En Popüler Saksı Bitkileri Nelerdir?

Saksı bitkileri, ev dizaynında en fazla tercih edilen bitki çeşitleri arasında bulunuyor. Siz de ev dizaynınızı bütünlemek, ortama natürel bir görüntü vermek için evde yetiştirebileceğiniz saksı bitkileri türlerini inceleyebilirsiniz.

Barış Çiçeği

Spathiphyllum türü arasında yer alan barış çiçeği, yelken çiçeği olarak da isimlendirilir. Yeşil renkli yaprakları, yelken şeklindeki beyaz çiçekleriyle narin bir görüntüsü olan bitki, rahat bakımıyla yetiştirilen bitkiler arasında yer alıyor. Barış çiçeği en fazla salon ve oturma odalarında kullanılan bir tür olarak ön plana çıkıyor. Direk güneş ışığına maruz kalması olumsuz etki oluşturduğundan balkon veya teras gibi yerler için uygun değil. Sonbahar ve ilkbahar döneminde çiçeklenen bitki toprağında kuruluk meydana geldikçe sulanmalıdır.

Orkide

Orchidaceae ailesine ait olan orkide, en gözde salon bitkileri içerisinde bulunuyor. Beyaz, pembe ve mor gibi değişik renklerde çiçeklenen orkide, ortamlara çok farklı bir hava veriyor. Güneş ışığından hoşlanmayan, loş mekanlarda yetiştirilmesi gerekli olan orkide bakımında en mühim faktör ise sulama oluyor. Dinlendirilmiş ve oda ısısında bir suyla sulanması gerekli olan bitkiyi haftada bir veya iki defa sulayabilirsiniz.

Guzmanya

Bromeliaceae bitki familyasında bulunan guzmanya, hem saksı bitkileri hem de salon bitkileri içerisinde son derece gözde bitkilerden biri. Yaz mevsiminde açan kıpkırmızı çiçeği ile dizaynınıza da renk verecek bu bitkinin sağlıklı bir biçimde gelişmesi için direk olmayan ışık alması gerekir. Soğuk ve çok sıcak mekanları sevmeyen bitkinin sulaması toprağının kontrolünün yapılmasının ardından yerine getirebilirsiniz.

Monstera

Esasen Güney Meksika’da yer alan monstera, ev bitkileri içerisinde son derece gözde. Geniş yapraklarıyla göz kamaştırıcı bir görüntüye sahip. Araceae familyasında bulunan monstera aynı zamanda deve tabanı olarak da biliniyor. Loş ışıkta bile gelişim sergileyebilen bitki fazla güneş alan bir ortamda hızlı bir şekilde gelişip, yemyeşil yapraklarıyla ihtişamlı bir görüntüye sahip olur. Az ve sık bir sulama gerçekleştirebileceğiniz deve tabana çok su vermemeye özen gösterin. Susuzluğa karşı dirençli olabilir fakat bir miktar fazla suyla köklerini olumsuz etkileyebilir siniz.

Pachira

Örgü şeklindeki kalın gövde kısmı, ince ve uzun, köyü yeşil renkli yapraklarıyla ön plana çıkan pachira, Orta ve Güney Amerika’ya ait bir bitki türü. Ağaç görüntüsüne sahip saksı bitkileri içerisinde bulunan pachira, halk arasında para ağacı olarak da adlandırılır. Tropikal formu sebebi ile sudan çok hoşlanan bitki, haftada 1-2 defa sulanmalıdır. Pachira nemli mekanlarda daha hızlı bir şekilde gelişir. Yerinde farklılık yapılmasından hoşnut olmadığı için direk güneş görmeyen bir alan tercih edip bitkiniz için daimi bir alan belirleyebilirsiniz.

Kurdele Çiçeği

İhtişamlı ve çok yapraklı ev bitkileri istiyorsanız kurdele çiçeğine de kesinlikle göz gezdirin. Yer aldığı ortama yemyeşil bir görüntü verecek bitki, agavaceae familyasında bulunuyor. Tıpkı kurdele gibi uzun ve ince forma sahip yaprakları ile dikkat çeker. Bu yapraklar bitki geliştikçe artar, uzar ve daha büyüleyici bir görüntüye sahip olur. Atmosferi temizleme özelliğine sahip olan salon saksı bitkileri arasında ismi geçen kurdele çiçeğinin bakımı da kolaydır. Susuzluğa karşı dirençlidir fakat sıcağa ve direk güneş ışığına karşı hassas bir yapıdadır. Kurdele çiçeğiniz için güneşi direk almayan bir alan tercih edebilirsiniz. Sulama uygulamasını ise toprakta kuruluk oldukça yerine getirebilirsiniz.

Yuka

Yuka, ağaç şeklindeki büyük ve kalın gövdesiyle bilhassa geniş ortamlar için tercih edilen dizayn bitkileri içerisinde. Geniş ve hoş bir saksıyla dizaynınıza farklı bir görüntü verecek, dirençli formu ile hem uzun seneler süresince sizinle olur hem de bakım evresinde sizi yormaz. Kalın gövdesi ile susuzluğa karşı dirençli olan bitkiyi haftada 1 defa sulamanız yeterli olur. Güneşten çok hoşnut olduğundan dolayı onu pencereye yakın bir yere koyabilirsiniz. Güneşi aldıkça yaprakları kalın hale gelip daha canlı olacaktır.

Sukulent

Kaktüs familyasında bulunan sukulent, kendi arasında birçok türü olan bir bitki. Etli yapraklarıyla ön plana çıkan sukulent türleri, kurak iklim bitkileri oldukları için güç hava şartlarına, susuzluğa karşı son derece dirençli. Normal koşullarda ev bitkilerinin topraklarını nemli kalmaya çabalasanız da bu durum bu bitki için geçerli değildir. Sudan çok hoşlanmayan sukulentleri, haftada bir defa, 1-2 yemek kaşığı su ile sulamanız yeterli olacaktır. Kış mevsiminde ise onu sıcak ve soğuk olmayan bir yerde bulundurmayı sürdürmelisiniz. Zahmetli ve ayrı bir bakım ihtiyacı olmayan sukulentleri çok az su ve bol miktarda ışıkla geliştirebilirsiniz. Farklı sukulent çeşitlerini birleştirerek güzel bir görüntü elde edebilirsiniz.

Begonya

Ufak ve renkli çiçekleriyle evinize farklı bir hava verecek begonya, begoniaceae ailesi içerisinde yer alıyor. Anavatanı Güney Amerika olan bitkinin güneş ışığını doğrudan almaması gerekiyor. Bu sebep ile de pencere önü gibi direk güneş gören yerler begonya için ideal değil. Sudan çok hoşlanan begonyaları yaz mevsiminde haftada 3-4 defa, kış mevsiminde ise 1-2 defa su vermeyi unutmayın. Toprağın devamlı olarak kontrolünü sağlayıp kuru kalmamasına dikkat edin. Tüm bu şartları oluşturduğunuzda begonyanın problemsiz bir biçimde gelişim sergileyip yaz mevsiminde de rengarenk çiçekler açtığına şahit olabilirsiniz.