Hangi Ayda Saksı Değişimi Yapılır?

Bitkilerden hayatımızı devam ettirdiğimiz ortamları en natürel biçimde güzelleştirmek ve huzurlu bir hava oluşturmak amacıyla yardım alıyoruz. Tabii bitkilerin düzgün bir biçimde gelişim sergileyebilmesi için onların bakımlarını aksatmamak gerekir. Sağlıklı bitkiler yetiştirebilmek için atılması gereken adımlardan biri de saksı değişimidir. Bu yazımızda siz okurlarımız için hangi ayda saksı değişimi yapılabileceği konusunda bilgilendirme yapacağız.

Bitkiler zaman içerisinde gelişir, hem kök kısımları saksıyı doldurur hem de gövdesi için alan yeterli gelmeyebilir. Bu nedenler ile bitki geliştiğinde ona daha konforlu bir yaşam ortamı verebilmek için saksı değişimi gerçekleştirmek gerekir.

Bunun haricinde saksı içindeki toprak da zaman geçtikçe bitkinin gereksinim duyduğu besin maddelerini yitirebilir. Bitkilerin sağlıklarını muhafaza ederek gelişim sergilemelerine destek olmak için de toprak ve saksı değişiminin periyodik olarak gerçekleştirilmesinde yarar vardır.

Ayriyeten tabii bitkinizi, en dizaynına daha çok katkı sunabilecek hoş bir saksı içerisinde görmeyi de arzu edebilirsiniz. Yani saksı değişimi gerçekleştirmeyi arzu etme sebebiniz bitkinin gereksinimlerinin yanı sıra dekoratif sebepler de olabilir. Ancak bu aşamada, bitkiyi olumsuz etkilememek adına çok şık periyotlar ile saksı değişimi yapmamaya özen göstermeniz gerektiğini belirtelim.

Bitkinin saksı değişimini gerçekleştirmek için en ideal zaman, bitkilerin kış uykusundan uyandığı ve aktif bir biçimde gelişim sergiledikleri ilkbahar mevsimi olarak kabul görmektedir. Peki, evde yetiştirdiğiniz bitkilerin saksı değişimi hangi aralıklar ile yapılmalı?

Esasında bu suale karşı verilebilecek net bir yanıt bulunmuyor. Ancak genç bitkilerde her sene, öteki bitkilerde ise her sene veya en çok iki senede bir saksı değişimi yapılmasının yararlı olduğunu ifade edebiliriz. Bu işlem ile bitkileriniz, gereksinimlerini giderebilecek verim düzeyinde toprağa ve hem rahat gelişebileceği hem de bazı bitki hastalıklarına karşı muhafaza edilebilecek yeni evine kavuşabilir.

Bu durum haricinde bitkiniz de saksı ve toprak değişimi yapılmasına gereksinim duyduğunu çeşitli biçimlerde size anlatmaya çalışabilir. Bitkinin saksı ya da toprak değişiminin yapılmasına gerek olduğunu işaret eden durumlar şu şekilde sıralanabilir:

·     Toprak yüzeyi ya da drenaj deliklerinden bitkinin kök kısımlarının fark edilir halde olması.

·     Bitkinin herhangi bir mevsimde, normal gelişim hızının altında bir gelişim sergilemesi.

·     Bitkinin gövde kısmının ağırlaşması ve saksının basit bir şekilde devrilmesine sebep olması.

·     Sulama sıklığında artış meydana gelmesi, bitki ve toprakta kuruluk yaşanması.

Bitki Saksısı Nasıl Değiştirilir? Saksı Değiştirirken Nelere Dikkat Etmeli?

Bitkilerinizin saksısı ve toprağının değişimini yapmak mühim, ancak bitkilerinizi olumsuz etkilememek adına bu değişimi nasıl yerine getireceğiniz de mühim. Hiç telaş yapmayın; saksı değişimi yaparken dikkat edilmesi gerekli olan unsurları ve saksı değişimi yaparken atmanız gereken adımlardan söz etmeye başlıyoruz.

·     İhtiyaç duyabileceğiniz aletleri yanınıza alın ve yere bir örtü sermek ile işe başlayın.

·     Saksı ve toprağında değişiklik yapacağınız bitkinin gövde kısmını sıkı bir şekilde parmaklarınız arasına almanızın ardından ters döndürün. Bitkiyi saksıdan zarar görmeden çıkarmak amacıyla nazik hareket ederek çekin. Arzu ederseniz bitkinin olduğu yerden daha rahat çıkması için saksının yan taraflarına hafif bir şekilde vurabilir ve toprağın harekete geçmesini sağlayabilirsiniz. Bu evrede bitkinin kök kısımlarını olumsuz etkilemeden hareket etmeye dikkat edin.

·     Saksının içinden aldığınız bitkinizin üstündeki toprağı parçalayarak fazla toprağı bitkinin kök kısımlarından uzaklaştırın.

·     Toprağın dışına çıkmış olan kökler veya hasta kökler mevcut ise bunları budama yaparak ortadan kaldırın.

·     Şayet yeni saksı drenaj deliğine sahip değil ise bu halde fazla gelen suyu bitkinin köklerinden uzak tutabilmek için saksının altına çakıl taşı koyarak drenaj oluşturun.

·     Saksının altına zemin fark edilmeyene kadar toprak yerleştirin.

·     Sonrasında bitkiyi saksının orta kısmına yerleştirin ve yanda açık kalan tarafları toprak ile doldurup toprağa hafif bir şekilde baskı uygulayın.

·     Bitkide sararmış yapraklar mevcut ise bu yaprakları budayın.

·     Tüm bu adımları yerine getirdikten sonra bitkinize can suyu verin ve saksı değişimini sonlandırın.

Kışın Saksı Değişimi Yapılır mı?

Kış aylarında saksı ya da toprak değişimi yapmanın riskli tarafları mevcuttur. Ancak kurallara uyarak bu işlemleri yerine getirirseniz bu risk durumlarını en hafife indirmeniz mümkün olmaktadır.

Birçok bitki türü kış aylarında uyku evresinde olmaktadır. Bu aşamada kendini ilkbahara daha da güçlü bir şekilde uyanmak için hazır hale getirmeye başlar. Şayet herhangi bir sebep yokken kış ortasında bitkinizin saksısı ya da toprağını değiştirmeye kalkışırsanız bitki ani mekan değişikliği yaşamanın şoku ile beraber gelişiminde problemler ile karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz olacaktır.

Yine iç ortamda yetiştirilen bir bitkinin hem saksısını değiştirip hem de birden dış ortama taşımakta olumsuz durumların meydana gelmesine yol açacaktır.

Şayet toprakta sineklenme, küf oluşumu, bitlenme gibi sıra dışı bir hal mevzu bahis değil ise bitkilerin toprak değişimi için uygun olan dönem ilkbahar aylarıdır.