Büyük Saksı Çiçekleri Hangileridir?

Evde büyük saksı çiçeklerine yer verildiğinde hem mekana renk verir hem de bitkiler atmosferi temizlediklerinden dolayı hava kalitesi yükselir. Her insan evine natürel bir temasta bulunmayı arzu eder ama size uyumlu olacak bitkiyi tercih etmekte güçlük çekebilirsiniz. Pek çok değişik niteliğe ve görünüme sahip farklı farklı alternatifler kafanızın karışmasına sebep olabilir.

Büyük saksı çiçeklerinin hangileri olduğu hakkında merak içinde iseniz pek çok seçeneğiniz olduğunu bilmeniz gerekir. Bu yazımızda siz okurlarımız için en popüler büyük saksı bitkileri hakkında bilgilendirme yapıyoruz.

Ev ortamı için büyük saksı çiçekleri niteliklerine ve bakım ipuçlarına geçmeden evvel bütün saksı bitkilerinin bakımı yapılırken kullanacağınız birkaç tüyo verelim. Bitkinizde kuruyan yaprak kısımlarını makas ile budayın, bitkinin ışık gereksinimine göre saksının yerini tespit edin. Birçok bitki türü yaprak kısımlarına su püskürtmesi yapılmasından hoşnut olduğundan bu teknik ara sıra uygulanabilir. Genel olarak bitkiler gündüz fotosentez geceyse solunum yaptığından dolayı çiçekleri yatak odanıza yerleştirmekten uzak durun.

Dreceana Marginata – Madagaskar Ejder Ağacı

Koyu yeşil renkli, ince uzun yaprak kısımları ile bitkinin sahip olduğu öteki isim Madagaskar Ejderha Ağacı’dır. Dirençli olma özelliği sayesinde evler ve iş yerlerinde en fazla yer verilen, en iyi saksı bitkileri arasında yer almaktadır. Yapılan bazı araştırmalar iç ortamlarda atmosferde yer alan zararlı maddeleri azalttığına işaret etmektedir. Orta ışığa sahip ortamlardan hoşlanan Dreceana Marginata toprağının devamlı nemli olması gerekmektedir.

Ficus Benjamin

Küçük bir ağaç görüntüsünde olan ficus Benjamin 2 ila 3 metreye kadar ulaşabilir. Atmosferde bulunan benzen, toluen ve ksilen gibi soluğun kirlenmesine yol açan kimyasallardan arındırabilmektedir. Ficus Benjamin saksısında bulunan ılık su ile, kuruması beklenmeden sulama yapılmalıdır. Konum ve sıcaklık farklılaşmasından fazla hoşnut olmayan bu bitki türünü ideal konuma yerleştirdikten sonra çok hareket ettirmemek gerekir.

Alocasia – Fil Kulağı

Fil kulağının yaprak kısımları Mısır kraliçelerinin serinletildiği büyük boyutlu yaprakları andırmaktadır. Formu sebebi ile fil kulağı olarak anılmaktadır. Bilhassa vintage tarza sahip olan dekorasyonlarda daha fazla tercih edilebilir. Günün her vakti güneş ışığı gören bir alan fil kulağı için en ideal yeri sunacaktır. Sudan son derece hoşlanan bu bitkinin toprağı kurumadan sulama yerine getirilmelidir.

Massengena

 Massengena kalın gövde kısmı dirençli formu ile büyük boyutlu saksı bitkileri içerisinde en fazla yer verilenler arasında bulunur. Doğrudan güneş ışığı almadan bol ışık gören alanlara yerleştirilmelidir. Haftada 1 ila 2 defa sulama yapılması yeterli olmaktadır ancak toprağın nem seviyesine göre sulama oranında farklılık yapılabilir.

Yuka

İnce uzun yaprakları olan çeşitler içerisinde bulunan Yuka ev ortamı için büyük saksı çiçekleri isteyenlerin en çok tercih ettiği çeşitlerden biridir. Yaprak kısımları güneşe doğru yönlendiğinden, bitkinin fazla gelen suyu bükülerek olumsuz etkilenmemesi için ara sıra saksının yönünün değiştirilmesi gerekmektedir. Kış aylarında haftada 1, yaz aylarında ise haftada 2 defa sulama yapılması uygun olacaktır.

Schefflera Arboricola – Şemsiye Ağacı

Şemsiye ağacı aynı zamanda Hawai şemsiyesi ve cüce şemsiye olarak da isimlendirilmektedir. Yeşil ve sarı renk tonlarına sahip olan yaprak kısımları ile öteki büyük yapraklara sahip saksı çiçekleri içerisinde ayrı bir yere sahiptir. Rüzgarlı mekanlardan hoşnut olmayan şemsiye çiçeği, bol miktarda güneş ışığı gören ortamlarda hızlı gelişim sergilemektedir.

Zamia Furfuracea

Zamia Furfuracea yaklaşık olarak 1 metre boyutu ile büyük saksı bitkileri içinde daha derli toplu yapıya sahip olan bir çeşittir. Ufak, koyu renkli, kusursuz yaprak kısımları ile bitkiye asil bir görüntü sağlamaktadır. Ev, balkon ve kış bahçelerinde yetiştirilebilen bitki yaklaşık olarak 10 sene canlılığını devam ettirebilmektedir. Öteki pek çok büyük saksı bitkisi gibi dibinde kuruma oldukça sulama yapılmalıdır.

Ficus Elestica – Kauçuk Bitkisi

Düzgün yapılı, geniş yaprak kısımları ile büyük yapraklara sahip saksı çiçekleri içinde ihtişamlı bir duruşa sahip olan ficus elestica aynı zamanda kauçuk bitkisi olarak da adlandırılır. Yeşil ve beyaz alacalı yapraklara sahip olan kauçuk bitkisi çeşitleri de bulunur. Yarı ışıklı mekanda ve yaprakları bir yere temas etmeyecek biçimde yerleştirilmelidir.

Areka Palmiyesi

Şayet bol, ince yapraklı, zengin görüntüye sahip bir bitki arayışında iseniz areka palmiyesine yer verebilirsiniz. Palmiyeye benzeyen görüntüsü ile bulundukları mekanda egzotik bir atmosfer oluşturur. Toprakta kuruma oldukça sulama yapılmalı ve kapı önü gibi rüzgara maruz kalan alanlara yerleştirilmemelidir.

Kraton

Klasik yeşil yapraklı büyük boyutlu saksı bitkilerinden renkli yapısı ile ayrı bir yerde olan Kraton’un yaprak kısımlarında sarı ve kırmızı tonları da mevcuttur. Yaprak kısımları ara sıra püskürtme yapılarak sulandığı zaman canlılık seviyesi yükselir. Kış aylarında 2 haftada 1, yaz aylarında haftada bir sulama yapılması yeterli olur. Toprakta kuruma olup olmadığını anlamak için parmağınızı 4-5 santimetre kadar toprağa batırabilirsiniz.

Antoryum

Kırmızı renk ilk sırada yer almak üzere beyaz ve pembe renklerinde yaprağa benzeyen antoryum bitkisinin değişik bir görüntüsü vardır. Yıl boyunca çiçeklenmeyi devam ettiren bir saksı bitkisidir. Toprakta kuruma oldukça sulama yapılır ve gereksinim olduğunda besin takviyesi yapılır ise uzun müddet dayanıklılığını muhafaza edebilir.

Spatifilyum – Barış Çiçeği

Barış çiçeği olarak da adlandırılır, beyaz, narin çiçek kısımları ile ön plana çıkar. İlkbahar ve sonbahar ayları olmak üzere yıl içerisinde 2 defa çiçeklenir. Boyu çok fazla gelişmez, en çok 1 metreye kadar erişebilir. Bulunduğu yerden hoşlandıktan sonra uzun yıllar süresince barış çiçeğini aynı saksı içinde bulundurabilirsiniz.

Guzmania

İsmini İspanyol eczacı ve doğa bilimcisi olan Anastasio Guzman’dan almaktadır. Sıklıkla havalandırma yapılan mekanlar bu bitki türü için idealdir. Yaz aylarında turuncu veya kırmızı renkli, kendine özel görüntüsü olan çiçeklerini açarak mekana tropikal bir atmosfer verir.