Atatürk Çiçeği Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Hızlı gelişim sergileyen bitki türleri arasında Atatürk çiçeği de her almaktadır. Bu kadar hızlı bir gelişim sergilemesi, bir müddet sonra köklerinin mevcut saksı içerisinde sıkışmasına sebep olur. Bu sebeple saksı değişimi yapmak büyük bir öneme sahiptir. Uzun ömürlü bir bitki olan Atatürk çiçeğinin bir sonraki dönemde de sizinle beraber olmasını arzu ediyorsanız, saksı değişimini düzgün bir biçimde yerine getirmelisiniz. Kırmızı ve yeşil renkli yaprak kısımları ile Atatürk çiçeğinin büyümesine hız vermek için senede bir defa saksı değişimi gerçekleştirmeniz gerekir. Siz okurlarımız için hazırladığımız bu yazıda; Atatürk çiçeği saksı değişimi konusunda bütün aşamaları, saksı tercih ederken göz önünde bulundurulması gerekenleri, doğru toprak tercihini ve ince detaylarını bulabilirsiniz. Hazırladığımız bu yazıyı okuduktan sonra, Atatürk çiçeği saksı değişimi evrelerini ne derece basit olduğunu siz de göreceksiniz!

Atatürk çiçeği, tıpkı öteki bitki türleri gibi belli saksı değişim evlerine sahiptir. Mühim olan, bu adımları doğru sıra ile ve bitkiyi olumsuz etkilemeden gerçekleştirmektir. Aşağıdaki aşamaları izleyerek, Atatürk çiçeği saksı değişimi aşamasını sağlıklı bir biçimde sonlandırabilirsiniz.

·     Öncelikle Atatürk çiçeğini bulunduğu saksıdan almanız gerekmektedir. Bu işlemi yaparken son derece nazik bir biçimde hareket etmelisiniz. Bir eliniz ile bitkiyi gövde kısmından tutmalı ve öteki eliniz ile saksıyı ters döndürmelisiniz. Böylelikle bitkiyi saksı içerisinden rahat ve güvenli bir biçimde alabilirsiniz.

·     Atatürk çiçeğini saksıdan almanızın ardından, kök kısımlarında biraz toprak mevcut olduğunu fark edeceksiniz. Bu toprağı arındırarak yeni toprakla bir araya gelmesine engel olmalısınız. Aksi takdirde toprakta bulunan böcekler veya olası bir hastalık, yeni saksıya transfer olmayacaktır.

·     Atatürk çiçeğinin toprağını arındırmanızın ardından kök kısımlarının kontrolünü sağlayabilirsiniz. Şayet kök kısımlarında çürükler veya karışıklıklar mevcut ise, steril ve keskin bir makas ile düzenleme yapabilirsiniz. Atatürk çiçeği budama işleminden hoşnut olan bir bitkidir, bu esnada budama da gerçekleştirebilirsiniz.

·     Yeni saksıyı düz bir zemin üzerine konumlandırdıktan sonra,  üçte birlik kısmını toprak ile doldurabilirsiniz.

·     Kök kısımlarını arındırdığınız ve budama yaptığınız Atatürk çiçeğini saksının tam orta noktasına konumlandırabilirsiniz. Bitkinin toprak içerisindeki derinliğinin, önceki saksıdaki derinlikle aynı olmasına özen göstermelisiniz.

·     Saksıya konumlandırdığınız Atatürk çiçeğinin gövde kısmını bir eliniz ile tutarken, öteki eliniz ile de boş kalan bölümleri toprak ile doldurabilirsiniz.

·     Bütün saksıyı toprak ile doldurmanızın ardından toprak yüzeyine hafif bir baskı uygulayarak düzeltebilirsiniz.

·     Son aşamada ise Atatürk çiçeğine su verebilirsiniz. Fazla gelen suyun saksı tabağı içerisinde kalmamasına dikkat etmelisiniz.

Atatürk Çiçeği Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Atatürk çiçeği saksı değişimi aşamasının en mühim noktalarından biri, toprak tercihini düzgün yapmaktır. Zira yeni saksısında Atatürk çiçeğinin bütün besin maddelerini alacağı ve tutunacağı yer, toprak olacaktır. Atatürk çiçeği, aşırı sudan hoşnut olmayan bir bitki türüdür. Bu sebep ile toprağının da suyu tutmayan niteliğe sahip olması gerekmektedir. Atatürk çiçeği için uygun olan toprak geçirgen, torf ile karışık olan bir topraktır. Torf açısından zengin olması, bitkinin gereksinimi olan besinleri almasını da kolay hale getirir. Ayrıca drenajı fazla olan yani geçirgen bir toprak kullanmak, Atatürk çiçeğinin hızlı bir şekilde gelişmesine de yardımcı olur.

Saksı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Atatürk çiçeği saksı değişimi evresinin bir diğer mühim noktası, saksı tercihidir. Saksı da en az toprak kadar büyük bir öneme sahiptir. Zira bitkinin gelişmesi, köklerinin gelişmesi ile gerçekleşmektedir. İhtiyaç duyulandan ufak veya büyük saksı tercih etmek, bitkinin kök kısımlarının doğru bir biçimde gelişmesine engel olur. Peki saksı tercihinde bulunurken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Bu güzeller güzeli bitkinin yetişeceği yeni saksıyı tercih ederken, gelişme seviyesini göz önünde bulundurarak adım atmanız gerekir. Atatürk çiçeği saksı değişimi için bir boy büyük bir saksı tercih etmeniz doğru olacaktır. Böylelikle kökleri rahat bir şekilde hareket eder ve bu hoş çiçeğin gelişimi de rahat olur.

Atatürk çiçeği, suya karşı direnci olan bir bitki türü değildir. Hatta toprağı kuruduktan sonra su verilmemesi gerekir. Hal böyle olunca, geçirgenlik seviyesi yüksek bir toprak ve ayrıca drenajı olan bir saksı tercih etmeniz gerekir. Bu sebeple bolca drenaj deliğine sahip olan bir saksı tercih etmenizde yarar var. Ayrıca saksı için bir tabak da almanız gerekir. Sulama sonrasında fazla gelen su saksı tabağına dolar ve uzaklaştırılır.

Atatürk çiçeği saksısının fazla derin olmaması gerekir. Zira derin bir saksı, bitkinin kök ve gövde kısmının fazla derine gömülmesi anlamına gelmektedir. Fakat bitkinin gelişim aşamasında güneş ışığı alması son derece mühimdir. Derin bir saksıda, kök ve gövde kısmı güneş ışığı göremez ve bu sebeple Atatürk çiçeği çiçeklenemez.

Atatürk Çiçeğinin Saksı Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Atatürk çiçeğinin saksısını değiştirmek için uygun olan zaman Nisan ve Mayıs aylarıdır. Esasında genellikle çiçek açmadan önceki zamanda değiştirilmesi doğrudur. Zira çiçek açtıktan sonra saksı değişimi yaptığınızda, bitkinin şoka uğramasına ve çiçeklerinin dökülmesine sebep olabilirsiniz. Senede bir defa saksı değişiminde bulunmanız son derece mühimdir. Zira uzun ömürlü olan Atatürk çiçeği, kökleri büyüdükçe yeni bir saksıya gereksinim duyar.

Atatürk Çiçeği Saksı Değişiminin Püf Noktaları

·     Atatürk çiçeği saksı değişimi yapıldıktan sonra, periyodik olarak su verilmesi gerekir. Toprakta kuruluk meydana geldikçe su verilmesi gerekir.

·     Saksı değişimi yapılan Atatürk çiçeği, Mayıs ve Eylül ayları arasında haftada bir defa olacak biçimde besin takviyesi almalıdır. Bu besin takviyesi sayesinde bitkinin gelişimi kolaylaşır.

·     Saksı değişimi gerçekleştirdikten sonra, direk güneş ışığı görmeyen bir mekanda bulundurmanızda yarar var.

·     Atatürk çiçeğinin saksı değişimi yapıldıktan sonra, yeni toprağa tutunması biraz uzun sürebilir. Bu aşamada ahşap bir çubuktan yardım alarak, Atatürk çiçeğine bu çubukla destek sağlayabilirsiniz.