Flamingo Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Her bitki gibi flamingo çiçeğinin de kök kısımları gelişim sergiledikçe saksı değişimi gerçekleştirmeniz gerekir. Senede bir defa da olsa flamingo çiçeğinin saksı değişimini yapmak, bitkinin hızlı gelişmesi ve sağlıklı bir biçimde büyümesine yardımcı olur. Zira kök kısımlarının gelişmesi ile beraber flamingo çiçeğinin hayat alanı kısıtlanır ve köklerin hareket etmesi zorlaşır. Saksı değişikliği yaptığınız zaman bu hoş bitkinin nasıl bir coşku ile gelişmeyi sürdürdüğüne siz de şahit olacaksınız. Sizler için hazırladığımız bu yazımızda birkaç adımda flamingo çiçeğinin saksı değişimi evrelerini ve bu aşamada yerine getirebileceğiniz püf noktaları paylaştık.

Şayet flamingo çiçeğinin saksısında değişiklik yapmayı arzu ediyorsanız, yalnızca 5 aşamada bu süreci sağlıklı bir biçimde sonlandırabilirsiniz. Aşağıdaki adımları sırası ile uygulayarak flamingo çiçeğinin saksısını rahatlıkla değiştirebilirsiniz.

·     Bir eliniz ile flamingo çiçeğini tutarken öteki eliniz ile saksıyı tutmalısınız. Ardından dikkatli bir biçimde bitkiyi yan bir şekilde zemine bırakmalı ve saksıdan çok az eğim ile beraber çıkarmalısınız.

·     Saksıdan aldığınız flamingo çiçeğinin köklerinde bulunan toprakları arındırmalısınız. Ayrıca kök kısımları birbirine girmişse ya da herhangi bir çürük oluşumu mevcut ise, budama işlemi yapabilirsiniz.

·     Flamingo çiçeğini ekeceğiniz yeni saksının içini yarısına kadar toprak ile doldurun. Kullanacağınız toprağın flamingo çiçeği için uygun olup olmadığını kontrol edin.

·     Eliniz ile flamingo çiçeğini dikkatli bir biçimde tutarak saksının tam ortasına denk gelecek şekilde yerleştirmeniz gerekir. Bitkiyi yerleştirdikten sonra kalan bölümleri de toprak ile doldurabilirsiniz.

·     Bütün saksıyı doldurmanızın ardından, toprağın üzerine hafifçe baskı uygulayarak düzleyebilirsiniz.

Flamingo Çiçeğinin Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Flamingo çiçeği için en uygun olan toprak, vitamin ve mineral bakımından zengin bir içeriğe sahip olan topraktır. Bu hoş bitkinin toprağının içerisinde yaprak çürüntüsü, gübre, ağaç kabuğu ve ponza taşının yer alması bitki için son derece faydalıdır. Şayet doğru bir toprak karışımı elde etmeyi arzu ediyorsanız, 2 ölçek bahçe toprağının içerisine 2 ölçek ponza taşı ilave edebilirsiniz. Üstüne 1 ölçek sığır gübresi, 1 ölçek yaprak gübresi ve 1 ölçek kestane toprağı ilave ederek harmanı humus bakımından zenginleştirebilirsiniz. Eğer hazır toprak kullanacaksanız, içerisine 4’te 1 oranında ponza taşı ilave ederek toprağı zengin bir hale getirebilirsiniz.

Saksı Seçiminde Bulunurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Flamingo çiçeğinin saksısında değişiklik yapacaksanız, saksı tercihini de doğru yapmanız gerekmektedir. Zira saksı tercihi, en az toprak tercihi kadar büyük bir öneme sahiptir. Aşağıdaki konuları dikkate alarak flamingo çiçeği için ideal şartları oluşturabilirsiniz.

·     Bu hoş bitki çok büyük veya çok derin yapılı bir saksıya gereksinim duymaz. Bu sebep ile kullanacağınız yeni saksının önceki saksıdan sadece bir boy büyük olması yeterli olacaktır.

·     Flamingo çiçeği havadar şartlardan hoşnut olan bir bitki türüdür. Toprağının havadar olduğu kadar saksısının da hava alacak özellikte olması mühimdir. Bu sebep ile saksının alt kısmında drenaj deliklerinin mevcut olması gerekmektedir.

·     Kırmızı renkli yapraklarıyla flamingo çiçeği çok fazla sudan hoşlanmaz. Hatta fazla sulama yapılması, kök kısımlarının çürümesine sebep olabilir. Bu sebeple saksının altında kesinlikle tabak bulunması gerekir ve fazla gelen su bu tabaktan boşaltılmalıdır.

Flamingo Çiçeği Saksı Değişimi Püf Noktaları

·     Flamingo çiçeği saksı değişiminin yapılması için en ideal zaman Mayıs ayıdır. İlkbahar mevsiminde saksı değişiminde bulunarak flamingo çiçeğini yeni saksısına transfer edebilirsiniz.

·     Saksı değişiminde bulunurken mekanın sıcaklığına ve rüzgar ile temas etmemesine özen göstermelisiniz. Sıcaklığın 15 derece altına inmemesi son derece mühimdir.

·     Flamingo çiçeğinin saksı değişimini yapmanızın ardından, her yanının eşit seviyede güneş ışığı görmesi mühimdir. Bu sebeple saksı yerinde belli aralıklar ile farklılık yapabilirsiniz.

·     Bu güzel bitkiyi yeni saksısına emerken, bir önceki saksısıyla aynı derinliğe ekmenizde yarar var. Böylelikle kök kısımları aynı derecede güneş ışığı görür ve bitki şoka uğramaz.

·     Flamingo çiçeği saksı değişiminin senede 1 defa yapılması gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.

Flamingo Çiçeği Sulama

Flamingo çiçeği sulaması için, parmağınız ile toprağı kontrol edin ve şayet toprak kuru ise su dolu ufak bir kaba saksıyı oturtun.5 ila 10 dakika kadar bekletin ve ardından saksıyı kabın içinden alın.

Bir başka yöntem olarak da suyu toprağa verin ve altında bulunan tabağa su akmaya başladığında sulamayı bitirin. Su ile dolu olan saksı tabağını boşaltın. Eğer saksı tabağı içerisinde su bırakırsanız bitkinin çürümesine neden olabilirsiniz. Sulama yaptığınız suyun ısısı ise ne çok soğuk ne de çok sıcak olmamalıdır.

Flamingo Çiçeği Budama

Flamingo çiçeğinin kuruyan veya zarar gören yapraklarını budamayı arzu ediyorsanız, bir budama makası veya sıradan bir makas ile, bağlantı noktasına yakın bir yerden budayabilirsiniz. Bu şekilde flamingo çiçeğinin daha rahat gelişmesi için de ortam hazırlanmış olunur.