Papatya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Papatya çiçeği hemen hemen herkes tarafından sevilen bir çiçektir. Görsel güzelliği ve harika kokusuyla insanları etkiliyor. Papatya çiçeği ılıman iklimlerde yetişmekte olup doğada genellikle Nisan ve Mayıs aylarında görülür. En fazla Akdeniz Bölgesi’nde bulunur. Papatya çiçeğinin en çok beyaz rengi bilinir ama sarı renkte açanları da mevcuttur.

Bu çiçeğin ana vatanı Doğu Avrupa ve Asya’dır. Belçika ve Yugoslavya ile birlikte Almanya, Fransa, Macaristan, Çekoslovakya, Yunanistan ve Rusya’da papatya üretimi ve satışı yoğun bir biçimde yapılıyor. Güzel bir kokusu olması sebebiyle parfüm sektöründe de sıklıkla kullanılan bir çiçektir. Fakat sadece parfüm ve kozmetik sektöründe değil pek çok hastalığın tedavisinde de kullanılıyor.

Papatya Çiçeğinin Özellikleri

Papatya çiçeği ülkemize has olan bir çiçektir. Bu nedenle ana vatanı Türkiye’dir. Papatya ilkbahardan Haziran ayının sonuna kadar çiçek açar. Papatya çiçeğinin boyu yaklaşık olarak 25 cm kadardır ve sapları bulunmaz. Beyaz renkli yaprakları vardır ve bu yaprakları ince, parçalıdır. Çiçeğin orta kısmında ise sarı bir yuvarlak vardır. Bundan dolayı bu çiçeğe halk arasında sarıpapatya diyenler de olur. Papatya çiçeği temiz bir kalbi simgeler. İnsanlar temiz kalpliliklerini göstermek için birbirlerine papatya armağan ederler.

Papatya Çiçeğinin Faydaları

Papatya çiçeğinin sakinleştirici özelliği vardır. Sinirleri yatıştırır. Uyumayı kolaylaştırır, strese ve rahatlamaya birebirdir. İştah açmakla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Anti bakteriyel özelliğinden dolayı vücuttaki bakteri, iltihap ve mikroplarla savaşır. Papatya çiçeği adet düzensizliği yaşayanlara iyi gelir. Bağırsak gazının atılmasını sağlar ve basur hastalığının semptomlarını azaltır. Papatya çiçeğinin idrar söktürücü bir özelliği bulunur.

Ter attırır ve ödemi giderir. Papatya çiçeği kas spazmlarını da giderir. Papatya çiçeği yalnızca görsel bir güzellik sunmuyor, içerisindeki acı maddeler, uçucu yağlar ve fenolik bileşikler insan sağlığına pek çok fayda sağlıyor. İnsanlar tarafından en yaygın kullanımı papatya çayının demlenip içilmesidir. Papatya çayı buharını solumak dahi fayda sağlıyor, sinüzit ve nezle gibi hastalıklara iyi geliyor.

Papatya Çiçeğinin Anlamı

Tüm çiçeklerin bir anlamı olduğu gibi papatya çiçeğinin de anlamı vardır. Anlamı masumiyet ve saflıktır. Papatya çiçeği temiz bir kalbin simgesidir. Genellikle insanlar birbirlerinden özür dilemek istediklerinde papatya çiçeği hediye ederler. Sade ve kişiye huzur veriyor. Baharın geldiğini müjdeleyen papatya çiçeği hem insan ruhuna hem de vücuda iyi gelir.

Papatya Çiçeğinin Hikâyesi

Papatya çiçeğinin hüzünlü bir hikâyesi vardır. Bir zamanlar bir yerde küçük bir tırtıl oluşmuş. İçgüdüleri yardımıyla beslenmesini sağlamış. Biraz büyüdüğünde kendine güvenli bir yer bularak orada koza örmeye başlamış. Belli zaman sonra bu kozadan renkli kanatlı bir kelebek olarak çıkmış. Bu kelebek uçmuş ve uzaklardaki bir vadiye ulaşmış. Etrafına bakınırken vadinin diğer ucundaki papatyayı görmüş. Onun ne kadar güzel bir çiçek olduğunu düşünmüş ve yanına giderek merhabalaşmışlar. Sonra birbirlerini tanıyıp konuşmuşlar. Kelebek ile papatya birbirlerini çok sevmişler, birlikte bolca zaman geçirmişler. Birbirlerini hep korumuşlar.

Kelebek papatyayı çok sevmiş ama ona kendisini sevip sevmediğini bir türlü soramamış. Papatya da kelebeği çok sevmiş ama birbirlerine söyleyememişler. Bir gün kelebek artık fazla zamanının kalmadığını anlamış ve papatyaya onun yanından ayrılması gerektiğini söylemiş. Papatya nedenini merak edince kelebek onun yanında çok mutlu olduğunu ama kelebeklerin yalnızca 3 gün yaşadığını ve ömrünü tamamlamak üzere olduğunu söylemiş.

Papatya elbette ki bu duruma çok üzülmüş ama yapabileceği hiçbir şey yokmuş. Kelebeğin artık gücü çok azalmış ve son bir çabayla “seni seviyorum” diyebilmiş. Papatya da “Ben de” demiş. Papatya kelebek gidince çok üzülmüş, onu sevdiğini daha önce söylemesi gerektiği için pişman olmuş. Papatya bu acıya çok dayanamamış. Önce yaprakları solmuş, sonra da birer birer dökülmeye başlamış. Her düşen yaprakta papatya içinde “seviyormuş” diye geçirmiş. Bu olaydan sonra aşıklar karşılarındakine soramadıkları şeyi papatyalara “seviyor mu sevmiyor mu” diye sormaya başlamış ve bu durum böylece yayılmış.

Papatya Çiçeği Çeşitleri

Papatya çiçeğinin pek çok çeşidi vardır. Bunlardan biri Roma papatyasıdır. Batı Avrupa’ya has çok yıllıkla bir bitkidir. Kalın yeşil yapraklarıyla diğer papatya çiçeklerinden ayrılır ve mide rahatsızlıkları için kullanılır. Alman papatyası anti enflamatuvar ve antioksidan özellikleri bulunur. Roma papatyasından daha pürüzsüz bir yapıya sahip olmasıyla ayrılır.

Mısır papatyası ise papatya çeşitleri içerisinde en kaliteli olanıdır. Bu çiçek Nil Nehri boyunca uzanan vadilerde yetişir. Mısır papatyasıyla çay yapılır ve bu çay meyve aroması ile birlikte topraksı bir lezzete sahiptir. En yaygın papatya çeşitleri bunlardır. Fakat bunların yanı sıra kel papatya, köpek papatya, beyaz papatya, sarı papatya, dağ papatyası, çayır papatyası, büyük papatya, yalancı papatya ve mayıs papatyası türleri de vardır.

Saksıda Papatya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Papatyalar nemli ve geçirgen toprakları sevdiği için bu topraklarda gelişimi daha sağlıklı olur. Toprağın sıkı ve sert olmasına dikkat etmek gerekir. Saksıda papatya çiçeği yetiştirmek için killi topraklar tercih edilmelidir. Papatya tohumunun ekileceği saksı çok fazla derin olmamalıdır. Tohumlar aralıklı ekilmelidir. Bu yüzden geniş fakat derin olmayan bir saksı kullanılmalıdır. Papatyalar 2 yıllık çiçekler oldukları için saksı değişimi yapmaya gerek yoktur. 2 yıldan sonra başka bir papatya çiçeği yetiştirilebilir. Papatyaları evde saksıda yetiştirmek mümkündür. Papatya çiçeğinin saksılara ekilmesiyle balkonlar, teraslar, bahçeler güzelleşir.

Papatya Çiçeğinin Sulanması ve Konumu

Papatya tohumlarını ekildikten sonra bir can suyu verilmelidir. Tohumlar yavaş yavaş filizlenmeye başladıktan sonra kontrol ederek sulama yapmak mümkündür. Papatya çiçeğinin toprağı çok kuru da çok sulu da olmamalıdır. Toprağın her zaman nemli olduğuna dikkat etmek gerekir. Papatya çiçeği susuzluğa karşı dayanıklı bir bitkidir. Fakat çiçeği gereğinden fazla sulamak çiçeğin solmasına neden olabilir. Papatya çiçeğinin sağlıklı bir biçimde gelişebilmesi için 2-3 günde bir sulama yapmak yeterli olur. Papatya çiçekleri güneşi çok severler. Bu nedenle papatya çiçekleri güneş alan veya yarı gölgeli bir alana koymak gerekir. Böylece daha sağlıklı bir gelişim gösterirler. Bu çiçekler güneşi çok sevdikleri için kapalı alanlara konulmamalı, bahçe, balkon ya da teras gibi açık alanlarda yetiştirilmelidir.

Papatya Çiçeğinin Çoğaltılması

Papatya çiçekleri oldukça hızlı bir gelişim gösterirler. Papatya üretimi genellikle 2 şekilde yapılır. Bunlar tohum ve çelik alma yöntemleridir. Papatya çiçeği bir ilkbahar çiçeğidir. Bu nedenle Mart ayı tohum ekimi için en ideal zamandır. Tohum ekimi işlemi ılık ve kapalı bir ortamda yapılmalıdır. Papatya tohumunun ince bir yapısı olduğu için toprağa sık sık ekilmesi doğru olmaz. Toprağa aralıklı olarak ekilmelidir. Bunun tersi durumunda papatyalar kısa ve cılız olur. Papatya tohumları ince olduğu için üzerine toprak atılması gerekmez. Toprağın üzerine yerleşim yapmak yeterli olacaktır. Çelik alma yönteminde papatyanın çiçekli olmayan, sağlıklı kollarından biri kesilir. Yaprakları temizlenir, toprağa dikilir. Böylece papatya yaklaşık 1 ay sonra toprağa kendiliğinden köklenmiş olur.

Papatya Çiçeği Bakımının Püf Noktaları

Toprak geçirgen olduğu müddetçe papatya çiçeği her toprakta rahatlıkla gelişir. Ilıman bir iklim bitkisi olduğu için güneş ışığı alan yerlere konulmalıdır. Bu çiçekler nemden hoşlanmaz. Toprağın kurumasına izin vermeyin ama toprak çamur olmadan düzenli olarak sulamasını yapın. Boyu 60 ile 100 cm’ye kadar çıkabilir. Ilıman iklim bitkisi olduğu için -3 derecenin altındaki sıcaklıklardan korunmalıdır. Papatya çiçeğinin saksılarda, çiçek tarlalarında, bordürlerde ve kayalık alanlarda yetiştirilmesi hoş görünüm sağlar. Çiçekler Nisan ile Haziran ayların arasında açar. Tohum ile ya da çelik alma yöntemiyle üretmek mümkündür. Dikim sırasında toprağına kompost eklenebilir. Tohumları bahar aylarında doğrudan bahçeye ekilebilir. Çelik ile üretilecekse genç çelikler köklendikten sonra önce keselere yerleştirilir. Soğuklar geçtikten sonra ise bahçenin istenilen bölümüne alınabilir.

Evde ve Balkonda Papatya Çiçeği

Papatya çiçeği balkon ve teraslar için oldukça güzel bir dekorasyon ürünü olur. Papatya çiçeği evde saksı çiçekleri kadar güzel görünürler. Papatyalar çok talep kar çiçekler değillerdir. Bu yüzden kutular ve kaplarda da kendilerini kötü hissetmezler. Saksı papatyası yetiştirmek çok zor değildir. Onları düzenli olarak sulamak ve solmuş çiçek salkımlarını onarmak yeterlidir. Papatya çiçekleri ile eve bahar gelir. Balkonda bu çiçek Mart ayında dikilmelidir. Fakat grup halinde dikilmesi daha hoş bir görünüm sağlar. Papatya çiçeğini güzel bir şekilde tamamlayan bahar çiçekleri de dikilebilir. Örneğin hercai menekşeler ile güzel bir uyum sağlarlar.

Bahçede Papatya Çiçeği

Papatya çiçeği bahçeye en fazla dikilen bahar çiçeklerinden biridir. Bu çiçekler Mart ve Nisan aylarının başında çok erken çiçek açtıkları için insanlar tarafından sıklıkla tercih edilir. Bahçe papatyasının çiçeği dolu ya da yarı doludur. 20 cm’ye kadar büyüyebiliyor. Çiçeklerin rengi çok çeşitlidir. Rengi beyaz, pembe ve tonları, kırmızı ve tonları, kestane rengine kadar değişebiliyor. Papatya çiçeği grup dikimi yapmak için en ideal bitki olarak karşımıza çıkar. Diğer bitkiler ile birlikte çiçek tarlalarına mükemmel bir uyum sağlar. Papatya çiçeği çiçek tarlalarında ya da çimlerin kenarlarında güzel bir şekilde kullanılabilir. Bahçeye adeta bir bahar gelecektir. Bahçede diğer bitkiler ile beraber papatya çiçeğini görmek ruhunuza dinginlik verecektir. Ruh sağlığı için oldukça faydalı bir çiçek olan papatya çiçeği ile zaman geçirmek ihmal edilmemelidir.

Papatya Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Papatya çiçeği cansız bir hal alır ve boynu bükülürse birkaç yöntem uygulanabilir. İlk yöntem toprağın değiştirilmesi ve kök altına gübre konulması işlemidir. Çiçeğin canlanması için doğru bir uygulama olur. Bununla birlikte papatyanın yeterli oranda ve düzenli bir şekilde sulanmasına dikkat edilmesi gerekir. Eğer toprak devamlı olarak nemli ise yeterli miktarda ve zamanda sulanmış demektir. Fakat papatya çiçeği fazla sulanmayı sevmediği için az az sulamak gerekir. Papatya çiçeği güneş ışığını her zaman çok sever. Eğer papatya çiçeğinin morali bozuksa ya da boynu bükülmüşse daha güneşli bir yere alınabilir. Böylece neşelenecek ve canlanacaktır. Bunu da çiçeği canlandırmak için ikinci bir yöntem olarak denemek mümkündür.

Papatya Çiçeği Neden Kurur?

Papatya çiçeği güneşi çok sever. Bu nedenle kolay kolay kurumaz. Fakat papatya çiçeği çok yüksek sıcaklık ve fazla güneşe maruz kaldıysa, sulama oranı yetersiz kaldıysa kuruyabilir. Böyle bir durumda papatya çiçeği kendisine uygun bir ortamda tutunamaz ve kurur. Ayrıca papatya çiçeği fazla suya dayanıklı değildir. Fazla suya maruz kaldığında yaprakları kurur gibi görünür ama aslında fazla sulamadan dolayı kökleri çürümüş ve solmuştur. Bu nedenle papatya çiçeğine zarar vermemek için bakımını doğru bir şekilde uygulamalı, sulamasına dikkat edilmelidir.

Papatya Çiçeği İle İlgili Bilinmeyen Bilgiler

Papatya yaprakları yenilebilir. Bu nedenle bazı insanlar tarafından papatya salatalarda kullanılır. Papatya çiçeği zararlı olan şeylere ve hastalıklara karşı çok dirençlidir. Papatya çiçeği tüm yıl boyunca büyümeye devam eder. Papatyalar tek bir çiçek olarak görünmesine karşın aslında iki çiçekten oluşurlar. Geçmişte papatya zinciri denilen saça taç olarak takılan papatya çiçekleri zinciri şimdilerde park ve bahçelerde hazır olarak satılıyor. Papatya pek çok alanda kullanılıyor. Papatya çayı, hediye verme, tedavi amaçlı, kozmetik ve birçok alanda kültürümüzde önemli bir yeri olan çiçek haline gelmiştir.


Daha yakından inceleyin:
TÜKENDİ
Genta Genel Kullanım Torfu
Genta
TÜKENDİ
Genta Genel Kullanım Torfu
Genta
TÜKENDİ
Genta Genel Kullanım Sıvı Bitki Besini
Genta
TÜKENDİ
Genta Çiçekli Bitkiler Sıvı Bitki Besini
Genta
Windhager Tohum Yetiştirme Tepsisi Sarı
Windhager
258,00 TL
219,00 TL
TÜKENDİ
Vilmorin Genel Amaçlı Sıvı Bitki Besini
Vilmorin