Guzmanya Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Guzmanya, genel olarak daha serin bölgelerde iç ortamlarda yetiştirilen ve son derece güzel bir görüntüye sahip olan bir bitki türüdür. Doğru bakım ile, bu güzel tropik bitkiler, iç ortamlara renkli bir yansıma veren dirençli ve yetiştirmesi en rahat olan ev bitkileri arasındadır. Guzmanya saksı değişimi ipuçları ile tropik dostunuzun uzun seneler boyunca canlı kalmasını sağlayabilirsiniz.

Guzmanya, düzgün gelişim sergilemek için yeteri kadar zengin ve düzgün drene edilmiş toprağa ihtiyaç duyan bir bitki türüdür. Özel Bromrliacea toprak harmanı guzmanya için en doğru çözümü sunmaktadır. Guzmanya asla geniş yapılı kökler geliştirmez, bu sebeple yaklaşık 10 santimetrelik ufak bir saksı fazlasıyla yeterli olacaktır. Yalnızca ada bitkiden yeni sürgünler elde etmeyi arzu ettiğinizde saksı değişimi yapmaya ihtiyaç duyacaksınız. Guzmanyanın kök mekanizmasının temel fonksiyonu, nem ya da besin maddelerinin çoğunu topladığı alana değil, onu tutturmak olduğundan, iyi gelişme için büyük bir saksıya gereksinim hissetmez.

Bunun ile beraber, bitki geliştikçe üst bölümü ağırlaşabilir, bu sebeple saksının bitkiyi dik tutacak kadar büyük olduğundan ve tepe noktasının ağırlığı sebebi ile devrilmeyeceği konusunda emin olun. Toprağın üzerine bir yaş yerleştirerek saksıyı sabitlemeyi ve dik tutmayı da sağlayabilirsiniz. Drenaj deliklerine sahip olan saksıyı dekoratif bir kap içerisine de yerleştirebilirsiniz, fakat biriken suyu kesinlikle boşaltmayı ihmal etmemelisiniz. Aksi takdirde guzmanya çürük problemi ile karşı karşıya kalacaktır. Her guzmanya, canlılığını kaybetmeden evvel sadece bir ya da iki sene hayatta kalır, bu sebeple ana bitkinin tekrardan saklanmasına gerek olmaz. Bitkiniz bir ya da iki yıllıksa ve canlılığını kaybetmeye başladığını fark ettiyseniz endişe etmeyin, zira bu doğal bir durumdur. İşin iyi tarafı, ana bitkiden yavrular elde edilmesi, böylelikle evinizin içini her daim renklendiren bir guzmanyaya sahip olabilirsiniz. Guzmanya saksı değişimi yapmanız için kullanabileceğiniz bazı ipuçları şu şekildedir:

·     Guzmanyalar ufak kök mekanizmasına sahiptir ve çoğu ufak saksılarda en iyi biçimde gelişim sergiler. Genç bitkiler 10 santimetrelik saksı içerisinde düzgün bir şekilde gelişebilir.

·     Genç bir guzmanya, kaplarını genişletiyorsa, saksı değişiminden faydalanılabilir. Bu işlem için en uygun zaman ilkbahar aylarıdır. Birçok tam boy guzmanya, 20 santimetreden daha geniş bir saksıya ihtiyaç duymaz. İhtiyaç duyulandan daha büyük bir saksının tercih edilmesi fazla sulama problemlerine neden olabilir.

·     Büyük bir guzmanya ya da ufak sürgünleri muhafaza ederken, bitkileri fazla derine ya da toprağın üzerine fazla sığ konumlandırmamaya özen gösterin.

·     Yaprakların dip kısmına bir guzmanya dikmek, taç çürümesine engel olunmasını sağlar.

·     Bitki yeni saksısı içinde dik duracak yeterli kök mekanizmasına sahip değil ise, yerini sabit hale getirmek için tahta kazıklardan yararlanın.

·     Guzmanyanın serbest bir şekilde hareket etmesini sağlamak, büyüyen köklerde soruna sebep olabilir. Guzmanya, ağırlığını kaldırabilecek bir kök mekanizması meydana getirdiği zaman kazıklar alınabilir.

Saksı Değişimi Ardından Guzmanya Bakımı

Guzmanya saksı değişimini gerçekleştirmenizin ardından doğru bir bakım uygulamak ve ana bitkiden yeni sürgünler elde etmeyi düşünüyorsanız şu püf noktalara dikkat edebilirsiniz:

·     Guzmanya aşırı derecede sudan hoşlanmayan bir bitki türüdür.

·     Yeni saksısının alt kısmında drenaj deliğinin mevcut olup olmadığından emin olun.

·     Suyun daha rahat bir şekilde akmasına yardımcı olmak için saksının dibine çakıl ya da kil çakıl tabakası yerleştirerek drenajı yükseltin.

·     Uygun bir toprak karışımı sağlıklı bir guzmanya için gereklidir. Çoğunlukla çiçekçilerde guzmanya için uygun topraklar bulunur, eğer mümkünse bu topraklardan edinebilirsiniz.

·     Bitki iç ortamda yetiştiğinde toprak harmanına gereksinim hisseder zira ihtiyaç duyduğu besin maddelerini alabileceği tek kaynak budur.

·     Yaprak kısımlarına sıklıkla şu püskürtmesi yaparak, düşük fakat sabit nem seviyesini muhafaza edin.

·     Saksıyı suya daldırılmış bir çakıl, kaya ya da mermer yatağına yerleştirmelisiniz.

Saksısı Değiştirilmiş Guzmanya Nereye Yerleştirilir?

Guzmanya bakımı, 18-24 derece aralığında salınan ve asla -13 derece altına inmeyen sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Bir evin sıcaklığı bu sebeple guzmanya yetiştirmek için son derece uygundur. Guzmanya için en uygun yer, bitki üstünde direk güneş ışığının olmadığı herhangi bir alandır. Guzmanya, yapraklarına direk temas ettiği zaman güneş ışığından hoşlanmaz. Böylelikle guzmanya yeterli ışıkta mutlu olur, fakat direk güneş almayı istemez. Radyatör gibi sıcaklık kaynaklarına yakın konumlandırmaktan kesinlikle uzak durun, zira bu tropikal bitkinin en fazla gereksinim hissettiği unsur nemdir. Bu sebeple doğuya ya da batıya bakan pencerelerde en verimli neticeye ulaşırsınız.

Saksı Değişimi Öncesi Guzmanya Budama

Guzmanya budaması mevzu bahis olduğunda düşük ihtiyaçları vardır. Bitkinin yaprak kısımlarının uçları kahverengine dönerse ya da zarar görürse, steril budama aletleri ile bölümü budayabilirsiniz. Bitkinin düzgün bir görüntüye sahip olmasını sağlamak için, çiçek solup canlılığını yitirdikten sonra onu bitkiden ayırabilirsiniz. Ona herhangi bir haşere ya da hastalık bulaşmaması için, bitki üstünde kullanmadan evvel budama materyalinin bıçaklarının steril olup olmadığını kontrol edin. Bu uygulama, bıçakları alkollü mendil ile silmek kadar rahattır.