Çiçeklerde Böcekler ve Sinekler Neden Olur?

Günümüzde çiçek yetiştiriciliği ile uğraşan bireylerin karşı karşıya kaldığı en büyük problemlerden biri sineklenmedir. Çiçek saksılarında ortaya çıkan sineklenme, genel olarak düşük kaliteli toprak harmanlarının bir neticesi olarak meydana gelir. Bilhassa evlerde yetiştirilen bitkilerde sineklenme meydana geldiği zaman bu sinekler evin her yanına dağılır. Dolayısı ile bu sineklenme durumu büyük bir problem halini alır. Çiçeklerde sinek oluşumuna neden olan pek çok etken vardır. Bu durumun en büyük sebeplerinden biri devamlı ve aşırı derecede sulama yapmaktır. Çiçeğin toprağında kuruluk olmadığı halde devamlı olarak su verilmesi sineklenme için uygun ortamı hazırlar. Sulu bir çiçek toprağı ufak ufak sinekler için son derece davetkar bir ortamdır. Dolayısı ile sinek oluşumu problemi ile karşı karşıya kalmamak için çiçeği gereği kadar sulamak yararlı olacaktır. Her bitkinin mevcut su kapasitesi birbirinden farklı olduğundan bu kapasite ile uyumlu ve düzenli sulama yapmak, çiçeklerde sineklenme durumuna engel olunmasını sağlar.

Çiçeklerde sineklenme olayının bir diğer en büyük nedeni ise kaliteli olmayan toprakların tercih edilmesidir. Kaliteli olmayan toprak harmanları, çiçeklerde sinek oluşumuna sebep olur. Çiçek toprağı için tercih edilecek olan karışımların püre biçiminde değil de daha sıvı ve arındırılmış bir biçimde olması oldukça mühimdir. Çiçek için doğru toprak tercihinde bulunmak ve ideal kürler kullanmak, sinek oluşumuna engel olur.

Çiçeklerde sinek oluşumu, pek çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Örneğin iç ortamda yetiştirilen çiçekler şayet hava almıyor ise bu durumda sinek oluşumuna neden olabilir. Çiçeklerin hem havalanmadığı hem de devamlı olarak su verildiği ortamda sineklenmesi muhtemel bir durumdur. Bu nedenden dolayı çiçeklerin daha sağlıklı bir biçimde gelişebileceği alanlar oluşturmak gerekir. Çiçeğin düzenli bir biçimde hava aldığı bir alana yerleştirilmesi oldukça mühimdir. Çiçek sineklendiği zaman o güzel görüntüsünden geriye eser kalmaz. Zira hem sağlıklı büyümeyi devam ettiremez hem de yer aldığı mekanı sinekle doldurur. Dolayısı ile çiçeklerde sineklenme olayının meydana gelmemesi adına titiz bir şekilde yetiştirmeye dikkat edilmelidir. Bu aşamada çiçeğin cinsi de büyük bir öneme sahiptir. Bazı çiçek çeşitleri sineklenme durumuna daha yatkın iken bazıları sineklenmeye karşı daha dayanıklıdır.

Sineklenen Çiçek Toprağına Ne Yapılır?

Çiçekler hem ev hem de dış ortamların daha güzel görünmesini sağlayan önemli unsurlardır. Çiçek yetiştiriciliği ile ilgilenmek ise düşünüldüğü kadar basit değildir. Bilhassa saksı çiçekleri evlerin çok güzel görünmesini sağlıyor olsa da bazı olumsuzluklar ile karşılaşılabilir. Ev ortamında yetiştirilen çiçeklerin en büyük problemi sineklenmedir. Zira bu sorun, tüm evi kötü yönde etkiler. Ancak sineklendn çiçeğin toprağına bazı müdahalelerde bulunulduğu zaman bu sorun ortadan kaldırılabilir. Ev ortamında en fazla menekşe, orkide, gül, begonya gibi çiçekler yetiştirilmektedir. Bu bitkiler harika görüntülere sahip olsalar bile doğru toprak tercihinde bulunulmaz ise sineklenme problemi meydana gelebilir. Sineklenme problemi sadece evde yetiştirilen çiçekler için değil dışarıda yetiştirilen çiçeklerde de karşı karşıya kalınan bir durumdur. Dolayısı ile bu noktada göz önünde bulundurulması gereken husus, çiçeğin toprağıdır.

Çiçeklerde sineklenme problemi genel olarak yaz aylarında ortaya çıkmaktadır. Bu durumun nedeniyse, çiçeğin toprağının alındığı yerlerde yer alan toprakların neredeyse tamamının yüksek seviyede gübre barındırmasıdır. Fazla gübreli olan toprak bilhassa saksı çiçeklerinde sineklenmeye neden olur. Sadece sineklenme değil böceklenme problemi de meydana gelebilir. Çiçeklerdeki sineklenme problemi hem çiçeğin büyümesini kötü yönde etkiler hem de evin temizliğini güçleştirir. Bu problemin ortadan kaldırılması için farklı alternatifler mevcuttur. Sineklenmeye engel olunması için ilk olarak çiçeğe gerekli ilgi verilmelidir. Çiçeğe gereken ilgi verilir ise çiçeklenme problemi meydana gelse bile başında farkına varılır ve anında çözüm üretilir. Böylece problemin büyümesine engel olunur.

Çiçekte sineklenme olmaması için ilk olarak toprakta fazla olmayacak seviyede su vermeye dikkat edilmelidir. Zira toprak fazla nemli olur ise sineklenmesi kaçınılmaz olacaktır. Şayet toprak fazla nemli ise üstüne belirli seviyede kuru toprak ilave ederek nemin alınması sağlanabilir. Bunun yanında sineklenme problemine yüksek seviyede engel olan aspirinli su vermeyi de deneyebilirsiniz. Sigara insan sağlığı üstünde çok olumsuz etkilere sahip olsa da çiçek toprağına bırakılan sigara izmariti, çiçeğin sineklenmesine engel olan bir etkiye sahiptir. Ayrıca bu sorun ortadan kaldırmaz ise sineklenmeyi önleyen ilaçlardan da yardım alınabilir.

Çiçeklerin Sineklenmesine Çözüm

Çiçeklerin sineklenmesi ile ilgili kesin bir çözüm bulunmamak ile beraber kullanılan bazı teknikler mevcuttur. Çiçeklerde sineklenme problemi ile karşı karşıya kalan kişilerin ilk olarak atması gereken adım, kaliteli toprak tercih etmektir. Doğru toprak tercihinde bulunulmadığı taktirde sinekler çiçeğin ciddi manada zarar görmesine neden olabilir. Toprakta sineklenme problemi ile karşı karşıya kalındığında kullanılan doğal çözümlerden biri tarçındır. Toprak üstüne kullanılan tarçın kokusu ile sinekleri ve böcekleri rahatsız ettiğinden azalmasına yardımcı olur. Ancak bu yöntem sineklerin tamamı ile ortadan kalkması konusunda yeterli olmaz. Tarçın yararlı bir besin olduğu için çiçeği olumsuz etkilemesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Çiçeklerde sineklenme problemi için tercih edilen geleneksel çözüm yollarından bir diğeri de soğan kabuğudur. Soğan kabuğunun da sinekleri çiçeklerden uzak tuttuğu bilinmektedir. Çiçeğin formuna, türüne göre ideal yöntemi kullanarak sineklerden kurtulabilirsiniz.