Kaladyum Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kaladyum çiçeği sıcak havayı sevmektedir ve eşsiz güzelliğe sahip olan yaprakları bulunmaktadır. Evlerde yetiştirilebilen uzun ömürlü bir bitkidir. Kaladyum çiçeğinin ok şeklindeki, ince, geniş yaprakları çok farklı renk ve desenler gösterebilirler. Bu yapraklarda yeşil, beyaz, pembe ve kırmızı renklerde benekler, damarlar veya çizgiler olabilir. Kaladyum bitkisinin aslında sadece yaprakları vardır. Bu bitki esasında yaprakları için yetiştirilse de spata ya da diken şeklinde gelişen çiçeklerde üretebilmektedirler. Yumrulu olan kaladyum çiçeğini ilkbahar aylarında don olayları bittikten sonra ekilebilir. Dış görünüşü açısından oldukça dikkat çekici olsa da hayvanlar ve insanlar için zehirli olduğu unutulmamalıdır.

Kaladyum Çiçeği Bakımı

Bitki yetiştiriciliği ile uğraşanların çoğu kaladyum çiçeğini görüntüsü için ya da sadece yetiştirmek amacıyla evlerinde veya bahçelerinde bulundurmaktadır. Bu bitki hem ev hem de dış mekanlara uyum sağlayabilir. Mevsimlik bir bitki olan kaladyum çiçeği ilkbahar aylarından sonbahar aylarına kadar gelişim göstermektedir. Yaz mevsiminde ise coşmaktadırlar. Bitkinin bütün enerjisini yapraklara verebilmesi için spatalar büyüdükleri anda budanmalıdır. Bu bitkinin dinlenme evresi sonbahar ya da kış aylarına denk gelmektedir. Bu dinlenme dönemi havanın sıcaklığı ile veya ışık döngüsü ile değil bitkinin ne kadar süredir gelişim gösterdiği ile alakalıdır.

Kaladyum çiçeği tropik yerlerde bile mevsimlik bir bitkidir. Tropik bölgelerde bitki yetiştiricileri kaladyum çiçeğini, ihtiyaç duydukları sıcaklık ve nem ile güzel bir şekilde gelişebilecekleri ilkbahar ve yaz aylarında dikmektedirler.

Kaladyum çiçekleri ev ortamında yetiştirildiğinde bakımında ideal olan bol ısı, parlak ama doğrudan olmayan ışık ve bol nemdir. En düzgün koşullar altında bile kaladyum yaprakları, kökten uca kadar kurumadan ve bitki son derece normal olarak karşılanan durgunluk evresine girmeden önce sadece birkaç ay dayanabilir.

Kaladyum Çiçeği Toprak Seçimi

Kaladyum çiçeğinin toprak ile turbamın nemli karışımı gibi iyi drene edilmiş ve verimli bir toprağa dikilmesi gerekmektedir. Bahçe toprağı da aynı şekilde iyi drene edilmiş ve verimli olmalıdır. Uygun olan toprak pH seviyesi ise 5,5-6,2 aralığındadır. Toprağın kısmen asidik bir yapıda olması gerekmektedir.

Kaladyum Çiçeği Sulama

Kaladyum çiçeğinde yapraklar çıkmaya başladığında toprağı dengeli bir biçimde nemli tutabilmek amacıyla gerektiğinde sulama yapılmalıdır. Bitkinin kurumasına izin verilmemelidir. Bitkinin yaprak kısımları kökten uç kısma kadar kurumaya başladığında sulamanın kesilmesi gerekmektedir. Bir sonraki gelişim evresinde yapraklar tekrardan meydana gelince sulama yapmaya devam edilebilir.

Kaladyum Çiçeği Işık İhtiyacı

Kaladyum çiçekleri ev ortamında yetiştirildikleri zaman dolaylı ışığı veya kısmen gölge ortamları tercih etmektedirler. Yaprak kısımları ne derecede dar olursa dayanabilecekleri güneş ışığı da o kadar çok olmaktadır. Kaladyum çiçeğinin dış ortamlarda saksıda yetiştirilmesi ışık hususunda daha kontrollü olunmasını sağlamaktadır. Bazı iklimlerde saksı içerisindeki kaladyum çiçekleri dikkatli bir biçimde izlendikleri sürece tam güneş ışığı altında da gelişebilirler. Bahçede yetiştirilmek isteniyorsa tamamen gölge ortamlar yerine orta seviyede gölgeli yerler tercih edilmelidir. Bitki tamamen güneş ışığı altında kaldığı taktirde yaprakları kurumaya başlayacaktır.

Kaladyum Çiçeği Isı ve Nem İhtiyacı

Bu bitki türü için hava sıcaklığı ne kadar yüksek ise o kadar iyi olmaktadır. Eğer mümkün ise 21 derece sıcaklığa sahip olan ortamlarda konumlandırılmalıdır. Yumrular bu sıcaklıklarda gelişim sergileyecektir. Nem derecesinin hem işe yarar olması hem de yüksek olması oldukça önemlidir. Kaladyum çiçeği dış ortamlara ekilecekse de saksıya koyulan yumruların yaşanılan bölgedeki son don tarihinin sonrasında başka bir saksı içerisine transfer edilmelidir. Hatta kaladyum çiçeğinin turbadan oluşan saksılara alınması çok daha pratik olacaktır.

Kaladyum Çiçeği Gübreleme

Kaladyum çiçeği gelişim evresi süresince haftada bir defa sıvı gübre ile beslenebilir. Aynı zamanda yavaş salınımlı topraklardan da faydalanılabilir.

Kaladyum Çiçeğinin Çoğaltılması

Bitkiler sonbahar aylarında veya kış başlangıcında kökten uç kısımlara kadar kuruduğunda yumruları bir torba içerisinde korunabilir. Bir sonraki gelişim döneminde saklanan bu yumrular yeniden ekilebilir. Olgunlaşan kaladyum çiçeğinin yumruları şu aşamalar izlenilerek bölmek mümkündür:

1.    Yaprak kısımları sonbahar aylarında ya da kış aylarının başlarında kökten uca doğru kuruduğunda temiz ve keskin bir alet ile yumrular kesilmelidir. Tomurcuğu veya budağı olan her yeni yumrunun gelişebileceği en az bir yer olduğundan emin olunmalıdır. Yumrular ya aynı saksı içerisinde kuru bir biçimde tutulmalı ya da koparılıp temizlendikten sonra korunmak amacıyla bıçkı tozunun veya kumun içerisine koyulmalıdır. Kök çürümesine engel olmak için yumruların kallus meydana getirerek iyileşmesi beklenmelidir.

2.    Sağlıklı numunelerin kaybının en düşük seviyeye indirilmesi amacıyla yumrular 12 derecenin üzerindeki ısıya sahip olan bir ortamda tutulmalıdır.

3.    Yumruları, bir sonraki gelişim dönemi başladığında ve toprağın ısısı 21 derecenin üzerine çıktığında dışarıya ya da kalluslu bölge alta gelecek biçimde tekrar saksı içerisine yerleştirilmelidir.

Kaladyum Çiçeği Çeşitleri

Kaladyum çiçeğinin çok sayıda çeşidi mevcuttur. Bu çeşitler kırmızı, yeşil, pembe, beyaz ve hatta turuncu renkte olabilir. Genellikle bu bitkinin çeşitleri adsız bir şekilde satışa sunulmaktadır. Neredeyse bütün kültivarların atası, anavatanı Güney Amerika olan C. bicolar’dır. bu çeşit bazı kaynaklarda C. hortulanum olarak da geçmektedir. İnceleyeceğiniz bitki çeşidini görünüşüne göre tercih edebilirsiniz. Belli başlı kaladyum çiçeği çeşitleri şu şekildedir:

·     Caladium “Creamsicle”: Bu çeşit oldukça hızlı bir şekilde gelişim sergilemektedir. Kaladyum çiçeğinin yeşil renkli geniş yapraklarında, parlak beyaz damarlar ve canlı bir kırmızı renk görülebilir.

·     Caladium “Puppy Love”: Bu çeşit aileye sonradan katılmıştır. Bu türün yaprakları kenarları yeşil ile çevrili ve pembedir. Bazı iklim bölgelerinde tam güneş altında yetişebilmektedir.

·     Caladium “White Christmas”: Parlak ve ağır bir beyaz tabaka ile çevrili olan geniş, ok şekilli yaprakları yeşil renktedir. Bu çeşidin sergilediği renk uyumu eşsizdir.

·     Caladium “Miss Muffet”: Bu çeşit kaladyum çiçekleri cücedir ve sadece 20 santimetreye erişebilmektedir. Limon yeşili yapraklarının üzerinde pembe benekler bulunmaktadır.

Yaygın Görülen Haşereler

Kaladyum çiçeği tahribata yol açan haşerenin istilasına çok fazla uğramamaktadır. Bununla beraber, yaprakları çiğneyip bitkinin canlılığını sömürmek için spesifik tekniklere ihtiyaç duyan çekirgelerin ve tırtılların saldırısına maruz kalabilirler. Yaprakları sömüren ve böcek ilacı bulunduran sabunlar yardımı ile engellenen diğer bazı haşere türleri ise şunlardır:

·     Pamuklu bitler

·     Akarlar

·     Yaprak bitleri

·     Beyaz sinekler

·     Kirpik kanatlı böcekler

Kaladyum Çiçeğinde Yaygın Olarak Karşılaşılan Problemler

Kaladyum çiçeğinin yaprakları genellikle göz alıcı ve renklidir. Bu yüzden kaladyum çiçeğindeki problemler kolay bir şekilde fark edilebilir. Bitkinin yaprak kısımları nahoş bir renk alsa bile sorunun çözümü oldukça kolay olabilmektedir.

·     Yaprakların Kararması

Kaladyum çiçeğinin yaprak kısımları birçok sebepten dolayı kararabilir. Kaladyum çiçeğinin kararmasına sebep olan birkaç neden şu şekildedir:

Bitki fazla kuru olabilir.

Bitki aşırı derecede direk güneş ışığına maruz kalmış olabilir.

Bitkinin nem dengesi yeterli seviyede olmayabilir.

Bitkiye çok fazla gübreleme yapılmış olabilir.

·     Yaprakların Sararması

Bitki çok fazla sulandığında, az sulandığında, çok fazla ışık ile karşı karşıya kaldığında veya nem ve ısı ile ilgili bir sorun yaşandığında yaprak kısımlarında sararmalar meydana gelmektedir. Yaprak sararmasına, bitkide, nitrojen, magnezyum veya demir eksikliği yaşandığında ya da bitki besin kıtlığı çektiğinde de rastlanabilmektedir.