Gül Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Gül, herkesin çok sevdiği ve sevdiklerine hediye etmekten çekinmediği güzel kokulu bir çiçektir. Daha çok Anneler günü, Sevgililer günü gibi özel günlerde ya da Doğum günlerinde hediye edilen güller evlerde de yetiştirilmeye uygundur. 

Saksıda Gül Yetiştirmenin Püf Noktaları 

Eğer evinizin içerisinde saksıda gül yetiştirmek istiyorsanız geniş ve ferah bir saksı tercih etmeniz gerekmektedir. Tercih edeceğiniz geniş ve ferah saksı ideal hava deliklerine sahip olmalıdır. Gülün dikildiği toprağın hava alması önemli bir detaydır. Gül yetiştirmek için alacağınız toprağın killi ve gübreli olmasına dikkat etmelisiniz. Gülünüzün toprağınızı yılda en az iki kez değiştirmelisiniz. Gül toprağını mevsim dönümleri olan ilkbahara ve sonbahar gibi dönümlerde değiştirebilirsiniz.

Gül, aşırı sıcak ve aşırı soğuk olan ortamlardan oldukça fazla etkilenir. Bu yüzden ne çok soğuk ne de çok sıcak ortamlarda bulunmamalıdır. Tercihen ılık bir ortamda tutulması gerekmektedir. Ilık bir ortamda tutulması gereken gül ise yabancı cisimlere temas etmemelidir. Hassas bir bitki olan gül yabancı cisimlere temas ettiğinde olumsuz bir şekilde etkilenebilir. 

Gül Bakmak Meşakkatli Ama Bir O Kadar Da Güzeldir

Gül, aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan, yabancı cisimlerle temastan etkilendiği gibi hava akımlarından da etkilenmektedir. Hava akımının yanı sıra gülünüzün güneşe karşı konumuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer gülünüz tomurcuk verdiği dönemde ise güneşten en az 5 ile 6 saat aralığında faydalanmalıdır. Bu durum gülünüzün sağlıklı tomurcuklar vermesine ve sağlıklı bir şekilde büyümesine olanak sağlayacaktır. Tomurcukların sağlıkla büyümesi kadar güneş ışığı kadar temizlikte önemlidir. Gülünüzün yanında çıkan ve ona zarar verebilecek yabani otları düzenli olarak temizlemeniz gerekmektedir. Bu otları düzenli olarak temizlemediğiniz takdirde otlar çiçeğinizi kurutmaya ya da onu soldurmaya başlayabilir.

Düzenli olarak temizlenen otlar hem saksınızın temiz görünmesini hem de çiçeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar. Tüm bunların yanında çiçeğinize vitamin vermeyi de ihmal etmeyin. Bizler nasıl hasta olmamak ve daha sağlıklı olmak adına bazı vitamin takviyelerine ihtiyaç duyuyorsak gülünüzün de sağlıklı olmak adına bazı vitamin takviyelerine ihtiyaç duyması gayet doğaldır. Bu vitamin takviyelerin yılda bir kez verebilirsiniz. Bu sayede gülünüzün bağışıklığı kuvvetlenecek ve kolay kolay hasta olmayacaktır.

Gül Nasıl Sulanır?

Sulama işlemi en önemli işlemlerden bir tanesidir. Gülün su isteği her koşul altında değişiklik göstermektedir. Eğer gülünüzü çoğaltmak istiyorsanız çiçeklenme dönemlerinde gülünüze çokça su vermelisiniz. Yaz aylarından sonbahar aylarına kadar süren bu çiçeklenme döneminde yeteri kadar sulanmak önemli bir faktördür. Böylece güller daha sağlıklı ve canlı bir şekilde büyüyecektir. Eğer tek bir gül ile yolunuza devam etmek istiyorsanız gülünüzü sulamadan önce saksıda bulunan toprağın nemini kontrol etmeniz gerekir.

Eğer gülünüzün suya ihtiyacı yoksa onu fazlaca sulamak çürümesine ve solmasına sebep olabilir. Eğer toprak nemini kaybetmişse sulayabilirsiniz fakat toprağı eşit bir şekilde sulamanız gerekecektir. Toprağın her yerine gelecek şekilde sulamak önemlidir. Gülünüzü sulayacağınız suyun ise oda sıcaklığında olması önemlidir çünkü güller aşırı sıcak ve aşırı soğuk şeylerden hoşlanmazlar. Tam bir ılık çiçeğidir. Yazın ortamın neminden ve yaz ayının kuraklığından dolayı günde iki defa sulanmalıdır. Aksi takdirde sıcak hava sebebiyle toprak kuru kalır, kuru kalan toprak ise gülü besleyemez. Kışın zaten hava fazlasıyla nemli olduğundan dolayı daha az sulanması mümkündür.

Gülün bulunduğu oda sıcaklığı kesinlikle 12 derecenin altına düşmemelidir. Aşırı soğuk bir iklim içerisinde yaşayamayan güller hemen solup çürüyebilirler. Gülünüze çok fazla su vermemeye dikkat edin. Siz nasıl çok fazla su içtiğinizde rahatsız hissediyorsanız gülünüzde aynı şekilde kendisini rahatsız hissedecektir. Gülünüze güneş altında su vermekte iyi değildir. 

Gül Çoğaltmak İstediğinizde İzlenecek Yollar 

Saksıda bir gülünüz var ve gerekli bakımları yaparak onu sağlıklı bir şekilde büyütüyorsunuz. Sevdiklerinize de bu güllerden hediye etmek isteyip onu çoğaltmak istediğinizde izlenecek bazı yollar vardır. Tohum, aşı, çelik ve kökten ayırma olarak adlandırılan dört adet farklı yöntem ile gülünüzü çoğaltmanız mümkündür. 

  • Tohumla gül çoğaltmak istediğinizde hemen sonuç almanız pek mümkün değildir. Gülün tohumu sert bir tohumdur, bu yüzden de saksıya ekildiği gibi hemen aynı yıl çimlenmesini beklemeyesiniz. Bu yöntem biraz zaman alan bir yöntemdir. 
  • En çok kullanılan yöntem ise çelikle gül çoğaltma yöntemidir. Bu yöntem için belirli bir zaman sınırı bulunmaktadır. Bu yöntem Kasım ayından Mart ayına kadar uygulanabilmektedir. Sağlıklı olan gülünüzden bir çelik alarak bunu hormona batırıp 21 derecelik bir odada toprağa diktiğinizde yaklaşık 2 ay sonra köklendiğini görebilirsiniz. Meşakkatli bir işlem olsa da tutması garanti olan işlemlerden birisidir. Kök eğer sağlam ve sağlıklı ise başka bir saksıya dikilir ve yeniden sağlıklı güller yetiştirmek için kollar sıvanır. Bu yöntem en etkili ve en kısa yöntemlerden biridir. 
  • Aşı yöntemi de benzer bir şekildedir ve kesin sonuçlar elde edilmesi mümkün bir yöntemdir. Aşılı olan güller aşısız güllere kıyasla soğuğa karşı daha hassastır. Aşı yöntemini uygulamak için iki tane gül gerekir. Bu aşı yöntemi için bir anaç fidanın üst kısmı ve bir damızlık adı verilen fidanın alt kısmı kullanılır. Böylece yeni bir gül aşılama yöntemi ile ortaya çıkmış olur.
  • Kökten ayırma yönteminde ise bitki kökünden ayrılmaktadır. Kökünden ayrılan bitki vakit geçmeden başka bir saksıya dikilmelidir. 

Güller Nasıl Budanır?

Budama işlemi sulama işlemi kadar önemli bir işlemdir. Gülünüzün daha sağlıklı olmasına ve çiçek açmaya teşvik edilmesine sebep olur. Budama yapılan güller diğer güllere kıyasla daha dayanıklı ve daha sağlıklıdır. Eğer budama işlemi yapılmazsa bitkinin sapları kalın ve odunsu bir hal alır. Bu durumda bitkinin hastalıklara açık olmasına ve yeterince sağlıklı bir şekilde büyüyememesine sebep olur. Güller yaz aylarında ortalama 25 gün, kış aylarında ise ortalama 40 gün boyunca çiçek açarlar. Bu çiçekler solduktan sonra doğru bir şekilde gülünüze budama işlemi yapmak gerekmektedir.

Budama işlemi de sert budama, orta budama ve hafif budama olarak üçe ayrılmaktadır. Eğer sert budama yapacaksanız tüm çiçeklerini dökmüş olan dalları kesmeniz gerekmektedir. Tüm bitki ortalama 25 cm olacak boyda budanır. Orta budama işlemi yapacaksanız ise ortalama 60 cm gibi bir boyda budama yapmanız gerekmektedir. Hafif budama işlemi yapmak için ise gülünüzün genel olarak kısa saplara sahip küçük bir gül olması gerekmektedir. 

Gül Hastalıkları Nelerdir?

Yaygın olarak görülen hastalık Küllenme hastalığıdır. Bu hastalıktan kurtulmak veya hiç yakalanmamak için güllerinizi düzenli olarak ilaçlamanız gerekmektedir. İlkbahardan itibaren her hafta düzenli olarak ilaçlamanız bu hastalıkla başa çıkmanıza veya hiç yakalanmamanıza yardımcı olmaktadır. 

Karaleke adı verilen hastalık ise yaygın olan bir başka hastalık türüdür. Gülünüzün yapraklarında ve saplarında siyah lekeler var ise bilin ki Karaleke hastalığından mustariptir. Bu gibi hastalıklar önlem almak ile başlar. Alınan bazı önlemler baştan hastalığın önüne geçmektedir. 

Gül Mildiyösü hastalığı ise yapraklarda şekilsiz lekelerin çıkması olarak tanımlanabilir. Bu hastalık sonucunda yapraklar sararıp ölmeye başlar. Bu hastalıkla mücadele için de gerekli olan şey baştan önlem almaktır. Yabancı otlarla mücadele etmek ve bitkiler arası mesafeyi korumak en önemli önlemlerden bazılarıdır. 

Gül Çeşitleri Nelerdir?

Saksıda yetiştirebileceğiniz en yaygın gül türü Isparta gülüdür. Isparta gülleri güneş gören yerleri sevmektedir ve aynı zamanda tatlı bir pembe rengi de dâhil olmak üzere birçok renkte bulabilmeniz mümkündür.

Baston gülü ise ilkbahardan sonbahara kadar çiçek açan bir gül türüdür. Yoğun bir kokuya sahip olan bu çiçek evinizin oldukça güzel kokmasına sebep olur. Ortalama 3 metreye kadar boyları uzayabilir ve muhteşem kokuları sayesinde kokulu çiçekler kategorisinde yer almaktadır.

İri çiçeklerinizin olmasını isterseniz Bulgar güllerini deneyimlemeniz gerekmektedir. Herkesin de bildiği Bulgar gülleri kırmızı, turuncu, pembe, lila gibi pek çok renkte olabilmektedir. Bulgar gülleri de baston gülleri gibi oldukça fazla koku yaymaktadır. 

Anadolu ve Çin menşeili bir çiçek olan Sarmaşık gülfidanı ise ortalama 15 metreye kadar uzayabilir. Sarmaşık formunda olan bu çiçek türü ilkbahar aylarında çiçek açar. Ne çok fazla sıcak ne de çok fazla soğuk olan yerleri sevmez. Yarı güneş alan her yerde yetiştirmek için uygundur.

Bahçeniz var ise Peyzaj gülleri tam size göre. Daha çok sosyal alanları çiçeklendirmek için kullanılan Peyzaj gülleri çoğunlukla kırmızı renkte olmaktadır. Parkları süslemek, yol kenarlarına bir estetik katmak için kullanılan bu güller soğuk havaya karşı da oldukça dayanıklıdır. Eğer sizin de süslemek istediğiniz bir bahçeniz ya da evinizin yakınlarında bulunan bir park var ise peyzaj güllerinden edinip bu çiçekleri gönül rahatlığıyla her yere dikebilirsiniz. 

Bunların yanı sıra güller çiçek açma zamanlarına, boylarına, çiçek şekillerine ve renklerine göre de sınıflandırılmaktadır. 

Gülün Ne Gibi Faydaları Bulunmaktadır?

Gül genel olarak antiseptik bir özelliğe sahiptir ve mikropları uzaklaştırmakla görevlidir. Gülün içerisinde bulunan yağ ile ciltteki lekeler ve akne izleri giderilebilir. Gül, kokusu sayesinde bir yatıştırıcı görevi de görmektedir. Yatıştırıcı kokusu sinirlerin gevşemesine ve kişinin sakinleşmesine yardımcı olmaktadır. Taze bir şekilde çiğnenen gül yaprağı ağızda oluşan yaraların önüne geçmektedir. Bunun yanı sıra gül, idrar yolu enfeksiyonlarına ve nefes darlıklarına da iyi gelen doğal bir ilaç niteliğindedir.

Eğer göz nezlesi yaşıyorsanız ya da gözünüz bir darbe sonucunda aşırı derecede kanlandıysa doktorunuza danıştıktan sonra gül suyu kullanabilirsiniz. Temiz bir pamuk üzerine damlatılan gül suyu ya da suyu çıkarılan bir gül çayını gözünüze sürerek kanlanmadan ve nezleden kurtulmanızda mümkündür. Adet ağrılarınız var ise gül buna da çare olabilir. Adet sancılarınızı azaltabilir, bunun yanı sıra gül çayı içtiğiniz takdirde ishal gibi sorunlar ortadan kalkacaktır. Araştırmalar sonucunda gül çayının ishali geçirmede yardımcı bir durum olduğu sonucuna varılmıştır. Cilde sürülen gül suyu da hem güzel kokusuyla ferahlık veriri hem de cildinize parlaklık ve yumuşaklık vermektedir. Gece yatmadan önce cilde gül suyu sürmek pek çok kişinin uyguladığı bir ritüeldir.

Bunun yanı sıra gül suyu yaşlanma karşıtı olan bir bitkidir ve hücre yenilenmesine yardımcı olur. Bu yüzden yaraların üzerine de düzenli olarak gül suyu ya da gül çayı kompresi yapılması tavsiye edilmektedir. Bir türlü geçmeyen siğilleriniz var ise ve gerçekten geçmek bilmiyorsa gül suyuna ya da gül çayına başvurabilirsiniz. Düzenli olarak kullandığınızda siğillerinizin geçtiğine tanık olabilirsiniz.

Daha yakından inceleyin:
TÜKENDİ
Genta Güller İçin Sıvı Besin
Genta