Mor Kadife Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Özellikleri Nelerdir?

Çoğu tanınan ev çiçeği olan düzinelerce çeşidi var olan mor kadife çiçeği yaprağını dökmeyen fazla senelik otsu bir çiçek olmaktadır. Mor kadife çiçeği bitkisi, mükemmel mor renk ve zümrüt renk tonunda tüylü yapısı yaprakları ile hem güzel hem de başka bir çiçek türü olmaktadır.

Bu çiçek, evde her an büyüyebilir ve oldukça çabuk bir şekilde olgunlaşabilir. Yalnızca birkaç hafta içinde bir fideden ufak çalı bir gür çiçeğe dönüşebilir ve yaprağı on beş santimetre uzunluğa erişebilir.

Mor Kadife Çiçeği Bakımı

Mor kadife çiçeği bitkisi, büyütülmesi oldukça kolay bir ev çiçeği bitkisi olmaktadır. Güneş gören bir alana koyma, doğru biçimde sulama yapma ve düzenli bir şekilde besin verme gibi temel gereksinimlerinin giderilmesi yeterli olacaktır. Mor rengine sahip olan yaprağı çok fazla göz aldığından dolayı, koleksiyonunuzdaki yeşil renkler içerisine hafif değişiklik eklemeyi arzu ediyor iseniz evinizde bulundurmak için muhteşem bir ev çiçeği olmaktadır. Bu çiçek çabuk gelişim gösterir fakat yalnızca birkaç senelik ömrü vardır. Bu sebepten ötürü genel olarak saksıyı değiştirilmesine gerek duyulmaz. Hayatları kısa olduğu için olgun çiçekleri fazla hale getirip evinizde sürekli yer almasını temin etmek iyi bir fikir olacaktır. Güneş gören bir pencere pervazında başka parlak renkli çiçekler ile beraber mükemmel görünmektedirler. Üstlerine gelen güneş ışınları bu çiçeklerin doğal rengini dikkat çekici bir biçimde ön plana çıkaracaktır.

Çabuk bir şekilde gelişim göstermesi haricinde mor kadife çiçeği bitkisi tanınan bir başka niteliği de hoş kokmayan çiçekleri olmaktadır. Çiçek olgunluğa ulaştığında dayanıklı bir koku yapan ufak sarı ve kırmızı tomurcuklar verip çiçek açmaya başlamaktadırlar. Birçok yetiştirici kişiler bu kokulu çiçeği keserek bu problemi yok eder. Çiçek açma aynı vakitte çiçeğin olgunluğa ulaştığının ve yakın vakit içerisinde yaşamını yitireceğinin bir göstergesidir.

Işık

Mor kadife çiçeği parlak ışıktan hoşnut olur ve güneş gören bir camın önünde sevinecektir fakat öğle vaktinin ardından güneş ışığının direkt üstüne vurmasının önüne geçmek yararlı olacaktır. Üstüne gelen ışık ne kadar aydınlık ise yaprağın rengi de o kadar canlı gözükür fakat düşük ışık görür ise çiçek mor rengini tamamı ile yitirebilir. Çiçeğinizin yaprakları yanma belirtileri gösteriyor ise güneşin direkt vurduğu vakitleri sınırlamanız gerekmektedir.

Toprak

Mor kadife çiçeği bitkisi toprak gereksinimi yönünden de sizler için hiç güçlük çıkarmamaktadır. Öyle göz alıcı nitelikleri olmayan tamamı ile sıradan bir saksı birleşimi işinizi görecektir. Yalnızca altında fazla sayıda drenaj deliği bulunan bir saksı tercih ettiğinizden emin olmanız gerekir. Yok ise mantar rahatsızlıkları ya da köklerin çürümesi tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Su

Bu çiçekler düzenli bir şekilde nemlendirilmekten hoşnut olurlar ve kurak şartlarda çabuk solarlar. Mor kadife çiçeği çiçeğinizde solma belirtileri başlamış ise direk sulama yapın, çabuk kendine gelecektir. Sonbahar mevsimi ile kış mevsiminin sonu arasındaki evrede daha düşük sulama yapın.

Uyarı: Mor kadife çiçeklerinin yaprağına su püskürtmemeniz gerekir, yumuşak yüzeyi suyu tutar ve bu da mantar enfeksiyonu geçirme olasılığını yükseltir.

Nem ve Sıcaklık

Mor kadife çiçeği, doğal yeri gereği nemli ve sıcak şartları tercih etmektedirler. İdeal büyütme ısısı on beş- yirmi bir santigrat derece arasındadır ve toprağı devamlı nemli olduğu müddetçe başka nem seviyelerini tolere eder. Evinizdeki yer kuruysa neme gereksinim duyan çiçeklerin yanına ufak bir ortam nemlendirme cihazı yerleştirebilirsiniz.

Gübre

Mor kadife çiçeği bitkinize 1 veya 2haftada bir hafif sıvı gübre vermeniz gerekir. Kış mevsiminde, gübreleme işlemini gübrenizin direncine ve çiçeğinizin boyutuna göre bir veya iki haftaya azaltabilirsiniz.

Mor Kadife Çiçeği Çoğaltılması

Mor kadife çiçeği bitkisi çelikten kolay bir şekilde çoğaldığı için elinizde her zaman var olacaktır. Çiçeği çoğaltabilmek için çiçeğin gövdesinden birkaç yaprak düğümü var olan en düşük yedi-sekiz santimetre kadar kesin. Üç ile beş gün kadar kesmiş olduğunuz ucun kabuk bağlamasını beklemeniz gerekir. Kurumasının ardından kesmiş olduğunuz uca köklenme hormonu yapın ve kabuk bağlamış olan taraf aşağı gelecek biçimde içerisinde saksı toprağı olan bir kaba koyun, kesiğin üstünü şeffaf bir film ile örterek nemli ve sıcak kalmasını temin edin. Birkaç hafta içerisinde filizlenmeye başlayacaktır, ardından örtüyü çıkartarak genç çiçeğin yaprağının kurumasına müsaade edin.

Fazla Görülen Yararlı Olmayan Böcekler ve Rahatsızlıklar

Mor kadife çiçeği, bilhassa gövdesinin çekici geldiği rahatsızlık ve böceklere yakalanmaya meyilli tipik bir ev çiçeği çeşididir. Ayriyeten, kabuklu bit ve örümcek akarlara karşı her zaman hazırda olun, bunların her ikisini de erken idrak eder iseniz ıslak bir bez ile silerek kolay bir şekilde kurtulabilirsiniz, fakat daha ciddi olaylarda böcek ilacı uygulamanız gerekmektedir.