Ağlayan Gelin Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Birçok kültürde kutsal olarak kabul edilen bitkiler arasında ağlayan gelin çiçekleri de yer almaktadır. Ağlayan gelin çiçeği tropik bitkilere dahil bir türdür. Şekil olarak ters laleye benzemektedir. Kök kısımları soğanlı olan bu bitki pek çok yetiştirici tarafından tercih edilen bir bitki türüdür.

Ağlayan Gelin Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Ağlaya gelin çiçeği geçmiş yıllardan bu yana ilaç yapımında kullanılan şifalı bitkiler arasındadır. Ağlayan gelin çiçeğinin kök soğanları kaynatılıp içilebilir. Kaynatıldıktan sonra tüketildiğinde kalp ve akciğer sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Ancak ağlayan gelin çiçeği çayının tüketilebilmesi için mutlaka bir doktora danışmak gerekir.

Ağlayan gelin çiçeğinin hikayesi iki farklı şekilde anlatılmaktadır. Hakkari şehrinde yaşamını devam ettiren medeniyetlerin benzersiz görüntüsünden dolayı bitkiyi korumaları altına aldıkları ve ağlayan gelin çiçeği adını verdikleri söylenmektedir. Aynı zamanda Hristiyan alemi için de ağlayan gelin çiçeği önemli bir bitkidir. Anlatılan hikayeye göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeye giderken bütün yollarda ağlayan gelin çiçeğinin yer aldığı söylenir. Bu yollarda bulunan tek bir çiçek boynunu bükmeden durmaktadır. Ancak Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesinin ardından boynunu bükerek ağlamaya başlar. Bu sebepten dolayı Hristiyanlıkta ağlayan gelin çiçeği kutsal bir bitki olarak görülmektedir.

Ağlayan Gelin Çiçeği Bakımı

Ağlayan gelin çiçeği aynı zamanda ağlayan çiçeği olarak da bilinmektedir. Ağlayan gelin çiçeğinin bakımı yapılırken en fazla dikkat edilmesi gerekli olan konulardan biri de bitkinin sık değişikliklerden hoşlanmadığıdır. Eğer ağlayan gelin çiçeğinin saksısı, toprağı, yeri çok fazla değiştirilirse çiçeğin yerine alışması zorlaşacak ve gelişimi engellenecektir.

Ağlayan gelin çiçeğinin bakımı doğru bir şekilde yapılırsa, çiçeğin soğanında bozulmalar meydana gelmeyecek ve bitki uzun ömürlü olacaktır. Fakat ağlayan gelin çiçeklerinin bakımı iyi yapılmadığında kök kısmında yer alan soğan bu durumdan olumsuz yönde etkilenebilir. Bunun neticesinde ise bitki ölebilir. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalınmaması için ağlayan gelin çiçeklerinin bakımı özenli bir şekilde yapılmalıdır.

Ağlayan gelin çiçeği, bakımı kolay yapılan bitkiler arasında yer almaktadır. Fakat yine de bazı konularda dikkatli olunması gerekmektedir. Doğru bir şekilde bakım yapılmadığında bitkinin soğanlarında çürüme meydana gelmektedir. Soğanların çürümesi ile beraber, bitki dönüşü olmayan solma ve ölme evresine girmeye başlamaktadır.

Ağlayan gelin çiçeği gölge ortamlardan hoşlanan bir bitki türüdür. Kış mevsiminde alacağı güneş bitki için herhangi bir zarar oluşturmasa da, bilhassa yaz mevsiminde bitki doğrudan güneş ışığından korunmalıdır. Aynı zamanda ağlayan gelin çiçeği nemi sevmektedir. Sulama uygulaması yapılmadan önce mutlaka bitkinin toprağı kontrol edilmelidir. Toprak kontrol edildiğinde kuru bir halde ise bitkinin susuz kaldığına işarettir. Ancak sulama yapılırken toprağın çamurlaşmaması konusunda dikkatli olunmalıdır. Ağlayan gelin çiçeği suyu seven bir bitkidir ancak aşırı derecede sulama yapıldığında çürümeye başlayacaktır.

Bitkinin toprağının sık sık değiştirilmemesi gerekmektedir. Çünkü bu benzersiz bitki sürekli yapılan değişikliklere kolay adapte olamamaktadır. Gelişen ve birbirinden ayrılan kökler ile karşı karşıya kalınırsa, mutlaka yeni kökün başka bir saksı içerisine alınması gerekir. Çünkü birden çok kökün aynı saksı içerisinde bulunması, bitkinin yeteri kadar gelişim göstermemesine yol açacaktır.

Ağlayan Gelin Çiçeği Ne Zaman Açar?

Ağlayan gelin çiçeğinin çiçek açma dönemi şubat ayının sonlarına denk gelmektedir. Ancak bitkinin çiçek açması mart ayının başı gibi de olabilmektedir. Ağlayan gelin çiçeğinin bakımı doğru bir şekilde yapılırsa çiçekleri uzun süre canlı kalmaya devam edecektir. Bakım yanlış yapıldığında ise çiçekler ya kısa süreli olacak ya da hiç çiçeklenme olmayacaktır.

Ağlayan gelin çiçeğinin bakımı diğer bitkiler ile kıyaslandığında çok daha kolaydır. Türkiye'nin doğu kesimlerinde ağlayan gelin çiçekleri kendiliğinden yetişebilmektedir. Ağlayan gelin çiçeği sabit bir yer bitkisidir. Toprak ve ortam değişikliklerine maruz kalmadığı sürece kolaylıkla bulunduğu yeri benimseyecek ve çiçeklerini korumaya devam edecektir.

Ağlayan Gelin Çiçeği Tohumu

Bu bitkinin tohumu, fidelere kıyasla daha çok tercih edilmektedir. Tohumlar, fidelerden daha az maliyete sahip olduğu için çok daha popülerdir. Ağlayan gelin çiçeğinin tohumları, zemini torf olan bir toprağa ekilirse çok daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Tohumun toprağın fazla derininde olmaması gerekir. Aksi bir durumda tohumun toprağın dışına çıkması güçleşecektir ve bitki boğulacaktır.

Bu bitkinin tohumunun toprağın 3-4 santimetre kadar altında olması yeterlidir. Sulama uygulaması, sık ve az yapılmalıdır. Su birden tohumun üzerine boca edilirse, tohumun toprağa tutunması zorlaşacaktır. Ekilen tohum fide halini alana kadar toprağın nemli kalmasına özen gösterilmelidir. Tohumum büyümesinin ardından bitkinin bakımı normal bir şekilde yapılmaya başlanabilir.

Ağlayan Gelin Çiçeği Çoğaltma

Ağlayan gelin çiçeği bulunduğu yeri sevdiğinde bol bol yavru vermektedir. Bu sebepten dolayı yetiştiricilerin bitkinin yerini sık sık değiştirmemesi gerekmektedir. Bu aşamanın ardından ağlayan gelin çiçeğinin çoğaltma uygulaması yapılabilir. Bitkinin çoğaltılması için iki farklı yöntem bulunmaktadır. İlk yöntem köklerden ayrıma yöntemi, diğer yöntem ise tohumdan çoğaltma yöntemidir. Köklerden ayırma yöntemi ile ağlayan gelin çiçeği çoğaltılırken, yetişkin boyutlara erişen bitki köklerinden ayrılır. Gelişim sergileyen bu kök kısımları özenli bir biçimde ayrılıp içinde uygun toprak olan bir saksıya ekimi gerçekleştirildiğinde ve gerekli nem sağlandığında düzgün bir şekilde büyüyecektir. Tohumdan çoğaltma yöntemi uygulanırken ağlayan gelin çiçeği tohum verir vermez ekimi yapılabilir.

Ağlayan Gelin Çiçeği Nerede Tutulmalıdır?

Ağlayan gelin çiçeği için en ideal olan yer nemli, direk güneş ışığı almayan ve serin alanlardır. Bu hususlarda dikkatli olunduğu taktirde bitki sağlıklı olacaktır. Fakat aşırı sıcak, kuru veya nemsiz yerlerde bitki gelişim sergilemekte ciddi oranda zorlanacaktır. Ağlayan gelin çiçeği için ideal olan yer seçimi yapıldıktan sonra bir daha değişiklik yapılmaması gerekmektedir. Çünkü ağlayan gelin çiçekleri değişiklikten haz etmez.

Ağlayan Gelin Çiçeği Neden Kurur?

Alması gerekenden fazla güneş ışığı aldığı taktirde ağlayan gelin çiçeğinde kuruma ve sararmalar meydana gelebilmektedir. Bakımı doğru yapılmadığında da kurumaya eğilimli bir yapıya sahip olacaktır. Özellikler çiçeğin kurumasına ortam sıcaklığının uygun aralıkta olmaması sebep olmaktadır. Meydana gelen değişimler yapraklar ile kendini göstermektedir.

Ağlayan Gelin Çiçeği Nasıl Canlandırılır?

Ağlayan gelin çiçeği aynı zamanda ters lale olarak da bilinmektedir. Bitkinin uyku döneminde canlandırma yapılmamalıdır. Bu uyku dönemi ağlayan gelin çiçeğinin doğal döngüleri arasında yer almaktadır. Çiçek açmaya başlamak için ideal sıcaklıklar olana kadar bekler. Eğer çiçek açma döneminde çiçeklenme meydana gelmiyorsa bu bakımların yanlış yapıldığında işarettir. Ağlayan gelin çiçeğinin bakımları doğru bir şekilde yapıldığında herhangi bir cansızlaşma meydana gelmez. Bitkide cansızlaşma olduğunda bakım yapılırken hangi konuda yanlış yapıldığının belirlenmesi gerekmektedir. Cansızlaşmaya yol açan etken bulunduktan sonra gereken düzeltmeler yapılmalıdır.