağlayan özelliği diğer çiçekler gibi gündüz değil de akşam ezanı okunduktan sonra güzel kokular eşliğinde çiçek açmasıdır.

Akşam Sefası Nasıl Bir Bitkidir?

Akşamsefasının çok yıllık ve tek yıllık türleri bulunur. Genellikle bahçe çiçekçiliğinde ön plana çıkmaktadır kesme çiçekçilikte çok fazla tercih edilmez. Çünkü çiçekleri kesme çiçekçilik tarzına çokta uygun değildir. Akşamsefasının çiçeklerini akşam açıp gündüz kapatması bir hayli merak uyandıran hayrete düşüren bir olaydır. Farklı ve değişik desenleri ile bir araya gelince daha farklı bir enerji oluşturur. Akşamsefasına çok benzeyen kardeş giller den bir çiçek daha bulur. Onun özelliği akşamsefasının tam tersine gündüzleri çiçeklerini açıp akşamları kapatmasıdır. Ona da gündüzsefası denilir. Akşamsefasının zıt kardeşidir.

Akşamsefasının Özellikleri Nelerdir?

Akşamsefasının en önemli özelliği sabahları çiçeklerini kapatıp akşam ezanından sonra çiçeklerini açmasıdır. Bu sebeple bitkiye akşamsefası veya gecesefası isimleri verilmiştir. Bitkinini ana vatanı güney Amerikan’ın tropikal bölgeleridir. 1 metreye kadar boyları olabilen akşamsefası çok çabuk büyürler.

Ekim zamanı ilkbahar aylarıdır. Çiçek renkleri pembe, kırmızı, eflatun, turuncu, sarı ve beyaz olabilir. Bununla birlikte benekli çizgili ve karışık desenli türleri de bulunmaktadır. Genellikle yaprakları kısa çiçekleri ise uzun bitkidir. Rengârenk çiçekleri bir boru etrafında oluşup açan çiçeklerden oluşur. Bu şekli ile huniyi andırmaktadır. Bitkinin kökleri kalın ve yumru şeklindedir. Akşamsefasının en güzel özelliklerinden birisi bitki kendi kendisine çoğalabilmektedir.

Akşamsefasının kökleri çok derinlere inmez. Bundan dolayı eğer evde de yetiştirmek istiyorsanız diğer bitki türlerine kullanıldığı gibi çok derin saksılar kullanılma zorunluluğu yoktur. Akşamsefasını evde yetiştirmek isteyenler için en doğru saksı seçimi enlemesine geniş olan saksılar kullanmak olacaktır.

Akşamsefası Bakımı Nasıl Yapılır?

Akşamsefası bitkisi yetiştirilmesi en kolay bitkilerden berhanesidir. Bakımı için özel olarak bir şey yapılmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Halk arasında arsız bir bitki olarak da tanımlanır.

Akşamsefasının Sulaması Nasıl Yapılmalıdır?

Akşamsefası bitkisi suyu seven bitkilerden bir tanesidir. Genel olarak suyu çok severler. Akşamsefası bitkisinin toprakları sürekli nemli olması bitkinin daha sağlıklı ve güzel yetişmesine sebep olur. Fakat susuz kalınca da hemen solup yıpranmazlar. Aynı çöl bitkilerinde de olduğu gibi belirli bir süre kendi içinde depoladıkları su ile idare edebilirler. Yani akşamsefası bitkisi suya dayanıklı bitkiler grubunda da yer alabilirler. Akşamsefalarının en çok etkilendikleri ve kendileri için olumsuz olan havanın çok soğuk olması ve çiçeklerde don olayının yaşanmasıdır. Akşamsefası don olayı yaşarsa hayata veda edebilirler.

Akşam Sefası Hangi Alanlarda Yetişir?

Akşamsefası ayırt edici özelliklerinden bir diğeri de yayılmayı çok sevmeleridir. Geniş alanlara yayılabilir kendi kendisine çoğalabilir güzelliklerine güzellik katabilme özelliklerine sahiptirler. Bu sebeple bahçelerde küçük alanlarda yetiştirilmesinden ziyada daha geniş alanların tercih edilip akşamsefasının ekilmesi daha doğru olur. Akşamsefası aynı zamanda evde de yetiştirilebilen bir bitkidir. Evde de derinlemesine geniş olan saksıdan çok enlemesine geniş olan saksılarda evde de verimli akşamsefaları yetiştirebilirsiniz. Saksıda yetiştirirken dikkat edilmesi gereken diğer bir unsurda saksını fazla suyu dışarıya atabilme özelliğine sahip olması gerekir. Çünkü bu arayı çok iyi ayarlamak gerekir. Toprağı nemli olmalı fakat kökleri aşırı suyun için de maruz kalırsa çürüme riski ile de karşı karşıya kalınabilir.

Akşam Sefası Hangi Aralıklarla Sulanmalıdır?

Genellikle akşamsefaları için günde 2 defa sulamak yeterli olacaktır. Fakat bu sulama yaz aylarında farklılık gösterebilir. Sulama miktarı arttırılabilir. Akşamsefalarında sulama miktarı önemli olduğu kadar sulama suyunun ısısı da önemlidir. Kış aylarında yapılan sulama da suyun ısısı oda sıcaklığı derecesinde olmasına dikkat edilir. Sulama suyunun önceden bekletilip suyun kireçten arındırılarak kullanılması da akşamsefalarının daha verimli olmasını sağlaya diğer bir püf noktalardan birisidir.

Akşamsefasının sulama şekilli çok önemli değildir. Önemli olan yeterli miktarda suyun bitkiye ulaştırılmasını sağlamaktır. İster yağmurlama şeklinde ister direk dibine su dökerek sulama yapabilirsiniz. Akşamsefasının yaprakları veya çiçeklerinin ıslanması da itkiye zarar vermemektedir. Bu sebeple fıskiye yöntemi de kullanarak sulama da yapılabilir. Eğer ki evde yetiştirdiğiniz akşamsefasını sulama yaptıysanız saksının alt tabağında kalan suyu dökmeniz lazım. Yukarıda da bahsedildiği gibi u bitkinizin köklerinin sürekli su içerisinde kalmasına sebep olacaktır buda çürümesine yol açacaktır.

Akşamsefasının Işık İhtiyacı

Akşamsefası güneşi seven ışığı seven bir bitki türüdür. Bundan dolayı evinizin güneş alan ışık alan yerlerine koymanızda fayda vardır. Özellikle sabah güneşi akşamsefasının ir şifa kaynağıdır. Vazgeçilmezidir diyebiliriz. Bu demek değildir ki akşamsefası güneş görmezse yaşayamaz. Hayır, böyle bir şey de söz konusu değildir. Eğer ki akşamsefasını yetiştirdiğiniz alanınız güneş görmeyen veya ışık almayan bir yer olsa bile bu bitkiyi yetiştirebilmeniz mümkündür. Dediğimiz gibi akşamsefaları hem dayanıklı hem de arsız bitkilerdir. Bu tarz ortamlarda da yasabilmektedirler. Sadece aşırı karanlık tabiri caizse zifiri karanlık ortamda olmaması yeterli bir yaşam koşuludur.

Akşam Sefasının Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Bilinildiği üzere akşamsefası aşırı dayanıklı ve güçlü bir bitki türüdür. Ama her bitkininde olduğu gibi akşamsefasının da bazı hassasiyetleri söz konusudur. Bu hassasiyetlerin başında soğuk hava şartları gelmektedir. Akşamsefalarının köklerinde donma söz konusu olduğunda geri dönüş artık çok zor olabilir. Böyle bir durum olabileceği aman kış ayların da köklerinden sökülüp daha ılıman bir yere ekilip sonrasında tekrar eski yerine transfer işlemi gerçekleştirilebilir. Bu işlemi bahçede açık alanda yetiştirdiğiniz akşamsefası için geçerli bir durumdur. Eğer ki evde bir akşamsefası yetiştiriyorsanız normal oda sıcaklığı yeterli olacaktır.

Akşamsefasının toprağı suyu iyi tutması ama fazla suyu da atabilme özelliğinde olandan tercih edilmelidir. Yani akşamsefasının toprağı drenajı çok iyi yapabilmelidir. Besin kaynağı içerisinde fazla bulunan toprak kullanımı akşamsefasının verimliliğini arttırır. Hatta kökleri daha da fazla hava alabilsin diye perlit te yerleştirilebilir. Perlit silis volkanik taşlara denilen isimdir.

Akşam Sefasına Gübre Gerekir Mi?

Her bitkinin de canlanması vitamin alması ve güçlenmesi için nasıl gübreleme işlemi yapılabiliyorsa akşamsefası içinde yapabilirsiniz. İlkbahar ayları akşamsefasının dikim ayı olduğu gibi gübreleme ayıda olabilir. Sıvı ya da katı gübreleme işlemi yapabilirsiniz.

Akşam Sefasına Budama İşlemi Gerekir mi?

Akşamsefası arsızlığıyla ve kendi kendine çoğalabilme geniş alanlara yayılabilme özelliğinden dolayı budama işlemi gerektirmez.

Akşam Sefası Çoğaltma işlemi Nasıl Yapılır?

Akşamsefasının bitki çoğaltma yöntemi genellikle tohumdan yapılmaktadır. Akşamsefasında tohumlar belirgin olarak görülür kış aylarının başlangıcında toplanarak saklanır. Çok hızlı ve gelişim gösterdiği için tohum en çok tercih edilen yöntemdir. Tohumlar sonbahar aylarında ya da kış ayının başlangıcında toplanır. Toplanan bu tohumlar birkaç hafta serin ve gölge bir yerde kurutulur. Kurutulan tohumlar serin ve hava almayan bir yerde saklanılması en doğru olanıdır.

İlkbahar ayı akşam sefasının ekim ayıdır ilkbaharda bitkinin tohumu diğer besin ögeleri ile birlikte karıştırılarak toprağa ekilir. Ve bu şekilde filizlenmesi sağlatılır. Akşamsefasının ekim zamanı ilkbahar zamanlarıdır. İlkbaharda en verimli ay ise nisan ayıdır. Nisan ayında ekim yapılması akşamsefasının çoğalması ve filizlenmesi ihtimalinde artış gösterecektir.

Akşam Sefasının Ekim Alanı Nasıl Olmalıdır?

Akşamsefasının ekileceği yer güneş ala ışıklı ve sıcak olan bir alana ekilmesi gerekmektedir. Akşamsefası tohumunun çabuk filizlenmesi için toprak yumuşak olmadır. Yumuşak toprak tohumun filizlenmesinde yardımcı olan unsurlardan birisidir. Akşamsefası ekilecek yerinde bel yardımı ile toprağın havalandırılması en güzel püf noktalardan biridir. Toprak havalandırma işlemi yapıldıktan sonra yabani otların ve cisimlerin temizlenmesi akşamsefası verimliliği için hem de tohumun filizlenme olasılığında artış sağlayan unsurlardan birisidir.

Akşamsefasının kökleri çok derin olmadığı gibi tohumlarının da çok derine ekilmemesi gerekir. Toprağa 5 cm derinliğinde ekilmesi en uygun mesafedir. Ekim yapılan toprağın gübreli olması ekmeden önce gübre ile havalandırılması da bitkiye fayda sağlayan yöntemlerdendir. Tohum ekimi yapılan toprağın aynı anlı akşamsefası sulama şekli gibi de sulanması gerekir. Düzenli aralıklarla sulama işlemi yapılır. Yaklaşık olarak 2 ila 4 haftalık bir zaman diliminde akşamsefası bitkisinin tohumlarında filizlenme meydana gelir. Arzı bitki olan akşamsefası hızlı bir şekilde büyüyüp gelişme göstererek salınmaya başlarlar. Bu esnada ekim yapılan yerin bol güneş alması bitkinin gelişmesinde etkili bir yol olacaktır.

Akşam Sefası Ne Zaman Çiçek Açar?

Akşamsefası çiçeği renkleri çok çeşitlilik göstermektedir. Çift renkli çiçekleri olan akşamsefası bitkileri olduğu gibi, benekli, çizgili olan çiçekler de açanları bulunmaktadır. Beyaz, pembe, sarı ve kırmızı renk çiçek açan akşamsefası bitkileri de bulunmaktadır. Sıcak yaz mevsiminin ortalarına doğru çimlenmeye başlayan akşamsefaları, sonbahar mevsiminde don görülünceye kadar çiçekli kalabilen bitkiler olarak karşımıza çıkmaktadırlar.

Akşam Sefası Çiçeği Çeşitleri

Akşam sefası çiçeği çeşitleri oldukça fazladır. Bu bitkilerin kiminin çiçekleri ala renklidir, kimileri çizgili, kimileri de düz beyaz, düz pembe, düz kırmızı, düz sarı renkte olabilmektedir. Bu bitkilerin geneli kokusuz olup ancak çok hoş kokuya sahip olan türlerine rastlamak da mümkün olabilmektedir. Oldukça fazla sayıda da türleri vardır. Bu bitkilerin bazı türleri yemeklik olarak yetiştirilirken bazı türleri de bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

Akşam Sefası Çiçeği Neden Gece Açar?

Çok kolay yetiştirilebilen, hemen hemen her koşula dayanıklı bir yapısı olan ve çok fazla toprak seçmeyen akşamsefası çiçeği neden gece açar çok merak edilen bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Gecesefası ya da akşamsefası olarak adlandırılan bir bitkidir. Böyle bir ad ile anılmasının sebebi akşamüzeri çiçek açması ve sabah da bu açmış olan çiçeklerin solmasından kaynaklanmaktadır. Bu bitkinin çiçeklerinin ömrü bir günden kısadır. İkindi vaktinden sonra ve güneş batmadan hemen önce çiçek açarlar ancak ne yazık ki çiçekleri ertesi sabah solar. Daha sonra bu bitkiler akşamüzeri tekrar çiçek açar ve bu süreç sonbahardaki ilk dona kadar böyle sürer gider.

Akşam Sefası Çiçeğinin Faydaları Nelerdir?

Bakımı oldukça kolay olan bir süs bitkisi niteliğine sahip bulunan akşamsefası çiçeği faydaları saymakla bitmeyen bir çiçekli bitkidir. Çok yıllık ve de aynı zamanda otsu bir çiçek olan akşamsefasının 10 gr. kadar çiçeği bir litre kadar suda haşlanıp günde birkaç kaşık olarak kullanıldığında iştah açıcı bir etki göstermektedir. Adet düzensizliği olan kişilerde adet düzensizliğini giderici etki gösterir.

Ağrı kesici özelliğe sahiptir. Terletici etkisi olması sebebiyle toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Bağırsak ve midenin çalışmalarını düzenleyici etkisi vardır. İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. Kabızlık sorununa iyi gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahiptir. Cildin yaşlanmasının geciktirir ve sağlıklı, sıkı bir görünüm kazandırır. Gerçekleştirilen kalıtım deneylerinde kullanılmış olan akşamsefası köklerinin solucan düşürücü ve müshil etkisi olduğu görülmüştür. Akşamsefası çiçeğinin yaprağının faydaları, yağının faydaları, ayrı ayrı bulunmaktadır.

Akşam Sefasının Sağlığa Faydaları

Akşamsefası bitkisinin çayını yaparak kullanmak için, koparılan çiçeklerini gölgede kuruttuktan sonra çay olarak kullanmak mümkündür Çay olarak tüketildiğinde son derece faydalıdır. Akşamsefasının diğer bir kullanım şekli de baş ağrısı için taze koparılmış olan akşamsefası yapraklarını ağrının olduğu noktaya koyarak, bir bezle sımsıkı sarılması biçimindedir. Bu şekilde ağrılı noktaya sımsıkı bağlanan akşamsefası bitkisi yaprakları ağrıyı giderici etki gösterir. Akşamsefası ayrıca baharat olarak da kullanılabilmektedir. Çok az miktarlarda salatalarda kullanıldığında hoş bir hoş koku katar. Canlı çiçekler ile bahçeleri süsleyen akşamsefası hem şifalı hem de mis kokularının yanı sıra hoş görüntüleri ile de son derece ilgi çekici süs bitkileri arasında yer almaktadırlar.

Akşam Sefası Zehirli Bir Bitki Midir?

Akşamsefası pek çok yönüyle merak uyandıran bir bitki olma özelliğini taşımaktadır. İnsan sağlığına faydasının varlığı söz konusu olan akşamsefası zehirli mi bu kafalarda kimi zaman bir soru olarak ortaya çıkmaktadır. Ancak bu konuyla alakalı olarak herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak şu var ki akşamsefası bitkisi zehirli bir bitki olma özelliğine sahip olsaydı, şifa amaçlı olarak kullanılamazdı. Fakat burada çok önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konu daha dikkate alınmalıdır. Her bitkinin faydası olduğu gibi, gereğinden fazla, şifa kaynağı olarak kullanılması halinde insan sağlığı bakımından ciddi yan etkilerin ortaya çıkabilmesi olası bir durumdur. Bu bakımdan her bitkide olduğu gibi akşamsefası bitkisinin de şifa amaçlı kullanımlarında bilgi sahibi olmak ve gereğinden fazla kullanımlardan kaçınmak büyük önem taşımaktadır.