Sardunya Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Bazı zamanlarda kimi evlerin balkonlarının renkli renkli çiçekler ile çevrili olduğuna şahit olursunuz. Bu evleri gördüğünüz zaman me kadar da güzel bir balkon diye sklınızdan geçirebilirsiniz. Bu balkonları güzel gösteren çiçekler arasında sardunyalar da yer almaktadır.

Yaz ayları geldiğinde çiçek açıp renklenen balkonları, salonları renklendiren bu bitkiyi daha yakından tanımak için siz okurlarımıza hazırladığımız yazıyı okumaya devam edebilirsiniz. Belki bu yaz siz de balkonda küçük farklılıklarda bulunarak görenleri balkonunuzun güzelliği ile mest edebilirsiniz.

Henüz duygularını yansıtmamış güzel aşklar için iyi bir tercih olacak sardunyanın sahip olduğu anlam sonsuz aşktır. Sardunyalar genel olarak bir kişiye karşı duyulan sevgiyi dile getirmek için hediye verilir. Bir kişi aşık olduğu insana duygularını açıklamakta zorlanıyor ise, sardunya çiçeği ile harika bir fırsat oluşturabilir.

Sardunya kokusu ve huzur ile dolduran görüntüsü ile insanda mutluluk etkisi oluşturur. İlk kez görüşeceğiniz bir kişiye sardunya vermenizi tavsiye ederiz. Uzun senelerdir süren bu sardunya geleneğinin, birçok aşık çifti bir araya getirdiği de söylenmektedir.

Sardunyalar bakımı kolay olan bitki türleridir. Genel olarak sıcak ve ılıman iklim bölgelerinden hoşlandığı için bilhassa Ege, Akdeniz coğrafyasında ev bahçelerinde ve çevre peyzajında sıklıkla yer verilen bir bitki türüdür. Sardunya bakımı için atılması gereken ilk adım taze kesim yapılmış bir bitki edinmektir. En ideal zaman Eylül ayı diyebiliriz. Kesim yapmak için tepe noktasından 6 santimetre mesafe bırakılması gerekmektedir.

Her bitki türünde olduğu gibi sardunyanın da senelik saksı değişimi gerçekleştirilmelidir. Mart ya da Nisan ayı bakımda saksı değişimi yaptıktan sonra gübre verebilirsiniz. İlk gübrelemeyi ilkbahar aylarında son gübrelemeyi ise sonbahar aylarında yaparsanız, bitkinin ömrü uzun olacaktır.

Toprak değişiminin ardından toprağın fazla sıkışık olmamasına dikkat edin. Bir miktar havadar bırakılırsa, oksijen ile teması daha düzgün olacaktır. Kış aylarında düşük hava sıcaklıklarında don riskine karşı bitkinin kök kısımlarına gübre ilavesi yapmak toprağın kuru ve sıcak kalmasına yardımcı olacaktır. Bitkinin kök kısımları da don riskine karşı muhafaza edilmelidir.

Konum

Sardunyanın canlılığını uzun süre boyunca devam ettirmesi için ılık ve nemli havaların bulunması gerekir. Akdeniz Bölgesi’nde sıklıkla ev ve bahçelerde karşı karşıya kalınan sardunyalar, cam önünde yetiştirildiklerinde daha da canlı bir yapıya sahip olurlar. Güneş ve yeteri kadar oksijen sardunyalar için eksik olmaması gereken unsurlardır. İlkbahar aylarında çiçek açan sardunya, kasıma kadar çiçek açmasını sürdürür.

Sıcaklık

Bu hoş bitki yaz aylarında coşarken, kış geldiği zaman daha dikkatli bir bakımı arzu eder. Sardunya güneş ışığından hoşlanan bir bitki türüdür; evin güneş gören yerlerine konumlandırabilirsiniz. Sardunyayı kış aylarında 7 derecenin altında olan yerlerde bulundurmamanızı tavsiye ederiz. Şayet sardunyayı renkli ve canlı halde görmeyi arzu ediyorsanız, yaklaşık olarak 15 derecelik bir ortamda bulunmasını sağlamalısınız. Çiçek açma evresine geldiği zaman biraz gölge bir alanda bulunması daha doğru olacaktır.

Aşırı derecede rüzgar ile karşı karşıya kalırsa sardunyanın yaprak ve çiçek kısımları olumsuz bir şekilde etkilenecektir. Bilhassa kış mevsiminde dışarıda bulunan sardunyaların don riskinden kök kısımlarının olumsuz etkilenme olasılığı vardır. Bu sebepten dolayı sıcaklık hususunda dikkatli olmalısınız.

Sulama

Sardunya sulaması yaparken belli aralıklar ile ve günün erken vakitlerinde gerçekleştirmeye dikkat etmelisiniz. Sardunya sulamasında mühim olan diğer bir nokta aynı oranda ve aynı vakitte gerçekleştirilmesidir. Yaprak kısımlarını değil kök sulamaya özen gösteriniz; sardunya yaprak kısımlarına su temas etmesinden hoşlanmaz.

Çiçek açma aşamasında suya gereksinimi olan sardunyayı soğuk dönemlerde haftada bir kez; aşırı sıcak zamanlarda ise haftada iki kez sulamanız yeterli olacaktır.

Sardunya sulaması yaparken özen göstermeniz gereken nokta suyun her tarafa eşit bir biçimde yayılmasıdır. Sudan yeteri kadar yararlanması ve verimli olması için sabah vakitlerinde sulama yapmanızı tavsiye ederiz. Suyun sıcaklığı da sulama konusunda önemli olan bir başka husustur. Oda sıcaklığındaki bir bardak su ile bitkiniz canlanacak ve suya doyacaktır.

Çoğaltma

Sardunya çoğaltılması için en fazla tercih edilen teknik kökten ayırma olmaktadır. Kökten ayırmayla sardunyayı çoğaltmayı arzu ettiğinizde ilk olarak bitkinin kök kısmını biraz inceleyin. Şayet dışarı taşmış kökler var ise o köklerden uzayan dalları düzgün bir şekilde ayırın. Aldığınız köklü yaprağı başka bir saksı içerisine ekebilirsiniz.

Yapraktan sardunyayı çoğaltmayı arzu ettiğiniz zaman size suda bekletme tekniğini önerebiliriz. Bu teknikte bitkiden yaprak alınır ve birkaç gün boyunca yarım su bardağı su içinde güneş alan bir bölgede bırakılır. Bekleme süresi son bulunca bitkinin kök kısımlarında gelişme ile karşılaşılır. Bu biçimde olan kök bitkiyi arzu ettiğiniz saksıya transfer edebilirsiniz.

Budama

Bu bitkilerde budama yapıldığı zaman bitkinin daha uzun ömürlü olmasını sağlarsınız. Budama uygulamasında kurumuş ve sararmış yaprak kısımlarının alınması gerekmektedir. Bu ölü yaprak ve çiçek kısımları budandığında bitkinin diğer kısımlarının olumsuz etkilenmesine engel olunur. Ayriyeten alınan yaprak kısımlarında bir bakteri mevcut ise çiçeğin bütününe yayılması önlenir.

Genel olarak Şubat ya da Mart ayında budama uygulamasının yapılması uygundur. Saksıda aşırı derecede uzayan dalların budaması da öteki çiçeklerin yeteri kadar oksijen almasına yardımcı olacaktır. Budama işlemi ardından sardunyaya bir miktar sulama yapabilirsiniz.