Otomatik Sulama Neden ve Nasıl Yapılır?

Otomatik sulama mekanizması insan tarafından kontrol edilmeden sulama işleminin otomatik kontrol cihazları tarafından yapılmasıdır. Otomatik sulama işlemi hem daha etkili kesinti olmadan sulama imkanı sunar hem de sulama işlemi için gerekli olan çalışan ihtiyacını ortadan kaldırır. Otomatik sulamanın bir diğer yararı da yeşil alan ya da bitki için yeterli olan sulamayı gerçekleştirmesidir. Bu sayede hem tasarruf edilir hem de alanlar her daim yeşil kalır.

Otomatik Sulama Nasıl Yapılır?

Otomatik sulama işlemi nasıl gerçekleştirilir sorusuna verilebilecek en iyi yanıt iyi hazırlanmış bir sulama programıdır diyebiliriz. Otomatik sulama mekanizmasının en mühim noktasını projelendirme ve sulama sistemi tercihi meydana getirmektedir. Bilindiği üzere peyzaj alanları karmaşık yerlerdir. Otomatik sulama işleminin ideal biçimde gerçekleştirilebilmesi için peyzaj sulama planının iyi hazırlanması şarttır. Bilhassa kullanılacak sprintlerin su püskürtme mesafesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

Genel olarak sıkışı yapılardan meydana gelir ve ideal sulama alt yapısını ve sprintleri tercih etmek önemlidir. Sprint atış mesafesinden sprintlerin ulaşabileceği alanlara göre konumlandırılması son derece önemlidir. Farklı mesafelere su püskürtme gerçekleştiren çeşitli türlerde sprintler bulunmaktadır. İdeal atış mesafesine göre sprintler seçilmelidir. Buradan da anlaşılacağı üzere otomatik sulamanın en mühim etmenlerinden biri sprintlerdir. Alt yapının planlanması ardından otomatik sulama mekanizması için gerekli olan sulama ekipmanları tercihi yapılır.

Otomatik Sulama Sistemi Nasıl Çalışır?

Otomatik sulama sistemleri otomatik kontrol elektronik parçalar, borular, vanalar ve sulama başlıklarından meydana gelmektedir. Kontrol bilimleri en fazla bilinen ismiyle zamanlayıcıdır. Zamanlayıcılar sulama takvimi meydana getirip sulama işleminin gerçekleştirilmesini sağlar. Bu zamanlayıcılar pilli ya da elektrikli olabilmektedir. Sulama sisteminin ikinci birleşeni olan selenoid özelliğe sahip olan hidrolik sulama vanaları ile kontrol edilmektedirler. Üçüncü bileşenler sprey başlıklar ya da damlama sulama mekanizmalarıdır. Vanalar zamanlayıcı tarafından otomatik bir şekilde kontrol edilerek sulama yapılmış olur.

Otomatik Sulama Sistemi Nerelerde Kullanılır?

Otomatik sulama işlemini sulamanın yapıldığı neredeyse her türlü alanda kullanmak mümkündür. Kullanımının en çok tercih edildiği alanlar villalar, belediye park bahçe sulamaları, fabrika alanları, refüj sulamaları, refüj yeşil alanlar, golf sahaları, futbol sahaları, tarlalar ve tarım arazileridir.

Su yönetilmesi ve gereksiz sulamaya engel olunması daha verimli sulama yapmak için otomatik sulama çözümlerinin giderek artış gösterdiği görülmektedir.

Otomatik Sulama İçin Kullanılan Temel Ekipmanlar

·     Boru ve ekleme ürünleri

·     Sprey başlıklar

·     Damlama boruları

·     Selenoid vanalar

·     Zamanlayıcılar

·     Sulama sensörleri

Otomatik Sulama Sistemi Montajı

İlk olarak sulama uygulaması için gereken boruların döşemesinin yapılması gerekmektedir. Bunun için otomatik sulama yapılacak toprak alan yaklaşık 25 santimetre derinlikte ve 15 santimetre eninde kazı yapılarak borular yerleştirilir. Kazılan kanala yerleştirilen boruların üstüne sırası ile;

·     Sprey başlıklar

·     Damlama boruları

·     Selenoid vanalar

·     Zamanlayıcılar

·     Sulama sensörleri

Ekipmanlar sırası ile monte edilerek, otomatik sulama mekanizması parça parça tamamlanmaktadır. Uygulama bitiminde toprak üzerinde hortum ve diğer parçalar görülür vaziyette olmamaktadır.

Rotor Fıskiyeler-Sprey Başlıklar

Otomatik sulama sistemlerindeki suyun basıncı sayesinde yeryüzüne çıkarak daha evvelden ayarlanan yarıçaplarda suyu püskürterek çim alanlarda eşit bir biçimde sulama işlemini gerçekleştirmektedirler. Sulama işlemi sonlandığında tamamı ile yüzeye gömülmektedirler. Sprey fıskiyeler ikiye ayrılmaktadırlar. Bunlar sprey fıskiyeler ve rotor sprey fıskiyelerdir.

Sprey pop-up fıskiyeler sprey spreyler bir nozul ve bir gövde kısmından meydana gelmektedir. 1 metre ve 9,1 metre arasında belirli bir bölgeyi sulamaktadır. Çok farklı nozul ve sprey gövdesi çözümleri mevcuttur.

Rotor sprey fıskiyelerse 8 metre ile 60 metre arasındaki belirli bir bölgeyi sulamaktadır. Özel ayar anahtarı sayesinde atış ve açı ayarlaması yapılabilmektedir.

Doğru sprey gövdesi ve nozul eşleştirmesi bitki çeşidi, toprak çeşidi ve alanın biçimi göz önünde bulundurularak doğru model ile kombin edilerek bulunur.

Selenoid Vanalar ve Vana Kutusu

Selenoid vanalar otomatik sulama mekanizmalarındaki suyun açılma ve kapanma uygulamasını, akış debisini otomatik bir şekilde kontrol eden temel ekipmanlardır. Kontrol vanaları sulama mekanizmasının kalbidir. Temiz sudan kirli suya, düşük debiden yüksek debiye ve düşük basınçtan yüksek basınca kadar, işinizi halledebilecek ve senelerce güvenilir biçimde çalışacak bir vana bulunmaktadır. Sulama, kontrol ünitesi tarafından yönlendirilmektedir. Pilli ve elektrikli olarak ikiye ayrılmaktadırlar.

Zamanlayıcılar

Otomatik sulama mekanizmalarının en mühim ekipmanı zamanlayıcı kontrol üniteleridir. Hatta zamanlayıcılar için sulama sisteminin beyni demek doğru olur. Zamanlayıcı ayarlanan çalışma zamanlarına uygun bir biçimde, belirlenmiş sulama alanlarını açar ve kapar. Düzgün bir şekilde ayarlanan kontrol üniteleri peyzaj bölgesinin uygun sulama zamanında doğru oranda su almasını sağlar. Doğru kontrol ünitelerinin tercih edilmesi tipik olarak sistemde gerek duyulan bölge sayısına ve gelecekte bölge sayının azaltılması ya da yükseltilmesi ile bağlantılıdır. Zaman saatleri iki farklı gruba ayrılmaktadır;

·     Elektrikli sulama zamanlayıcıları

·     Pilli sulama zamanlayıcıları

Otomatik Sulama Sisteminin Yararları

·     Otomatik sulama sistemleri ile daha rahat bir şekilde sulama işlemi yapılmaktadır.

·     Bitkinin ihtiyaç duyduğu kadar su ile düzenli bir şekilde sulama işlemi gerçekleştirilmektedir.

·     Sulama işlemi her daim düzenli olarak yapılır.

·     Gereksiz su kullanımının önüne geçilir.

·     Gereksiz enerji harcanmasına engel olunur.

·     Otomatik sulamayla sistemde yer alan pompa, boru ve benzeri ekipmanlar muhafaza edilir.

·     Aşırı derecede basınç, patlak, kaçak ve kayıp gibi durumların meydana gelmesine engel olunur.

·     Bitkiye ihtiyaç duyduğu kadar su vermeyi kolay bir hale getirir.

·     İşçilik için harcanan parayı azaltır.

·     Bitki ve ürün kaybı gibi ihtimalleri ortadan kaldırır.

Kısaca bahsetmek gerekirse sulama sistemleri doğru bir şekilde kullanıldığı taktirde manuel sulama ile kıyaslandığında çok daha yararlıdır.