Cocos Palmiyesi Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Bu bitki aslında tohumdan yeni çimlenen bir Hindistan cevizinin fidanıdır. Evlerin salonlarında ve ofislerde yetiştirilen bir dekorasyon bitkisidir. Genel olarak çok uzun süre boyunca yaşayan bitkiler değillerdir. Bu bitki türü satışa yarı Türkçe yarı İngilizce isimle sunulmaktadır. Bu isimler cocos palmiyesi ya da coconut palmiyesidir. İngilizce ismi cocos palm ya da coconut palm, Türkçe ismi ise kokonat palmiyesidir.

Bitki bilimsel olarak cocos nucifera olarak adlandırılmaktadır. Hindistan cevizi bitkisi palmiyegiller ailesi içerisinde yer almaktadır. Cocos palmiyesinin boyutları ortalama olarak 30 metreye kadar erişebilmektedir. Ancak burada bahsedilen konu yalnızca salon ve ofislerde yetiştirilen süs bitkisi olarak satışa çıkarılan ve dip kısmında hala ceviz yer alan mini fidanlar hakkındadır. Bu yazımızda iç mekanlarda yetiştirilmek için tercih edilen cocos palmiyesinin mini fidanlarının bakımı hakkında bilgilendirme yapacağız.

Cocos Palmiyesi Bakımı

İlk olarak bilinmesi gerekli olan nokta, cocos palmiyesinin salonlarda yaşayamamasının normal bir durum olmasıdır. Bu bitki en fazla 1 ya da 2 hafta veya birkaç ay sağlıklı kalabilmektedir. Ardından kısa bir zaman sonra ölüp gitmektedirler. Cocos palmiyesinin fidanları iç ortamlarda geliştirilmek ve canlı kalmasının sağlanması oldukça zordur. Bitkiye yapılan bakımlar karşısında herhangi bir sonuç alınmadığında hüsrana uğranmaması gerekmektedir. Yetiştirilmesi zor olan bir bitki türü olan cocos palmiyesinden etkili sonuçlar alınmak isteniyor ise yapılması gereken bakımlar hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir.

Cocos Palmiyesi Sulama

Bu bitkilerin iç ortamlarda yetiştirilmesi son derece zordur. Yaz ve kış aylarında aynı koşullar altında bakımların yapılması gerekmektedir. Normal şartlarda sık sık sulama yapılmalıdır. Eğer tavsiye edilen toprak koşulları yerine getirildi ise sulama her gün yapılmalıdır. Aksi taktirde çok fazla sulama yapılmasına gerek yoktur. Asıl dikkatli olunması gereken konu toprağın aşırı derecede kurumamasıdır. Sulama sıklığı toprağın durumuna bakılarak ayarlanmalıdır. Suyun özelliğinin çok fazla önemi bulunmamaktadır. Sadece suyun içerisindeki klorun uçması için su 24 saat açık alanda dinlendirilmelidir. Uzun yapraklı her çeşit bitkiye içerisinde klor bulunan su zarar verir. Suyun klorlu olması yaprağın sağlığı ve görünüşü üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Su oranı ise kesinlikle saksının altındaki delik kısımlarından sızacağı kadar bol miktarda olmalıdır. Aksi bir durumda kök kısımlarında çürümeler meydana gelecektir. Sulama yapıldıktan sonra saksı tabağında biriken suyun boşaltılması gerekmektedir. Boşaltma yapılmak istenmiyor ise saksının altının suya değmeyeceği şekilde taşlar yerleştirilebilir. Bu şekilde sürekli suyun boşaltılmasına gerek kalmamaktadır. Hem de saksının altında biriken su bitki için gereken nemi sağlayacaktır.

Cocos Palmiyesi Toprağı

Cocos palmiyesi için salon ve ofis bitkileri için özel olarak kullanılan topraklardan alınmalıdır. Öncelikle toprak iri taneli kumla veya ponza taşı ile karıştırılmalıdır. Karışım miktarı ise 3 ölçü toprak ve 1 ölçü iri taneli kum ya da ponza taşı şeklinde olmalıdır. Fidanın yaşaması sağlanabilir ise ve daha geniş bir saksı içerisine taşınması gerekirse bu şekilde toprak karışımı hazırlanmalıdır.

Cocos Palmiyesi Güneş İhtiyacı

Gün içerisinde en düşük 5 saat doğrudan güneş ışığı alması gerekmektedir. Nemli ve sıcak hava akımlarının olması da bitkinin ihtiyaçları arasındadır. Gece en aşağı 18 derece sıcaklık, gündüz ise en aşağı 22 derece sıcaklık bozulmadan sağlıklı kalmaları konusunda yardımcı olmaktadır. Daha sağlıklı bir şekilde gelişim sergilemeleri için ise daha fazla sıcaklık gerekmektedir. Yüksek sıcaklığa yüksek nemli hava hareketleri eşlik etmelidir.

Cocos Palmiyesi Saksı Büyüklüğü

Bitki sağlıklı bir şekilde gelişim gösterdiyse daha büyük bir saksı içerisine transfer edilebilir. Saksı genişlik ve derinliğinin en az 30x30 olması gerekmektedir. Bitki alındığı zaman genellikle ceviz bölümünün üçte biri toprağın altında kalmaktadır. Bitki daha büyük bir saksı içerisine transfer edildiğinde ise ceviz bölümünün üçte ikisinin altta kalacak şekilde dikilmesine özen gösterilmelidir.

Cocos Palmiyesi Hava Nemi

Genel olarak ev ortamındaki bulunan nem oranı bitki için yeterli olmaktadır. Her 2-3 günde bir yapraklarının ıslak bez ile silinmesi gerekmektedir. Bu uygulama hem yaprakların nem ihtiyacının karşılanması için hem de örümcek bitlerine engel olmak içindir.

Cocos Palmiyesi Bitki Besini

Cocos palmiye ya da Hindistan cevizi fidanı kendi cevizinde depo edilmiş besinleri ile en az 1 yıl kadar beslenmektedir. Toprakta bulunan elementlere gereksinim duymamaktadır. Bitki sağlıklı bir şekilde gelişim sergilemeye devam ediyorsa ikinci yıldan itibaren besin takviyesi yapılmaya başlanmalıdır.

Salon palmiyelerine besin takviyesi yapmak için tecrübeli olunmalı ve konu hakkında gereken bilgilere sahip olunmalıdır. Yapılan ufak bir hatada bitki büyük oranda zarar görecektir. Ancak Hindistan cevizi fidanları bu konuda hassas değildir. Bilhassa cocos palmiye tuzlu topraklara oldukça uyumlu olduğundan verilen besinlere karşı zarar görmeden olumlu cevap verecektir. Ancak yeter ki ihtiyaç duyduğu güneş ışığı, sıcaklık ve ılık-sıcak-nemli hava hareketleri koşullarından yoksun kalmasın.

Kuru Hindistan Cevizi Nasıl Çimlendirilir?

Maalesef böyle bir durum söz konusu değildir. Dış yeşil kabuğu ayrılmış olan bitkilerin çimlenmesi mümkün değildir. Üzerini çevreleyen yeşil kabuğu hasar görmemiş bir Hindistan cevizi ile karşılaşırsanız öncelikle büyük bir kova içerisinde 3 gün kadar suda bekletilmelidir. Ardından köklendirme toprağına yata şekilde üçte birlik kısmı toprak altında kalacağı biçimde yerleştirilmeli ve sulanmalıdır. Gün içerisinde birkaç saat güneş ışığı alması gerekmektedir. Bulunduğu ortamın ısısı en az 21 derece olmalıdır. Her gün sulama yapılmalıdır. Koşullar uygun olduğunda birkaç ay ardından çimlenme meydana gelecektir. Bitkinin çimlenmesi 6 ay kadar sürebilir.