Kasımpatı Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kasımpatı çiçekleri özellikle sonbahar aylarında renkli görüntüleri ile dikkatleri üzerine çeken bir türdür. Kasımpatı çiçeği aynı zamanda cenaze çiçeği, platonik aşk çiçeği ya da ölümsüz aşk çiçeği olarak da bilinmektedir. Bu çiçek türünün kat kat yaprakları kadife bir görüntüye sahiptir. Kasımpatı çiçeği papatyagiller ailesinin içerisinde yer almaktadır. En yaygın yetiştirilen süs bitkileri arasında kasımpatı çiçeği de bulunmaktadır. Hassas bir yapıya sahip olan bu çiçek türü dikkatli ve titiz bir bakım ile bulunduğu ortamı renklendirebilir.

Kasımpatı Çiçeği Hikayesi

Göz alıcı geniş çiçekleri ve kat kat yapraklarıyla kasımpatı çiçekleri mitolojik hikayelere konu olmuştur. Ayrıca krizantem olarak da bilinen bu çiçeğin iki farklı hikayesi bulunmaktadır. Kasımpatı çiçeğinin hikayeleri umutsuz aşka sahip olan bir erkek ve bir kadın adına anlatılmaktadır. Bu iki farklı kasımpatı çiçeği hikayesinin sonu aynı şekilde mutsuz bitmektedir. Kasımpatı çiçeği hüznü yansıtmaktadır. Kasımpatı çiçeğinin iki farklı hikayesini daha detaylı öğrenebilmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

·     Kasımpatı Çiçeğinin Kıskançlık Hikayesi

Bilinen hikayelerden biri karşılığı olmayan aşkın acısını ölümle çeken bir genç kızın hakkında anlatılmaktadır. Adı Ante olan eşsiz güzelliğe sahip genç kız, kırda genç ve yakışıklı bir delikanlı ile karşılaşır. Bu yakışıklı genç Ante’den haberi olmadan önünde duran çiçeği kokladıktan sonra öper. Ante yakışıklı gence o kadar çok aşık olmuş ki hemen onunla tanışmak istemiş. İstemiş istemesine ama bu genci tekrardan bulamamış.

Üzüntü ile gencin öptüğü çiçeklere dudaklarını dokundurmuş. Utancından kızaran Ante o hali ile o kadar güzel görünmüşki, kıskanan çiçek Ante’nin dudaklarından bütün kanı çekerek ölmesine sebep olmuştur.

Kondurduğu bu masum öpücük ile ölen Ante’yi kasımpatı çiçeğinin dibine gömmüşler. Zamanla çok pişman olan kasımpatı çiçeği birçok çiçek açarak genç kızın mezarını yaprakları ile kaplamış.

·     Gururlu Aşkın Hikayesi

Diğer hikayede ise zamanın birinde Crisan adlı gururlu fakat yoksul bir genç köylü yaşarmış. Bu yoksul genç köyün ağasının kızına aşık olmuş. Daha sonra bu genç ağanın kızının da dikkatini çekmiş. Hatta kız gururlu gence aşık olmuş.

Ağanın kızı her gün farklı sebepler bularak genci görmeye gidermiş. Bazı zamanlarda bahçede bazı zamanlarda da pencerenin önünde bekleyerek onun yolunu gözlermiş. Kızın bu durumunun farkına varan babası sinirlenmiş ve onunla görüşmesini yasaklamış.

Crisan ne kadar uğraşırsa uğraşsın ağanın evinin yakınlarına adım atamamış ve sevdiği kızı görememiş. Crisan'ın onu neden görmeye gelmediğine anlam veremeyen genç kız, sevdasından yataklara düşmüş. Genç kızın bu haline üzülen dadısı Crisan’ı bulduktan sonra ona olan biteni anlatmış.

Crisan dadısı aracılığı ile genç kıza bir mesaj göndermeyi istemiş. Çevresinde bulunan en güzel görünümlü çiçekten bir dal kopardıktan sonra ucuna bir not yerleştirmiş: “Crisan seni seviyor...”

Crisan öldüğü güne dek her gün genç kıza aynı çiçek ve aynı notu göndermiş. Gencin gönderdiği bu sevda çiçeğinin adı ise krizantemmiş.

Kasımpatı Çiçeğinin Özellikleri

Kasımpatı çiçeğinin Latince adı chrysanthemum olarak bilinmektedir. Sonbahar aylarında renkli çiçekleri ile gözleri kamaştıran nadir çiçekler arasındadır. Kasımpatı çiçeğinin adı, öteki çiçek türlerinin çoktan öldüğü kasım ayında çiçeklenmesinden gelmektedir.

Otsu ve tek yıllık bir bitki olan kasımpatı çiçeği; sarı, mor, pembe, kırmızı, bordo ve beyaz gibi çeşitli renklerde olabilmektedir. Papatyagiller ailesinde en büyük çiçeklere kasımpatı çiçeği sahiptir. Yapılan doğru bakımlar ile oldukça gür çiçekler vermesi mümkündür.

Kasımpatı Çiçeği Bakımı

Bu çiçeklerin bakımı düzenli ve doğru yapıldığı zaman oldukça göz kamaştırıcı bir hal alırlar. Kasımpatı çiçeğinin bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta çiçeğin sulamasının düzenli ve yeterli miktarda yapılmasıdır. Kasımpatı çiçekleri fazla suya ihtiyaç duyan bir bitki türüdür. Bu nedenden dolayı sık ve az oranda gerçekleştirilen sulama işlemleri kasımpatının gelişimini olumlu açıdan etkiler. Sulama yapılırken aynı aralıklar ve aynı oranda verildiğinde kasımpatı çiçeğinin gelişimini destekler. Ayrıca sulama yapılacak suyun musluktan olmaması gerekir. Dinlendirilmiş oda sıcaklığındaki suların kullanılması faydalı olacaktır.

Kasımpatı Çiçeği Renk ve Anlamları

Renkli çiçekleri ile güzel bir görüntü oluşturan kasımpatı çiçeklerinin başlıca renkleri arasında sarı, turuncu, beyaz ve mor yer almaktadır. Kasımpatı çiçeğinin her renginin farklı anlamları bulunmaktadır. Kasımpatı çiçeğinin renklerinin anlamları şu şekilde sıralanabilir:

·     Sarı Kasımpatının Anlamı: Sevgi ve sıcaklık duygularını ifade eden renktir.

·     Mor Kasımpatının Anlamı: Derin sevgi ve asaleti ifade eden renktir.

·     Beyaz Kasımpatının Anlamı: Bolluk ve masumiyeti ifade eden renktir.

·     Pembe Kasımpatının Anlamı: Şefkat ve sadakati ifade eden renktir.

Kasımpatı Çiçeği Tohumunun Ekim Zamanı

Kasımpatı çiçeğinin tohumunun ekimi Ocak ayından başlanarak Mart ayına kadar devam edebilmektedir. Bu aylar arasında kasımpatı tohumu ekildiğinde kaliteli sonuçlar elde edilebilmektedir.

Kasımpatılar Ne Zaman Çiçek Açar?

Kasımpatı çiçeği sonbahar mevsiminin soğuk zamanlarından olan kasım ayında benzersiz çiçeklerini sergilemeye başlamaktadır.

Kasımpatı Çiçeği Ne Zaman Dikilir?

Kasımpatı çiçeği yayılmacı bir tür değildir ve hızlı bir biçimde gelişmezler. Kasımpatı çiçeğinin çoğaltma işlemi yapılırken kök kısımlarından ayrılan kasımpatı yumruları başka bir saksının içerisine ekimi yapılarak çoğaltılabilir. Yeni elde edilen kasımpatı çiçeğinin dikilmesi için en ideal olan zaman mayıs ayıdır.

Kasımpatı Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Kasımpatı çiçeğini kökten ayırma ve tohum ekme yöntemleri ile çoğaltmak mümkündür. Kasımpatı çiçeğinin tohumunun ekilmesi için kış mevsiminin sonu ya da baharın başı uygun olan zamandır. Tohumlar ekilirken torf toprağın üzerine bıraktıktan sonra üzeri 1 santimetre olacak kadar kapatılmalıdır. Bu işlem sonrasında can suyunun vermeyi unutmamak gerekir. Tohumlar ekildikten yaklaşık olarak 15-20 gün sonra çimlenmeye başlar. Çimlenmeyi hızlandırabilmek için streç film ile kaplama yapılabilir. Kaplandıktan sonra streç filmin üzerine delikler açılmalıdır. Bu yöntem sayesinde kasımpatı çiçeğinin filizlenmesi için uygun bir ortam sağlanmış olur.

Elde bulunan kasımpatı çiçekleri ise saksıya ekilerek çoğaltılabilir. Mayıs ayında gerçekleştirilecek kökten ayırma işlemi ile çoğaltma en fazla tercih edilen yöntemlerden biridir.

Bu çiçeklerin çoğaltılması için ekim yapılan toprağın, vitamin ve mineral açısından zengin içeriğe sahip olması sağlıklı bir gelişim sergilemesi için oldukça önemlidir.

Kasımpatı Çiçeğinin Böceklenmesi

Kasımpatı çiçeklerinde böceklenme durumu ile sıklıkla karşı karşıya kalınmaktadır. Bitkide oluşan böceklenmeler, yaşanan çürüme ve kuruma, toprağın aşırı sulanması veya hastalıklardan dolayı meydana gelebilmektedir.

Uzun zaman boyunca sağlıklı bir şekilde kalmasını sağlayabilmek için ilaçlama yapılarak koruma sağlanabilir. Ancak böceklenme ilaçlarının doğru oranda verilmemesi bitkiye zarar vermektedir.

Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğu taktirde kasımpatı çiçekleri sağlıklı bir gelişim sergilemektedir. Yetiştiriciler tarafından sıklıkla tercih edilen kasımpatı çiçekleri görüntüleri ile gören herkesin gözlerini kamaştırmaktadır. Güzel çiçeklere sahip bir bitki yetiştirmek istiyorsanız kasımpatıları tercih edebilirsiniz.