Kaktüs Evde Nerede Durmalı?

Yaşadığımız evrene yayılmış olan iki bine yakın çeşidi olan kaktüsler, son senelerin en fazla arzu edinilen ev bitkisinden biri haline gelmiştir. Gerek üretimi gerek de bakımı basit olan kaktüsün hepsi ayrı bir görüntüye sahiptir. Kaktüs kelimesi Antik Yunan dilinden Latince aracılığı ile dilimize ulaşmıştır. “kaktüs” öncelikle Theophrastus tarafından çeşidi tam anlamıyla belli olmayan bir dikenli bitki için seçilmiştir.

Kaktüslerin büyümesi, çiçek açması ya da yavrulaması için uygun bakımın temin edilmiş olması gerekmektedir. Kısa bir şekilde anlatmak gerekir ise, drenajı kaliteli olan bir toprakta ve yeteri kadar güneş ışığı gören bir alanda gereksinim duyduğu vakit sulanması gerekir. Kaktüsün bakımı hakkında ince ayrıntılı bilgiye aşağıdan erişebilirsiniz.

Kaktüs Çeşitleri Nelerdir?

Yapılan incelemelere göre tahmini iki bin tane kaktüs çeşidi olduğu düşünülmektedir. Bazı çeşitler yalnızca doğada yetişmeye uygun iken çoğu kaktüs çeşidini bahçede ya da saksıda doğru koşullar temin edildiğinde bakabilirsiniz. Bilinen kaktüs çeşitlerini bu şekilde sıralayabiliriz; Rebutia, Pilosocereus, Parodia, Opuntia, Notocactus, Mammillaria, Ferocactus, Espostoa, Echinocactus ve Cereus.

Kaktüs Nasıl Sulanır?

Bakımı basit olan bitki grubunda bulunan kaktüsün bakımı hakkında en sık merak edilen mevzu kaktüslerin nasıl sulandığıdır. Kaktüsler hakkında fazla sudan hoşnut olmadığı ve çok az sulanması hususunda genel bir inanış vardır. Doğru, kaktüsler öteki yeşil renkli bitkiler kadar sudan hoşnut olmazlar lakin sağlıklı bir büyüme için suya gereksinim duyarlar.

Kaktüsler yapılarında su bulunduran bir bitki çeşididir ve bu nedenden büyümesini sağlıklı bir şekilde tamamlaması için düzenli aralıklar ile sulanması gerekir. Genellikle kaktüsleri, toprağı tamamıyla kuruduğunda ve saksının bütününe nüfus edecek biçimde sulanması gerekir. Toprağı kurumadan fazla sulama yapılması bitkinin çürümesine neden olacaktır.

Kaktüs çeşitlerinin sulama gereksinimi birbirlerine benzese de yine de yetiştirdiğiniz çeşidin sulama gereksinimini araştırarak daha uygun bir sulama temin edebilirsiniz. Kaktüsü sulamadan evvel, bitki toprağının tamamı ile kuruduğundan emin olmanız gerekmektedir. Toprak yüzeysel kurumuş olsa bile, alt tarafları ıslak ise; sulanması halinde kaktüsün çürümesine neden olabilir. Sulama yapmadan evvel bir aparat desteği ile toprağın dibini de kontrol edebilir ve kurumuş ise bütün toprağı ıslatacak kadar sulanması gerekir.

Kaktüs için içme suyu tavsiye edilir, ama bu durum şart değildir. Buna ilave olarak, yağmur suyu da bitkinin büyümesine destek olduğu varsayılmaktadır. Biriktirme imkanınız varsa, bilhassa bahar ayında, yağmur suyu tercih edebilirsiniz.

Kaktüsü sulamayı akşam saatlerinde yapmalısınız. Kaktüs öğlen sulandığı vakit su daha çabuk kuruyacak ve bitki gereksinim duyduğu suyu emmeden, toprak kurumaya başlayacaktır. Ayriyeten, sulama esnasında bitkinin üstünde kalan su damlacıkları hiç gitmeyecek yanıklara neden olabilir.

Kaktüsler Kaç Günde Bir Sulanmalıdır?

Kaktüs sulamasının araştırması yapıldığında genel olarak haftada bir ya da on günde bir biçiminde kalıplaşan bir sulama sıklığı görebilirsiniz. Ancak, kaktüs sulama sıklığı tamamen göstermiş olduğunuz bakıma göre belli olmaktadır. Kısaca anlatmak gerekirse kaktüs sulama sıklığını; bitkide tercih edilen saksı, toprak, alınan güneşin ışığı ve yer aldığınız bölgenin iklimi belirlemektedir.

Bunların tümünü, rahatça bitkinin toprağından idrak edebilirsiniz. Yaz mevsiminde sıcak havalarda daha çok sulamanız gerekir iken, bahar başlangıcında ayda iki-üç defa sulama yapmak gerekli olacaktır. Hatta kış bakımına alınmış olan kaktüsü bu dönemde hiç sulama yapmadan da büyütebilirsiniz.

Peki kaktüsü nasıl sulamalısınız? Yukarıda da anlattığımız gibi, toprak tamamı ile kuruduğunda bitkinizi sulamanız gerekmektedir. Çabuk kuruyan bir toprağınız var ise, bitki sabah güneşini doğrudan alıyor ise daha çok sulanması gerekir iken, geç kuruyan bir toprak ve soğuk olan bir alanda da bu sulama sıklığı açılacaktır.

Kaktüsün Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Kaktüsün aşırı suya toleransı bulunmamaktadır. Su tutan bir toprak tercih edildiğinde, çok sulama yapılması halinde bitki çürüyebilir. Kaktüs için geçirgen bünyede bir toprak tercih edilmelidir.

Geçirgen bünyede olan toprak sulandığında, toprak yalnızca bitkinin gereksinim duyduğu suyu tutar ve fazla olanı süzer. Saksının alt kısmında drenaj deliği bulunuyor ise de çok su atılarak, bitkinin çürümesinin önüne geçilir. Kaktüs toprağı hazır bir biçimde satışa sunulmaktadır. Bu toprakları tercih edebilirsiniz. Ancak, bütün kaktüsler toprağı kaliteli içeriği olmayabilir.

Kaktüsün toprağını kendiniz de hazır edebilirsiniz. Kaktüs toprağı karışımını hazırlar iken kalitesi iyi olan bir torf tercih edilmelidir. Bahçe toprağı fazla su tutup çamurlaştığından dolayı tercih edilmemelidir. Cocopeat, perlit gibi suyu emen ürünler tercih edilerek de toprağın geçirgenliğini yükseltebilirsiniz. Seçeceğiniz ürüne göre toprağa ilave edeceğiniz ölçü farklılık gösterecektir.

Kaktüs Toprağı Hangi Vakit Değiştirilir?

Kaktüsün toprağını değiştirmek için en doğru vakit bahar aylarıdır. Haziran-Mart aralığı kaktüsün büyüme sürecidir. Bu dönemde sıcakların yükselmesi ile bitki büyümeye başlar. Büyüme evresinde yapılan toprak değişiminde, kalitesi iyi olan bir toprak tercihi bitkinin bu dönemine iyi yönde etki edecektir. Ancak, bu kış ya da yazın asla toprak değişimi yapılmaz manasına gelmemelidir.

Şayet kaktüsünüz için kış bakımı yapacaksanız, toprak değişimini soğuklar gelmeden bitirmelisiniz. Peki yeni satın alınan kaktüsün toprağı nasıl değiştirilmelidir? Satın alınan kaktüsün toprağı hakkında bir bilginiz olmadığı hallerde, bitkinin toprağını kış yaz fark etmeden, satın alır almaz değiştirmeniz gerekir. Toprakta rahatsızlık çıkabilir ya da toprağın kalitesi iyi olmayabilir. Bu halde sizler doğru bakımı temin etseniz bile, örnek verecek olursak toprak kaktüsü toprağın değil ise, kaktüsünüzü kaybedersiniz.

Şayet kaktüs toprağında unlu bit gibi bir rahatsızlık var ise, sizler toprağın değişimini gerçekleştirmediğinizden dolayı bunu anlayamaz ve unlu bit çoğalarak kaktüsü çevreleyecektir. Ufak olduklarından dolayı başlangıçta anlamazsanız, öteki bitkilerinize de rahatça sıçrayabilir. Bu durumların önüne geçmek için kaktüsü aldığınız vakit toprağı değiştirerek, mevsime göre bakımını sürdürebilirsiniz.

Bitkiniz tomurcukta ise, toprağı değiştirmek için beklemelisiniz. Genel olarak tomurcukta olan kaktüslerin toprağı değiştirildiğinde, çiçek açmadan tomurcuk solmaya başlayacaktır. Üstündeki çiçeklerin solmasını bekleyebilirsiniz. Bitki topraklarının içerdikleri vitamin vakit geçtikçe açılır. Bu vitamin eksikliğini kaktüsler için üretilen besinler ile temin edebilirsiniz. Tahmini olarak 2 yıl sonra, toprağı değiştirebilirsiniz.

Kaktüsün Saksısı Nasıl Olmalı?

Kaktüs büyümesini sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmesi için saksının da önemi oldukça büyüktür. Kaktüs çeşidine göre saksınızın litresi de farklılık gösterecektir. İlk olarak önem verilmesi gereken, tercih edilen saksı bitkiyle orantılı olması gerekmektedir. Küçük bir kaktüs için fazla büyük bir saksı kullanılmamalı.

Kaktüs çok suya maruz kalmaktan hoşnut olmadıkları için, drenaj deliği bulunan bir saksı kullanabilirsiniz. Sulamanın ardından arta kalan su, drenaj deliğinden atılır. Bu da kaktüsün çürüme olasılığını çok büyük bir ölçüde düşürür.

Saksıda drenaj deliği bulunmuyor ise ne yapabilirim? Bu halde arzu ederseniz kendiniz saksının alt kısmına birkaç delik açabilirsiniz. Eğer açmayı arzu etmiyorsanız da toprak koymadan evvel saksının dibine drenajı temin etmesi için lav kırığı, ponza taşını bir sıra halinde dizebilirsiniz. Bu drenaj tekniği, saksı alt delikleri kadar sağlıklı olmadığı için dikkatli bir şekilde sulama yapılması gerekir.

Kaktüs için genel olarak boyası olmayan toprak saksı kullanılır. Toprak saksıların, kısaca nefes alma nitelikleri olduğundan dolayı toprağın daha çabuk kurumasına destek olur. Ancak, terracotta saksılar kaktüs için şart olmamaktadır. Seramik, plastik gibi başka ürünlerden elde edilen saksılardan da tercih edebilirsiniz.