Dünyanın En Büyük ve En Küçük Çiçekleri: Şaşırtıcı Boyutlara Sahip Bitki Dünyası

Canavar çiçeğinden, bir çocuğun uyuyabileceği bir yatak boyutuna sahip nilüfer yaprağına kadar birçok çiçeği bulunan bitki, büyüklükleri ve büyüleyici görüntüleri ile, yeryüzüne renk katıyor. Çok fazla gelişen bu bitkiler aslında adaptasyon seviyelerini ne derece ileri taşıdıklarını ortaya koyuyor. Milyonlarca yıldır süregelen evrimleri ile vardıkları noktada devasa boyutları sayesinde dünyanın en büyük çiçekleri unvanına sahip olan bitkileri sizler için listeledik.

Ceset Çiçeği (Rafflesia Arnoldii)

Bu bitki ceset çiçeği adının yanı sıra canavar çiçek olarak da bilinmektedir. Ceset çiçeği dünyanın en büyük çiçeğine sahip olan bir bitki türüdür. 19. yüzyılın başlarındayken Endonezya yağmur ormanlarında bulunmuştur. Ceset çiçeğinin boyutları 1 metreye kadar ulaşabilir, ağırlığı ise 11 kilogramı bulabilir. Yaklaşık olarak 2 haftalık bir ömre sahiptir. Bir hafta içerisinde çiçeklenen bitki ikinci haftasında ölmektedir.

Ceset çiçeği büyüklüğünden çok kokusu ile ünlü olan bir türdür. Güzel kokan çiçek kısımlarının tersine kokusu çürük bir etin kokusunu andırmaktadır. Ceset çiçeği adına sahip olmasının nedeni kokusudur. Bitkinin kötü kokusu bitkilerin tozlaşmasına yardımcı olan sinekleri kendisine çekmek için zamanla kazanmış oldukları bir uyum yeteneğidir.

Talipot Palmiyesi (Corypha Umbraculifera)

Büyüklüğü, 80 metreyi aşan talipot palmiyesi, dallı çiçek salkımları olan en büyük çiçekli bitki türüdür. Bitkinin ana sapı ile bağlantılı olan ufak dallardan talipot çiçekleri tomurcuklanmaktadır. Bu palmiyenin, avuç içine benzeyen bir gövde kısmının üstünde kabarık, yelpaze biçiminde yapraklara benzeyen altın rengi bir görünümü vardır. Bu devasa palmiye çeşidi, Sri Lanka ve Hindistan’a özgü olan bir bitkidir. Ayrıca Çin ve Güneydoğu Asya’da da talipot palmiyesi yetiştirilmektedir.

Ceset Çiçeği (Amorphophallus Titanum)

Ceset çiçeği adını rafflesia arnoldii ile paylaşan diğer bir dev bitki türüdür. Amorphophallus titanum 3 metreye kadar ulaşabilen çiçej kısımlarına sahiptir. Rafflesia arnoldii bitkisi gibi yalnızca bir adet çiçeği yoktur. Tek bir sap üstünde yüzlerce ufak tomurcuktan oluşmaktadır. Bu ceset çiçeği ile diğer ceset çiçeğinin arasındaki tek benzer olan nokta boyutları değildir. Bu bitki türü de oldukça kötü bir kokuya sahiptir. Hatta dünyada bulunan en kötü kokuya sahip bitki türleri arasında yer almaktadır. Sahip olduğu kötü koku o kadar baskındır ki bu sebepten dolayı leş çiçeği de denilmektedir. Kötü kokuya sahip olmasının nedeni yine aynıdır; tozlaşmanın öznesi olan canlıları kendine çekmek. Bu bitki, Endonezya’nın Sumatra kentine ait, doğal olarak nadir rastlanan bit bitki türüdür.

Amazon Nilüferi (Victoria Amazonica)

Nilüfer familyasının en büyük organizması olan amazon nilüferi, 2 buçuk metrelik bir genişliğe ulaşabilmektedir. Benzeri olmayan boyutları ile amazon nilüferi, 30 kilograma kadar varan ağırlığı kaldırabilecek seviyede sağlam ve kuvvetli bir bitkidir. Amazon nilüferi için en ideal ortam, durgun ve sıcak olan sulardır. Yaprak kısımlarının alt bölümü bitkiyi, alttan saldırabilecek balıklara ve öteki otoburlara karşı muhafaza eden ufak keskin dikenler ile çevrilidir.

Titreyen Dev (Pando)

Titreyen kavaklar teknik olarak bakıldığında yaprak döken ağaçlardır, fakat nadir de olsa çiçeklenirler. Çiçekleri epey bir ufak olmasına rağmen, bitkinin kendisi son derece büyüktür. Pando dışarıdan bakıldığı zaman bir ormanı andırmaktadır. Fakat oldukça ilginç bir yapısı vardır. Içerisinde yer alan titrek kavak ağaçları, tek bir atadan üretilen genetik olarak özdeş bir bitki sınıfını meydana getirir. Pando’da yer alan 47 binden fazla ağacın, 80 bin yıldan daha yaşlı olduğu düşünülen tek bir kök sisteminden filizlendiği düşüncesi hakimdir. Yani bütün ağaçların DNA’sı birbiriyle aynıdır. Yeraltındaki karışık kök sistemi ile gruptaki öteki ağaçlara bağlı haldedirler. Titreyen devin ağırlığı 6 bin tonun üzerindedir. Bu nitelikleri ile pando, dünyanın en ağır ve aynı zamanda en eski organizması unvanını taşımaktadır.

Dünyanın En Küçük Çiçeği

Dünyada, insanlar ve hayvanlar haricinde, bitkilerinde çeşitli nitelik ve çeşitleri ile karşı karşıya kalmaktayız. En büyük hayvandan en küçük hayvana kadar değişik çeşitlerde canlılar yer aldığı gibi, bitkiler için de aynı durum geçerlidir. Bitkilerde canlı birer varlıktır. Dev boyutlarda bitkiler olabildiği gibi aksine dünyanın en küçük çiçeğine de rastlama imkanı vardır. Dev bitkilerin bulunduğu hususunda tahminler meydana geldiği gibi, doğada çok ufak çiçekler de meydana gelebilmektedir. Buna verilebilecek en güzel örnek Wolffia çiçeği olmaktadır. Bitkinin büyüklüğü 1 milimetreye bile denk gelmemektedir. Küçüklük bakımından örnek vermek gerekirse, bir düzine kadar Wolffia çiçeği, raptiyenin baş kısmını bile doldurmamaktadır. Bu sebepten dolayı bilim dünyası kayıtlarına dünyanın en küçük çiçeği olarak adını yazdırmıştır. İsminin Wolffia olmasının sebebi, anlamından kaynaklanmaktadır.

Terim olarak çok ufak anlamına denk gelmesinden dolayı, çiçeğin adı Wolffia olmuştur. Yeşil otsu bir bitki görüntüsüne sahiptir. Her bitkinin çeşidi bulunduğu gibi, Wolffia çiçeğinin de dünya üzerinde 11 adet çeşidi yer almaktadır. Yetişmesi için en ideal alanlar ılıman ve tropikal alanlardır. Genel olarak su yüzeyinde yaşayarak, hayatlarını devam ettirirler. Öteki bitkiler gibi yetiştirilebilen, saksı ya da bahçelere ekilebilen bir çiçek türü değildir. Tamamı ile doğal alanlarda, bazı su mantarı çeşitlerinin üstünde ya da göletlerdeki su yüzeylerinde hayatlarını devam ettirirler. Tüm halde devamlı çoğalarak, su yüzeyini doldurabilirler. Yalnız başına yaşayıp çoğalabilen bir bitki türü değildir. Diğer bitki türleri gibi kokusu olan bir bitki değildir. Oldukça ufak sapı ve dalları mevcuttur.