Şemsiye Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Şemsiye çiçeği bakımı oldukça basit bir çiçek çeşididir. Uzun müddet dirençli olan bu çiçekler, senelerce yaşam sürebilmektedir. Çiçeğin doğada türleri yer almaktadır. Ev ve ofislere renk katan dekor çiçeği olarak kullanım yerleri yer almaktadır. Şemsiye çiçeği bakımı hususunda bilgiler vermek gerekir ise:

Şemsiye çiçeği, doğrudan güneş ışığında kaldığı zamanlardan hoşnut olmaz. Aydınlık alanda korunabilir.

·     Çok düşük ışığın yer aldığı, karanlık yerlerde de gelişim gösteremez. Yaprağı solar.

·     Şemsiye çiçeğine sulama yapılır iken, toprak üstünden sulama yapılması gerekmektedir. Suyun tüm toprağa eşit bir biçimde dağılmış olduğundan emin olmanız gerekmektedir.

·     Şemsiye çiçeğinin yaz mevsiminde haftada iki kez, kış mevsiminde ise haftada bir kez sulama yapılması tavsiye edilmektedir. Sulama sırasında, sulanan kabın aynı miktarda olması gerekir.

·     Çiçek kurumaya başladığında sulama işlemi yapılması gerekmektedir. Toprağı eliniz ile kontrol ederek, nemine bakılması gerekir. Eşit bir şekilde sulama yapıldığına önem verilmelidir. Saksının alt tabanında su birikmişse suyu dökmeniz gerekir. Zaman ile koku, kirli su ve böceklenmesine sebep olabilmektedir.

Genellikle bu bilgiler güzergahında şemsiye çiçeği bakımı yapılır ise, uzun seneler dirençli çiçek büyütebilirsiniz. Şemsiye çiçeğinin manası, çiçeğin görüntüsünün şemsiyeyi andırmasından kaynaklanır.

Şemsiye Çiçeğine Budama Yapılır Mı? Çiçeği Neler Zarara Uğratır?

Şemsiye çiçeği, zarif dalı olan bir çiçek olduğu için, çiçek atmosfer akımının bulunduğu alanlardan uzak tutulması gerekir. Kapıların ağzından, pencere kenarlarından ve cereyan görebileceği yerlerden uzaklaştırılması gerekmektedir. Zaman geçtikçe yaprağında solma ve sararma meydana gelebilir. Kökün kırılıp çürümemesi için, saksıyı çok fazla sallandırmamak gerekmektedir. Şemsiye çiçeğine budama yaparak, daha çok yaprak açmasını temin edebilirsiniz. Budama uygulamasını yapar iken, kuruyan solan yaprakları yerinden kesmenizin ardından, budanmış olan dalın hava akımına uğramaması için üstünün kapatılması gerekmektedir. Budanmış olan dalı, mum ya da soğuk silikon ile kapatmanızda sakınca yoktur. Şemsiye çiçeğinizin toprak değişim vakti geldiğinde, değişme için nisan ayı tercih edilmektedir. Saksıyı, yer aldığı saksıdan biraz daha boyutu büyük bir saksıya yerleştirmeniz, daha sağlıklı olur.

Genellikle şemsiye çiçeğinizin bakımı yapılır iken, eğer sağlıklı olduğunu görüyor iseniz, vitamin desteği almasına gerek görülmez. Saksı çiçeğinin genel nitelikleri, aydınlık yerlerde daha iyi gelişim sürmeleridir. Evde saksıda yer alan çiçek, karanlık bir ortamda gelişim sürer ise, yaprağı solar ve dökülür. Ev içinde gün ışığı mekanında büyütülmesi gerekir.

Şemsiye çiçeği toprağının iyi kalitede olmasına özen gösterilmesi gerekir. Şemsiye çiçeği, palmiye bitkisini minyatürü görünümünde olmaktadır. Kırılgan ve zarif çiçekler olarak tanınmaktadırlar. Dekoratif amaçlı tercih edildiğinde, oldukça güzel görüntüler elde ederler. Eski Mısır’da, papirüs çiçeğinden elde edilerek üretilmiştir. Şemsiye çiçeği de papirüs çiçeğinin türünden olmaktadır. Tropik ve ısısı yüksek yer çiçeğidir. İnce uzun ve yeşil yaprağı ile, bazen bir çimden ayırt edilmesi güç olmaktadır. Şemsiye çiçeği, sıcaktan hoşnut olmasından ötürü akvaryumda bile yaşam sürebilen bir çiçek türüdür.

Şemsiye Çiçeği Çoğaltma

Şemsiye çiçeği bitkisi dal dal olan bünyesinden ötürü en kolay kökten ayırma tekniği ile çoğaltılabilir. Saksı dibinden çıkartılan yavru kökü ana gövdeyi zarara uğratmadan alarak bu su içinde üç gün bekletip güzel bir toprak ile yeni saksıya ekebilirsiniz.

Şemsiye Çiçeği Nitelikleri

Cyperaceae ailesinden olan cyperus türü, tüm evrene yayılmıştır. Genel olarak tropikal ve alt tropikal yerlerde rastlanılır. Şemsiye çiçeğinin Latin dili Cyperus alternifolius olarak bilinir. Yaprağı uzun olan bir sapın üstünde, pek çok ince uzun yaprakçık tümüdür. Sapın uç kısmındaki yaprakçık bir şemsiye gibi birlikte büyür.

Bu çiçeğin kış soğukluğuna karşı direnci çok fazla denilebilmektedir. Eksi on iki dereceye dek yaşam sürebilirler. Kış aylarında yaşanan don olaylarında yaprağı bozulsa bile ilkbahar mevsiminde tekrardan yeşermeye başlarlar. Her geçen sene daha çok bol hale gelerek ve gürleşerek gelişmelerini sürdürmeye devam ederler. Çiçeklenmesi içinse açık havada olması gerekmektedir. Kış mevsiminin sonunda açmış olduğu çiçeği bilindiği üzere çiçeği pek andırmaz, ufak yeşil buğday başağını andıran çiçekleri mevcuttur.