Kana Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kana çiçeklerinin bakımı oldukça kolaydır. Kana çiçeklerinin renkleri arasında pembe, kırmızı, turuncu, sarı ve krem rengi yer almaktadır. Bu bitki, tropikal ve subtropikal bir bitki türüdür. Sinek kuşlarının dikkatini çeken bir çiçektir. Kana çiçeği, yeşil ya da bronz renkte veya çok renkli desenleri olan, muz yapraklarına benzeyen, uzun ve geniş yaprakları mevcuttur. Genellikle kana çiçeğinin boyutları yaklaşık olarak 2 metreye erişebilmektedir. Bazı kana çiçeklerinin boyu ise 2,5 metre civarında olabilmektedir. Kana çiçekleri rizom olarak adlandırılan, besin maddelerini içeren ve tomurcuklanan, biçim değiştirmiş saplardan gelişirler.

Bu bitki, soğuk havaya karşı dayanıklı olduğu kuşaklarda çok yıllık bir bitki olarak yetiştirilmektedir. Soğuk iklime sahip olan bölgelerde rizomlar sonbahar mevsiminde topraktan çıkarılıp kış süresince korunarak ilkbahar mevsiminde yeniden dikilebilir. Bu bitkinin rizomdan dikilmesi için en uygun olan zaman ilkbahar aylarının başlarıdır. Kana çiçeğinin tomurcuklanma süresi birkaç hafta sürebilir. Tomurcuklanmanın ardından ise kana çiçeği hızlı bir şekilde büyür ve çoğunlukla ilk yılında çiçeklenir.

Kana Çiçeği Çeşitleri

Kana çiçeğinin farklı renk ve boyutlarda olan yüzlerce çeşidi bulunmaktadır. Kana çiçeğinin bazı popüler çeşitleri ise şu şekildedir:

·     Shenandoah: Bu çeşidin bordo yaprakları ve koyu pembe çiçekleri bulunur.

·     King Humbert: Geniş kırmızı-turuncu çiçekleri ve koyu bronz-mor yaprakları olan eski bir kana çiçeği çeşididir.

·     Pretoria (Bengal Tiger): Bu çeşidin çift renkli turuncu çiçekleri ile yeşil ve sarı çizgilerle bezeli yaprakları mevcuttur.

·     Tropicana: Bu çeşidin turuncu renkte olan çiçekleri ve altın sarısı, bordo, yeşil, sarı ve pembe çizgili yaprakları mevcuttur.

·     Stuttgart: Turuncu çiçeklere sahip olan bu bitki, dikkat çekici bir görüntüye sahip, çizgili, beyazlı ve yeşilli yaprakları ile ön plana çıkmıştır.

·     The President: Kana çiçeğinin bu çeşidinin iri ve kırmızı çiçekleri, koyu yeşil yaprakları bulunmaktadır.

Kana Çiçeği Bakımı

Kana çiçeğinin rizomları bahçede açılan 10-15 santimetrelik derinliğe sahip olan deliğe yatay bir şekilde ekilmelidir. Sonrasında, delik toprak ile kapatılıp kalın bir malç tabakası eklenebilir. Kana çiçeğinin rizomları, aralarında 45-60 santimetrelik boşluklar bırakılacak biçimde yerleştirilmelidir. Kana çiçekleri kalabalıktan hoşlanmayan bir bitki türüdür. Etrafında bulunan diğer bitkiler kendine sokulursa çiçeklenme durumu engellenebilir. 

Soğuk iklim bölgelerinde sonbahar aylarında yaşanan ilk don olayının ardından kana çiçeği köklerine kadar budanmalıdır. Rizom kümeleri dikkatli bir şekilde kazılıp çıkarılmalı ve kış mevsimi süresince, sıcaklığı 4 derecenin altına inmeyen bir alanda, turba yosununun veya vermikülitin içerisinde korunmalıdır. Rizomların kurumasına engel olmak amacıyla arada sırada su püskürtmek gerekir. Fakat devamlı rutubetli olan bir toprak karışımının içerisinde kalmalarına izin verilmemelidir. Soğuk havalarda saksı içerisinde yetiştirilen kana çiçekleri içeriye taşınabilir.

Kana çiçeğinin yaprak kısımları, mantar hastalıklarına karşı dayanıklı bir yapıda olmasına katkıda bulunan mumsu bir katmana sahiptir. Kana çiçekleri ayrıca haşere sorunlarına karşı da genellikle dayanıklıdırlar.

Kana Çiçeği Toprağı

Yeterli seviyede drenaj bulunan birçok toprak türüne tolerans gösteren bir bitkidir. Kana çiçekleri, içerisinde bol miktarda organik madde bulunan verimli toprakları tercih etmektedir. Toprak pH seviyesinin yaklaşık 6.5 olması idealdir. Ancak kana çiçeği asidikten alkaline birçok pH aralığında yetişebilirler.

Kana Çiçeği Işık İhtiyacı

Kana çiçekleri, gösterişli durmalarını sağlayacak canlı yapraklar ve çiçekler üretebilmek için tam gün güneş ışığı almalıdırlar. Kısmi olarak güneş ışığı aldıklarında da gelişim gösterebilirler. Kana çiçeğinin toprağının çok fazla nemli olmamasına dikkat edilmelidir.

Kana Çiçeği Sulama

Kana çiçeğinin haftalık olarak 1 ya da 2 defa sulanması yeterli olacaktır. Toprak nemli olmalı ancak çamurumsu bir yapıda olmamalıdır. Aşırı derecede yapılan sulamalar sonucunda kana çiçeğinde çürüme meydana gelebilir.

Kana Çiçeği Isı ve Nem İhtiyacı

Kana çiçekleri yapı bakımından soğuğa karşı hassas bir bitkidir. Ancak 32 dereceye kadar yükselen kava sıcaklıklarında serpilmektedirler. İlkbahar aylarının serin geçtiği bölgelerde ağır bir gelişim sergilemektedir.

1-7 kuşaklarını içerisine alan soğuk iklime sahip yerlerde kana çiçekleri ev ortamında yetiştirilerek avantaj elde edilebilir. Sonrasında, kana çiçekleri aktif bir biçimde gelişim sergileyince ve don olayları geçince dış mekanlara taşınabilir.

Kana çiçeklerinin anavatanı tropikal iklim bölgeleridir. Bu sebepten dolayı nemli ve sıcak bölgelerde sıkıntı olmadan gelişim sergileyebilirler. Eğer kurak bir iklim bölgesinde kana çiçeği yetiştirilmek isteniyor ise yeterli nem desteği sağlanmalıdır. Bu nem desteği su ve çakıl taşı dolu bir tabağın üzerine saksı yerleştirilerek verilebilir. Ancak saksının alt kısmının su ile temas etmemesi gerekir.

Kana Çiçeği Besin Takviyesi

Kana çiçeği fazlasıyla iştahlı bir bitki türüdür. Bu sebepten dolayı, kana çiçeğini mutlu edebilmek için bolca organik gübre veya kompost verilebilir. Bitki için organik maddeler kullanıldığı sürece fazladan gübre verilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Kana çiçeğine, ilkbahar aylarının başlarından itibaren gelişim dönemi süresince dengeli bir gübreleme ile ayda bir defa besleme yapılabilir.

Kana Çiçeğinin Çoğaltılması

Kana çiçeklerinin çoğaltılması için rizomları çıkarılarak tekrardan ekilmelidir. Bu çoğaltma uygulaması ilkbahar başı ya da sonbahar aylarında gerçekleştirilmelidir. Bitkinin tamamı dikkatli bir şekilde kazıldıktan sonra çıkarılmalıdır. Bitkiye ve rizomlara zarar vermemek için özenli davranmak gerekir. Toprağın üzerinde gelişim gösteren kısmın taçtan sadece 2,5 santimetre kadar uzayan bölümün budaması yapılmalıdır.

Bölük taşlar ile karışık halde olan toprağı rizomlardan temizlemek gerekir. Eski rizomların yeni rizomlar ile birleştiği alan belirlenmelidir. Rizomların ayrılması için bu birleşim yerlerinden kesilmesi gerekmektedir. Elde edilen her bir parçanın bir veya birden çok gözü olduğundan emin olunmalıdır. Bölme uygulamasını sonbahar mevsiminde gerçekleştirmek istiyorsanız rizomları kış mevsiminde koruma altına alıp ilkbaharda tekrardan ekmelisiniz. Elde edilen rizomlar ise daha önce hazırlanmış olan toprağa 10-15 santimetre derinde olacak biçimde ekilmelidir.

Kana Çiçeği Budama

Kana çiçeğinde budama yapılmasına pek gerek yoktur. Ancak çiçeklerde solma meydana geldiğinde koparılırsa daha güzel açmasına imkan sağlanır. Eğer kana çiçeklerinin yaprakları çiçeklerinden daha çok önemseniyor ise bitkinin enerjisini yaprak kısımlarına aktarmasını sağlamak için çiçek sapları açılmadan önce budanmalıdır.

Kana Çiçeği Saksıda Yetiştirme

Kana çiçeği büyük bir bitki türüdür. Bu sebepten dolayı kana çiçekleri için geniş saksı seçimi yapılması uygun olacaktır. Saksıların yeteri kadar drenaj deliğine sahip olması ve çapı 40 santimetreden ufak olmamalıdır. Kullanılacak geniş saksılar sadece estetik görüntü açısından önem taşımaz. Ayrıca, kana çiçeğine güçlü ve sağlıklı bir kök sistemi oluşturulabilmesi için gerekli olan alan sağlanmış olur. Saksının geniş olması aynı zamanda kana çiçeği olgunlaştıkça saksının dolup taşmasına ve devrilmesine engel olacaktır.

Saksının drenajının düzeni iyi olmalıdır. Saksının drenajına özen gösterilmesi gerekmektedir. Saksının içerisi kaliteli bir toprak karışımı ile doldurulmalıdır. Kana çiçekleri oldukça iştahlı bir bitki türü olduğu için dikim yapılmadan önce toprak karışımına bir miktar ağır salınımlı gübre ilavesi yapılabilir.