Hangi Bitki Hangi Saksıda Yetiştirilmeli

Her bitkinin yetiştirilmesi için uygun olan saksı çeşidi farklılık göstermektedir. Bu yazımızda siz okurlarımız için hangi saksıda hangi bitkinin yetiştirileceği hakkında bilgi vereceğiz. Aşağıda sıralayacağımız çeşitli örnekleri göz önünde bulundurarak bitkinizin türü ve gereksinimine göre hem de mekan dekorasyonuna uygun olacak tercihte bulunabilirsiniz.

Ahşap Ayaklı Saksı & Sansevieria/ Paşa Kılıcı

Yetiştirdiğiniz bitkilere yer seçerken en mühim faktörlerden biri bitki için doğru ışığın bulunmasıdır. Eğer tüm saksıların büyü aynı seviyede olur ise gövdesi uzun olan bitkiler kısa bitkiler üzerinde gölge yapabilir. Ayriyeten her daim bir tasarımda sıra dışı bir görüntü oluşturacak unsur hareketli bir akış sağlamaktadır. Bu sebep ile, bazı bitki türlerini ayaklı saksılara ekmeniz bu dinamikliği rahat bir şekilde oluşturacaktır. Ayakları ahşap olan bir saksıya ekilmiş dikey forma sahip bir paşa kılıcı ya da euphorbia çok hoş ve dikkat olacaktır.

Makrome Askılı Saksı & Pothos/ Salon Sarmaşığı

Son zamanların gözde tasarımları arasında yer alan unsurlardan biri de makrome duvar aksesuarları ve asılabilir saksılardır. Bilhassa yaşam alanı ufak olan, yeterli alana sahip olmayanlar için tavana asılan dikey bahçe uygulamaları kurtarıcı oluyor. Makrome kullanımına başvurarak saksıları tavandan aşağı sarkıtabilirsiniz. Bu türden bir askılı saksı tercih ettiğiniz zaman yukarı doğru uzayan formu olan bir bitki kullanmak yerine, aşağı sarkan sarmaşık gibi bitki çeşitleri göze daha hoş görünecektir. Bu bitkilere örnek olarak pothos yani salon sarmaşığı verilebilir.

Metal Saksı & Chlorophytum/ Kurdela Çiçeği

Öteki sıklıkla yer verilen saksı türlerinden biri de metal olanlardır. Sıkça gri ya da gold renk alternatifleri ile karşı karşıya kalınan metal saksıların hitap ettiği pek çok tarz vardır. Yine endüstriyel ve bir miktar daha soğuk bir tarza sahip olmayı arzu ediyorsanız gri metal saksılara yer verebilirsiniz. Ancak daha şık ve gösterişli bir tarzınız var ise gold renkli metal saksılar tercih edebilirsiniz. Rustik ve vintage bir dizayn yapmayı arzu ediyorsanız da bakır ve pirinç eskitme saksılara yer verebilirsiniz. Saksı ve bitki birleşimi olarak ise yeşil üzerine beyaz çizgi ve ince yapraklara sahip kurdela çiçeği ve metal saksıları tavsiye edebiliriz. Yine metal saksılar ile ağaç gövdeli dracaena marginata kullanarak oldukça hoş bir görüntü elde edebilirsiniz.

Büst Saksı & Nephrolepis/ Aşk Merdiveni

Son dönemlerde gözde olan büst saksılar ile en fazla uyum içerisinde olan bitki çeşitleri adeta büstün saçı gibi bir görüntü oluşturan eğrelti çeşitleri olmaktadır. Kuş yuvası ve aşk merdiveni büst saksı seçeneği ile bir arada kullanabileceğiniz iki harika bitki çeşididir. Baş kısmından çıkan yeşil yapraklar ile heykel saksının canlı bir görüntüye sahip olmasını sağlayan eğrelti çeşitlerini kesinlikle büst saksılar ile bir araya getirmelisiniz.

Kumaş Saksı & Chamaedorea Elegans/ Şamadora

Tercih ettiğiniz saksının daha salaş ve değişik bir görüntüye sahip olmasını arzu ediyorsanız, kumaş saksılar sizler için en uygun seçenek olabilir. Kumaş saksı seçimini gerçekleştirirken yaşam alanınızdaki koltuk ve döşemelerin dokusu, renk tonu ve kumaşı ile uyum içerisinde olmasına özen gösterebilirsiniz. Yine kumaş saksınızın iç tarafının plastik ile donatılmış olması sulama bakımından size rahatlık sağlayacaktır. Kumaş saksıların artılarından hakiki manada yarar elde edebilmek için doğru malzeme, kalite ve kalınlığı son derece mühimdir. Kumaş saksıda doğrudan dikim gerçekleştirmektense bitkiyi önce plastik saksıya yerleştirmek daha rahat olacaktır. Kumaş saksı ile yakışan bitki türlerine ise şamadora ya da areka palmiyesini örnek verebiliriz.

Beton Saksı & Strelitzia/ Starliçe

Endüstriyel bir tarzınız var ise, alanı gri ve koyu tonların yoğun olduğu bir şekilde dekore ettiyseniz, böyle bir ortam için en ideal saksı türü beton saksılardır. Betonun işlenmemiş görüntüsü; büyük yaprakları ile dikkat çeken starliçe ya da muz ağacı ile eşleştiği zaman mekanın çekiciliği çabasız bir yansıma ile artış gösterecektir.

Sepet Saksı & Monstera Deliciosa/ Deve Tabanı

Boho tarzda eksik olmaması gereken unsurlar; hasırlar, sepetler, organik kumaşlar ve jüt ipler şeklinde sıralanabilir. Bu şekil bir dizaynın içerisinde deve tabanı gibi büyük yaprakları olan tropik bitki türlerinin vereceği ferah ve iç açıcı atmosfer alanın daha çekici olmasını sağlayacaktır. Bu şekilde dekore edilen bir ortamda yer verilecek en ideal saksı sepet ya da jüt saksılardır. Saksının iç kısmı plastik materyal ile çevrili olur ise sulama yaparken çok daha rahat edeceğinizi unutmayın.

Seramik Saksı & Pilea

Seramik sanatçılarının fazlalaştığı, pek çok farklı desende seramik saksıları rahatlıkla elde edebileceğimiz bir zamandayız ve bitkilerimizi bu değişik tasarımlar ile eşleştirmek oldukça keyifli. Tercihinize göre düz renkli seramik saksılar ya da desenli seramik saksıları kullanabilirsiniz. Bu aşamada sizlere tavsiyemiz, eğer tercihinizi desenli seramik saksılardan yana kullanacaksanız, yaprağı desensiz olan örneğin pilea gibi bitkiler kullanabilirsiniz. Ancak düz renkli seramik saksılar kullanacaksanız da bunun için en uygun olan yaprakları desenli calathea ve tradescantia bitkileri olabilir.

Terracotta Saksı & Begonia Maculata

Genel olarak kendi organik turuncu renginde satışa sunulan teracotta saksıları pek çok farklı yapıda tercih ederek farklılık oluşturabilirsiniz. Teracotta saksıların zaman geçtikçe hafif renk değişimine uğraması, sulama ardından uzaklaştırdığı fazla materyallerin saksıda beyaz lekeler meydana getirmesinden hoşnut oluyorsanız bu saksıları kullanmaktan daha fazla keyif alacaksınız. Bilhassa yaprak veya çiçeğinde turuncu ya da kırmızı rengin mevcut olduğu bitkiler ile son derece güzel bir uyum yakalayacaktır. Tıpkı arka bölümü kırmızı olan benekli begonia maculata ya da yaprak arkası mora benzeyen bordo renkli alocasia amozanica bitkileri ile teracotta saksıların kusursuz birleşimi gibi.