Ayı Pençesi Çiçeği (Acanthus Mollis) Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Ayı pençesi çiçeği, zeminde daimi bir odunsu yapıda sapı bulunmayan otsu, uzun ömürlü bir bitkidir. Diken manasına gelen akanthos sözcüğünden türetilerek bitki adını almıştır. Bitkinin adı, dikenli çanaklarına uygun olacak şekildedir. Mollis sözcüğü ise Latince kökenli olup yumuşak ve pürüzsüz anlamına gelmektedir. Bu sözcük ise yaprakların yumuşak dokusuna atıfta bulunmaktadır.

Bu bitki Acanthaceae ailesinin içerisinde yer almaktadır. Ayı pençesi çiçeği yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ılık ve yağışlı geçen Akdeniz ikliminden hoşlanmaktadırlar. Ayı pençesi çiçeği yaygın olarak Güney Avrupa’da Portekiz ve Afrika’dan Hırvatistan’a kadar olan bölgelerde bulunmaktadır.

Popüler bir türdür ancak bazı bölgelerde ayı pençesi çiçeğinin istilacı olduğu düşünülmektedir. Avustralya'da istiridye bitkisi olarak da bilinmektedir. Bu bitkinin çiçekleri olmasına rağmen parlak yeşil yaprakları da oldukça heybetli ve dikkat çekicidir. Ayı pençesi çiçeğinin yeşilliği derinlemesine loblanır.

Ayı pençesi çiçeğinin tarihi bir değeri de bulunmaktadır. Acanthus Mollis yapraklarının Korint sütununun tacını modelleyebilmek için Antik Yunan heykeltıraşına ilham verdiğine inanılmasından tarihi bir değer taşımıştır. Ayrıca Antik Yunan şairleri ünlü Truva Helen’i ayı pençesi çiçeğinin yapraklarından yapılan bir elbiseyi giymiş şekilde tanımlamaktadırlar.

Ayı Pençesi Çiçeği Bakımı

Doğru şartlar sağlandığında ayı pençesi çiçeği sağlam olmakta ve kendi kendine yetmektedir. Ayrıca bu bitkiyi fazla şımartmaya gerek yoktur. Bununla beraber, sıcak bölgelerde yetiştirildiğinde, taze yaprakları teşvik etmek için çiçeklenme döneminden sonra bitkinin budanması önerilmektedir. Budama uygulamasında en iyi yaklaşım, düşen yaprakları kesmek ya da budamak için bahar gelene kadar beklenmesidir.

Ayı Pençesi Çiçeği Koku ve Çiçeklenme

Bu bitki yaprak gruplarının üstünde gelişen bir çiçeklenmeye sahiptir. Genel olarak 20-40 santimetre uzunluğunda silindirik biçimli çiçek çivileri bulunmaktadır. Ayı pençesi 120 adet çiçek üretebilir. Bitkinin beyaz çiçekleri çoğunlukla yeşil ya da mor renkli desenlere sahiptir.

Acanthus Mollis bitkisinin çiçeklenme dönemi ilkbahar aylarının sonları ya da yaz aylarının başlarıdır. Bitkinin tomurcukları geç ilkbahar donlarından kolayca etkilenebilmektedir. Bu sebepten dolayı bitkinin çiçeklenme hususunda hassas olduğu bilinmelidir.

Ayı Pençesi Çiçeği Büyüme ve Boyut

Çiçeklenme ile beraber 121 santimetrelik bir uzunluğa erişebilirler. Bitkinin yaprakları yeşil renkli ve yumuşaktır. Genel olarak 40 santimetre uzunluğunda ve 20 santimetre genişliğinde gelişim göstermektedir.

Ayı pençesi çiçeği genel olarak kök kısımlarından ve tohumlarından büyür. Ayı pençesi çiçeği için uygun koşulların sağlaması ile beraber uzun yıllar boyunca canlı kalmaya devam ettikleri bilinmektedir.

Ayı Pençesi Çiçeği Sulama

Bu bitki dayanıklı bitkiler arasında yer almaktadır. Kuraklığa karşı oldukça dirençli bir yapıya sahiptir. Bununla beraber bitki sulamasının düzenli bir şekilde yapılması tavsiye edilmektedir. Haftada bir ya da iki defa sulama yapılması yeterli olacaktır. Bir hafta içerisinde 3 santimetre küp su verilmesi gereklidir.

Sulama yapılırken fazla olmamasına ve kök kısımlarının boğulmamasına dikkat edilmelidir. Ayı pençesi çiçeği ağır besleyiciler değildir. Çiçeklenme döneminde sıvı gübre uygulaması yapılmalıdır. Sıvı gübre uygulaması için uygun olan dönem çiçeklenmenin başladığı ilkbahar ya da yaz aylarıdır. Gübrenin dengeli ve bitkinin ihtiyaç duyması halinde yapılması gerekmektedir.

Ayı Pençesi Çiçeği Isı ve Işık İhtiyacı

Güneş ışığından hoşlanan bitki türleri arasında yer almaktadır. Bu bitkiler doğal ortamlarında bir sürü doğal ışık almaktadırlar. Sağlıklı kalması ve düzgün bir gelişim gösterebilmesi için gün içerisinde birkaç saat güneş ışığı aldığından emin olunmalıdır. Genel olarak tam güneştense kısmi gölgeli yerleri tercih etmektedirler.

Her ne kadar güneş ışığına ihtiyaç duyan bir bitki olsa da sıcak iklimlerde daha fazla gölgeye ihtiyaç duymaktadırlar. Ayı pençesi çiçeğinin sıcak olan öğleden sonraki güneşten korunması gerekmektedir. Bu bitkinin yaz sonunda uykuda olabileceği bilinmesi gereken bir konudur. Ancak sıcaklıklarda artış meydana gelirse yeniden canlanacaklardır.

Ayı Pençesi Çiçeği Toprak Nakli

Ayı pençesi çiçeği zengin içerikli topraklardan hoşlanmaktadırlar. Bitki toprağına daha çok kompost ya da organik ürün ilave edildikçe daha sağlıklı bir gelişim sergileyecektir. Bilhassa genç bitkiler için bu durum önemlidir. Bitkinin olgun bir hale gelmesinin ardından fakir topraklarda da gelişim gösterebilir.

Aynı zamanda toprağın iyi drene olduğundan emin olunması gerekmektedir. Aksi bir durumda, kök kısımları bilhassa yılın soğuk dönemi olan kış aylarında çürüyecektir. Toprağın ideal pH düzeyi 6,5 ve 7,5 arasında olmalıdır.

Ayı Pençesi Çiçeği Çoğaltma

Ayı pençesi çiçeğini tohum, bölme ve kesme şeklinde çoğaltmak mümkündür. Doğru şartlar altında, bitki kendi kendine güçlü bir biçimde yayılabilmektedir. Tohumlar gelişirken, bahar tohumlarının ekilmesi için en ideal zamandır.

Bununla beraber, tohum yolu ile yetiştirilen bitkilerin çiçek açması uzun bir sürede gerçekleşmektedir. Bölerek çoğaltma daha sık tercih edilen uygulamalardan olmaktadır. Ayı pençesi çiçeğinin uzun musluk köklerinin bulunması sebebiyle bölmenin en iyi seçeneği, sonbahar esnasında bitkinin köklerine bir kürek sokulmasıdır.

İlkbahar aylarında, kökler ana bitkide hasar oluşturmadan transfer edilebilen bir dizi bebek bitkisi yetiştirecektir. Diğer bir taraftan, bitkileri kesim yolu ile çoğaltmak istiyorsanız, ilkbahar ya da sonbahar aylarında kesimlerin köklendirilmesi tavsiye edilmektedir.