Yaprak Döken Bitkilerin Bakımı: Yaprak Dökme Süreci, Gübreleme ve Sulama İhtiyaçları

Saksı bitkilerinde yani diğer bilinen adı ile salon bitkilerinde yaprak kısımlarının dökülmesi bitkinin kendisinin de etkisi altında kalacağından daha hızlı bir biçimde müdahalede bulunulması gerekli olan bir problemdir. Bazı zamanlarda sonbahar mevsiminde dış ortamda yaşamını devam ettiren bitkiler gibi ev ortamında bakımını yaptığımız ve yetiştirdiğimiz saksı bitkileri de yaprak kısımlarını dökebilir. Ancak salonunuzda yetiştirdiğiniz bitkileriniz yaprak kısımlarını döküyor ise tek nedeni bu olmayabileceği gibi bitkinin besin maddeleri yönünden noksanlık, bitkiyi istila etmiş herhangi bir böcek veya hastalık da bulunabilmektedir. Salonda veya evin herhangi bir bölümünde yetiştirilen her bir çiçeğin arzuları ve nitelikleri bulunmaktadır. İlk olarak bitkinin güneş ışığından hoşlanıp hoşlanmadığını, sulama ihtiyacının ne kadar olduğunu hatta hava akımından hoşlanıp hoşlanmadığı konusunda da bilgi sahibi olmak gerekmektedir.

Bitkilerin yaprak kısımları sonbahar ayları geldiği zaman dökülmeye başlar. Bitkilerinizin yapraklarını sonbahar geldiğinde dökmesi son derece normal bir durumdur. Ev ortamında yetiştirilen bitkiler gündüz süresinin kısalması ile beraber havadaki nemin, sıcaklığın ve güneş ışınlarının oranının farklılaşmasıyla bünyeleri için yeteri kadar fotosentezi sağlayamadıklarında bitkinin kendisi için fazla mühim olmayan yaprak kısımlarını dökebilirler. Bazı bitki türlerinde zaman zaman sonbahar aylarında yaprakların dökülmesinin neden havasızlıktan kaynaklı olabilir. Bitkilerin bakımını yaparken verilen su, gübre veya besin maddeleri bitkinin sağlığında büyük bir öneme sahiptir. Fazla veya az sulama karşısında bitki sararma ve solgunluk gibi durumlar sergileyebilir.

Dışarıdan katkı sağlaması amacı ile ilave edilen besin maddesi bitkinin gereksinimi olmayan veya fazla olduğunda zarar verebilecek bir madde bulundurabilir. Bitki ekimi yapmak için kullanılan toprağın onun ihtiyacını karşılayabilecek maddeleri içermesi gerekmektedir. Şayet bitki topraktan ihtiyaç duyduğu maddeleri temin edemiyor ve havadan da karşılayamıyorsa dökülme veya sararma gibi tepkiler sergileyebilir. Toprakta fazla oranda kireç, demir veya tuz gibi maddelerden olması durumunda bitki bu durumda da tepki verecektir. Bu sebepten dolayı bitkiye verilen suyun pH oranı bile önemli bir role sahiptir. Her bitki bu derecede narin olmayabilir ancak bazı bitkilerin ışığı, suyu, yeteri kadar hava alması önem arz etmektedir. Bitki için gerekli olan koşullar sağlanmadığı taktirde bitkinin yapraklarında dökülmeler meydana gelecektir.

Yetiştirilen bitkinin arzu ettiği şartlar ve besinler hakkında bilgi sahibi olursanız muhtemelen probleminiz ortadan kalkmış olacaktır. Toprakta eksik olan maddeleri karşılayıp bitkilerin gereksinimlerine yanıt verdiğinizde bu problemin büyük bir bölümünü tedavi etmiş olursunuz. Ancak çok olağan dışı durumlarda, örnek verebilecek olursak toprağın içerisine zehirli bir madde girmesi halinde toprağı ve bitkiyi zehirli maddelerden temizleyerek bu problemi ortadan kaldırabilirsiniz. Elbette her bitki türüne her türlü besin maddesi takviye edilemez. Bu sebepten dolayı ilk olarak bitkinin arzu ettiklerini ve niteliklerini göz önünde bulundurmalısınız.

Çiçek Yaprakları Neden Yanar?

Çiçeklerin yaprak kısımları kısa süreli ya da uzun süreli olarak yaprak kısımları sararma sergilese bile eski durumuna dönmesi gerekmektedir. Çiçeklerin yapraklarında sararma tespit ettiyseniz bu sağlıksız olduğuna işaret etmektedir. Büyük ihtimalle sebebi toprağın içinde bulunan demir, fosfor ve azot gibi güçlü minerallerin noksanlığının bitkiye yansımasıdır. Şayet bitkiye ilave besin takviyesi yapılırsa ve noksan olan fosfor, azot veya demir gibi besin maddelerinin toprağa temini sağlanır ise bitki önceki durumuna gelebilir. Çiçeğin yeterli ısıyı ve güneş ışığını alamaması ve bulunduğu ortamda bu faktörlerin olmaması halinde yaprak kısımlarında sararmalar meydana gelecektir. Bitkinin fotosentez yapabilmesi için güneş ışığı gereklidir. Bitki yeteri oranda güneş ışığı alamadığı taktirde fotosentez yavaşlamaktadır. Bitki kendi besin ihtiyacını karşılayamadığında diri halde kalmakta güçlük çeker. Işıklanma süresi bitki için önemli olan etkenler arasında yer almaktadır. Bitkinin ışıklanma süresi bitkinin sağlığına doğrudan etki etmektedir.

Bitki Bakımında Önemli Noktalar

Bitkilerinizin sağlıklı bir gelişim sergileyebilmesi için onlara uygun olacak şekilde bakımlarını yerine getirmelisiniz. Bitkilerin yetiştirilmesinde önemli olan bazı noktalar bulunmaktadır. Bakımlarını yaparken bu noktalarda da dikkatli olmanız gerekmektedir.

Toprağı Tanımak Gerekir

Bitkilerin sağlıklı bir biçimde gelişebilmesi için doğru toprak tercihi son derece mühimdir. Toprak tercihi ile beraber aynı zamanda topraktaki gübre oranı ve toprağın su tutuculuğu hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Saksı bitkilerinde toprağın hissedilmesi bakım ihtiyaçlarının anlaşılması yönünden belirleyici olmaktadır. Bitki toprağının yalnızca üst bölümünün değil, belirli bir seviyeye kadar kurumuş olması su gereksiniminin belirlenmesi konusunda yardımcı olur. Buna ilave olarak toprağın dokusu ve rengi ne kadar gübre içeriğine sahip olduğu konusu hakkında yardımcı olmaktadır. Aşırı oranda gübre kullanımı bitkinin yanmasına, yapılan fazla sulama ise çürümesine yol açacağı için toprağı tanımak gerekmektedir.

Doğru Alan Tercihi

Evde bitki bakımı yaparken başarılı sonuçlara ulaşabilmek için bitki yerinin ideal olacak şekilde belirlenmesi gerekir. Bitkiler sık sık yer değişimi yapılmasından hoşnut olmamaktadırlar. Evde bakımı yapılan bitkilerin gelişmeye başlayabilmeleri için ilk olarak yerlerini benimsemeleri gerekir. Bu sebepten dolayı sık sık yer değişimi yapılması bitki bakımında doğru olan bir uygulama değildir. Bitkiler için yer tercihi yapılırken bitkinin sıcaklıktan ne derece hoşlandığı konusunda bilgi sahibi olunmalıdır. Birçok bitki türü için 18-25 derece arasındaki sıcaklık değerleri idealdir.

Saksıların Drenaj Deliklerine Sahip Olması Gerekir

Evde bitki yetiştiriciliği ile meşgul olan kişilerin karşı karşıya kaldıkları yaygın problemlerden biri de bitkinin kök kısımlarının havasız kalması ve buna bağlı olarak çürüme meydana gelmektedir. Bu duruma engel olabilmek için kullanılan saksıların drenaj deliğine sahip olup olmadığının kontrolünün yapılması tavsiye edilmektedir. Şayet drenaj deliği bulunmayan bir saksı kullanılacaksa saksı toprağını yerleştirmeden evvel bitkinin ve toprağın yükselmesini sağlayacak bir ekipmanın kullanılması tavsiye edilmektedir.