Mevsim Geçişlerinde Bahçe Bakımı: İlkbahar ve Sonbahar Bahçe Bakımı İpuçları

Doğayı meydana getiren parçalardan biri olan bahçeniz, ilkbahar ayları geldiğinde yaşama tekrardan gözlerini açar. Ağaçların yaprak kısımları yeşil renge bürünür ve çiçekler açar, havadaki ılık esintiler yeniliği müjdeler ve bahçenizdeki bahar için yapmanız gereken hazırlıkların zamanının geldiğine işaret eder. Bu dönemlerde sizlere büyük bir iş düşer. Bahar aylarında dolduğunuz enerji ile bahçeniz için vakit harcayabilir, kendinizi daha zinde hissedebilirsiniz. İlkbahar ayları bahçeyi sıcak zamanlara hazırlamak için en uygun olan zamanlardır. Öncelikle bahçenizi yenilerken kullanacağınız ekipmanları kontrol etmeli ve eksikleri tamamlamalısınız. Kış mevsimindeki yağışlardan sonra bahçedeki toprak nemlidir ve bu durum sizin toprağı daha kolay bir şekilde işlemenize yardımcı olur. İlkbahar ayları toprağın işlenmesi için ideal bir zamandır.

·     Budama Zamanını Kaçırmamalısınız.

İlkbahar aylarında yapılan bahçe bakımları sırasında atlamamanızın gerekli olduğu noktalardan biri de ağaçların düzenli ve kuvvetli bir biçimde gelişim sergilemeleri için budama işleminin gerçekleştirilmesidir. Budama işlemi sayesinde bitkiler daha verimli bir hale gelir. Budama işlemi için en ideal zaman ilkbahar aylarıdır. Odunlaşmış bitkilerde ezik, kırık, sık ya da eğri gelişen dalların budamasının yapılması gereklidir. Çalıları, süs ağaçlarını ve yeşil aksamlı çit bitkilerine belirli bir şekil vermek için budama işlemi yapılmalıdır. Ortancalar, meyve ağaçları ve güller mart ayının 2. haftasına kadar budanmış olmalıdır. Budama işleminin bu işte tecrübeli olan kişiler tarafından yerine getirilmesi gerekmektedir.

·     Gübreleme ve İlaçlama Yapılmalıdır.

İlkbahar aylarında bahçe bakımları yapılırken yerine getirilmesi gereken noktalardan biri de doğru gübreleme ve ilaçlamadır. Kış mevsiminden çıkan tüm bitkilerin, uyanma evresinde besinsel desteğe, yani gübreye gereksinimleri vardır. Bilhassa meyve ağaçları bu süreçte renkli renkli çiçek açmaya başlayacağından dolayı çiçeklenmeyi ve meyve miktarını artırıcı fosfor içeriği yüksel olan gübrelerin kullanımının tercih edilmesi gerekmektedir.

Ancak dikkat edilmesi gereken bir konu vardır; doğanın uyanması ile beraber bitki zararlıları ve hastalıkları da uyanmaya başlar. Mart ayı ile beraber bilhassa meyve ağaçlarında gerekli tedbirler alınmalı ve ilaçlama yapılmalıdır. Dikkatli olunması gereken diğer bir nokta ise sonbahar aylarında yapılması gerekli olan bahçe bakımlarının farklı olduğudur. Sonbahar aylarında yaptığınız bahçe bakımlarını ilkbahar ayları geldiğinde yapmamaya özen göstermelisiniz.

Sonbaharda Bahçe Bakımı

Sonbahar aylarında bahçe bakımı yapılırken kesinlikle yerine getirilmesi gereken en önemli husus, kış mevsimi gelmeden evvel bahçenin tadını doya doya çıkarmaktır. Sıcak havaları geride bırakırken, eylül ayı ile birlikte daha fazla yağışların olduğu ve serin havaları karşılamaya hazırlanmalısınız. Kendinizi karşılaşacağınız bu yeni mevsime hazırlarken bahçenizi de hazırlamayı unutmamalısınız.

·     Bahçenizi Kışa Hazırlayın.

Sonbahar aylarında yaptığınız bahçe bakımları sırasında yapılması gereken en önemli nokta, bitkilerin ve çimlerin dayanıklılığını artırarak onları kış mevsimi için hazır hale getirmektir. Gübreleme ve ilaçlama planlarına sonbahar aylarında da devam etmelisiniz.

·     Bahçenize Gerekli Bakımları Yapın.

İlk olarak yaz mevsiminden kalmış olan fidelerin söküm işlemini yerine getirmelisiniz. Yeni bitkileri dikebilmek için toprağı çapalamalısınız. Fidelerin sökülmesinin ardından toprağı bir hafta kadar dinlendirmeniz gerekir. Daha sonra toprağı çapalamalı ve yeni fideleri dikmelisiniz.

·     Bitkiler için Yer Açın.

Bahçenize yeni eklenecek olan bitkiler mevcut ise onların yerlerini hazır hale getirmelisiniz. Yağmurların yağması ile birlikte toprak daha kolay işlenebilir bir duruma gelecektir. Sonbahar aylarında yapılan bahçe bakımları esnasında toprağı bol bol havalandırmalı ve yeni dikeceğiniz bitkilere yer açmalısınız.

·     Alt Yapı Kontrolü Yapmalısınız.

Yeni çim ekimi yapılacak ise, sulama mekanizmaları gibi alt yapı işlemlerini tekrardan yaptırmalı veya tercihen kontrolünü sağlatmalı ve gerekli tamir işlemlerini yaptırmalısınız.

·     Gübreleme ve İlaçlama Yapmalısınız.

Sonbahar aylarında gerçekleştirilen bakımlar esnasında bitkilerin ihtiyaç duydukları gübreleme ve ilaçlama işlemlerine devam etmek gerekmektedir.

·     Sulama İşlemine Devam Etmelisiniz.

Eylül ve ekim aylarında meydana gelen yağışlar ile birlikte sulama işlemine birden ara vermemelisiniz. Yağan yağmurların oranı bitkilerin gereksinimlerini karşılayamayacak seviyede olabilir. Bu sebepten dolayı sulama sıklığı ya da miktarını azaltmalı ancak tamamı ile kesmemelisiniz.

·     Belirli Ölçülerde Besin İlavesi Yapmalısınız.

Bütün bitkilerin kış mevsimi öncesinde yeni sürgüleri olacaktır. Bu sürgünler 2 aylık bir süreç boyunca gelişmeye devam edecektir. Bu sebepten dolayı kışa hazırlanan bitkilerin gereksinimine göre dayanıklılık seviyelerini artıracak besin ilavelerinin yapılması gerekmektedir. Gübreleme bitki ya da çimin gereksinimine uygun olacak şekilde yerine getirilmelidir. Bu uygulama ayrıca toprağın da besin değerinin yükselmesini sağlayacaktır. Gübrenin toprağa karışabilmesi için bol miktarda su gerekli olduğundan, gübreleme işlemi için yağmurlu bir günü tercih etmeniz uygun olacaktır. Şayet yağan yağmurlar yeterli seviyede değil ise ayrıca sulama yapmanız gerekecektir.

·     Fidan Dikimi İçin En İdeal Zaman Sonbahar Aylarıdır.

Bu dönemde bahçenize yeni fidanların ekimini yapmayı ihmal etmemelisiniz. Bu aylardan noksan olan yüzeysel budama işlemleriniz mevcut ise, yerine getirmek için tam zamanıdır. İlkbahar aylarında da çiçeklenen soğanlı bitkilerin soğanlarının dikimini gerçekleştirebilirsiniz.

·     Eksik Olan Ekipmanlarınızı Tamamlamalısınız.

Tüm bunların haricinde sizin en çok zamanınızı alacak uygulama, kuruyup dökülmüş olan yaprakları düzenli bir şekilde toplamak olacaktır. Bunu yerine getirebilmek için yaprak toplama makinelerini veya geleneksel yöntem olan tırmık ya da yelpazeyi kullanmayı tercih edebilirsiniz.