Yatak Odanızda Yetiştirebileceğiniz Bitkiler

Yatak odasında yetiştirebileceğiniz bitkiler hoş bir görüntü oluşturmaktan daha fazlasını yapabilmektedir. Ruh durumu iyileştirebilir, yaratıcılığa katkı sağlayabilir, stres düzeyini düşürebilir, havanın kirlenmesine sebep olan maddeleri doğal olarak filtreleyebilir ve daha fazlasını da yapabilir.

Birçok insan hava kalitesinin ne derece önemli olduğunun bilincinde değildir. Evlerimizde boya, yalıtım ve mobilyalar iç ortam havasını formaldehit ve benzen gibi toksinler ile kirlenmesine yol açabilir. Ev ortamındaki havayı temizleyebilmek için bitkilerin gücünden yararlanılabilir. Yatak odasında yer alan bir bitki, yapraklardaki gözenekler aracılığı ile zararlı gazları emebilir ve her gün solunan havayı filtreleyerek temizlenmesine sebep olabilir.

Yatak odasında bulundurulan bitkilerin sağlık yönünden birçok yararı olmasının yanında, her çeşit iç ortama hoş bir dekor dokunuşu ve harika bir enerji verirler. Yaşadığınız alanlara bir miktar yeşillik katmak istiyorsanız sizler için sıralayacağımız bitki türlerinden tercih edebilirsiniz.

Patos Sarmaşığı

Patos sarmaşığı bilinen diğer adı ile pathos sarmaşığı bitkisi bütün yaşam alanları için ideal bir bitki türüdür. Yer aldığı ortamda kusursuz bir görüntü oluşturur. Yatak odaları içinde son derece uygun bir bitkidir. Patos sarmaşığı havayı temizleyen bitkiler içerisinde yer almaktadır. Karbon monoksit, formaldehit ve benzeri maddelerin filtrelenmesinde etkilidir. Bu bitkinn bakımı ve yetiştirilmesi de oldukça kolaydır. İç ortamların havasının toksinlerden arındırılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kokuların giderilmesini sağlar.

Aloe Vera

Aloe vera, NASA’nın en iyi hava temizleyen bitkiler listesinin içerisinde bulunan bir türdür. Gece saatlerinde bulunduğu ortama oksijen yayarak uyku alanını kusursuz hale getirir. Aynı zamanda bakımı son derece kolay olan bir bitki türüdür. İhmal edildiği zaman bu durumu tolere edebilen bir bitkidir. Etli bir bitki olan aloe vera tıbbi yararları ile bilinmektedir. Yaprak kısımlarından sağlanan jel sıyrıklar ve yanıkları iyileştirmek için kullanılmaktadır.

Kılıç Çiçeği (Paşa Kılıcı)

Kılıç çiçeği aynı zamanda paşa kılıcı ve peygamber kılıcı olarak da bilinmektedir. Bu bitki, havayı neredeyse diğer bütün ev bitkilerinden daha iyi bir şekilde temizler. Kılıç çiçeği son derece dayanıklı bir bitkidir. Kılıç çiçeğinin güçlü yaprakları, toprağın besin yönünden fakir ve yağmurun düzensiz olduğu Batı Afrika’nın zorlu şartlarında hayatta kalabilecek şekilde adapte olmuştur. Bakımı son derece basit olan kılıç çiçeği, yatak odaları için uygun bir tercihtir. Kılıç çiçeği Nasa’nın en iyi 10 hava temizleyen bitki listesinin içerisinde bulunmaktadır. Ayrıca gece saatlerinde karbondioksiti oksijene çeviren birkaç bitkiden biridir. Günün tüm saatlerinde bulunduğu ortamın havasını temizlemektedir.

Barış Çiçeği (Yelken Bitkisi)

Barış çiçeği iç ortamlar için kusursuz bir bitkidir. Güzel beyaz çiçeklere sahiptir. Yatak odalarına yerleştirilebilecek bitkiler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Bunun sebebi ise havayı temizleyen bir bitki türü olmasıdır. Havayı aseton, alkoller, formaldehit, benzen ve trikloroetilenden temizledikleri bilinen bir bilgidir. Barış çiçeği zehirli bir bitki türüdür. Bu sebepten dolayı çocukların ve evcil hayvanların erişemeyeceği alanlara konumlandırılmalıdır. Barış çiçeği aynı zamanda yelken bitkisi olarak da bilinmektedir. Bu bitkinin bakımında toprağın nem dengesinin sağlanması ve dolaylı güneş ışığı alan bir alan yerleştirilmesi önem arz etmektedir.

Dağ Palmiyesi

Anavatanı Guatemala olan dağ palmiyesi kısmi ya da tam gölge alanlardan hoşlanmaktadır. Bu sebepten dolayı dağ palmiyesinin ofislerde, alışveriş merkezlerinde ve doğal ışığın az olduğu ya da hiç olmadığı kapalı ortamlarda geliştiği söylenebilir. Aslında, aşırı derecede ışık dağ palmiyesinin yanmasına neden olmaktadır. Bu nedenden dolayı bitki bulunduğu ortamda parlak pencere kenarlarından uzak tutulmalıdır. Havayı temizleyen bitki türleri arasında yer alan dağ palmiyesi bulunduğu ortama hoş bir hava katacaktır.

Areka Palmiyesi

Areka palmiyesi, her çeşit iç ortama yemyeşil estetik bir hava katan tropikal bir bitki türüdür. Areka palmiyesi trikloroetilen, benzen ve formaldehit gibi zararlı maddeleri uzaklaştıran hava temizleme kabiliyetine sahiptir. Hava temizleyen bitki denildiğinde ilk akla gelen bitkilerden biridir. Bu bitkilerin toprakları eşit seviyede nemli tutulduğunda parlak doğrudan olmayan ışıkta en iyi biçimde gelişim sergilerler.

Hedera Helix

Hedera helixin bilinen diğer adları arasında duvar sarmaşığı ve İngiliz sarmaşığı yer almaktadır. NASA’nın listesinde üst sıralarda yer alan başka bir bitkidir. Hava temizleme özelliğine sahip olan bu bitki ksilen, benzen, formaldehit ve toluen emiliminde oldukça etkilidir. İngiliz sarmaşığı yalnızca havadaki zararlı maddelerin temizlenmesine yardımcı olmakla kalmamaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalara göre küf ve hayvan dışkısının havadan temizlenmesinin yanında alerji belirtilerini de iyileştirebileceğini de göstermektedir.

Kauçuk Çiçeği

Kauçuk çiçeği göz alıcı yaprakları ile az bakım ihtiyacı olan oldukça hoş bir bitkidir. Bu bitki güçlü bir toksin giderici ve hava temizleyici özelliğe sahiptir. Kauçuk çiçeğinin bol yaprakları büyük oranda kirletici ve zararlı maddeyi çekerek iç ortam havasını mükemmel bir şekilde temizlemektedir. Kauçuk çiçeğinin topraklarının, sulama işlemi arasında kurumasına müsaade edilmelidir. Toprak kuruduğu zaman sulama işlemi yapılmalıdır. Bitki orta ya da düşük ışıkta tutularak gelişimi için olumlu etki oluşturulmaktadır.

Dracena Massengena

Bu bitki hava temizleme özelliği olan bitkiler arasına yer almaktadır. Bu sebepten dolayı yatak odası da dahil olmak üzere pek çok alanda yetiştirilebilir. Son derece güçlü ve dayanıklı bir bitki türüdür. Yer aldığı ortama farklı bir hava katarlar. Işığı bol miktarda aldığı taktirde hoşnut olan bir bitkidir.

Philodendron

Bu bitki aynı zamanda kalp yapraklı salon sarmaşığı olarak da bilinmektedir. NASA’nın hava temizleyen bitkiler listesinde philodendron da yer almaktadır. Bakımı son derece basit olan bir bitkidir. Bu sebepten dolayı evlerde sık sık tercih edilmektedir. Bu sarmaşık bitkisinin kalp biçimindeki yaprakları görünüm açısından çekici farklı varyasyonlara sahiptir. Bilhassa formaldehit emilimi konusunda oldukça etkilidir. Fakat, bu sarmaşık bitkisi zehirlidir. Bu nedenden dolayı evcil hayvanlardan ve çocuklardan uzak tutulmalıdır.