Kedi Kumu Kaç Günde Bir Değiştirilmelidir?
Kediler, doğal yaşam alanlarında tuvalet ihtiyacını kumda giderirler. Toprak alan veya diğer kumlu alanların hepsi, onlar için idealdir. Kum kullanmalarının nedeni ise tuvaletlerinin üstünü örtme dürtüsünden gelir. Aslında bu dürtü, köpeklerdeki kemik gömme dürtüsüyle benzerdir. Bir kısmı doğuştan gelir, bir kısmı da süregelen yaşam içerisinde öğrenilir. Kedilerin kum kullanma alışkanlığı doğal yaşamlarında da olduğu için, ev ortamında zorluk yaşamazlar.
Özellikle yavru kedileri bentonit diye adlandırılan kumlara alıştırmak oldukça kolaydır. Kumun yerini öğrenmeleri ve onlarla birkaç kez pati sürtme alıştırmalarını yapmanız halinde kısa sürede alışkanlık kazanacaklardır.
Kediler, temiz hayvanlardır. Tuvaletlerini yaptıktan sonra, yemek yedikten sonra ve oynadıktan sonra dilleriyle kendilerini temizlerler. Kendi bedenlerindeki hijyeni doğal olarak yaşam alanlarında da görmek isterler. Bu nedenle kedi kumlarının her zaman temiz olması gerekir. Kedi sahipleri, kum temizliği için kendilerine bir rutin belirleyebilir.
Kedi Kumu Eleme İşlemi Nasıl Yapılır?
Kedi kumlarını koyduğumuz kum kaplarının temizliği iki farklı şekilde yapılır. İlk olarak eleme yöntemi kullanılır. Eleme yapmak için bir adet kedi kumu küreğine ihtiyacınız vardır. Bu kürekler çeşitli büyüklükte deliklere sahiptir. Kirli kuma daldırılan kürek, sağa sola hafif hareketlerle sallanır. Bu işlemin amacı topak haline gelen kirli kumun kürekte kalmasını ve temiz toz halinde bulunan kumun, deliklerden tekrar kum kabına düşmesini sağlamaktır.
Bu işlem kaptaki tüm pisliği temizleyene kadar tekrarlanabilir. Kum kabı temizliği için kullanılan ikinci yöntem, kaptaki kumun komple çöpe dökülmesidir. Kum boşaltıldıktan sonra yeni kum kaba alınmadan önce, kirlenmiş kabın yıkanması gerekir.
Kum Kabı Nasıl Yıkanır?
Kediler için kullanılan kum kabı, içerisindeki kumun boşaltılmasından sonra iki şekilde temizlenebilir. Birinci temizleme şekli, nemli bir bez yardımıyla silmektir. Özellikle çok kirli olmayan kum kapları için bu yöntem uygulanarak temizlik yapılabilir. İkinci temizleme yöntemi ise kabın yıkanmasıdır. Kabı yıkamak için geniş bir alana ihtiyacınız vardır. Bu nedenle duşa kabin, balkon, banyo küveti gibi yerler tercih edilebilir. Kum kabında kalan yapışmış kirleri temizlemek ve bakterilerden arındırmak için sabun, bebe şampuanı gibi kimyasal olmayan temizleyiciler kullanılmalıdır. Ovma gerekirse temiz bez kullanılabilir.
Yıkama işlemi bittikten sonra kap kurumaya bırakılır. Son olarak yeni kum kaba dökülmeden önce kabın nemli olmadığından emin olun. Eğer kap nemli ya da ıslaksa, döktüğünüz kum tekrar yüzeye yapışır. Hem kum ziyan olur hem de temizlemek zorlaşır.
Kedi Kumu Çeşitleri Nelerdir?
Kedi kumları doğal olanlar ve doğal olmayanlar olarak temelde iki grupta toplanır. Doğal olan kumlar, farklı malzemelerden üretilir fakat hepsi doğal olduğu için sağlığa zararı yoktur. Doğal olmayanlar ise kimyasal içerikli kumlardır.
Ülkemizde ve dünyada en yaygın kullanılan doğal olmayan kedi kumu; slika adı verilen kumdur. Bu kum kristali andıran bir görünüme sahiptir. Kumda oluşan koku sorununa en etkili çözümü bu kum verse de hem kedilerin sağlığı için hem de sizin sağlığınız için tehdit oluşturmaktadır. Özellikle küçük patili dostlarımız, bu kumları yutabilir. İç organlarına zarar verebileceği için çok tehlikeli olabilir.
Bentonit Kedi Kumu
Ana maddesi sodyum bentonit olan bu kum çeşidi adını buradan alır. Bentonit kedi kumu, dünya genelinde en çok tercih edilen kum türüdür. Bu kumun hijyenik olması ile beraber en güzel özelliği topaklanmasıdır. Kedi tuvaletini yaptıktan ortalama 30 saniye sonra ıslanan bölge topak haline gelir. Bu sayede kürek yardımıyla topak kaptan alınır.
Kum kabını topaklardan temizlemek çok kolay olduğu için bu kedi kumu çeşidi en çok tercih edilenlerdendir. Kumu cazip kılan bir diğer özelliği ise farklı kokularla harmanlanıp satılmasıdır. Özellikle pudra, lavanta ve Marsilya sabunu gibi yoğun kokulu maddelerle birleştirilir. Bu sayede bekleyen kum bir süre daha kokmamaya devam eder. Fakat bu özellikte sınırlı sürede etki eder. Nihayetinde 2 gün kadar süre boyunca kumu temizlemezseniz, muhakkak kokma olacaktır.
Diğer Doğal Kedi Kumları
Lüle taşından üretilen sepiolit kum çeşidi de ülkemizde kullanılan kumlar arasındadır. Her ne kadar sağlıklı olsa da topaklanmadığı için çok hijyenik değildir. Aynı zamanda kedi sahiplerini de çok yorduğu için, sıklıkla tercih edilen kumlar arasında değildir. Kokuyu hapsetme ve emiş gücü kapasitesi yüksek olsa da, topaklaşmaması nedeniyle tercih edilmez.
Benzer niteliklere sahip bir diğer kedi kumu çeşidi, diatomit kumudur. Emiş gücü yüksek ve toz halindedir. Yine bu kumda da topaklanma olmadığı için ilk tercihler arasına girmeyi başaramaz. Doğal kumlar arasında yer alan bir diğer çeşit de talaş kumudur. Aslında bu malzemeye kum demek çok da doğru olmaz. Bildiğimiz odun talaşı olan bu malzeme, emiş gücünden ziyade kokuyu hapsetme özelliğiyle bilinir. Fakat çok hijyenik olmadığı ve bazı kedilerin kullanmayı sevmediği için çok tercih edilen bir çeşit değildir.
Yeni Nesil Kedi Kumu
Kedi kumları arasına son yıllarda katılan Cat’s Lucky adındaki bu kum, şimdiye kadar anlattıklarımızdan çok farklıdır. Öncelikle doğal malzemelerden üretildiğini söylemekle işe başlayalım. Görüntü olarak ağırlaştırılmış talaşı andırsa da talaş değildir. Bu kumun iki çeşidi bulunur. Bir tanesi kısa tüylü kediler için, diğeri ise uzun tüylü kediler için üretilmiştir. Kum, yapısı gereği doğal çam kokusuna sahip olduğu için asla kokma yapmaz.
Bentonit kedi kumlarının en büyük sorunlarından biri, eve yayılmalarıdır. Kedinin patisine yapışarak ya da kedinin kumu kazarken etrafa saçması yoluyla her yere dağılırlar. Bu kum çeşidinde böyle bir sorun yaşanmaması için, kullanılan malzemeyi ağırlaştırmışlardır. Bu sayede kum etrafa yayılmaz. Emiş gücü ile beraber, topaklanma gücü de çok yüksektir. 20 saniye gibi kısa bir sürede sıvıyı emerek topaklanır.
Bu kedi kumunun en önemli özelliği ise %100 doğal olması ve tuvalete atılabilir olmasıdır. Evet, yanlış duymadınız. Tamamen organik olduğu için, su ile birleştiğinde çözünür ve asla giderleri tıkamaz. Aynı zamanda doğaya bir zararı da yoktur.
Kedi Kum Kabı Çeşitleri Nelerdir?
Kedinin kumunda karar kılındıysa sıra geldi doğru kum kabını bulmaya. Kum kapları aslında materyal olarak benzerdir. Farkları ise tasarımlarında ortaya çıkar. En bilinen iki çeşit; açık ve kapalı olarak isimlendiren kum kaplarıdır. Açık kum kabı her yerde görmeye alıştığımız, sert plastikten yapılan, kenarları ovalleştirilmiş dikdörtgen şeklindeki kaplardır. Kapalı olanlar ise, klipslerle bu dikdörtgen üzerine tutturulan kapaklı versiyonlarıdır.
Açık olan kum kaplarına nazaran, kapalı olanları seçmek daha mantıklıdır. Etrafı tamamen kapalı olduğu için içerideki kumun dışarı sıçraması mümkün değildir. Bu sayede etraf temiz kalır. Açık kum kapları, daha küçük kediler için uygundur. Yavru kedilerin kapalı kum kaplarına alışması bazen zaman alabilir. Kapalı kapların içine girmek için bir kedi penceresi bulunur. Bu kedi penceresine yavru kediler bazen adapte olamayabilir. Fakat büyük kediler bu mantığı kısa sürede kavrayabildikleri için sorun olmayacaktır.
Otomatik Kum Kapları
Standart kum kapları dışında bir de otomatik kaplar vardır. Süre ayarlı ve sensörlü olan bu kaplar, kediyi kaba girdiği anda algılar ve süreyi başlatır. Bu süreyi siz manuel olarak belirlersiniz. Örneğin 1 dakika süre ayarlanmış olsun. Kedi içeri girdikten 1 dakika sonra kum kabı kumu otomatik olarak elemeye başlar. Kirli ve topaklanmış kum, çekmece gözüne düşer ve temiz kum yüzeyde kalır. Size sadece çekmece gözünü boşaltmak kalır. Mükemmel bir üründür fakat çok tercih edilmemesinin sebebi fiyatlarıdır.
Otomatik kum kaplarının fiyatı, standart kapların neredeyse 10 katı fiyatlarını bulur. Bu nedenle tercih sebebi değildir. Fiyatı haricinde kaba karşı temkinli yaklaşılmasının ve pek tercih edilmemesinin bir diğer sebebi ise, yaygınlaşamamış olmasıdır. Alışılagelen internet sitelerinde satışı pek olmadığı için, güvenli bir alışveriş algısı uyandırmamaktadır. Bu nedenle bu kum kaplarını evlere sokmak için sanırım biraz daha yaygın hale gelmesini bekleyeceğiz.
Kedinin Kumla Oynaması
Kediler, tuvaletlerini yapmaya başlamadan önce kumun içine girerek bir çukur kazarlar. Bu nedenle kum kaplarına en az 5 litre kumu komple dökmek gerekir. Kalın bir tabaka halinde yüzeyde kum olması önemlidir. Büyük kum kapları için bu litre 7 cm kadar çıkarılabilir. Kumda kendine bir tuvalet çukuru açmak için, kediler önce birçok yeri kazarak doğru yeri bulmaya çalışırlar. Yani kediniz, kaba girdikten sonra birçok yeri sürekli kazıyorsa bu normaldir.
Kendilerince doğru yeri kazdıklarını anladıklarında ise tuvaletinin üstünü de aynı şekilde saniyelerce etraftaki diğer kumlarla örtmeye başlarlar. Koklayarak tam olarak örttüklerinden emin olmak için bir süre işlemi tekrarlarlar. Bu durumda normal kabul edilir.
Tuvaletini yapıp, üzerini örttükten sonra dışkıyı bulup kabın dışına çıkarıyor ve bununla oynuyorlarsa işte burada bir terslik vardır. Özellikle yavru kedilerde bu duruma rastlanabilir. Aslında bu, onlar için bir nevi oyundur. Fakat dışkıda bulunan mikroplar patisine bulaşacağı için ve kedilerin sürekli patilerini yalamak gibi bir huyları olduğu için tehlike çanları çalmaya başlar.
Dışkısıyla oynayan kediyi bu huyundan vazgeçirmek gerekir. Öncelikle kedi tuvaletini yaptıktan sonra kumun başında bekleyerek, topaklaşan kumu kürek yardımıyla vakit kaybetmeden alın. Ardından kedinin kumun dışına çıkmasını sağlayın. Çıktıktan sonra kedinizle oynayarak onunla zaman geçirin. Bu işlemleri bir süre tekrarlamanız halinde sorun çözülecektir.
Kedilerde Kum Alerjisi Neden Olur?
Kedilerin de tıpkı insanlar gibi alerjileri olabilir. Elbette buna kesin tanı konabilmesi için veterinerler tarafından kontrol edilmesi ve testlerinin yapılması gerekir. Eğer kediniz kum kabına girdikten sonra hapşırmaya başlıyorsa bu alerji belirtisi olabilir. Fakat alerji aslında kumun kendisine değildir. Kumlar farklı kokularla satılır. Çam kokusu, Marsilya sabunu veya lavanta gibi kokulara sahip kumlar, bu maddelere karşı kedinin hassasiyet duymasını sağlayabilir. Eğer kumla ilgili bir sorun yaşıyorsanız, farklı bir koku seçeneği olanı deneyin.
Mesela çam kokulu kum kullanıyorsanız, Marsilya sabunlu kuma geçiş yapın. Eğer kedide hapşırma sorunu devam ediyorsa, son olarak kum tanesi türünü değiştirin. Genelde ince taneli kumlar, çok tozludur. Bu toz da kedileri tetikleyebilir. Kalın taneli, az tozlu kumları kullanmayı deneyin. Sorun hala devam ediyorsa muhakkak vakit kaybetmeden veterinerinize danışın ve çözüm fikirlerini uygulayın. Kediler, bazı bitkilere karşı da hassas olabilirler.
Kum kabının yakınlarında bulunan bir bitkiniz varsa, bitkinin ya da kum kabının yerini değiştirerek durumu tekrar gözlemleyebilirsiniz. Özellikle zambak çiçeği, kediler için tehlikelidir. Yemesi ya da çiçeğin polen ve yapraklarına kedinin temas etmesi, istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu ve bunun gibi tehlikeli sayılabilecek diğer bitkileri kedilerinizden uzak tutabilirsiniz.