Evinizi Aydınlatan Şık ve Modern Lambalar

Ev dizaynında ışıklandırma, tüm eşyaları bütünleyen bir unsurdur. Bu unsuru en iyi biçimde kullanırsanız, ortamdaki öteki obje ve eşyaları daha iyi sergileyebilirsiniz. Işıklandırma, ortamın büyüklüğü ve mobilyaların renkleri üzerinde etkili olduğu için ışıklandırma tercihinde bulunurken hassas davranmanız tavsiye edilir.

Doğru aydınlatma tercih etmek, renk ve ışık geçişleri oluşturmak, estetik yönden kazanç elde etmeyi arzu ediyorsanız evinize en ideal ışıklandırma alternatiflerini kullanabilirsiniz. Yeni bir ev dizaynı gerçekleştiriyorsanız veya evinizdeki ışık kaynaklarını tazelemeyi arzu ediyorsanız bu noktada siz okurlarımıza birbirinden farklı bilgiler vereceğiz.

Doğru ışıklandırma tercihi sayesinde iç ortamın mevcut olandan daha büyük görünmesi mümkün olabilir. Bu etkiyi yaşadığınız ortamda görmek için siz de ev dizaynında göz kamaştırıcı ışıklandırma tavsiyelerini uygulayabilirsiniz. Dekorasyon hususunda eşyaların stili mühim olduğu gibi ışıklandırma tercihi de mühim olacağı için burada merak ettiğiniz bilgilere rahatlıkla erişebilirsiniz.

Ev Dekorasyonunda Işıklandırma Alternatifleri Nelerdir?

Ev dizaynında tercih edilen pek çok çeşitte ışıklandırma alternatifleri mevcuttur. Bu alternatifler sayesinde, evin stili bütünlenir ve yeterli olmayan ışık telafi edilerek kuvvetli aydınlatma elde edilir. Şayet eviniz için ideal ve ekonomik ışıklandırma sistemi kullanmayı arzu ederseniz, sizlere popüler alternatiflerden oluşturduğumuz tavsiyelerimiz olacak.

İşte ev dizaynında en fazla kullanılan ışıklandırma modelleri teknikleri!

Tavan Işıklandırması

Tavan ışıklandırması, ortama genel bir ışık kaynağı sunmak için tercih edilir. Genel olarak bu aydınlatmalar tavana asıldığı için ismi bu biçimde kullanılır. Tavan lambaları, avizeler, spot aydınlatmalar ya da şeffaf abajurlu lambalar gibi çeşitli tarzlarda sunulur. Odanın şekline, mobilyaların stiline ve iç ortamdaki ışığın oranına göre ışıklandırma modellerinden tercih yapılabilir.

Duvar Işıklandırması

Duvar ışıklandırması, ortamda dekoratif bir etki oluştururken ayrıca yeteri kadar ışık elde etmeye yardımcı olur. Aplikler, duvar lambaları ve ışıklı tablolar gibi alternatifler tercih edilebilir. Yatak odalarında, ofislerde, mutfak ve salonlarda duvar ışıklandırmasına yer verilebilir.

Masa Lambaları

Masa lambasına yer verilerek çalışma masası, yemek masası ya da yan sehpa gibi yerlerde odak oluşturulmuş bir ışıklandırma kullanılabilir. Okuma lambaları, masa lambaları ya da ayaklı olan lambalar gibi farklı tarzları iç ortamın stiline göre tercih ederek estetik ve pratik bir ışıklandırma sağlanır. Masa lambalarının stili ile mobilyalar birbirini tamamlayacak nitelikte olmalıdır.

Zemin Işıklandırması

Zemin ışıklandırması, ortamda yaratıcı bir hava meydana getirmek için tercih edilmektedir. Yere konumlandırılan lambalar, ışıklı şeritler ya da taşlar gibi farklı alternatifler yer alır. Bilhassa koridor ve banyo ışıklandırma mevzu bahis olduğunda, zeminde sabit ışıklandırmalar kullanılabilir.

Spot Işıklar

Spot ışıklar, belli bir objeyi ya da odak noktasını ön plana çıkarmak için tercih edilebilir. Tavana, duvara ya da zemine sabitlenen spot ışıklar sayesinde, ortamda dramatik bir atmosfer rahatlıkla meydana getirilir. Genel olarak mutfak tezgahı üstünde kalan tavan ve kitaplık gibi dekoratif bölümler için tavan spot ışıkları tercih edilmektedir.

Doğal Işık

Evde doğal ışığa sahip olmanın önemini görmezden gelmemek gerekiyor. Pencere ve cam kısımlarının doğru biçimde kullanılması ile, evinizin daha çok doğal ışık almasına yardımcı olabilirsiniz. Bunun için ortamın büyüklüğüne, ışık kaynağına göre obje tercih ederek rengi ve ışığı doğru biçimde tercih edebilirsiniz.

Dekorasyonda Işıklandırma Neden Önemlidir

Dekorasyonda ışıklandırma, ortamın havasını ve görüntüsünü belirleyen en mühim etkenlerden biri olduğundan dolayı mühimdir. İdeal ışıklandırma, ortamın işlevine ve stiline uyumlu olarak tercih edildiğinde, ortama ısı, rahatlık ve estetik bir değer katar. Ayrıca, hatalı ya da yeterli olmayan ışıklandırma, ortamı sıkıcı ya da rahatsız edici duruma getireceğinden dolayı ışıklandırma hususuna ağırlık vermek gerekir.

Doğru ışıklandırma, ortamın büyüklüğü, biçimi, renkleri ve mobilyaları gibi etkenlere göre tespit edilerek tercih edilmelidir. Işıklandırmanın yoğunluğu, rengi ve konumlandırılması, ortamın amacına göre farklılık gösterebilir.

Mesela, yemek odası ya da mutfak gibi fonksiyonel ortamlar, daha yoğun ve gölgeli ışıklandırma gerektiren, oturma odası ya da yatak odası gibi daha rahatlatan ortamlar, yumuşak ve sıcak bir ışıklandırma gerektirmektedir.

Bu sebep ile, avize modelleri gibi ışıklandırma alternatifleri, ortama ve objelere göre sağlanmalıdır.

Aydınlatmada Doğru Işık Nasıl Tercih Edilmeli?

Doğru ışıklandırma tercihi, ortamın görüntüsü ve havası üstünde bir etkiye sahiptir. Bu sebep ole, ışıklandırma tercihinde özenli olmak ve ortamın amacına, stiline ve gereksinimine uygun bir tercihte bulunmak mühimdir. Işıklandırmada doğru ışığı tercih etmek için sizlere sunduğumuz bilgilere ihtiyaç duyabilirsiniz. Evinizde doğru ışığa yer vermek için tavsiyelerinizi göz önünde bulundurabilirsiniz:

·     Sıcak beyaz aydınlatma, daha sıcak ve konforlu bir hava oluştururken, soğuk beyaz aydınlatma, daha canlı bir hava oluşturacağı için tercihinizi bu kriterlere göre yapabilirsiniz.

·     Genel olarak 2700K-3000K aralığında sıcak beyaz aydınlatma, evlerde sıklıkla tercih edilirken, 3500K- 4000K aralığında doğal beyaz aydınlatma, iş yerlerinde daha çok kullanıldığından mekana uygun aydınlatma tercihinde bulunulmalıdır.

·     Mesela kitap okumak için ihtiyaç duyulan aydınlatma seviyesi 500 lix civarında tavsiye edildiği için ortama ve amaca uyumlu ışık tercihinde bulunulabilir.

·     Enerji tasarrufu sağlayan ışık kaynakları, yüksek verime sahip olmaları sebebi ile daha düşük enerji harcadığı ve daha uzun zaman dayandıkları için ekonomik yönden de doğru seçimler yapabilirsiniz.

·     Eviniz için ideal ışıklandırma, gözlerinizin yorulmasına sebep olmadan yeterli ışıklandırmaya sunan niteliğe sahip olmalıdır.

·     Eğer koridorunuzda hiç ışık kaynağı mevcut değil ise, LED tavan lambalarıyla kullanışlı ışık kaynağı elde edebilirsiniz.