Çiçek Hastalıkları ve Zararlıları: Hastalıkların Belirtileri, Zararlıların Kontrol Yöntemleri

Bitki hastalıkları ve böcekler bitki bakımı konusunda tecrübeli olup olmamanız ile ilgili değildir. Bitkilerinde yaşayan birer canlı oldukları akıllardan çıkarılmamalıdır. Bu çeşit problemlere sabırlı ve sakin bir şekilde müdahale edilmesi gerekmektedir. Sizler için bu yazımında çiçeklerde ortaya çıkan hastalıklar ve zararlılar hakkında bilgilendirme yapacağız.

Kırmızı Örümcek

Yaprakların üzerinde ve bitkinin çevresinde bitkiyi kaplayan ağlar meydana gelmeye başlamış, yaprak kısımlarının rengi soluklaşmış ise bitkinizde kırmızı örümcek olduğuna işaret ediyor olabilir. Bu kırmızı örümceklerin gözle fark edilebilmesi son derece güçtür. Havasız mekanlardan kalmış bitkilerde ortaya çıktığı için bitkilerin bulunduğu ortamı düzenli olarak havalandırıp tedbir alabilirsiniz. Kolay yayılım gösteren bir tür olduğundan dolayı hastalanan bitkinin diğer bitkilerden ayrı bir yere yerleştirilmesi gerekmektedir. Zirai ilaç haricinde ev yapımı karışımlar kırmızı örümcek üzerinde pek bir etki oluşturmamaktadır. Zirai ilaç satan herhangi bir dükkandan kırmızı örümcekler için uygun olan ilacı temin edebilirsiniz. Aldığınız ilacı kullanmadan önce kesinlikle dışarda olup eldiven ve maske kullanmalısınız. İlaçlama yapılmadan önce bitkiye su vermeyi de unutmamalısınız.

Unlu Bit

Yaprakların alt kısımlarında ve dallarda yer alan pamuk gibi görünen beyaz katmanlarla kaplı bitlerdir. Ağır hareket eden bir çeşit olduğundan dolayı mücadele oldukça basittir. Zirai ilaç kullanımına başvurmadan unlu bitlerden kurtulma yolu ise alkole batırılmış pamukla yalnızca bitlerin üstüne gelecek biçimde temizlenmesidir. Alkolün aşırı derecede kullanılması yaprak kısımlarında yanmaya sebep olabilir. Bu sebepten dolayı uygulama esnasında oldukça dikkatli olmak gerekmektedir. Evinizde olan herhangi bir alkolü kullanmadan evvel su ile seyreltebilirsiniz. Bitlerin arındırılmasının ardından haftada 2-3 defa olacak biçimde su ve Arap sabunu karışımı bitkilerin yaprak kısımlarına püskürtülebilir. Bir litrelik suyun içerisine bir kapak Arap sabunu uygulama için yeterli olacaktır.

Yaprak Bitleri

En fazla karşı karşıya kalınan bit çeşitlerinden biridir. Çok hızlı yayılım gösteren bir çeşit olduğundan dolayı hastalanan bitki diğer bitkilerden çabucak uzaklaştırılmalıdır. Şayet bit miktarı çok az ise bir hortum yardımı ile ya da bitkiye soğuk duş yaptırılarak arındırılabilir. Sonrasında ise unlu bitler için kullanılan karışım kullanılabilir. Ancak daha ileri seviyedeki bit istilaları için zirai ilaçların kullanımına başvurmak gerekebilir. Yaprak bitkileri tekrar edebilen bir çeşittir ve bitki gözlem altında tutulmalıdır.

Toprakta Meydana Gelen Sineklenme

Aşırı derecede nem ve kötü toprak, toprakta nem sineklerine ve daha ileri düzeyde küflenmeye sebep olacaktır. Bitkiye ihtiyaç duyduğundan fazla su vermemelisiniz ve bulunduğu ortamı sık sık havalandırmalısınız. İç ortam bitkilerinde tercih edilen toprağın torf, toprak ve fazla olan nemin emilebilmesi için perlit karışımlı olmasına dikkat etmelisiniz. Drenaj deliği olmayan bir saksı tercih ettiyseniz kesinlikle saksıda kesinlikle drenaj oluşturmalısınız.

Yaprak Mantarları ve Küfler

Yaprak kısımlarında lekelenme ve yapışkan damlacıklar biçiminde meydana gelir. İlk olarak hasta yapraklardan kurtularak işleme başlayabilirsiniz. Mantarlar aşırı derecede nem ve yeterli olmayan havalandırmadan dolayı ortaya çıkabilir. Fıs fıs ile bitkiye daha az su püskürtmeyi ve bulunduğu ortamı daha fazla havalandırmayı deneyebilirsiniz. Küfler ise genel olarak bitkiye gelen bir böcek ile taşınmaktadır. Eğer böcekler ortadan kaldırılırsa küf durumu da son bulacaktır.

Kök Çürümesi

Sağlığı yerinde olan bitkiniz bir anda kararıp çöktüyse kök sorunları ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Kök çürümesi aşırı derecede sulamadan kaynaklanan bir sorundur. Bu sorunu ortadan kaldırmak için toprak değişimi yapıp çürümüş olan kök kısımlarını budamalısınız.

Bitki Yetiştirmede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Evlerimizi güzelleştiren bitkiler için uygulanacak bakımlar özen gerektirmektedir. Bitki bakımı gözünüze kolay görünebilir ancak dikkatli olunması gereken bazı noktalar mevcuttur. Bitki bakımı ile ilgili bilmeniz gerekenler şu şekildedir:

Toprak Tercihi

Bakımını yapacağınız bir bitkinin gereksinimi olan besinleri temin edebilmesi için toprak tercihi konusunda dikkatli olunmalıdır. Aksi halde faydalı olan besinleri topraktan karşılayamayan çiçek uzun ömürlü olmayacaktır. Bu sebepten dolayı, evlerde yetiştirilen bitkiler için organik maddeler bakımından zengin olan torf tavsiye edilmektedir. Ancak, toprak tercihinin yetiştirmeyi arzu ettiğiniz bitkinin türüne göre değişiklik gösterdiğini unutmamalısınız.

Saksı Seçimi

Bir bitkinin yetiştirileceği saksı son derece büyük bir öneme sahiptir. Çünkü, kök kısımlarının derine ineceği türden bitki yetiştirecekseniz geniş bir saksı kullanmalısınız. Şayet kök kısımları derine inmeyen bir bitki tercih ediyorsanız geniş ve derin bir saksı kullanmanıza gerek yoktur. Ayrıca, bitkinizin gelişim hızına uygun olacak şekilde saksı değişimi de yapmanız gerekmektedir.

Bitki Ortamı

Bazı bitki türleri güneş ışığından hoşlanırlar bazı bitki türleri ise her çeşit ortamda yetiştirilmek için idealdir. Bu sebepten dolayı, ortamın sıcaklık ve nem dengesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Aynı zamanda aşırı derecede güneş ışığı da bitkiye zarar verebilen bir etkendir.

Sulama

Bitkilere uygulanan bakımlarda en sık yerine getirilmesi gereken işlemlerden biri de sulamadır. Bir bitkinin yıl içerisisinde bir defa saksı değişimini yapabilirsiniz ancak sulama uygulamasını çiçeğin çeşidine göre her gün tekrarlamanız gerekli olabilir. Ancak çiçeğinizin sulamasını yaparken aynı gün ve saatte yapmaya özen göstermeli ve toprak fazla kuru ise sulamalısınız. Toprağın nemli olduğu zamanlar bitkinin suya ihtiyaç duymadığını anlayabilirsiniz.