İlginç Çiçek İsimleri ve Kökenleri: Sıradışı ve Merak Uyandıran Çiçekler

Dünyanın en ilginç çiçeklerinin yer aldığı bir listeyi siz okurlarımız için hazırladık. Birbirinden değişik görünümleri ile ön plana çıkan birçok çiçek mevcuttur. Sizler için hazırladığımız “İlginç Çiçek İsimleri ve Kökenleri: Sıra Dışı ve Merak Uyandıran Çiçekler” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Yarasa Bitkisi (Tacca Integrifolia)

Dünyada bulunan en sıra dışı ve büyük çiçekler arasında beyaz yarasa bitkisi de yer almaktadır. Tuhaf, ufak siyah çiçekler 20-40 arasında kümeler şekline gelir ve yarasaların yüzüne benzerken, beyaz kısımlar da kulaklarına benzer. Yarasa bitkisi 60 ila 90 santimetre arasında bir uzunluğa sahip olabilir ve hem beyaz hem de siyah renkli olabilirler. Çiçeklerin bıyıkları da son derece uzar, hatta bazı zamanlarda yere bile temas edebilir. Zambağa benzeyen bir bitki türü olmasına rağmen aslında yam familyasının bir üyesidir.

Maymun Yüzlü Orkide (Dracula Simia)

“Dracula” dişe benzeyen iki uzun taç yaprağına ve “simia” primatlara benzemesi sebebi ile bu ada sahip olmuştur. İki koyu renge sahip ufak göz, bulanık noktalı kaşlar, tüylü ufak burun ve sakal kısmı, uzak mesafeden bakıldığı zaman daha da belirgin hale gelen çarpıcı maymun benzerliği ile dikkat çekmektedir.

Dünyanın en ilginç çiçekleri arasında en üst sırada yer alan maymun yüzlü orkideler nadir olarak görülen bir bitki türüdür. Yalnızca Peru’nun bulut ormanları ve güneydoğu Ekvator’da 3000 fitten daha yüksek olan bölgelerde yer almaktadır. Bütün yıl süresince çiçeklenebilir ve çiçekleri olgun portakalın kokusuna sahiptir.

Ceset Çiçeği (Rafflesia Keithii)

Listemizde yer alan son derece hastalıklı ancak güzel bir çiçek türüdür. Ceset çiçeği oldukça nadir bir bitki türüdür ve sadece Endonezya’nın yağmur ormanlarında yer almaktadır. Ceset çiçeği, görünür kök kısımları, yaprakları ya da gövdelere sahip olmayan, bazı kişilerin ceset çiçeğinin olmadığını, bir mantar olduğunu ileri sürmesine sebep olan paratizik bir organizmadır. Vampir niteliklerine ilaveten, ceset çiçeği dünyada bulunan en büyük bireysel çiçek türüdür. Bitkinin ceset çiçeği adını almasının en büyük sebebini ise kokusunu derine çektiğinizde anlarsınız. Ancak ceset çiçeğini bu şekilde koklamanızı tavsiye etmeyiz.

Çıplak Adam Orkide ( Orchis Italica)

Asılan adam orkide adı ile de bilinen bu ufak adam ya da adamlar, Akdeniz bölgelerine özgü olan bir bitki türüdür. Noktalı göz kısımlarından ve gülümsemelerinden, ne olduğu hakkında bilgi sahibi olduğunuz ufak, asılı çıplak adamlara benzemektedir. Çıplak adam orkideleri farklı boyutlarda olabilir ve genel olarak açık morumsu beyazdan koyu mor ve pembeye kadar farklılaşan renklere sahiptirler. Lokum olarak da isimlendirilen salep içeceğinin yapımında çıplak adam orkideleri kullanılmaktadır.

Güve Orkide (Phalaenopsis Amabilis)

Güve orkideler, en yaygın şekilde karşı karşıya kalınan orkide çeşididir. Uçan bir güve şekline sözde benzerliği sebebi ile bu adı almıştır. Filipinler, Güneydoğu Asya ve Kuzey Avustralya bölgelerine özgü olan güve orkidesi bulunması güç olan bir bitki türü değildir. Neredeyse gökkuşağının bütün renklerine sahip olabilirler. Güve orkidesini diğer orkide çeşitlerinden ayıran en önemli özelliği ise birden çok çiçeklenme dönemine sahip olmasıdır.

Sıcak Dudaklar ( Psychotria Elata)

Sıcak dudaklar veya çiçek dudakları isimleri ile bilinen bir bitkidir. Parlak kırmızı renkli dudak şekline benzeyen parlak kırmızı kısımlar, taç yaprakları değil diş telleridir. Yaprağa benzeyen diş telleri, açılmadan evvel yalnızca birkaç gün öpülebilir durumdadır ve içerisindeki ufak sarı ve beyaz çiçekleri ön plana çıkarır. Kolombiya, Hooker’s Lips Plant, Panama ve Kosta Rika’nın tropikal alanlarına özgü bir türdür. Fakat koleksiyoncular arasındaki ünü ve doğal yaşam alanlarının ormansızlaştırılması sebebi ile nesli tükenmekte olan bitkiler arasına girmiştir.

Yer Altı Bitkisi (Hydnora Africana)

Güney Afrika yer altı bitkisi son derece ilginç bir görüntüye sahiptir. Tuhaf görüntüsüne rağmen, aslında bakılırsa Güney Afrika’nın kurak alanlarında yarı yaygın durumdadır. Yerli halk tarafından çakal yemi olarak da isimlendirilen Hydnora Africana’nın görünür kökler, kofilleri ve yaprakları mevcut değildir. Çiçeklerin yerden çıkma süresi bir yılı bulan kesinlikle parazitik bir yer altı bitkisi konumundadır. Tuhaf görüntüsü ve kötü kokusuna rağmen Hydnora Africana, açık ateşte pişirildiği zaman yalnızca lezzetli olan meyveler üretmektedir. Ayrıca meyvesi büzücü niteliklere sahiptir ve balık ağlarının muhafaza edilmesinde, akne tedavisi ve bronzlaşmada kullanımı tercih edilir.

Dans Eden Kızlar (Impatiens Bequaertii)

Bu ufak güzellikler, çevredeki en nadide bitkilerden biridir ve en kararlı bitki toplayıcısı olan biri için bile bulması son derece güçtür. Elbiseli dans eden kadınlara benzeyen görüntüleri sebebi ile bu ismi alan ufak çiçekler Doğu Afrika bölgesine özgüdür. Dans eden kızlar beyaz ve açık pembe renge sahiptirler. Bitkinin kendisi son derece ufak, yaklaşık bir metreye kadar gelişim sergilemektedir. Dans eden kızlar çiçeği bulunduğu toprakta her tarafa kök salar ve şayet bulunabilirse kusursuz bir iç mekan bitkisidir.

Kundaklanmış Bebekler (Anguloa Uniflora)

Kundaklanmış bebekler olarak isimlendirilen bu lale orkideleri, 1777 ila 1778 seneleri arasında Kolombiya And Dağları’nda 10 senelik bir keşif gezisi esnasında bulunmuştur. Fakat 1798 yılına kadar herhangi bir isim verilmemiştir ve resmi bir şekilde sınıflandırılmamıştır. Beyaz renkli kundağa sarılmış bir bebeğe benzeyen çiçek kısımlarına sahiptir.

Arı Orkide (Ophrys Apifera)

Bu mutlu ufak çiçek, ismini gülümseyen bir yaban arısında olan tuhaf benzerliğinden dolayı almaktadır. İsmi, belki de çiçeğin kenarında yer alan bulanık parçalara göndermeden bulunarak, kaş manasına gelen Yunanca “Ophrys” sözcüğünden gelir. Arı orkidesi Orta Doğu, Avrupa ve hatta Kuzey Afrika’da yaygın bir şekilde görülmektedir. Fakat yayılma süreci oldukça karmaşık olduğundan dolayı git gide daha kıt duruma gelmektedir. Arı orkidesinin başarılı bir şekilde gelişim sergileyebilmesi için belirli bir mantar çeşidi ile simbiyotik bir ilişkiye ihtiyacı vardır ve bu durum da naklini güç hale getirir. Bu orkideler son derece zeki canlılardır. Çiçekler kuzey aralıklarında neredeyse tamamı ile kendiliğinden tozlaşır, fakat çiçeğin rengi ve biçimi dişi bir arının görüntüsü ve kokusunu taklit eder, bu durumda erkek arıları çiftleşmeye yönlendirir, böylelikle tozlaşma süreci hızlanır.

Papağan Çiçeği (Impatiens Psittacina)

Papağan çiçeği Tayland yerlisidir ve nesli tükenmekte olan bitki grubu içerisinde yer alır. Bu sebepten dolayı papağan çiçeğinin ülkeyi terk etmesine müsaade edilmez. Bu nadir balsam çeşidinin çiçeğinin en güzel tarafı, yan profilden bakıldığı zaman tıpkı uçus durumundaki bir papağan veya kakadu görüntüsünde olmasıdır.

Oda Hizmetçileri (Calceolaria Uniflora)

Bazıları onu Darwin’in Terliği olarak adlandırırken, bazıları da Mutlu Uzaylı olarak adlandırmaktadır. Ancak genel olarak oda hizmetçileri adı ile bilinmektedir. Ancak hangi isim ile anılırsa anılsınlar, bu tuhaf ufak dağ çiçekleri gerçekten türünün tek örneği olma niteliğine sahiptir. Aslında 1831-1836 seneleri arasında Darwin tarafından bulunan oda hizmetçileri soğuk havalardan hoşlanmaktadır. Günümüzde hala Güney Amerika’daki Tierra del Fuego bölgesinde bol miktarda bulunmaktadır.