Saksıda Meyve Ağacı Yetiştirme Sanatı

Tarıma dahil olan pek çok kimyasal ve ilaç sebebi ile ev ortamında meyve ve sebze yetiştirme işlemi son derece ilgi görmeye başladı. Ailesi için güvenilir gıdalar elde etmek ve toprak ole haşır neşir olarak rahatlamayı arzu edenlerin çoğu, tercihini meyve yetiştirmekten yana kullanılır. Tohum ya da fidan halinde elde edilebilen bitkiler, doğru bakım uygulamaları ile organik gelişim süreçlerini takip eder. Sonrasında ise senede birkaç defa ilaçsız ve son derece lezzetli ürün elde edilebilir.

Ev ortamında saksı içerisinde meyve yetiştirmek ne kadar basit olsa da doğru çeşitleri tespit etmek gerekir. Zira her meyve türü, ev şartlarına ve dar saksılara uyum sağlayamayabilir. Bunun yerine saksı içerisinde yetişmek için uygun olan meyve çeşitleri ile alakalı doğru bilgi sahibi olmak gerekmektedir. Saksı içerisinde hangi meyve türü yetişir ve nasıl bakımlar uygulanmalıdır diye merak içerisindeyseniz siz okurlarımız için hazırlamış olduğumuz yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.

Saksı içerisinde meyve yetiştirmek için fidan ya da tohum edinmeniz gerekir. Meyve fidanı, en güç aşamayı geçerek gelişiminin büyük bir bölümünü tamama erdirdiği için bakımı oldukça rahattır. Tohumlarsa ev ortamında meydana getirdiğiniz ufak bahçenin her aşamasına birebir şahit olmanın heyecanını tattırır. Saksı içerisinde yetişmeye uygun olan meyve ağaçları ise şu şekilde sıralanabilir:

·     Evinizi ferah kokusu ile çevreleyen limonları saksı içerisinde yetiştirebilirsiniz.

·     Son derece hoş kokusu ve tadı ile çilekler, evde yetiştirilmek için en ideal meyve türüdür.

·     Bahar aylarında ekerek yaz mevsimine kadar oldukça lezzetli karpuz ve kavunlar elde edebilirsiniz.

·     Profesyonel bir bakıma ihtiyaç duysa da bodur kiraz ve elma ağaçları, amatör tarım için idealdir.

·     Renkli görünümü ve ferah tadı ile evde rahatlıkla kumkuat yetiştirmeniz mümkün.

·     Ilıman iklime sahip olan bir yerde yaşıyorsanız incir ağacını da göz önünde bulundurabilirsiniz.

·     Bodur nektarin ve şeftali ağaçlarını da güzel meyveler elde etmek için yetiştirebilirsiniz.

·     Sahip olduğu tropikal görünümü ile ileguava ağacı her türlü ortamda yetişmek için uygundur.

·     Bodur muz ağacıyla evlerinizde tropikal bir atmosfer oluşturabilirsiniz.

Evde Saksıda Tropikal Meyve Yetiştirme

Saksı içerisinde yetişen meyveler natürelliği ve lezzetiyle herkes tarafından ilgi görür. Bilhassa tencere içerisinde bile yetişmek için uygun dayanıklı türler, her dönem sağlıklı meyveler yemenizi sağlar. Fakat bu süreci doğru bir şekilde kontrol altında tutmak için ilk olarak meyve tercihini doğru yapmalısınız. Ev ortamında saksı içerisinde yetişen meyveler içerisinden tercihte bulunurken fidanlara öncelik verebilirsiniz. Bilhassa fidandan yetiştirme, hem aşılı olması hem de rahat bakım uygulanması bakımından yoğun talep görür. Sonrasında da ideal yetişme ve bakım şartlarını oluşturarak bitkinize bol ilgi vermeyi de ihmal etmemelisiniz.

Saksı içerisinde meyve yetiştirmek için en ideal çeşit, yarı ve tam bodur olan ağaç türleridir. Yarı bodur fidanlar yaklaşık olarak 2 ila 3 yıl içerisinde meyve vermeye başlarken tam bodur olan fidanlarda bu zaman 1 ila 2 yıla kadar iner. Bu bakımdan tropikal meyve yetiştirmek titiz ve sabırlı olmayı gerektirir. Fakat çilek, kavun ve karpuz gibi dayanıklı meyve türleri; ilkbahar aylarından yaz aylarına kadar gelişerek meyve alınabilecek olgunluğa ulaşabilir.

Saksıda Meyve Yetiştirmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir

Saksı içerisinde yetişen meyve türleri, hem verdiği zevkli bakım süreci hem de lezzetli ürünleri ile mutlu eder. Fakat doğru bir gelişim sergilemesi için ideal şartları oluşturmak oldukça mühimdir. Saksı içerisinde yetişen tropikal meyve türleri için genellikle ılıman hava şartlarına ihtiyaç duyulur. Mesela, rüzgar yok ise balkon ya da teras yetiştirmek için uygun alanlardır.

Tropikal meyve ağaçlarının yetiştirildiği alanların geniş ve rahat olması gerekmektedir. Bilhassa 20-25 litrelik saksılar, meyve ağaçlarının yetiştirilmesi için oldukça idealdir. Tabii drenaj deliği bulunan saksıların en alt katmanına çakıl taşlarıyla fazla suyu uzaklaştıracak uygulama yapılmalıdır. Meyveniz için daha evvel kullanılmamış hazır dış ortan topraklarından edinmenizi tavsiye ederiz.

Ekim gerçekleştirirken fidelerin üst üste olmayacak şekilde yerleştirilmesine dikkat etmelisiniz. Ekimi ve sulama işlemini mümkünse sabahın erken vakitlerinde gerçekleştirmelisiniz. Bunun yanında ideal gelişim ve ihtiyaç duyulan sulama için aynı saksıya değişik türde meyveleri ekmemelisiniz. Ekim, sulama, budama ve bakım zamanlarında gereksinim hissedebileceğiniz bütün bitki yetiştirme malzemelerini de edinmeyi unutmamanız gerekir.