Aşk Merdiveni Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Aşk merdiveni çiçeği, eğrelti otu ya da nephrolepis ismi ile de bilinmektedir. Aşk merdiveni sıklıkla tercih edilen salon bitkileri arasında yer almaktadır. Bu bitkinin anavatanı tropikal iklim bölgeleridir. Aşk merdiveni çiçeği nemli bölgelerde, ormanlarda ve bataklıklarda yetişmektedir. Bu bitki diğer türlere kıyasla gün ışığına ve susuzluğa karşı daha dayanıklı bir yapıdadır. Evlerde bitki yetiştiren kişiler tarafından sıklıkla tercih edilen aşk merdiveni genellikle sarkıtılarak yerleştirilmektedir.

Bu bitki türünün çiçekleri bulunmamaktadır. Hoş görünümünün sebebi sık yapraklarıdır. Aşk merdiveni çiçeği tohum vermeyen bir bitki türüdür. Aşk merdiveninin tohum olarak nitelendirilen kısımları yaprakların arka tarafında bulunmaktadır. Bu tohumlar minik siyah noktalar şeklindedir. Bu tohumlar çok ufak olduğundan dolayı çimlendirme yapılması neredeyse mümkün değildir.

Aşk çiçeğinin Latince adı nephrolepis exaltata olarak bilinmektedir. 2 metreye kadar yayılım göstermektedirler. Yılın her döneminde yeşil yapraklarını korumaya devam etmektedirler. Bu bitkinin pek çok çeşidi bulunmaktadır. En çok tercih edilen türü ise dyropteris exaldata olmaktadır. Bu türün yaprakları açık yeşildir ve kenarları oya süsüne benzemektedir.

Aşk Merdiveni Çiçeği Bakımı

Bakımı en rahat olan bitkiler arasında aşk merdiveni de yer almaktadır. Oldukça dayanıklı bir bitki türü olmasına rağmen bakımı aksatıldığında hastalanmakta hatta ölebilmektedir. Tropikal bir bitki türü olmasına rağmen uzun süre gün ışığı altında kaldığında yapraklarında kurumalar meydana gelebilmektedir. Aşk merdiveni çiçeği için uygun olan ortamlar yarı gölge ya da filtrelenmiş ışık alan yerler olmaktadır. Aşk merdiveni çiçeği nemli iklim bölgelerinden hoşlanmaktadır. Bu sebepten dolayı aşk merdiveni çiçeği yaz aylarında sık sık sulanmalıdır.

Aşk merdivenleri ne çok sıcak ne de çok soğuk olan ortamlarda bulundurulmamalıdır. Kış aylarında aşk merdiveninin yetiştirildiği ortamın sıcaklığı 14-15 derecenin altında olmamalıdır. Bitkinin ihtiyacına bağlı olarak düzenli bir şekilde gübreleme yapılması gerekmektedir. Toprakta bulunan mineral ve vitaminlerin de düzenli olarak desteklenmesi gerekmektedir. Bu bitki çevre faktörlerinden oldukça etkilenmektedir. Sürekli olarak hava akımının bulunduğu ve cereyan olan yerlerden uzak tutulması tavsiye edilmektedir.

Aşk Merdiveni Çiçeği Çoğaltma

Aşk merdiveni çiçeği için en sık tercih edilen çoğaltma yöntemi köklerden ayırma uygulamasıdır. Bu uygulama için çiçeğin kökünden çıkarılması ve uzayan ince kısımların ayrılması gerekmektedir. Elde edilen kısımlar yeni bitkilerdir. Bu bitkiler uygun bir saksı içerisine ekilerek düzenli olarak bakımı yapılmalıdır.

Aşk Merdiveni Çiçeği Sulama

Aşk merdiveni çiçeğinin sulamasının doğru bir şekilde yapılabilmesi için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Önemli noktalardan ilki bitkinin mevsim ihtiyacına göre sulama yapılmasıdır. Sıcak yaz aylarında bitki haftada iki defa olacak şekilde sulanmalıdır. Kış aylarında ise bitki susuz kalmayacak şekilde bir düzen oluşturulması gerekmektedir. Sulama yaparken bitkinin her kısmına su ulaştığından emin olunmalıdır. Sulama yapıldıktan sonra saksı tabağında su kalmamasına dikkat edilmelidir. Bitki sulaması yapılırken aynı ölçünün kullanılması ve aynı gün yapılması yararlı olacaktır.

Aşk Merdiveni Çiçeği Budama

Aşk merdiveni çiçeği budaması için uygun olan zaman bitkinin solduğu zamandır. Solan bitkinin budaması ile bitki daha sonraki dönemlerde yeniden canlı bir hal alacaktır. Budama yapıldıktan sonra kesilen kısmın üzerinin kapatılması gerekir. Bunun sebebi kesilen bölgenin içine hava akımının girmesine engel olmaktır. Kesilen bölgenin kapatılabilmesi için mum, soğuk silikon ya da yakıcı olmayan yapışkanlar kullanılabilir.

Aşk Merdiveni Çiçeği Işığı Sever mi?

Aşk merdiveni çiçeği ev ortamında yetiştirilmek isteniyorsa ışıktan uzak bir noktaya yerleştirmekten kaçınmak gerekmektedir. Eğer ışık almayan bir bölgeye yerleştirilirse yaprakları dökülecek ve sağlıklı bir gelişim sergilemeyecektir. Bitkinin doğal ortamına uygun olacak şekilde konumlandırılması gerekmektedir. Işık alan bölgeler aşk merdiveni çiçeği için uygun olacaktır. Yeterli ışık sağlanamadığında aydınlatıcılar ile desteklenebilir. Bitki karanlıkta kalırsa yapraklarını solup dökülecektir. Bitkinin az ışık alma gibi bir durumu var ise sulama oranı da azaltılmalıdır.

Aşk Merdiveni Toprak Değişimi

Aşk merdiveni çiçeğinin toprağı yılda bir kez değiştirilmelidir. Toprak değişimi için uygun olan zaman Nisan ayıdır. Toprak değişimi yaparken kullanılacak saksının en fazla bir numara olmasına dikkat etmek gerekmektedir.

Aşk Merdiveni Çiçeği Nerede Yetişir?

Aşk merdiveni çiçeğinin hava akımının fazla olduğu bölgelerden uzak tutulması gerekmektedir. Kış aylarında bitkinin bulunduğu ortamın sıcaklığı 14-15 derecenin altında olmamalıdır. Rüzgarın bitkiyi sallaması ile beraber bitkinin sap kısmında oynamalar meydana gelir ve kök kısmında hava akımının girmesine neden olur. Bu sebepten dolayı bitkinin kapı ağzı ve pencere önlerinden uzak tutulması gerekmektedir.

Aşk Merdiveni Çiçeği Vitamin Takviyesi

Bu konuda bilinmesi gereken nokta bitkinin sağlıklı olduğu dönemlerde vitamin uygulaması yapılmasının zorunlu olmamasıdır. Eğer bitkinin yaprak kısımları solmuş ve bu sebepten dolayı budama yapılmışsa sonrasında vitamin takviyesi yapılabilir. Bu sayede bitki hem sağlıklı bir gelişim sergileyecek hem de daha canlı bir hal alacaktır. Sulamada her zaman kullanılan ölçeğin içerisine vitamin eklenip karıştırılarak bitkiye verilmelidir. Bu işlem 15 günde bir ya da ayda bir kere tekrarlanabilir.

Aşk Merdiveni Çiçeği İçin Zararlı Olan Etkenler

·     Aşırı derecede yapılan sulamalar aşk merdiveni çiçeğine zarar verecektir.

·     Saksının alt kısmında delik bulunmuyorsa ve su deliklerden taba akmıyorsa bitki zarar görür.

·     Hasta olan başka bir bitki ile yakın konumlandırılmamalıdır.

·     Toprak kalitesi düşük ve yetersiz vitamin takviyesi yapılıyorsa bitki cansızlaşır.

·     Bitkide meydana gelen hastalıklar çözüme kavuşturulmazsa git gide daha kötü bir hal alacaktır.