Ev Dekorasyonunda Geometrik Şekillerle Oynamak

Puanlar, daireler, kareler ve üçgenler geometrik şekillerden bazılarıdır. Simetriler, biçimler, grafikler ve geometrik desenler dekorasyonda sıkça kullanılan öğelerdir. Geometri, iç ortamlarınızı sıkıcılıktan kurtarıp umduğunuzun ilerisinde bir anlama sahip olabilir. Geometrik biçimler, art Deco, yüzyıl yarısı ve modern tasarım gibi birçok iç tasarım modasına ilham olmuştur. Geometrik şekiller ve grafikler, görsel yönden çekiciliği yükseltmek ile birlikte estetik bir etki oluşturma kuvvetine de sahiptir. Simetrik şekiller düzenli ve dengeli bir his uyandırır; asimetrik desenler ise hareketli ve canlı bir atmosfer oluşturarak dikkat çekici ve çağdaş bir görüntü meydana getirmenize yardımcı olur. Geometrik ögeler, oturma odası dekorasyonlarından modüler mutfak dekorasyonlarına kadar her ortamda tercih edilebilir.

Etrafımızdaki geometrik şekillerin çevremizi sardığını aklımıza getirmeden evvel, tasarımın temelinde bu geometrik şekillerin nasıl bulunduğunun farkına varmıyoruz. Bir tasarımın altında her daim belirli geometrik formlar yer alır, fakat bu formları bilinçli bir biçimde ya da tam anlamıyla yer vermek başka bir boyuttur. Duvarlar, tavan ve yerin konumu, ana geometriyi meydana getirir. Pencereler farklı şekillerde olabilir, fakat temelde geometrik doğalarını farklılaştırmazlar. Listedeki unsurlar artıp gidebilir, fakat esas vurgulanması gerekli olan, geometrinin çok yönlü bir niteliğe sahip olmasıdır.

Mühendislik aşamasında, temel geometrik biçimleri değişik bir bakış açısı ile uygulayarak, iç tasarımı kendine has ve temelden ayrı bir konuma getirebilirsiniz. İç tasarım, tamamı ile katı geometrik şekillerin tercihine bağlı olarak tasarlanabilir ya da dekoratif ve işlevsel ögeleri içerebilir.

Mesela, klasik bir kitaplık zaten geometrik tasarımın bir unsurudur; kitaplığın iç bölümünü kontrast bir renk ile renklendirerek bu geometrik öğeleri göze çarpar hale getirebilirsiniz.

Ev Dekorasyonunda Geometrik Şekillere Nasıl Yer Verilebilir?

Tarih süresince, mimarlar ve tasarımcılar doğadaki şekillerden esinlenerek yapılarına şekil verirler. Geometrik iç dekoratif ögeler, ev dekorasyonuna natürel bir ritim ve denge hissi vermek amacıyla kullanılarak büyüleyici neticeler ortaya koyuyor. Geometrik şekillerin hakim olduğu iç ortam modası, çarpıcı, dramatik ve son derece modern bir estetik yansıtıyor. Bu geometrik temalar, rustik oturma alanlarınızı şıklık ile bir araya getirerek evinize modern bir görüntü veriyor.

Geometrik şekiller ve grafikler, iç dekorasyonda denge ve uyum sağlanmasında mühim bir röle sahiptir. Biçimleri, boyutları ve yerleştirmeyi keşfetmek, usta bir şekilde alan oluşturmak için matematiksel prensipleri ortaya koyar. Fakat bu bilimi alıp tarz ve dekor içerisinde kullandığınızda, geometri tamamı ile farklı bir manaya sahip olur.

Bu etkileyici geometrik şekiller, bir mekana yeni bir hayat ve boyut verir. Duvarlarda renkli kağıtlar ile çevrili, konforlu oturma alanına yerleştirilmiş desenli tekstil ürünleri ya da ev boyunca konumlandırılmış ve düzenli bir biçimde uygulanmış dekorlar ile yansıtılan bir etki oluşturur. Fakat dengeyi oluşturmak ve şık bir görünüm oluşturmak adına dekorasyonda geometrik şekiller ve grafiklerin nasıl kullanılacağı hakkında bilgi sahibi olunmalı; basit bir yansıtma ya da geometrik şekiller ile özenli bir şekilde birleştirilmelidir. Geometrik biçimler ve modern hayat tarzları bir araya geldiğinde natürel tasarımı temiz bir biçimde vurgulayarak zarif bir görünüm oluşturur. Geometrik şekiller, iyi bir biçimde dekore edildiğinde ya da karışık olmadığında, anında göze çarpan bir özellikte olabilir.

Dekorasyonda Desen ve Renk Uyumuna Özen Gösterin

Yalnızca basit, geometrik bir iç dekorasyon ile odaklanmak ve değişik bir etki oluşturmak mümkündür. Mesela; duvarlarda yer alan yuvarlar şekilli aynalar, odağı üstüne çeker ve izleyicinin ortam unsurlarının farkına varmadan imkan verir. Duvar üstündeki geometrik dekoratif ögeler ve grafik şekiller, geometrik bir oyunu büyütür ve zarif bir oturma odası iç dizaynı sağlar.

Geometrik şekilleri iç dekorasyonda tercih ederken, çizgiler ile oynayarak bir ortama kişilik vermek ve onu açıklamak mümkündür. Şekillerin ve renklerin uyumlu bir biçimde bir araya gelmesi tasarımın görsel açıdan çekiciliğini ön plana çıkarır. Kontrast renkler dekorasyonun hareketliliğini yükseltir; belli unsurları ön plana çıkarak vurgulanmasını sağlar.

Dizaynınıza ilgi vermek için, duvar renginizi parlak bir renkle geometrik şekiller ilave edebilir veya ufak oturma odası iç dekorasyonuna daha belirgin çizgiler ilave edebilirsiniz. Tekstil sınıfında da grafiklere yer ayırarak dekorasyonda ufak oyunlar yapabilirsiniz. Çizgili desenli yatak örtüleri, kare şekilli ve oval kırlentlerle ortama estetik bir hava verebilirsiniz. Altıgen şekilli kapı kolları, kare dolap kulpları gibi en ufak ayrıntılara bile enteresan biçimler ve desenler ilave ederek iç ortamınızı zenginleştirebilirsiniz. Bir biçim tercihinde bulunurken, odanın genelinde tek bir şeklin yinelemesi tavsiye edilir. Bazı zamanlarda daha az, daha çok manasına gelebilir ve ufak bir geometrik vurgu bile ilave etmek, tamamı ile yeni bir atmosfer verebilir.

Göz kamaştırıcı bir etki oluşturmak için, geometrik şekillere sahip bir kanepe ya da geometrik tasarıma sahip bir sehpa gibi dikkat çeken bir mobilya unsuru tercih edebilirsiniz. Geometriden esinlenen mobilyalar gibi dekoratif unsurlar, görsel bir odak noktası meydana getirirken ayrıca ortamın genel dekorasyonu ile uyum içerisinde olmalıdır. Aynı biçim ya da forma perdelerde ya da yastık örtülerinde yer vererek, geometrik oyunu yansıtan mobilyaların etki alanını daha da büyütebilirsiniz.

Odanızdaki şekiller ve desenler, ana geometriyi ön plana çıkarabilir. Değişik biçimler arasındaki iletişim, ortamın görsel denge bakımından nasıl bir etki oluşturduğunu tespit etmede kilit bir role sahiptir. Mesela; oturma dikey ve yatay dikdörtgenleri kare şekiller ile bir araya getirerek değişik bir kitaplık kompozisyonu meydana getirebilirsiniz. Koyu renge sahip düz bir duvarda renkli dikdörtgen raflara yer verebilirsiniz. Dairesel renkli aydinlatmalar, kare avizeler ile dekorasyonun bütünlüğünü sağlayabilirsiniz.

Duvarlar ve zeminler, minimal ve formlu dekorasyonlara sahiptir. Zemin döşemeleri ve fayanslar hayatınızı sürdürdüğünüz ortamda oluşturduğunuz dekorasyonu büyük oranda etkiler.

Geometrik şekiller ve grafikler, kalebodur ve fayanslarda tercih  edilerek ortama estetik bir zenginlik verebilir; hayat alanınızda yer ayırdığınız dizayna özgünlük ve kişilik katabilirsiniz. Geometrik fonlar modern bir temas vermenin yanında ortamın geniş görünmesini sağlar, sıcak ve davetkar bir his uyandırır.