Saksı Seçimiyle Evinizin Enerjisini Yükseltin

Yetiştirdiğiniz bitkiler için en doğru saksının hangisi olduğu hakkında bilgi sahibi olmayı istiyorsanız, çeşitli saksı türlerini araştırdığımız yazımızı okuyabilirsiniz. Saksı tercihiyle alakalı aklınıza takılan tüm suallerin yanıtları, bu yazıda!

Ev, iş yeri, bahçe, teras fark etmez; bitkileriniz için her nerede olursa olsun en doğru saksıyı tercih etmeniz gerekir. Hem mekanın hoş olmasını sağlamak hem bitkilerinizin daha sağlıklı bir biçimde gelişmesini sağlamak için birbirinden değişik saksıları tercih edebilirsiniz. Çeşitli nitelikleri olan saksı türleri mevcuttur. Bu saksı türleri arasında delikli saksılar, deliksiz saksılar, seramik saksılar ve toprak saksılar yer almaktadır. Her bir saksı türü farklı niteliklere sahiptir. Gelin, hangi saksının niteliği nedir, saksı seçimi yaparken neleri göz önünde bulundurmalısınız, ayrıntılara bakalım!

Saksı Estetiği

Estetik bir saksı tercihi mi yapmayı arzu edersiniz yoksa etkili mi? Dirençli bir saksı edinmeyi mi arzu ediyorsunuz yoksa klasik mi? Bu kriterlerde saksı tercihi yaparken göz önünde bulundurabileceğiniz unsurlardır. Bilhassa hasır saksılar, plastik bir saksıyı içerisine konumlandırabileceğiniz biçimdedir. Böylelikle plastik saksının hoş olmayan görünümünden sıyrılıp hoş bir görünüm sağlayabilirsiniz. Bitkilerin varoluşu zaten son derece güzeldir ancak onların daha hoş görünmesini sağlamak için süslü saksılara koyduğunuzda veya daha uyumlu saksılar tercih ettiğinizde ortaya çıkan bütünlük, estetik bir görüntü meydana getirir. Örneğin balkon ve teras için boyutu daha büyük olan saksıları seçerek güzel bir mekan elde edebilirsiniz. Ağaç saksısı olarak da isimlendirilen büyük boyutlu saksı modelleri, evinizin stilini farklılaştırmada etkilidir. Pencerelerin ön bölümlerinde çiçek bakımı yapıyorsanız daha natürel görüntülü, eve huzur ve dinginlik veren saksıları seçebilirsiniz. Düz renkli olup herhangi bir desene sahip olmayan saksılar daha klasik modellerdir. Bu türde saksılar, evde arzu ettiğiniz görünümü kazanmanıza yardımcı olur.

Saksı Materyali

Her materyalin değişik nitelikleri vardır. Kiremit, seramik, hasır ve ahşap saksılar birbirinden farklı niteliklere sahiptir. Bu saksılar içerisinden tercih yaparken bazı detaylara dikkat etmeniz mühimdir. Bitkileri saksı içerisine dikmenin iki farklı alternatifi mevcuttur: Bitkiyi plastik saksı içerisine koyup daha sonra seramik saksı içerinde yerleştirebilirsiniz. Bitkiyi doğrudan hoş bir saksı içerisine yerleştirmeyi de tercih edebilirsiniz. Şayet saksıyı sadece görüntüsü amacıyla tercih ediyorsanız, materyalinin pek de bir önemi yoktur. Bu noktada, sulama sonrasında suyun dışarı akmasını önleyecek bir saksı tercih etmeli ya da saksı tabağı kullanmalısınız. Ancak bitkinizi doğrudan dikecekseniz, saksı materyali konusunda titiz davranabilirsiniz. Örneğin ince toprak bir saksı seçerseniz bitkinizin kök kısımlarında sıkışıklık meydana gelebilir. Bu durum sonucunda ise bitki nefes almakta zorlanır. Kalite bakımından ideal olan bir toprak saksı ise bitkinin suyu daha dengeli bir şekilde kullanmasına olanak sağlar. Saksı materyalinin toprak ve suya karşı dirençli yapıda olması, mevcut olması mecbur olan en mühim niteliklerdendir. Bu tür saksılar çok fazla çaba gerektiren özellikte olmadıkları için kullanımı son derece basittir.

Saksı Drenajı

Bitkiler için saksı tercihinde bulunurken göz önünde bulundurulması gerekli olan kriterlerden en önemlisi, saksının sahip olduğu drenaj niteliğidir. Drenaj niteliği bulunan saksılar ve bulunmayan saksılar mevcuttur. Drenaj, bitki sulaması yaptığınızda şayet bitkinize çok su verdiyseniz size yardımcı olacak bir niteliktir. Saksının alt bölümünde yer alan drenaj deliği sayesinde bitki, fazla gelen suyu kendinden uzak tutabilir. Ayriyeten drenaj özelliğine sahip olan saksılarda farklı bitki türleri bir arada bakılabilir. Saksı tercihinde bulunurken saksıda drenaj deliği bulunup bulunmadığını göz önünde bulundurabilirsiniz. Drenaj özelliği sayesinde bitkilerin kök bölümlerinin nefes alması, arzu ettiği oksijen düzeyine erişmesi de mümkün hale gelir.

Saksının Gözenekli Formu

Saksıların yapı materyalleri değişik olduğundan dolayı gözenek nitelikleri de birbirinden değişiktir. Bazı saksıların gövde kısımlarının hava alma özelliği yoktur. Gözenekli saksılar hava alma özelliğine sahip olduğundan dolayı bitkiye, doğal yaşam alanında gibi bir his yaşatır. Gözenekli olan saksılar tercih ederseniz bitki kök ve gövde kısımlarının, ayriyeten de toprağın nefes almasına yardımcı olabilirsiniz.

Saksı Ağırlığı

Evde yetiştirdiğiniz bitkiler için saksı tercihinde bulunurken göz önünde bulundurmanız gereken hususlardan biri de saksının sahip olduğu ağırlıktır. Eğer bitkilerinizi sulamak için bir yerden bir yere götürmeniz gerekiyor ise veya sıklıkla yer değişikliği yapıyorsanız, daha hafif saksıları değerlendirebilirsiniz. Hafif saksıların bir yerden bir yere taşınması daha rahat olacağından dolayı herhangi bir problem yaşamazsınız. Saksı içerisinin bir de toprak ve sulama yaptıktan sonraki suyla dolacağını dikkate alırsanız, saksılar düşündüğünüzden çok daha ağır olabilir. Bu sebepten dolayı hafiflik saksı seçiminde mühim bir noktadır. Ancak dış mekanda duran ve yerinde farklılık yapamayacağınız saksılar arzu ediyorsanız, daha ağır saksıları değerlendirebilirsiniz. Ağır saksılar ayrıca hava koşullarına uyum sağlama yönünden de mühim olmaktadır. Rüzgar gibi hava durumlarına karşı saksı ağırlığının fazla olması mühimdir. Ağırlığı sayesinde saksılarınız devrilmez ve herhangi bir problem durumu ortaya çıkmaz.

Saksı Büyüklüğü

Bir diğer mühim nokta, bitkiniz ile uyumlu büyüklükte saksı tercihinde bulunmanız olacaktır. Bitkinizi, kendi büyüklüğünü aşan saksı içerisinde yetiştirmemenizi tavsiye ediyoruz. Aksi halde bitki yalnızca kök bölümlerini beslemeye çalışacak ve bunun sonucunda üst gövde kısmı büyümeyecektir. Bitkiniz ile uyumlu büyüklükte, en fazla bitkinizin 1-1,5 katı boyutta bir saksı seçmeniz doğru olacaktır.