Akasya Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Akasya çiçeği bakımı nasıl yapılır? Akasya çiçeği çeşitleri nelerdir? Akasya çiçeği özellikleri nelerdir? Akasya çiçeği nasıl sulanmalıdır? Akasya çiçeği nasıl budanmalıdır? Akasya çiçeği nerede konumlandırılmalıdır? Akasya çiçeğinin anavatanı neresidir? Akasya çiçeği nasıl çoğaltılır? Akasya çiçeğinin saksı değişimi nasıl yapılır? Akasya çiçeğinin toprak değişimi nasıl yapılır? Akasya çiçeği nedir? Akasya çiçeği hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.

Akasya Çiçeği Nedir?

Akasya çiçeği mükemmel bir kokuya sahiptir. Görünümü ve kokusu ile tercih edebileceğiniz çiçekler arasında yer almaktadır. Akasya çiçeğinin bakımı ve yetiştirilmesi oldukça kolaydır. Bunun yanı sıra dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır. Baklagiller ailesine dahil olan akasya çiçeği, bazen yalan akasya çiçeği ile karıştırılabilmektedir. Akasya çiçeği soğuk havaları seven bir çiçek türü değildir.

Akasya çiçeğinin 600 türü vardır. Bu çiçek türü ılık ve nemli iklimlerde yetiştirilmelidir. Yapraklarının rengi yeşil ve yapısı dikenlidir.

Küçük ve sarkık şekilde dalları vardır. Akasya çiçeğinin pek çok rengi bulunmaktadır. Akasya çiçeğinin renkleri mor, bej, kırmızı ve sarıdır. İyi beslenmiş ve organik topraklarda kolaylıkla yetişmektedir.

Akasya Çiçeğinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Akasya çiçeğinin bakımı kolaydır ancak bakımı konusunda dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır. Akasya çiçeğinin bakımı konusunda özellikle sulama yaparken dikkat etmeniz gerekenler vardır. Çok nazlı bir çiçek türü değildir. Ancak sulamayı yaparken standart ağaç sulaması şeklinde yapmanız gerekmektedir. Akasya çiçeği soğuk havalar sevmez ancak soğuğa ve kuraklığa karşı bir süre dayanıklılık gösterebilirler.

Budama konusu her bitkide olduğu gibi akasya çiçeğinde de büyük bir önem taşımaktadır.

Akasya çiçeğinin yıpranmış olan dallarını düzenli olarak budamanız gerekmektedir. Bu çiçeğin nem isteği çok değildir ancak nem isteği konusunda ayrı bir seçicilik göstermektedir. Akasya çiçeğine arada sırada ek besin takviyesi yapmanız gerekmektedir. Bu sayede çiçeğiniz daha güzel formda açacaktır. Kış ayları başlamadan önce ve kış aylarının bitiminde çiçeğinize mutlaka ek besin takviyesi yapmanız gerekmektedir.

Besin takviyesi yaparken madde açısından zengin ve organik gübre kullanabilirsiniz. Çoğaltma işlemi için ise yapmanız gereken pek çok yöntem vardır. Bu yöntemlerden bir tanesi de tohumla çoğaltma yöntemidir. Bir diğer yöntem ise çelikle çoğaltma yöntemidir. Çelikle çoğaltma yöntemini tercih edecekseniz eğer yaz aylarında ağacın gövdesinden çelik alarak yapmanız mümkündür.

Akasya Çiçeği Nasıl Çoğaltılmaktadır?

Akasya çiçeğini tohumla çoğaltmayı tercih ediyorsanız eğer sera ortamında dört mevsim bu işlemi yapmanız size kolaylık sağlayacaktır. Tohumlarınızı ekmeden önce ortamınızı hazırlamış olmanız gerekmektedir. Akasya çiçeğinin tohumu sert ve kalındır. Bu nedenle tohumu direk olarak toprağa ekmemeniz gerekmektedir.

Tohumunu direk olarak toprağa ekerseniz eğer çimlenme olmayacaktır. Tohumları ekmeden önce şişirme işlemini yapmanız gerekmektedir. Sert kabuklu akasya çiçeği tohumu için öncelikle tohumunun her iki tarafından delik açılması gerekmektedir. Bunun yapılmasının asıl nedeni ise tohum içerisine suyun girmesinin kolaylaştırılmasıdır. Bu işlemi uygularken dikkatli olmanız gerekmektedir. İşlem sırasında sterilize edilmiş bir kesici alet kullanmanız gerekmektedir. Tohuma delik açarken tohumun içerisindeki çekirdeğe zarar vermemeye çalışın.

Daha sonra ise oda sıcaklığında bekletilmiş su içerisinde 24 saat bekletin. Kullanılan suyun temiz olması gerekmektedir. Musluk suyu yerine içme suyu kullanmanız oldukça önemlidir. 24 saat sonrasında tohumlarınızın hepsi şişmemiş ise tohumlarınızı yeni bir bardak su içerisine tekrar dinlenmeye bırakın.

Tohumlarınız ekme işlemine hazır olduğunda çimlendirmeye başlayabilirsiniz. Ancak bunun için güneş ışığı alabileceği bir ortamda konumlandırılması gerekmektedir. Ekim yaptığınız saksı üzerine mutlaka bir poşet geçiriniz ve burada sera etkisi yaratınız. Dikmiş olduğunuz tohumlar 1 ay içerisinde çimlenmeye başlayacaktır.

Akasya çiçeği 1 yaşına gelene kadar korunaklı bir ortamda tutmanız gerekmektedir. Akasya çiçeği güçlü bir çiçek olabilir fakat genç fideleri soğuğa karşı oldukça dayanıksızdır.

Akasya Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Toprağınızdaki azot miktarı az ise azot miktarı az olan bölgelere akasya çiçeğini ekebilirsiniz. Bunun asıl nedeni ise akasya çiçeği havadan aldığı azotu direk olarak toprağa iletme konusunda oldukça başarılıdır. Akasya çiçeğinin havayı temizleyici bir özelliği vardır. Bunun yanı sıra insan bedenine de büyük bir faydası olduğu bilinmektedir.

Akasya çiçeği, özellikle astım hastalarına ve nefes darlığı yaşayanlara büyük bir fayda sağlamaktadır. Akasya çiçeğinin faydaları kısaca şu şekildedir;

·     Akasya çiçeğinin mikrop kırma özelliği vardır. Özellikle grip gibi hastalıkların vücuttan atılımını kolaylaştırmaktadır.

·     Akasya çiçeğini çay olarak soğuk algınlığı tedavisinde kullanabilirsiniz.

·     Akasya çiçeği özellikle boğaz ağrısını iyi gelmektedir.

·     İshal problemi yaşayanlar için oldukça faydalı bir bitkidir.

·     Vücut üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğu için tüketilmesi oldukça faydalıdır. Stresli bir gün geçiriyorsanız eğer mutlaka akasya çiçeği çayından içmenizi tavsiye ederiz.

·     Diş eti ve diş problemleri için faydalı bir bitkidir.

·     Akasya çiçeği aynı zamanda rahim miyomu için faydalıdır.

Bütün bunların yanı sıra akasya çiçeği kumaş boyası, mürekkep ve yapıştırıcı olarak da kullanılan bir çiçek türüdür. Akasya çiçeğinin sanayide önemli bir yeri vardır. Bunun yanı sıra eczacılık sektöründe de kullanılmaktadır.