Cymric Kedisi Özellikleri Nelerdir? Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Bu cinsteki kedilerin doğal mutasyonlar neticesinde ortaya çıktığı bilinmektedir. Cymric cinsi kediler oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. Keşfedilmeleri ilk olarak 18.yüzyılda olmuştur. En çok dikkat çeken özellikleri kuyruklarının olmamasıdır. Anavatanları Isle of Man adası olarak kabul edilmektedir. Bu ada Birleşik Krallık’a bağlıdır ve cymric cinsi kediler gemiler aracılığı ile dünyaya yayılmıştır.

Farklı fiziksel özellikleri ve sevimli duruşları sayesinde dikkatleri üzerlerine çekmektedirler. Anavatanı olarak kabul edilen Isle of Man adası da bu kediler sayesinde dünyaya adını duyurmuştur. İlk olarak 94 yılında kendi başına bir kedi ırkı olarak kabul edilmişlerdir. Farklı olmasına yol açan tek özellik kuyruklarının olmayışı değildir. Kiloları bakımından da diğer kedi cinslerinde ayrı bir yere sahiptirler.

Yetişkin olan cymric kedilerin ağırlığı 6 kilogramdan başlamaktadır. Tombul bir yapıya sahip olan bu kedilerin kilosu 6’dan da fazla olabilmektedir. Evlerini ve kendi alanlarını koruma içgüdüsüne sahip olan bir ırktır. Bu karakter özellikleri dolayısı ile bekçi köpeklerine benzetilmektedirler.

Cymric Kedisinin Genel Özellikleri

·     Cymric cinsi kedilerin atası olarak Manx cinsi kediler kabul edilmektedir.

·     Birleşik Krallık’a bağlı olan Isle of Man anavatanları olarak kabul edilmektedir.

·     Orta büyüklüğe sahip ırklar arasında yer almaktadırlar. Ancak buna rağmen diğer evcil kedi ırklarına kıyasla daha fazla ağırlığa sahiptirler. Genellikle 6 kilogram olan bu kediler daha da kilolu olabilmektedirler.

·     Tüy yapısı katmanlı ve kalındır. Aynı zamanda uzun ve yumuşaktır.

·     Kürklerinin rengi farklılık gösterebilmektedir. Genellikle tek renkli olmamaktadırlar. Farklı farklı desen ve renkte olabilmektedirler.

·     Göz yapısı yuvarlak ve büyüktür.

·     Vücudu tombul ve kafası da bu yapıya uyumlu bir haldedir.

·     Geç olgunlaşan bir kedi ırkı olduğundan dolayı yetişkinliğe ulaşmaları 5 yaşını bulabilmektedir.

·     Cymric kedilerinin avcılık yetenekleri oldukça gelişmiştir.

·     Fazlasıyla zeki bir kedi cinsidir.

·     Tehlikeye duyarlı ve temkinli olmaları sebebiyle bekçi köpeklerine benzetilmektedirler.

·     Kendilerini ve yaşam alanlarını korumaktan kaçınmazlar.

·     Günlerinin bir kısmını oyun oynayarak geri kalan kısmını ise dinlenerek geçirmektedirler.

·     Sahibine son derece bağlı olan cymric kedileri sahipleri ile zaman geçirmeyi sevmektedirler.

·     Fazlasıyla sosyal hayvanlardır. Hem beraber yaşadığı insanlar ile hem de diğer evcil hayvanlar ile olumlu bir iletişimleri vardır.

·     Yalnız kalmaktan hoşnut olmazlar. Sık sık seyahat eden kişiler için cymric kedileri uygun değildir.

·     Yapılarından dolayı kilo almaya eğilimleri vardır.

·     Ömürleri yapılan bakımlara göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak ortalama olarak 14 yıllık bir yaşam süresine sahip oldukları söylenebilir.

Cymric Kedisi Fiziksel Özellikleri

Vücut Yapısı

Cymric kedileri kompakt bir vücut yapısına sahiptirler. Bu sayede görüntüleri dengeli olmaktadır. Kaslı ve sağlam iskeletleri sayesinde yetişkinliklerinde oldukça diri durmaktadırlar. Kemikleri sağlam ve kalındır. Omuz bölgeleri geniş ve omuzlarından sağrıya kadar kısa, pürüzsüz görünen sırtları vardır.

Sağrı bölgeleri oldukça geniş ve yuvarlar bir yapıdadır. Yuvarlak kafa, yuvarlak göz, yeteri kadar açık kulaklar ve uzun tüyleri ile zarif bir görüntüye sahiptirler. Ön taraftaki bacakları kısa, arka bacaktaki bacakları ise uzun ve oldukça güçlüdür.

Kafa

Cymric kedilerinin kafaları yuvarlar ve enine uzun bir yapıya sahiptir. Vücutları ile kıyaslandığında orta boyda kafaları vardır. Yetişkin dişi kedilerdeki yanak kısımları daha çıkık bir şekilde, gıdı kısımları sarkık ve belirgindir.

Çeneleri yeteri kadar güçlüdür. Yüz hatları oldukça keskin, kulak ve gözleri avcı kedilerde olması gerektiği oranda açıktır. Bıyık perdeleri yuvarlar bir haldedir. Boyun kısımları yuvarlak ve kalın olan cymric kedilerinin burunları basık ve alınları orta seviyede yuvarlaktır.

Bacak ve Ayaklar

Bacak kısımları son derece sağlam ve kaslı bir yapıya sahiptir. Ön taraftaki bacakları arka bacaklar ile kıyaslandığında belirgin bir biçimde daha kısadır. Arka bacaklar kaslı ve güçlüdür. Bacaklarının boyutları arasında fark olsa da denge konusunda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Pati kısımları orta boyutta ve yuvarlak hatlıdır.

Kulaklar

Cymric kedilerinin kulakları orta boyda ve geniş aralıklıdır. Kulakların taban kısımları genişken uç kısımlara doğru hafif bir şekilde sivrilme fark edilmektedir. Vücutlarında ve kafalarındaki tüyler yoğun bir şekilde olsa da, bu bölgeler ile kıyaslandığında kulaktaki tüyler seyrek bir yapıdadır. Yeteri kadar açık ve dik bir şekildedir.

Kuyruk

Cymric kedilerinin kuyrukları diğer kedilerin kuyruklarına benzememektedir. Tamamen kuyruksuz değillerdir ancak neredeyse kuyruksuz bir görüntü vardır. Cymric kedilerinin kuyruk kısımları çok ufak olduğu için ilk bakıldığında olmadığı düşünülebilir. Cymric kedilerden doğan yavruların bazen tam kuyruklu bazen de yarım kuyruklu oldukları görülmektedir.

Gözler

Göz kısımları yuvarlar ve geniş açılıdırlar. Gözlerin dış kenar kısımlarında ufak bir çıkıntı bulunmaktadır. Göz renklerindeki dağılım desen renkleri ile uyumluluk göstermektedir. Genel olarak bakır, yeşil, amber, turuncu, hazel, altın ve sarı renkli olmaktadırlar.

Renk

Uzun tüylü kedi cinsleri arasında yer almaktadırlar. Cymric kedilerinin tüyleri uzun yapısı, farklı renk ve göz alıcı desenleri ile oldukça dikkat çekicidir. Tüy renkleri, beyaz, turuncu, siyah, mavi, gümüş, krem, kahverengi ve kaplumbağa kabuğu olabilmektedir.

Tüy

Tüy yapısı sık ve uzundur. Dokunulduğunda ipeksi bir yumuşaklık hissedilir. Tüylerinin yoğun olması sebebi ile dolgun bir görünüme sahip olmaktadırlar. Mevsim geçişlerinde tüy yapısı değişiklik gösterebilmektedir. Tüylerin uzun olmasından dolayı düzenli olarak taranmalıdır.

Cymric Kedisi Bakımı

En önemli nokta tüylere yapılacak olan bakımdır. Tüylerin düzenli bir şekilde taranması gerekmektedir. Yapılacak olan tarama sayesinde ölü tüylerden kolaylıkla arındırılır. Çok nadirde olsa ılık su ile banyo yaptırılması tavsiye edilmektedir.

Diğer kedi türlerinde olduğu gibi cymric kedilerinde ağız sağlığı son derece önemlidir. Peridontal rahatsızlıkların oluşmasına engel olabilmek için düzenli olarak fırçalama yapılmalıdır. Bu sayede ağızda meydana gelecek hastalıkların önüne geçilmiş olur. Son derece oyuncu bir karaktere sahiptirler.

Bu özellikleri nedeniyle çok hareketlidirler. Ev ortamının hijyenik olmasına ve açık alanlarda çöp kovası olmamasına dikkat edilmelidir. Kedinin oyuncaklarının da düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekmektedir.

Tırnaklarının da düzenli olarak kesilmesi ve bakımının yapılmasına özen gösterilmelidir. Ancak kesim yapılırken kılcal damarlara yakın olmamasına dikkat edilmelidir.