Glayöl Çiçeği (Gladiolus) Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Bu bitkinin şekli bir kılıcı andırdığından dolayı Türkçe “Glayöl” olarak adlandırılmıştır. Glayöl çiçeğinin de farklı farklı renkleri mevcuttur. Sıcaklıkların tavan yaptığı ağustos aylarında pek çok çiçek sıcaklığa dayanamayarak solmaktadır. Ancak glayöl çiçeği bu yüksek sıcaklıklarda 1 haftalık bir süre boyunca canlı kalmaya devam etmektedir. Aynı zamanda 2-4 metre arasında boyu, başak yapısında uzayan dikkat çekici bir çiçek olarak yerini alan bir süs bitkisidir.

Glayöl çiçeğinin adı aslında gladyatör kelimesinden gelmektedir. Narin bir görüntüye sahip olan glayöl çiçeğinin oldukça güçlü yaprakları vardır. Bu güçlü ve uzun yaprakların arasından çıkan çiçek ise göz alıcı ve etkileyici bir yapıdadır. Ayrıca glayöl çiçeğinin kokusu da büyüleyicidir.

Glayöl Çiçeği Özellikleri

·     Glayöl çiçeği saksı içerisinde yetiştirilebilen bir bitkidir.

·     Yüksek yaz sıcaklıklarına karşı dayanıklı bir yapısı vardır.

·     Çiçek kısmı turuncu, kırmızı ve sarı gibi pastel tonlarda olabilmektedir.

·     Uzun yapıya sahip bir çiçektir.

·     Yetiştirilmesi oldukça meşakkatlidir ancak bulunduğu ortama renk katan bir bitkidir.

·     Glayöl çiçeği aşağıdan yukarıya doğru çıkan bir yapıdadır.

·     Bu bitkinin kök kısımları soğanlı bir yapıya sahiptir.

·     Bahçe ve balkonda rahatlıkla yetiştirilebilen süs bitkileri arasında yer almaktadır.

·     Kış mevsiminde uyku dönemine giren glayöl çiçeği yaz aylarında uyanarak çiçek açmaya başlamaktadır.

Glayöl Çiçeği Bakımı

Glayöl çiçeğine yapılan bakımlar gelişiminde oldukça büyük bir yere sahiptir. Glayöl çiçeği güneş ışığından hoşlanan bir bitki olduğu için ışık alan ortamlara yerleştirilmelidir. Sulama konusunda bir düzen oluşturmak gerekir. Bu bitkinin esintili havalar hoşuna gitmektedir. Esintili ve güneş alan ortamlarda çok güzel çiçekler açmaktadır. Toprağın gübrelenmiş olması gerekmektedir. Gübrelenmiş olmasının dışında toprak konusunda herhangi bir ayrım yapmayan bir bitki türüdür.

Glayöl çiçeğinin yetiştirildiği saksının çapının 40 santimetre olması gerekir. Ayrıca derin bir yapıya ve drenaj deliğine sahip olması gerekmektedir. İyi bir drenaj elde edebilmek amacıyla saksının alt kısmına çakıl taşları yerleştirilebilir.

Glayöl Çiçeği Çoğaltılması

Glayöl çiçeğini tohum ile çoğaltmak oldukça zor ve zahmetlidir. Bu sebepten dolayı bu bitkiyi hazır alıp yetiştirmek daha yararlı olacaktır.

Bu bitkinin soğanlarının 6 hafta öncesinde kazılıp hazırlanan uygun bir toprağın içerisine yaklaşık olarak 10 santimetre derinlikte ve 10-15 santimetre mesafeler ile dikilmesi gerekir. Rüzgar almayan bir ortamda destek çubukları ile filizlenmesi beklenmelidir.

Bu bitkinin soğanı gerçek soğan değildir. Glayöl çiçeğinin soğanı “korm” olarak adlandırılmaktadır. Bu soğanlar gövde kısmının besin biriktirip şişmesi sonucunda oluşan yapılardır. Bitkinin yetiştirilmesi için soğanın orta büyüklükte olması gerekir. 6-12 santimetre çevre uzunluğuna sahip olması gerekmektedir.

Glayöl Çiçeği Ne Zaman Dikilir?

Glayöl çiçeğinin dikilmesi için uygun olan zaman nisan-haziran aylarıdır. Dikilen glayöl çiçeği sonraki yılın bahar aylarında çiçek açmaya başlayacaktır. Geçirgenlik elde edebilmek amacıyla saksı altına çakıl yerleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Soğansı yumruların yanında bulunan yavruların ayrılması gerekmektedir. Bakımı ihmal edildiğinde boyun büken bir bitkidir.

Glayöl çiçeğinin yaprak kısımları solduğunda dibinden kesilmesi gerekir. Kesim işlemi yapıldıktan sonra pudralayarak kuru bir ortamda iki hafta saklanmalıdır. Bu sayede kuruma sağlanacaktır. Bitkinin çiçekleri belirmeye başladıktan sonra 15 günde bir besin takviyesi yapılmalıdır.

Glayöl Çiçeği Sulaması

Çiçeğin düzgün bir şekilde gelişim sergileyebilmesi için sulamanın doğru bir şekilde yapılması oldukça önemlidir. Glayöl çiçeği sulanırken toprağın kurumamasına dikkat edilmelidir. Sulama işlemi yağmurlama şeklinde yapılmalıdır. Sulamanın düzgün bir şekilde yapılması sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi konusunda faydalı olacaktır.

Glayöl Çiçeği Toprak Seçimi

Glayöl çiçeği gübre ile karıştırılmış topraklardan hoşlanmaktadır. Toprağın pH seviyesinin 6-7 olması gerekmektedir. Toprağın gübrelenmesi işlemi sonbahar aylarında yapılabilmektedir. Kök kısmı soğanlı bir yapıya sahip olduğundan dolayı doğru saksı seçimi ve bakımlarla kendiliğinde soğan üretimine devam edecektir. Ancak toprak ve bakım dışında uygun ortamın da sağlanması gerekmektedir.

Glayöl Çiçeği Ortam Seçimi

Glayöl çiçeği için uygun olan ortam bol ışıklı yerlerdir. Ortamın sıcaklığı en az 10 derece, en fazla 25 derecede olduğunda sağlıklı gelişim sergiledikleri gözlenmektedir. Kış mevsiminde bitkinin bakımı yapılırken ortamda bu koşullar sağlanmalıdır. Aksi taktirde bitkinin sağlıksız bir gelişim sergilemesi ile karşı karşıya kalınır. Glayöl çiçeğinin güneş ışığını dik bir şekilde almamasına dikkat edilmelidir. Kış mevsiminde uykuda olan ve yazın uyanan bir bitki türüdür.

Glayöl Çiçeği Anlamı

Glayöl bitkisi açtığı her çiçeğe göre farklı anlamlara sahiptir. Açan çiçeklerin her rengi farklı anlamlar taşımaktadır. Glayöl çiçeğinin taşıdığı anlamlar şu şekilde sıralanabilir:

·     Glayöl çiçeğinin kırmızı rengi istek ve ilgiyi,

·     Glayöl çiçeğinin pembe rengi sevgi ve zarafeti,

·     Glayöl çiçeğinin mor rengi inanç ve içtenliği,

·     Glayöl çiçeğinin sarı rengi kıskançlığı ve isyanı,

·     Glayöl çiçeğinin beyaz rengi ise arkadaşlık ve dostluğu temsil etmektedir.

Glayöl Çiçeği Evde Yetiştirilebilir mi?

Glayöl çiçeği evde yetiştirilebilmek için uygun olan çiçekler arasında yer almaktadır. Ülkemizde daha çok kesme çiçek olarak kullanımı tercih edilmektedir. Evlerde genellikle saksılardan çok kesilmiş hali ile vazo içerisinde görülmektedir. Ülkemizde en fazla yetiştirilen kesme çiçekler listesinde gül ve karanfilden sonra glayöl çiçeği yerini almaktadır.