En Pratik Sukulent Çoğaltma Yöntemleri

Sukulent çoğaltma işlemleri hakkında bu blog yazımızda sizler için pek çok yöntemi ve hazırlık aşamasını sizler için paylaştık. Sukulentler oldukça kolay ve hızlı bir şekilde çoğalabilen bir çiçek türüdür. Sukulent çoğaltabilmeniz için uymanız gereken birbirinden farklı pek çok hususa dikkat etmeniz gerekmektedir.

Sukulent Yaprağı Nasıl Koparılmalıdır?

Sukulentin çoğaltılabilmesi oldukça önemli bir konudur. Sağlıklı bir şekilde ve doğru bir şekilde yaprağını koparmanız gerekmektedir. Sukulentin en alt kısımdaki büyük yaprakları diğer yapraklara oranla daha olgundur. Bu yaprakları nazik bir şekilde tutup döndürerek koparmanız gerekmektedir.

Yaprakları koparma işlemini bitirdikten sonra ise sukulenti 3 ayrı şekilde çoğaltabilirsiniz.

Toprakta Sukulent Nasıl Çoğaltılır?

Sukulent çoğaltma işlemleri arasında sıkça tercih edilen yöntemlerden bir tanesi de toprakta çoğaltma yöntemidir. Bu yöntemde ayırmış olduğunuz yaprağı kağıt havlu üzerine yerleştirin. Daha sonra ise yaprakları burada 3 veya 4 gün kadar bekletin. Bir süre bekledikten sonra koparmış olduğunuz yaprakların koparılmış olan kısımlarında bir zar oluştuğunu göreceksiniz. Bu evrede yaprağı kesinlikle su ile temas ettirmemeniz gerekmektedir.

Derin olmayan bir kap içerisine su tutabilen bir toprak ekleyin ve yaprakları bu toprak üzerine ekin.

Daha sonra toprağı fıs fıs yardımıyla nemlendirin ve saksıyı havadar ve yarı aydınlık olan bir alana yerleştirin. Toprağı kurudukça mutlaka sulama yapmanız gerekmektedir. Yaprakların köklenme süresi ve yavrulama süresi sukulent çiçeğinin çeşidine göre değişecektir. Yavrular oluşmaya başladığı zaman yavrulara mutlaka su gelmemesine özen göstermeniz gerekmektedir.

Yavrular ve kökler ekilebilir bir hale geldiği zaman sukulentinizi küçük boyutta bir saksıya alabilirsiniz. Bu aşama sırasında kökler oldukça hassas olduğu için zarar vermemeye özen göstermelisiniz.

Havayla Sukulent Nasıl Çoğaltılmaktadır?

Sukulentini havayla çoğaltabilmek için yapmanız gerekenler kısaca şunlardır; koparmış olduğunuz yaprağı kağıt havlu üzerine serdikten sonra gölgede kuru bir alanda konumlandırmanız gerekmektedir. Daha sonra yaprakların filizlendiğini ve yavru verdiğini görebilirsiniz.

Yaprakların daha hızlı bir şekilde köklendiğini görebilmeniz için havanın kuru olmasına özen göstermeniz gerekmektedir. Sukulentler, ihtiyacı olan suyu havadan alır. Nemli bir havada sukulentin köklenme işlemi uzayabilir.

Suda Sukulent Nasıl Çoğaltılmaktadır?

Sukulentinizi suda çoğaltabilmek için şeffaf bir cam içerisinde içme suyu doldurun. Daha sonra bardağın üzerini streç film ile kapatın. Bir lastik yardımıyla streç filmi buraya sabitleyin. Lastikle sabitlediğiniz zaman yaprakların oynamamasını sağlamış olacaksınız.

Sukulent yapraklarını kopardıktan sonra ayırın. Daha sonra streç film üzerinde delikler açarak yaprakların kök kısımlarının suyun içerisine girmesini sağlayın. Yaprağın kök kısmının yarım santim suyun içerisinde olması gerekmektedir. Yaprakların bulunduğu bardağı yarı gölgeli ve havadar olan bir ortamda konumlandırın. 20 gün beklettikten sonra yavaş yavaş yaprakların kök kısımlarının damarlandığını göreceksiniz.

Bardak içerisindeki suyu haftada bir kez oda sıcaklığında olmak şartıyla değiştirmelisiniz. Köklenme meydana geldiğini zaman ise toprağa ekim işlemini yapabilirsiniz.

Sukulent Çoğaltmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Kaktüs sukulent ismi ile bilinen sukulentler kaktüs görüntüsünü anımsatmaktadır. Kaktüs gibi olan yapısı ve etli yaprakları ile sukulent bitkisi fazlası ile şık ve naif bir görüntüsü sergilemektedir. Kaktüs bitkileri sukulent ailesi içerisinde yer almaktadır. Fakat kaktüslerin yapısı sukulent bitkisine kıyasla çok değişik ve ilginç bir yapıya sahiptir. Sıcak ülkeler başta olmak üzere birçok ülkede yetişen sukulentler uzun ömürlü bakımı ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Sıcak iklim koşullarını seven sukulent bitkisinin soğuk hava koşullarına karşı dayanıklı türleri de bulunmaktadır.

Sukulent yetiştirmeyi düşünüyorsanız çoğaltma kriterlerini de göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Dış görünümü ile ofisinizde veya evinizde yetiştirebileceğiniz sukulent bitkisi dekorasyonu tamamlayan aksesuar görevi de görmektedir.

Bitki yetiştirmekten hoşlanan insanların sıkça sorduğu sukulent nasıl çoğaltılır? sorusunun basit ve pratik bir yanıtı vardır. Ancak sukulent çoğaltmanın bir takım püf noktaları da bulunmaktadır.

Sukulent, diğer bitki türlerine kıyasla çok çabuk çoğalabilen bir bitki olduğu için yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Sukulent çoğaltma işlemi ile alakalı ipucu ve püf noktaları için yazımızı okuyabilirsiniz.

Sukulent bitkisinin alt yapraklarından koparılan parçaları gövdesinde yaprak bırakmayacak biçimde teması kesildikten sonra makas yardımı ile çiçeği gövdeden hafifçe ayırabilirsiniz. Çoğaltma işlemine başlamadan önce, fısfıs ile nemlendirilmiş ve sukulent yetiştirmeye uyumlu toprak 24 saat bekletilmelidir. Bekletilen toprak üstüne koparılan parçaları sererek çoğaltma işlemine devam edebilirsiniz. Uygulanacak olan bu işlem ortalama 2 hafta sürmektedir. 2 hafta sonrasında sukulent yaprakları minik kökler salmaya başlar. Çiçekler açtıktan sonra yaprakların çürümesi, sukulent çoğaltma işleminin normal ilerlediğini göstermektedir.

Sukulentler yaprağından ayrıldıktan sonra tek kalır. Tek kalan sukulent bitkisini toprağa ekerek, 1 gün sulamadan toprağa alışma süreci beklenmelidir. Son olarak her şey yolunda ilerliyor ise sukulent bitkisininiz normal sulama ve bakımını rutin şekilde yapabilirsiniz.