Cennet Kuşu Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Eşsiz bir görüntüye sahip olan cennet kuşu çiçeği en fazla popüler olan tropikal bitkiler arasında yer almaktadır. Cennet kuşu çiçeği ile muz yakın akrabalardır. Bitkiye bu tuhaf adı, aynı ada sahip olan tropikal bir kuş çeşidine benzemesi sebebi ile verilmiştir. Tropikal bitki türlerinin genelinden daha rahat yetiştirilen cennet kuşu çiçeği ev içerisinde de şaşırtıcı şekilde hızla gelişip serpilir.

Ev ortamında kolay yetiştirilen bir bitki olan cennet çiçeğinin bir dezavantajlı yönü vardır. Bu bitkilerin olumsuz özellikleri sahip oldukları boydur. Çünkü cennet kuşu çiçeği boyutu 1,5 ila 2 metreye kadar erişebilir. Bu çiçek türünün açmadan evvel olgun hale gelmesi için 3-5 sene arasında bir sürenin geçmesi gerekmektedir. Dış ortamlarda öteki bitkilere problemsiz bir şekilde eşlik edebilen cennet kuşu çiçeği sıcak iklimi olan bir alanda dışarıya ekildiğinde de kendi kendine gelişebilir. Bu durum neticesinde ise yapraklarının boyunu geçen çiçekleri ile göz kamaştırıcı bir görüntü sunacaktır.

Oldukça hızlı bir biçimde gelişim sergileyen cennet kuşu çiçeğinin tomurcuklanmadan evvel belirli büyüklüğe erişmesi gerekir. 90 ila 100 santimetre boyuta sahip olan bir cennet kuşu çiçeği 25 santimetrelik bir saksı içerisinde problemsiz bir şekilde gelişebilir. 1,5 ila 2 metrelik bir cennet kuşu çiçeği ise genel olarak 35 santimetrelik saksıya ekilmelidir. Cennet kuşu çiçeği her ilkbahar mevsimi geldiğinde daha büyük bir saksı içine taşınmalıdır.

Cennet kuşu çiçeği olgunlaşınca rahat bırakılmalı ve saksıdan taşmasına izin verilmelidir. Böylelikle, cennet kuşu çiçeğiniz hoş çiçeklere sahip olabilir. Bitki olgun hale gelene kadar ya da en azından bir defa çiçek açana kadar bölmenizde sakınca yoktur. Ne var ki, en fazla kalabalık yığınlarda çiçeklenme olacağı için bu uygulama nadir olarak kullanılmalıdır. Saksı değişimi yapıldığında çiçeklenme döngüsüne müdahale yapılmış olunur.

Cennet Kuşu Çiçeği Işık İhtiyacı

Bu özel bitki türünün harika bir şekilde çiçek açması için direk güneş ışığı alan bol miktarda parlak ışığa gereksinim duyar. Bunun ile beraber, yaz aylarında öğle saatinin yakan güneşine doğrudan temas halinde olmaması, eğer mümkün ise bu saatlerde güneş ışığından korunması gerekir. Cennet kuşu çiçeği için uygun konum, doğu ya da batı cephesinde pencereye sahip olan bir odadır. Pencereleri sadece kuzeye bakan odalara ise yerleştirmekten uzak durmanız yararınıza olacaktır.

Cennet Kuşu Çiçeği Toprağı

Cennet kuşu çiçeğiniz için verimli, drene bakımından iyi olan bir toprak harmanı ya da doğal gübre karışımı kullanmalısınız. Suyun toprağın her yerine güzel bir şekilde erişmesi ve saksı dışına atılması için saksının geniş drenaj deliklerine sahip olması gerekmektedir.

Cennet Kuşu Çiçeği Sulama

Toprağın sene boyunca sürekli olarak nem dengesinin sağlanması gerekir. Toprağın çok fazla sulanmış olmasına ihtiyaç yoktur. İlkbahar ve yaz aylarında büyük yapraklarından nem kaybı olacağı için bitkinizi bu zamanlarda gün içerisinde bir defa sulamaya dikkat etmelisiniz. Suyun drenaj deliklerinden aktığını görene kadar bitkiye su vermeyi sürdürebilirsiniz. Ancak onun çok fazla sulanmadığından, aşırı derecede suya maruz kalmadığından emin olmalısınız. Eğer aşırı derecede su verilirse bunun sonucunda bitkinin yaprakları kurur ve sonrasında solar. Az sulama yapıldığında da merkeze uzakta her alan yapraklarında sararma meydana gelecektir.

Cennet Kuşu Çiçeği Isı ve Nem İhtiyacı

Cennet kuşu çiçeği bol miktarda nemden hoşnut olan bir bitki türüdür. Ev ortamının havası kuruduğu zaman çiçeğe su püskürtmesi yapmak için bir şişe edinmenizde yarar var. Kış aylarında ortamdaki sıcaklığın 15 derecenin üzerinde olması uygundur. Cennet kuşu çiçeği soğuk havaya karşı dirençli bir bitki türü olmamak ile birlikte dondan olumsuz etkilendiğinde yavaşça iyileşecektir.

Cennet Kuşu Çiçeği Budama

Bu bitki türleri taç yapraklarını döküp ölmeden evvel neredeyse 3 hafta kadar dayanır. Yaşlı veya olumsuz yönde etkilenmiş olan bitki özü çıkarılmalıdır. Yaprakları en iyi bu yöntem ile inceleyebilirsiniz. Yaprak kısımlarını çekerek veya keskin bir alet aracılığı ile ayırın. Bir bitki üstünden yerine getirdiğiniz uygulamanın sonrasında öteki bitkiye geçiş yaparken aletleri düzgün bir şekilde temizleyin. Sağlıklı görüntüye sahip olan yaprak kısımlarına temas etmemeye özen gösterin. Eğer bitkiniz çok fazla gelişim sergilediyse ve onun kayda değer bir bölümüne budama yapmanız gerekli ise bu işlemi ilkbahar mevsimi başlarında yapmalısınız. Bu işlemi yaparken çift kollu budama makası, bahçıvan makası veya bir budama testeresi kullanılabilirsiniz. Çit budama aleti kullanmanız gereksiz olur çünkü o tipte aletlerin uç kısmı pürüzlüdür. Bütün yaprak ve sap kısımlarını toprağın hemen üzerindeki kısma kadar budayabilirsiniz. Bitkiniz çok fazla karışık ise uzun saplı bir budayıcı aracılığı ile arzu ettiğiniz sapları ve yaprakları budayabilirsiniz.

Kışlatma

Yaşamınızı devam ettirdiğiniz bölgede hava uzun müddet boyunca sıfırın altında oluyor ise bitkinizi kış süresince içeride bulundurmazsanız ölmesine sebep olabilirsiniz. Bunun ile beraber, eğer 9. Bölge yani Alabama, Arizona ve Kaliforniya gibi havanın sadece kısa bir müddet için düşük sıcaklıklara sahip olduğu bir alanda hayatınızı sürdürüyorsanız bitkinizi kış mevsimi son bulana kadar dışarıya yerleştirmenizde sorun olmayabilir. Yine de, bitki canlılığını devam ettirebilmek için sizin bakım ve ilginize gereksinim hissedecektir.

Bitkinizin kış ayları boyunca dışarıda olabilmesi için sap ve yaprak kısımlarını topraktan yalnızca 30 santimetre yukarıda olacak biçimde budama yapın. Sap ve rizom bölümünün tamamı bir kat malç ile kaplanmalıdır. Sonrasında ölü örtü ve ekin sapı ile destek oluşturun.