Kalanşo Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Kalanşonun çiçeklerinin dökülmesinin ardından saksı değişimini yerine getirebilirsiniz. Kalanşo çiçeğinin toprak değişimi senede bir defa nisan ayı içerisinde yapılmalıdır. Toprak değişimi yapılırken dikkat edilmesi gerekli olan konu, değiştirmeyi arzu ettiğiniz çiçeğin saksısının en çok bit boy büyüğüne dikilmelidir.

Kalanşo Çiçeğinin Bulunduğu Ortam Nasıl Olmalıdır?

Kalanşo çiçeği düşük ışık aldığında ihtiyaç duyduğu kadar besin alamaz ve bu sebepten dolayı çiçeklerinde solma ve kararma ortaya çıkar. Sıcak bir mekan ile parlak ve doğrudan olmayan ışıktan hoşlanır. Bitkinin soluk ya da iki renkli görüntüye sahip olduğunu fark etmeye başlarsanız, kalanşonun aldığı ışığın onlar için yeterli kadar olmadığı manasına gelir. Kalanşo çiçeğinin ince bir görüntüye sahip olduğunu fark ederseniz, büyük bir ihtimalle gereksinim duyduğu kadar ışık görmüyordur. Yaz mevsiminde dış ortam bitkisi olarak da doğrudan güneş ışığı görmeyen dış mekanlarda rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Kalanşo çiçeği rüzgar akımı gören ortamlardan uzak bir alana yerleştirilmelidir.

Kalanşo Çiçeği Sulama

Kalanşo çiçekleri toprağının kuru olmasını arzu ettiği için, çok yoğun bir hayata sahip olan ve bitkilerine su vermeyi aksatan kişiler için kusursuz bir bitkidir. Yalnızca toprak çok fazla kuru olduğu zaman su verilmesi gerekir. Aşırı derece sulama yapmak kalanşo çiçeğini olumsuz etkileyebilir. Kendi nemini depo edebilen dayanıklı ve kalın yaprakları vardır. Kalanşo çiçekleri az nemde bile gelişim gösterebilir ve bakım ihtiyacı düşüktür. Kalanşo sulaması yaptığınızda, suyun dipten düzgün bir şekilde akmasına müsaade edin. Suyu kesinlikle bitkinin üstünde bırakmamanız gerekir. Sulama uygulamasının, kış mevsiminde haftada bir kez, yaz mevsiminde haftada iki kez gerçekleştirilmesi tavsiye edilir.

Kalanşo Budaması

Kalanşo çiçeği budaması çiçeklenme aşamasının geçmesinin ardından gerçekleştirilmelidir. En ideal dönem ise ilkbahar ortasından yaz başına kadar geçen zaman aralığıdır. Budama işlemini yerine getirdikten sonra arzu ederseniz kesilen bölümleri köklendirerek kalanşoyu çoğaltabilirsiniz.  Kalanşo çiçeklerinin herhangi bir bölümünde solma meydana geldiyse kesim yapılarak alınmalıdır. Böylelikle bitkiniz hem daha taze bir görüntüye sahip olur hem de kuvvetini boş yere harcamaz.

Toprak ve Güneş İhtiyacı

Kalanşo çiçeği güneş ışığı gördüğü yere doğru eğilen bir bitki türüdür. Bu sebepten dolayı saksısını döndürmek gerekir. Isınmayı arzu eder ancak aşırı derecede güneşle karşı karşıya kalmaktan hoşnut olmaz. Aşırı güneşin, bitkinin yaprak uçlarını yakma olasılığı vardır. Toprak olarak humus içeriğine sahip ve kaliteli topraklar kullanmanız gerekmektedir. Kalanşo çiçeği toprağının havadar ve drenaja sahip olması gerekir.

Bu durum kalanşo çiçeğinin güneş ışığından hoşlanmadığı manasına gelmez. Aydınlık mekanlardan hoşlanan çiçek şayet düşük ışık görür ise yeteri kadar büyüyemez. Bazı kaynaklar bitkinin çiçek açma aşamasına 10-12 saat arasında karanlık ortamda bulunması gerektiğini belirtiyor. Fakat bazı kaynaklarda karanlıktan hoşlanmayan bir bitki olduğundan söz ediyor. Yani bu konu biraz şüpheye düşmemize sebep oluyor. Deneme yanılma yaparak da bitkinin bu durumdan hoşnut olup olmayacağını tespit edebilirsiniz.

Ayrıca aşırı soğuk ortamda kalan bitkinin alacağı zafer aşırı sıcak havada alacağı zararla aynı olacaktır. Sağlıklı bir kış dönemi geçirip çiçek açabilmesi için kış döneminde ortam ısısı 10-12 derecenin altına inmemelidir. Ayrıca kış mevsiminde kalanşo sulaması yaparken kullanacağınız suyun sıcaklığı da oda sıcaklığında olmalıdır.

Kalanşo Nasıl Çoğaltılır?

Her sene çiçeklenip, çiçek açması son bulduktan sonra Mayıs ayında saksı değişimi yapabilirsiniz. Kalanşo çiçeğini çelik ile rahatlıkla çoğaltabilirsiniz. Kesilen dal kısımlarını birkaç gün bekletip dikmeden evvel ve tutması için düşük miktarda sulama yapmanız gerekir. Sulama yaparken saksının her tarafına eşit oranda su vermeniz mühimdir. Ayriyeten suyun oda sıcaklığında olması gerekmektedir. Senede bir defa vitamin takviyesi yapılmalıdır. Yer aldığı ortamda başka bir objeye temas etmesine engel olunmalıdır.

Kalanşo çiçeğini çoğaltmak son derece basittir. Neredeyse her dönemde bir dalı alınarak çoğaltma yapılabilir. Alınan dal ya da yaprakları su içerisinde bekletilerek çoğaltma yapılabilir. Ayriyeten doğrudan toprak içine de dikmek mümkündür.

·     Kalanşo çiçeğinin, çiçeği olmayan bir dalından 5 santimetre kadar bir bölüm alın. Sonrasında alt yaprakları temiz, steril bir makas veya bıçak yardımı ile temizleyin.

·     Üst bölümde 2-3 adet yaprak bırakmanız yeterli olacaktır. Ardından aldığınız parçayı hijyenik bir kağıt havlu üstünde 2 ila 3 gün kadar bekletin. Sonrasında uç kısmını köklenme hormonu içerisine batırın. Bu uygulamayı gerçekleştirmeden de toprağa gömebilirsiniz ancak bu uygulamayı yaparsanız bitkiniz daha hızlı bir şekilde gelişim sergileyecektir.

·     Ardından saksıdaki toprakta bir alan açarak elinizdeki parçayı toprağa batırın. Tercih ettiğiniz saksının kesinlikle drenaj deliğine sahip olması gerekir. Daha sonra toprağı ıslatın ve şeffaf bir plastik torbayla saksıyı kapatın.

·     Güneş gören bir alanda yeni kalanşo çiçeğini bekletin. 2 ila 3 hafta sonra şeffaf torbayı çıkarın. Yeni elde ettiğiniz bu bitkiyi tıpkı ana bitkide olduğu gibi yetiştirmeye devam edebilirsiniz.

·     Kalanşo çiçeği için bir diğer mühim husus da bitkinin dış etkenlerden kolay etkilenmesine. Bakımı son derece rahat olan bu bitki türünde sık sık küf oluşumları ve mantar ile karşı karşıya kalınması mümkündür. Kimyasal içeriğe sahip olmayan ilaçlar ile ilaçlama yapılması bitkinin sağlığı bakımından son derece mühimdir.