Hangi Aylarda, Hangi Çiçekler Dikilir?

Bahçelerinizde veya evlerinizde hoş bir görüntü oluşturabilmek için bitkilerinizin de sağlıklı büyüyebilmesi için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.

Bitkilerinize besin takviyesi, budama, sulama ve toprağın pH kontrolünün yapılması gerekmektedir. Bu sayede bitkilerinizin ihtiyaçlarını karşılamış olursunuz. Ekim mevsimine dikkat edilmesi önemli bir konudur. Ekim mevsiminde ekilen çiçekler ve bitkiler daha sağlıklı bir şekilde büyümektedir. İç ve dış mekanlarınızı süsleyen, dekorasyon konusunda evlerinize ve bahçelerinize önemli bir katkısı bulunan çiçeklerinizi ekim zamanında ekmeniz gerekmektedir.

Ocak Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?

Ocak ayında zorlu kış şartları görüldüğü için bitkilerin korunması gerekmektedir. Ocak ayında ekimini yaptığınız bitkilerinizi çok fazla sulamamanız gerekmektedir.

Ocak ayında ekilebilecek çiçekler şunlardır; pelesenk, ametist, hercai menekşe, camgüzeli, begonya, sabır ağacı ve lobelyadır. Ocak ayında ekilmesi gereken çiçekler gölgede büyüyen ve yetiştirilen çiçekler ekilmelidir.

Şubat Ayında Hangi Çiçekler Ekilir? 

Şubat ayında özellikle gül fidanları budanmaktadır. Bu nedenle Şubat ayı gül fidanlarının budandığı ay olarak bilinir.

Aynı zamanda Şubat ayında çim alanların kış gübresi bu ay içerisinde tamamlanır. Şubat ayı soğuk bir ay olsa da ilkbahar hazırlıklarını şimdiden yapabilirsiniz. Şubat ayı balkonunuzu düzenlemek için en ideal olan aydır. Şubat ayında ekilen çiçekler kısaca şunlardır; buz çiçeği, karagözlü sucan, bodur mavi çan, gayret ve bodur kolyozdur.

Mart Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?

Mart ayının sonu ilkbaharın başlangıcıdır. Ancak bu döneme kadar mevsim şartları zorlu geçebilmektedir.

Mart ayından önceki aylarda bitkileri koruyabilmek için toprağın üzerine saman, bitki yaprağı yığınları veya turba serilmektedir. Mart ayının son günlerinde ise tekrardan yenileyebilirsiniz. Mart ayında ekebileceğiniz çiçekler kısaca şunlardır; gayret çiçeği, kadife, latin çiçeği, deliotu, zinya, peygamber çiçeği, hüsnüyusuf ve floş çiçeğidir.

Nisan Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?

Nisan ayı yaz hazırlıklarının başlanabileceği bir aydır. Bu nedenle Nisan ayında yaz için yapacağınız bütün hazırlıklarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Nisan ayında ekeceğiniz çiçeklerinizin veya bitkilerinizin doğrudan güneşe maruz kalmaması için gölgelenme örtüleri kullanmanız gerekmektedir. Nisan ayında ekebileceğiniz bitki ve çiçekler şunlardır; karanfil, gündüz sefası, mine, ateş çiçeği, gadetya, yıldız çadırı, petunya, schefflera ve cam güzelidir.

Mayıs Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?

Mayıs ayında güneş gerçek anlamda sıcaklığını vermeye başlayacaktır. Bu ayda pek çok çiçeğinizin doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmaması gerekir.

Bu nedenle çiçek ve bitkilerinizin gölgeme işlemini mutlaka yapmanız gerekir. Evinizde yetiştirdiğiniz çiçeklerinizi de güneşe maruz kalmayacak şekilde yerleştirmeniz gerekmektedir. Mayıs ayında ekebileceğiniz çiçekler şunlardır; inci çiçeği, müge, sardunya, açelya ve horçiçeğidir.

Haziran Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?

Haziran denildiği zaman akla ilk gelen çiçek türü güldür. Aynı zamanda tırmanıcı olan çiçek türleri de Haziran ayında ekilmektedir.

Ekilen tırmanıcı çiçeklerinizi rafya ipi ile güçlendirmeniz gerekmektedir. Haziran ayında ekebileceğiniz çiçekler şunlardır; ortanca, sardunya, açelya ve petunyadır. Bu çiçeklerin ekimini yaptıktan sonra aynı ayda çiçek açmaya başladığını görebilirsiniz.

Temmuz Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?

Temmuz ayında havalar daha da ısınmaya başlar. Bu nedenle bitkilerinizi ve çiçeklerinizi daha sık sulamanız gerekmektedir.

Temmuz ayında ayıklama işlemini de yapabilirsiniz. Aynı zamanda ortaya çıkan zararlara karşıda mücadele etmeniz gerekmektedir. Bu süre zarfında doğru ilaç kullanımı da oldukça etkili olacaktır. Temmuz ayında ekebileceğiniz çiçek türü ise peygamber çiçeğidir.

Ağustos Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?

Ağustos ayında yazlık çiçeklere son olarak gübreleme işlemi yapılmaktadır. Bu ayda yapılacak olan ağaç nakilleri ise ikinci haftadan sonra yapılmalıdır.

Sonbahar için yapacağınız hazırlıklara Ağustos ayında başlayabilirsiniz. Ağustos ayı içerisinde yabani ot, ilaçla, ayıklama ve sulama gibi işlemlerinizi rahatlıkla yapabilirsiniz. Ağustos ayında ekebileceğiniz çiçek türü ise ayı glayöldür.

Eylül Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?

Eylül ayında pek çok ülkenin havası ılıman geçmektedir. Fakat ay sonuna doğru havalar soğumaya başlar.

Bu nedenle soğuk havalar için gerekilen önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu süreçte toprağın organik veya mineral gübre ile gübrelenmesi ve daha sonra temizlenmesi gerekmektedir. Eylül ayında toprağa ekim yapabileceğiniz çiçek yıldızpatıdır. Yıldızpatı ekimi Eylül ayında yetiştirilebilecek çiçek türleri arasında yer almaktadır.

Ekim Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?

Ekim ayı özellikle şamdan çiçeği yani bir diğer adıyla aynısefa çiçeğinin ekimi için uygun bir aydır. Aynı zamanda toprak işlemi için ise en uygun aydır.

Ekim ayı boyunca kış hazırlıklarınızı rahatlıkla yapabilirsiniz. Daha sonra ise toprağınızı havalandırabilirsiniz. Organik gübreyi Ekim ayı içerisinde vermeniz gerekir. Ekim ayında kış ayları içerisinde çiçek açan bitkilerin ve çiçeklerin ekimini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Kasım Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?

Kasım ayı Kasımpatı çiçeğinin ayıdır. Kasım ayında Kasımpatı ekimini yapabilirsiniz. Kasım ayında zorlu hava koşulları başlamaktadır.

Bu nedenle çiçeklerinizi ve bitkilerinizi soğuk havalara karşı korumanız gerekmektedir. Sonbahar ayında yapacağınız budamayı Kasım ayında yapabilirsiniz. Bu ayda yapacağınız budama özellikle küçük ağaçlar ve çalılar için büyük bir önem taşımaktadır.

Aralık Ayında Hangi Çiçekler Ekilir?

Aralık ayında sıkça budama işlemleri yapılmaktadır. Bu nedenle Aralık ayı budama ayı olarak bilinir. Küçük ağaçlarınıza ve süs çalılarınıza bu ayda oldukça dikkat etmeli ve özen göstermelisiniz. Aralık ayı aynı zamanda don olaylarının başladığı aydır. Bu nedenle çiçeklerinizin üzerini koruyucu yaprak örtüsü ile kapatmanız gerekmektedir.

Aralık ayında Atatürk çiçeği ve nergis çiçeğini ekebilirsiniz.

Bahçenizdeki Çiçeklerinizin Sağlıklı Büyümesi İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

Bahçenizdeki yetiştirdiğiniz çiçeklerinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini istiyorsanız düzenli ve doğru bir bakım uygulamanız gerekmektedir. Bahçenizin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için dikkat etmeniz gerekenler kısaca şunlardır;

·     Düzenli olarak gübre ve besin takviyesi yapılması gerekmektedir.

·     Aynı zamanda gübre ve besin takviyesini mevsimine göre yapmalısınız.

·     Toprağınızın düzenli olarak tuz, pH ve mineral kontrolünün yapılması ve aynı zamanda dengede tutulması gerekir.

·     Çalıların ve ağaçların form veya bakım amaçlı budanması gerekir.

·     Bahçenizde sıklaşma gördüğünüz alanlarda gerekli seyreltmelerin yapılması gerekir.

·     Dış etkenlerden dolayı zarar görmüş bitkilerin eski haline getirilmesi gerekmektedir.

·     Bozulma yaşayan veya çürüme yaşayan bitkilerin değiştirilmesi gerekir.

·     Çimlerin ise düzenli aralıkla ile biçilmesi gerekir.

·     Çimler arasında bulunan yabancı otların daimi olarak temizlenmesi ve tekrar çıkma olasılığına karşı kontrol edilmesi gerekir.

·     Çimlerinizi gübrelemeniz, ilaçlamanız ve aeratör ile havalandırılması gerekir.

·     Bahçeniz içerisinde çöp ve çöpe benzer artıkların uzaklaştırılması gerekir.

Bahçe ve çiçeklerinizin bakımını yaparken unutulmaması gereken asıl konu bahçenizin daimi olarak bakımlı ve düzenli olması gerekir. Bahçenizdeki her bitkinin ayrı bir bakıma ihtiyaç duyduğunu unutmamalısınız. Her bitki farklı mevsim ve aylarda gelişim göstermektedir. Her mevsimde bahçe çiçeklerinizi iyi bir şekilde analiz etmelisiniz. Ülkemizde bölgeler nedeniyle mevsimlerin farklı zamanlarda başladığını ve farklı bir şekilde seyrettiğini kesinlikle unutmamalısınız.