Saksılarınızı Yeni Gibi Tutmanın Püf Noktaları

Ahşap saksılar, bahçe, balkon ve teraslarda natürel bir çekicilik ve estetik sağlayan muhteşem dekoratif unsurlardır. Fakat bu saksılar zaman içerisinde hava şartları, nem, mevsim geçişleri ve öteki faktörler nedeni ile dayanıklılığını kaybedebilir. Bu sebep ile ahşap saksılarınızın ömrünün uzun olmasını sağlamak için periyodik bakım ve koruma mühimdir. Ahşap saksılarınızı muhafaza etmenin ve her dönemde en iyi bakımı yerine getirmenin yollarını siz okurlarımız için kaleme aldık.

Ahşap saksılarınızın uzun bir ömre sahip olmalarını sağlamanın ilk adımı bakımları düzenli bir şekilde yerine getirmektir . Periyodik bir bakımda aşağıdaki maddeleri dikkate almak gerekir.

Sulama Kontrolü: Ahşap saksılar, fazla nemden ya da sıcaklıktan olumsuz yönde etkilenebilir. Bitki ve saksı toprağını periyodik olarak kontrol etmeniz gerekir. Bu kontroller sonucunda eğer bitkinizin ihtiyacı var ise sulama yapmalısınız. Su birikimine engel olmak için saksının alt kısmındaki drenaj deliklerini düzenli bir şekilde temizleyin.

 Toz ve Kir Temizliği: Ahşap saksıların yüzey temizliğinin düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Toz birikimi, ahşap üzerinde lekelerin meydana gelmesine sebep olabilir. Ahşap yüzeyleri nazik bir şekilde temizlemek için az miktarda sabunlu su ve yumuşak bir bez kullanabilirsiniz.

Cila ve Boyama: Ahşap saksıların belirli dönemlerde tekrardan boyanması ve cilalanması gerekir. Bu uygulama saksıyı su, böcek, zararlı ışınlar ve çürük oluşumuna karşı muhafaza eder. Ahşap koruyucu cila ya da dış cephe boyası tercih ederek saksıyı kaplayın. Bu uygulamayı her sene ya da iki senede bir olacak şekilde tekrar edin.

Ahşap Saksıları Koruma

Ahşap saksılarınızın uzun ömürlü olmasını sağlamak için pek çok koruma tekniği bulunmaktadır. İşte ahşap saksılarınızı korumanız için bazı yöntemler:

Ekstra Drenaj Eklemek: Saksı içerisine ekstra drenaj ilave etmek, fazla suyun kök kısımlarından uzak tutulmasına yardımcı olur ve çürük oluşumuna engel olur. Drenaj olarak kum ya da çakıl kullanımı tercih edilebilir.

Ahşap Koruyucu (Cila) Uygulamak: Ahşap koruyucu malzemeler, ahşap saksıların dayanıklılık seviyesini yükseltir. Bu malzemeler, ahşabın suya karşı direncini yükselttiği gibi çürük oluşumuna da engel olur.

Saksı Ayağı Kullanmak: Saksıların yerden yüksek olmasını sağlamak ve direk temasına engel olmak için saksı ayağı kullanımını tercih edebilirsiniz. Ayaklar, ahşap saksıların alt bölümünün hava almasını ve hızlı bir şekilde kurumasını sağlar.

Mevsimsel İpuçları

Ahşap saksılarınızın her dönemde sağlıklı olmasını sağlamak amacıyla mevsimsel bakım tedbirleri almak mühimdir. Her mevsim için saksı bakımı tavsiyelerini aşağıda sıraladık.

İlkbahar: Bahar döneminde saksıların temizliğini yaptıktan sonra boya ve cila uygulaması yapın. Yeni bitkiler ekin ve bitki düzenlemelerine göz atın.

Yaz: Yaz günlerinde bitkilerinize düzenli olarak su verin, fakat aşırı suya engel olun. Güneşin zararlı etkilerinden korumak amacı ile saksıları gölgeye taşıyın ya da güneşlik kullanın.

 Sonbahar: Düşen hava sıcaklıkları ile beraber bitkilerinizi kışa hazır hale getirin. Saksıları sıcak ve kuru bir alanda muhafaza edin ya da bitkileri içeri taşıyın.

Kış: Kış aylarında, saksıları donma ve çatlamalara karşı muhafaza etmek için kapalı bir ortam ya da örtüler ile kapatın. Saksıları donmuş toprağa karşı muhafaza etmek için drenaj deliklerini temizlerin ve fazla gelen suyun akmasına müsaade edin.

Ahşap saksılar, bahçe, teras ve balkonlarınızın güzel görünmesini sağlayan muhteşem dekoratif unsurlardır. Fakat, uzun zaman boyunca kullanılmalarını sağlamak amacıyla düzenli bakım ve kontrollerin yapılması gerekmektedir. Ahşap saksılarınızı doğru biçimde muhafaza ederek, uzun seneler süresince bitkilerinizi ve dış ortam dizaynınızı zevkle kullanmaya devam edebilirsiniz.