Kış Bahçesi İçin İdeal Saksı Bitkileri

Kış bahçesi bitkileri arasından tercihte bulunurken temel tasarım ilkelerinden yararlanarak; ölçü, şekil, doku, renk, çizgi, dizi, ritim, denge ve vurgu niteliklerini meydana getirmeyi arzu ettiğiniz etki ile bağlantılı olarak en ideal biçimde kullanmalısınız.

Tercihte bulunacağınız bitkinin rengi dizaynda yer verdiğiniz unsurlar ile uyum içerisinde olmalıdır ve doğru bir birleşim meydana getirilmelidir. Bitki tercihi ve kış bahçesi tasarımı gerçekleştirirken uzun bitkiler ile yer örtücü bitki türleri arasında bir denge sağlanmalıdır fakat bitkilerin canlı varlıklar olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır. Tasarımda bulunurken seneler sonra uzunluk ve genişliklerinin nasıl olacağını, ne kadar yer kaplayacağını, yer verdiğiniz öteki bitki türleri ve mobilyalar ile yalnızca bu zamanda değil seneler sonra da nasıl uyum sağlayacağı planlanarak harekete geçilmelidir.

Kış bahçesini meydana getirdiğimiz ortamda yer vereceğimiz yatay şekilli bitkiler genişlik, dikey şekilli bitkilerse yükseklik vermede etkilidir. Büyük ortamlarda ufak boyutlu bitkilere yer vererek daha geniş görünen alanlar elde edilebilir. Şayet ferah bir alana gereksiniminiz var ise güneş ışığını alan camekanların önüne zaman içerisinde o yeri kapatacak bitkiler yerleştirmemeniz gerekir. Eğer amaç olarak daha özel ve karanlık bir ortam elde etmeyi düşünüyorsanız; yuvarlak şekilli, ortamı tamamı ile saracak bitkilere yer verebilirsiniz. Teras, çatı, farklı bir ortam ile yan yana olan bir kış bahçeniz varsa boylu bitkilere perdeleme yapmak amacıyla yer verebilirsiniz. Evinizin etrafında çok fazla yüksek bina mevcut ise, kış bahçesinde sarkıcı çeşitlere yer vermek yükseklik etkisinin az da olsa etkisini azaltmaya yardımcı olur.

Bitki yetiştirme konusunda neredeyse herkesin en heyecan duyduğu husus renktir diyebiliriz. Renklerin günlük yaşamımızda bizler üstünde pozitif ve negatif pek çok etkisi vardır. Bitkilerde yaprak, çiçek ve meyve renkleri yaşanan mevsime göre farklılık meydana getirdiği için kış bahçesinde istediğiniz güzel görüntüyü ve pozitif etkiyi doğru tercihler ile sağlamak çok basit. Soğuk renk tonları ortamın daha geniş görünmesini sağlarken, mevcut olan objeleri daha ufak göstermektedir. Sıcak renk tonları kullanıldığı zaman ise tam tersi bir etki elde edilir. Şayet ferah ve geniş bir kız bahçesi elde etmeyi arzu ediyorsanız, objeleri sıcak renk tonlarında; bitkileri ise daha soğuk renklerde tercih etmelisiniz. Mevsimlere göre farklılaşan ve bütün sene boyunca yaşadığını hissettiren bir kış bahçesi elde etmeyi arzu ediyorsanız, yer verdiğiniz bitkilerin çiçek açma dönemini göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Dizayn ettiğiniz ortamda karışık bir görüntü olmaması ve çok daha kolay fark edilebilmesi için vurgu, dizayn sürecinde çok mühimdir. Vurgu oluşturduğunuz bitki ya da bitkiler dikkat çekmeli, öteki ortamdan ayrılmalıdır. Böylelikle daha sakin ortamlara sahip olarak dikkatin öteki ortamlara yönlenmesini sağlarız. Dizayna kontrast ve baskınlık vererek sıradan bir mekan oluşturmak yerine hareketliliği muhafaza edebilirsiniz.

Cyclamen persicum

Çok senelik yumru bir bitki çeşidi olan siklamen, Kasım ve Nisan ayları arasında çiçeklenir. En çok ön plana çıkan niteliği ise kalp ya da böbrek biçimde olan yaprak kısımlarıdır. Beş bölümden meydana gelen çiçekleriyse beyaz, mor, pembe ve alacalı tonlarda olabilir.

Siklamen; serin havadan hoşlanan, aydınlık ortam bitkisidir. Yaz aylarında dinlenme evresine girdiği için kış bahçelerine öteki mevsimlerde renk vermek için tercih edilmesi idealdir. Temiz havaya gereksinim hisseden bir bitki türü olduğundan dolayı öteki bitkilerden biraz uzağa yerleştirilmelidir. Siklamenin toprağının nemli kalması sağlanmalıdır.

Şayet sonbahar ve kış mevsiminde kış bahçenizde çiçekler açmasını arzu ediyorsanız ve kuzey cephesine bakan bir yere sahipseniz, Cyclamen persicum ideal bir tercih olacaktır.

Nephrolepis exaltata

Aşk merdiveni bitkisi; kuzey cepheli, doğrudan güneş ışığı görmeyen fakat aydınlık kış bahçeleri için idealdir. Her gün püskürtme şeklinde sulama yapılması, toprağın neminin sağlanması yeşilliğini muhafaza etmesi açısından çok mühimdir.

Şayet kış bahçenizde çiçeklere sahip olan bitkilerin yanına bütünleyici bir yeşillik eklemeyi arzu ediyorsanız Nephrolepis exaltata uygun bir tercih olacaktır.

Guzmania

Son dönemlerde sıklıkla karşı karşıya kaldığımız Guzmania cinsi ile bağlantılı olarak 120’den fazla çeşit bulunur. Tropikal iklimlerde yetişen bir bitki olan guzmania, ışık gören, kış mevsiminde bile 15 derecenin altına inmeyen hava koşullarına uyumludur.

Guzmania; doğanın, dinamikliğin, hayatın, bereketin ve var olmanın bir sembolü gibidir.

Çiçeklenmesinin ardından başlayan ölme evresiyle beraber, kökten hızlı bit şekilde yeni fideler vermeye başladığı için esasında ayrıca bir başarı öyküsüdür. Özünü ve enerjisini kendinden sonra gelen nesillere devrederek, enerji kaynağına evirilir.

Bu anlam yüklü bitkinin renkleri de farklı anlamlara sahiptir. Siz de güney cepheyi gören bir kış bahçesine sahipseniz, anlamlı ve ihtişamlı bir bitki edinmeyi arzu ederseniz Guzmania ideal tercih olacaktır. Renklerin anlamları ise şu şekildedir; kırmızı enerji ve yaşam, sarı şans ve zenginlik, pembe sonsuz aşk, turuncu ise mühim bir başarı anlamına sahiptir.

Passiflora caerulea

Sakinlik veren etkisi ile tanınan ve hem meyve olarak hem çay olarak sıklıkla tüketilen Passiflora, ihtişamlı mavi-mor menekşe renkli çiçeğiyle etrafındakilere hoş bir görsel alternatif sunuyor.

Haziran ve ağustos aylarında çiçeklenen, güzel ve aromatik bir kokusu vardır. Duvara yakın bir konumda bakılacak ise sarmaşıklık niteliğinden yararlanıp nemli ve gölgeli duvar kenarları seçilmeli. Saksı içinde bakılacak ise güneşli alanlar seçilmelidir. Suya en fazla çiçek açma evresinde gereksinimleri vardır, çok senelik ve rahat yetiştirilen bir bitki türüdür.

Şayet yaz mevsiminde kış bahçenize çiçekler ile renk vermek ve aromatik kokular ile doldurmayı arzu ediyorsanız Passiflora’ya mutlaka yer vermelisiniz.

Crassula ovata

Günümüzde hem rahat bakım yapılabildiği için hem de yaprak kısımlarının dolgun görüntüsü ile çok ilgi çektiği için yer verilen sukulent çeşitlerinden biri olan Crassula ovaya, kış bahçeleri için en ideal seçeneklerden biridir.

Susuz kalmaya son derece dirençli olan Crassula ovaya, güneş ışığı gören yerlerde bakılmalıdır. Güneş ışığının etkisi ile kırmızılaşmaya başlayan yaprak kısımları sayesinde çok daha hoş bir meydana getirmektedir. Özen gösterilmesi gereken husus, güneş ışığını doğrudan almamasıdır.

Şayet bakımı rahat bir bitki türü edinmeyi arzu ediyorsanız, listeniz arasına Crassula ovata’yı mutlaka ilave etmenizi tavsiye ederiz.