Evde Bitki Yetiştirme Rehberi: Başlangıç İçin Temel Bilgiler

Şehir hayatının tek düzeyliği bizlerin yaşamının da aynı şekle girmesine sebep oluyor. Doğa ile iç içe olmayı ne kadar arzu etsek de bu bazen mümkün olamayabiliyor. Mümkün olduğunda ise yeniden aynı rutin hayata dönmeye mecbur kalıyoruz. Aynı hayatı yaşamaya devam ederken de yine kendimizi doğayı özlerken buluyoruz.

Aslında bakılırsa doğa ile yakın ilişkilerde olmak çok da zor değil. Örneğin evimizin belirli bir bölümünde çeşitli bitkiler ve çiçekler yetiştirebiliriz. Tabi ki de bir ormanın hissettirdiği ile aynı olmayacaktır ancak bir nebze de olsa sizin iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Günlük yaşadığınız stres ve problemlerden evinize döndüğünüzde oluşturduğunuz küçük bahçenizle uğraşarak kurtulabilirsiniz. Toprağa dokunmak ve rengarenk çiçekler ile uğraşmak yaşadığınız stresten uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır. Kendinizi doğa ile yakın ilişkide hissetmek, yaşadığınız stresten uzaklaşmak ve verdiğiniz uğraşlar sonucunda güzel neticeler elde edip mutlu olmak için bitki yetiştiriciliği ile uğraşabilirsiniz.

Ev ortamında yetiştirmeyi arzu ettiğiniz bitkinin şekli ve fonksiyonu son derece mühimdir. Ancak yiyebileceğiniz türden bitkileri yetiştirmek istiyorsanız bu durumun pek bir önemi yoktur. En gözde olan şifalı bitkiler arasında roka, nane, biberiye, dere otu, maydanoz, kekik, kişniş ve reyhan yer almaktadır.

Başlangıç

Bitkilerinizi arzu ederseniz tohumdan yetiştirebilirsiniz, arzu ederseniz bir fidanlığa giderek fide demeti almayı tercih edebilirsiniz. Eğer fide satın alacaksanız yaprak kısımlarının sarı veya kahverenginde değil yeşil renkte olması konusunda dikkatli olmalısınız. Kök kısımlarının sarı veya beyaz olması konusunda da dikkatli olmalısınız.

Yer Seçimi

Yetiştireceğiniz bitkilerin sağlıklı bir gelişim sergilemesindeki önemli noktalardan biri bitkinin ışık ihtiyacıdır. Bitkilerin her biri farklı düzeydeki güneş ışığından hoşnut olmaktadırlar. Bazı bitki türleri sıcak hava ve nemden hoşlanırken, güneş ışığını doğrudan almaları onlar için faydalı olmamaktadır. Bitkiler için en ideal yaşam ortamını tespit edene kadar farklı yerlere konumlandırabilirsiniz.

Saksı Tercihi

Bitkinizi yetiştireceğiniz saksının genişliği veya derinliğinin önemi vardır. Fakat eviniz, balkonunuz veya pencere kenarlarınızda hoş bir görüntü elde etmek yönünden bir o kadar da mühimdir. Tercih edeceğiniz ortamı yerleştireceğiniz yerin bir tamamlayıcı ürünü olarak görebilirsiniz.

Fidanlıklarda veya ev dekorasyon ürünleri satan yerlerde saksı çeşitlerini bulabileceğiniz gibi evinizde daha önceki zamanlardan var olan bir kutuyu veya tenekeyi bir fırça veya kurdele ile süsleyerek kendi tasarladığınız saksıyı kullanabilirsiniz.

Konumlandırma

Saksınızın içerisine bitkinizi yerleştirme esnasında odaklanmanız gereken en mühim noktalar toprak, su, gübre ve sulama sistemidir. Emilimi iyi olan ve bitkiyi daha fazla besleyen bir toprak çeşidini tercih etmeniz tavsiye edilmektedir. Ev ortamında yetiştirilecek olan bitkilerin ekildiği saksılarda birtakım hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Bu saksıların alt kısmında bir delik bulunmalı ve o delikten akan suların bir saksı altlığı içerisinde toplanması son derece mühimdir.

Etiketleme

Bilhassa bitkinizi tohumdan yetiştirecekseniz, reyhanı fesleğenden, kekiği maydanozdan ayırt edebilmek için bir etiketleme sistemi kullanmanız sizin için faydalı olacaktır. Etiketleme sistem elinizin her daim bahçenizin üzerinde olduğu fikrini düşündürür; daha farklı etiketler kullanmayı tercih edip bu uğraşı daha eğlenceli bir durum haline getirebilirsiniz.

Zararlılar Hakkında Bilgi Sahibi Olun

Bitkilerinizi haşerelere karşı muhafaza edebilmek için yaprakları sık sık kontrol etmeniz ve sorunu büyümeden çözüme kavuşturmanız gerekir. Yaprak kısımlarındaki renk farklılaşmaları, ufak ısırıklar tırtıl ve böcek gibi zararlıların habercisi niteliğindedir.

Her Daim Tetikte Olun

Bitki yetiştirirken genel olarak korumacı olmalı ve sıklıkla gözlem yapmalısınız. Bitkileriniz sizlere neye ihtiyacı olduğunu belli edecek hareketler sergiler. Yaprak kısımları dolgun ve yeşil ve toprağı nemli ise herhangi bir problem mevcut değildir.

Budama

Yaprak kısımlarını koparmak veya budama yapmak sizi pek mutlu etmeyebilir ancak yeni yaprakların çıkmasına ve büyümesine imkan sunduğu için gerekli olan bir işlemdir. Bitki yetiştiriciliği ile uğraşmanın en keyifli anları bakımların uygulandığı zamanlardır. 

Harcadığınız Emeklerin Sonuçlarını Alın

Yetiştirdiğiniz bitkileri ideal büyüklüğe kavuştukları zaman onları toplayarak özel tariflerinizde kullanabilirsiniz. Kendi yetiştirdiğiniz taze bitkileri kullandığınızda tadındaki değişikliğin farkına varacaksınız. Yetiştirdiğiniz yeşillikleri salatalarınızda, yemeklerinizde kullanarak mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz. Aynı zamanda yetiştirdiğiniz bu bitkileri kurutarak da kullanabilirsiniz.

Evde bitki yetiştirerek hem hayatın tek düzeyliğinden kurtulabilir hem doğayı evinizde yaşatabilir hem stresten uzaklaşabilir hem de yetiştirdiğiniz bitkileri yemeklerinizde kullanarak mükemmel tatlar elde edebilirsiniz. Verdiğiniz uğraşlardan sonra güzel sonuçlar ile karşı karşıya kaldığınızda harcadığınız emeklere değdiğini göreceksiniz. Size kendinizi iyi hissettirmenin dışında bitki yetiştirmenin sizlere sağladığı diğer faydaları da kendi gözlerinizle göreceksiniz. Bir uğraş olarak başladığınız bitki yetiştiriciliğine aldığınız sonuçlar sonucunda daha büyük bir hevesle devam edeceğinizden emin olabilirsiniz.