Krizantem Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Krizantem çiçeğinin diğer adı kasımpatı olarak bilinmektedir. Krizantem çiçeği Yunan dilinde altın çiçek anlamına gelmektedir. Krizantem çiçeğinin beyaz renkli olanları bolluk ve bereketi temsil etmektedir. Krizantem çiçeği birçok kişi tarafından papatyaya benzetilse de kendine özgü olan nitelikleri vardır. Bu çiçeklere özel bakımların uygulanması gerekmektedir.

Krizantem çiçeğinin yaklaşık olarak 30 çeşidi bulunmaktadır. Bu çiçekler papatyagiller familyasının içerisinde yer almaktadır. Krizantem çiçeği otsu bir yapıya sahiptir. Yıllık bir çiçek çeşidi olan krizantemin boyutları yaklaşık olarak 140 santimetreye kadar ulaşabilmektedir. Krizantem çiçeğinin başı geniş bir yapıdadır. Bu bitkinin çiçek renkleri arasında sarı, pembe ve beyaz yer almaktadır. Krizantem çiçeği Japonya’da ve birçok Avrupa ülkesinde sevinci ve mutluluğu temsil eden bir tür olarak görülmektedir. Bu çiçeğin Latince adı ise chrysanthemum olarak bilinmektedir.

Krizantem Çiçeği Özellikleri

Büyük bir çiçek başına sahip olan krizantem çiçeğinin diğer bir ismi kasımpatıdır. Krizantem çiçeğinin öne çıkan özelliklerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

·     Bu çiçek türünün yaklaşık olarak 30 adet çeşidi mevcuttur.

·     Papatyagiller familyasındaki bitkiler arasında yer almaktadır.

·     Çok yıllık bir bitki türüdür.

·     Krizantem çiçeği otsu bir yapıya sahiptir.

·     Sonbahar aylarında çiçeklenmeye başlayan krizantem zahmetsiz bir bitkidir.

·     Boyutları 140 santimetreye kadar uzayabilmektedir.

·     Çiçeğin baş kısmı son derece büyük ve geniş bir yapıya sahiptir.

·     Bu çiçek türü pek çok ülkede ölümü temsil etmektedir. Ancak ülkemizde huzur ve sevgiyi temsil eden bir çiçek türüdür.

Krizantem Çiçeği Bakımı

Krizantem çiçeğine yapılan bakımlar oldukça zahmetsizdir. Kullanılacak her çeşit toprağa uyum sağlayabilecek bir yapıdadır. Bu nedenden dolayı her türlü alanda rahatlıkla yetiştirilebilecek bir bitki türüdür. Krizantem çiçeğinin yetiştirilmesinde önemli olan bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalardan birisi krizantem çiçeğinin güneş ihtiyacıdır. Krizantem çiçeği güneş alan ya da yarı gölge bir yerde çok sağlıklı bir gelişim sergilemektedir.

Krizantem çiçekleri belirli aralıklar ile budama yapılmasına ihtiyaç duyan bir bitki türüdür. Çiçek kısımlarında kuruma meydana geldiğinde, kuruyan çiçeklerin budanması gerekmektedir. Ayrıca krizantem çiçekleri suyu çok seven bir bitki çeşididir. Bu sebepten dolayı krizantem çiçeklerinin belirli aralıklar ile sulanması gerekmektedir. Sulama yapılırken aksatmamaya özen göstermek gerekir.

Krizantem Çiçeği Ne Zaman Ekilir?

Krizantem çiçekleri bir kasım ayı bitkisidir. Ancak yıllık bir bitki türüdür. Genel olarak krizantem çiçeklerinin yetiştirilmesi kolaydır. Krizantem çiçekleri ilkbaharın başlarında ya da sonbaharda ekilir. Krizantem çiçekleri ekilirken dikkat edilmesi gereken konu, sert ve soğuk havalardan bitkiyi muhafaza etmektir. Sert soğukların ve don olaylarının yaşandığı dönemlerden en az 6 hafta önce ekmek uygundur.

Krizantem Tohumu Ne Zaman Ekilir?

Krizantem çiçeklerinin tohumu diğer bitki türlerinde olduğu gibi ilkbahar aylarında ekilmelidir. Bu dönemler içerisinde krizantem çiçekleri ekildiğinde kök kısımları kış ayına kadar güçlenerek daha dayanıklı bir yapıya sahip olmaktadır. Krizantem çiçeklerinin hayatta kalma becerileri yükselecektir. Ekilen krizantem çiçeklerinin suyu ve nemine dikkat etmek gerekmektedir. Topraklarının uzun zaman kuru kalmamasına özen gösterilmelidir.

Pek çok krizantem çeşidi sonbahar mevsiminde de ekilebilir. Ekilen bitki kasım ayındayken çiçek açmaya başlamaktadır. Aşırı soğukların ve don olaylarının yaşanmadığı bölgelerde kış aylarında da canlı kalabilmektedir.

Krizantem Çiçeği Nasıl Ekilir?

Çiçekçilerden hazır bir şekilde aldıktan sonra bahçeye ya da saksı içerisine ekilebilmektedir. Bitki tohumdan ekildiğinde sürprizler ile karşı karşıya kalınabilir. Bunun sebebi ise tohumdan ekilen bitkinin ana bitkiye benzememe ihtimalinin olmasıdır. Ekilen tohumun boyutları ve renkleri ana bitkiden farklı olabilmektedir.

Eğer krizantem tohumları ekilmek isteniyorsa don olaylarından en az 6 hafta önce ekmek gerekmektedir. Saksıya ekilen krizantemler 15-20 santimetre kadar olduğunda bahçeye transfer edilebilir. Tohumların ekilmesinin 1 sene sonrasında ilk çiçeklenmeler ortaya çıkacaktır.

Krizantem Çiçeği Çoğaltma

·     Krizantem çiçeğinin üst kısmından çiçek tomurcuğunun bulunmadığı bir dal kesilmelidir.

·     Kesilen dalın altında kalan 1-2 yaprak da alınarak nemli toprağın olduğu bir saksının içerisine ekilmelidir.

·     Saksı içerisine bir miktar beyaz perlit ve kompost eklemesi yapılabilir.

·     Toprağın nem dengesinin ideal olduğunu anlayabilmek için, bir miktar toprak avuç içine alıp sıkılmalıdır. Eğer parmak aralarında ıslaklık hissediliyorsa ideal nem dengesi sağlanmış demektir. Şayet toprakta kuruluk varsa su ilavesi yapılabilir.

·     Krizantem çiçekleri yeni ekildiğinde güneş ışığını sürekli ve direk alması bitkiye zarar verir. Bu sebepten dolayı kesilen dal parçaları ufak bir saksıya alınarak, üzerine beyaz ince bir poşet örtülmelidir. Nisan ve Ekim ayları arasında ekim işlemi gerçekleştirilecekse, bu uygulama sayesinde güneşin yakan sıcağından muhafaza edilebilir.

·     3-4 günde bir poşet açılarak yaprakların üzerinde bulunan suların kuruması beklenmelidir. Daha sonra poşet yeniden kapatılmalıdır.

·     Eğer poşeti açtığınız zaman herhangi bir sulanma bulunmuyor ise bitki artık köklenmeye başlamış demektir. Bu dönemden sonra poşet çıkarılarak daha geniş bir saksı içerisine ekim gerçekleştirilebilir.

·     1 ay bir süre alınan saksı içerisinde bakım gerçekleştirildikten sonra, daha sonra arzu edilen bir saksıya transfer yapılabilir.

Krizantem Çiçeği Sulama

Krizantem çiçekleri nemden ve sudan hoşlanan bitkilerdir. Aynı zamanda bitki toprağının nemli ve serin kalmasına dikkat etmek gerekmektedir. Pek çok yerde bahçede yetiştirilen krizantem çiçeklerinde toprağın nemi sonbahar mevsiminde problem olmayacaktır. Ancak ilkbahar aylarında ekimi gerçekleştirilen ve yaz aylarında bakımı devam ettirilen krizantemlerin suyuna dikkat edilmeli ve toprağın nemli olmasına özen gösterilmelidir.

Krizantem çiçeklerin sulaması günlük olarak yapılmamalıdır. Toprağın neminin muhafaza edileceği biçimde sulama işlemleri gerçekleştirilmelidir. Özellikle nem durumu yaz aylarında daha fazla dikkate alınmalıdır. Toprağın kuru kalmamasını sağlamak gerekmektedir. Düzenli olarak toprak kontrolü yaparak su ihtiyacının olup olmadığı belirlenmelidir.