Hanım Çantası Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Hanım çantası çiçeği ülkemizde yetiştirilen popüler çiçek türleri arasında yer almaktadır. Çiçek adını çanta şekline benzeyen yapraklarından almaktadır. Hanım çantası, çanta çiçeği olarak da bilinmektedir. Hanım çantası çiçeği yaz mevsimini seven bitkiler arasındadır. Bu sebepten dolayı sıcak iklimlerde yetiştirilmektedir. Yaz mevsimi dışındaki mevsimlerde çanta çiçeğinin genel olarak yaprakları donmakta ve dökülmektedir.

Bu çiçeğin birçok çeşidi bulunmaktadır. Her çeşidin kendine özel bakım ihtiyaçları bulunmaktadır. Eğer bir çanta çiçeği yetiştirmek istiyorsanız öncelikle bakımı hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. Doğru koşullar altında yetiştirildiğinde uzun yıllar boyunca yaşamını devam ettirebilmektedir. Aynı zamanda doğru uygulamalar ile her yaz çiçek açmaya devam ederler. Bu çiçek türünün çoğaltılması da oldukça kolaydır. Hanım çantası çiçeğini kök kısımlarından çoğaltarak farklı saksılara ekebilirsiniz.

Hanım Çantası Çiçeğinin Özellikleri

Hanım çantası çiçeği söz konusu olduğunda pek çok özellik sıralamak mümkündür. Bunun sebebi bu çiçeğin farklı türlerinin bulunmasıdır. Ancak ülkemizde sıklıkla karşılaşılan klasik çanta çiçeğinin özelliklerini sıralamak doğru olacaktır.

·     Bu tür çiçeklerde sık sık hastalanma gözlenmesi mümkündür. Eğer yetiştirdiğiniz hanım çantası çiçeği hasta ise diğer çiçeklerden ayrı bir yere konumlandırmak gerekmektedir.

·     Hanım çantası bakımında toprak tercihi oldukça önemlidir. Bu çiçeğin bol mineral içeriğine sahip olan kaliteli topraklarda yetiştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca yaz aylarında çiçek açan hanım çantasına besin takviyeleri yapılması tavsiye edilmektedir.

·     Hanım çantalarının sulanması da oldukça büyük bir öneme sahiptir. Sulama yaparken belirli bir düzen oluşturmak gerekmektedir.

·     Kurtları, yaprak birlerini, böcekleri ve mantarları üzerine çeken bir bitki türüdür. Bu sebepten dolayı hanım çantasına düzenli olarak ilaçlama yapılmalıdır.

Hanım Çantası Çiçeği Nerede Yetişir?

Rüzgar akımının bulunduğu bölgelerden uzak tutulması gerekmektedir. Kış mevsiminde hanım çantasının yerleştirildiği mekanın ısısı 14-15 derecenin altında kalmamalıdır. Rüzgarın çiçeği sarsmasından dolayı bitkinin sap kısmında oynamalar meydana gelir ve bunun sonucunda toprağın köküne hava akımları girer. Bu durum neticesinde çiçeğin ömrü azalır ve aynı zamanda çiçeğin yaprak kısımlarında sararma, çiçeklerde solmalar ile karşı karşıya kalınır. Örnek verebilecek olursak hanım çantası çiçeğinin kapı ağzı ve pencere gibi açılabilen yerlerden uzak tutulması tavsiye edilmektedir.

Hanım Çantası Çiçeği Nasıl Sulanmalı?

Bu çiçek türünün yaz aylarında sulaması haftada en az 2 defa olacak şekilde yapılmalıdır. Kış mevsiminde ise haftada 1 defa saksı üstten olacak şekilde sulanmalıdır. Sulama yapılırken suyun toprağın tamamına ulaştığından emin olmak gerekir. Yazın sulama yapılırken pazartesi ve Perşembe günleri olacak şekilde ayarlanabilir. Kışın yapılan sulamada ise pazartesi günü tercih edilebilir. Yapılan her sulamada aynı kap ya da aynı ölçü kullanılmalıdır. Çiçek sulaması için akşam saatleri tercih edildiyse sabah saksı tabağında birikmiş olan sular boşaltılmalıdır. Bu şekilde çiçeğin toprağında koku ve haşerelerin oluşumunun önüne geçilmiş olur. Sulama yapılırken ana kural toprak kurudukça sulama yapılması gerektiğidir. Kuru olduğunu anlayabilmek amacıyla parmak birkaç santim toprağa batırılmalıdır. Eğer hala bir ıslaklık varsa sulama başka bir güne ertelenmelidir.

Hanım Çantası Çiçeği Nasıl Budanır?

Hanım çantasının dallarındaki çiçekler solduktan sonra budama yapmak gerekmektedir. Budama yapılmasının amacı ise bitkinin yeniden çiçek açmasını sağlamaktır. Budama yapılan bölgeye hava akımının girmesini engellemek için üzerinin kapatılması gerekir. Üzerini kapatabilmek için soğuk silikon, yakıcı olmayan yapışkanlar ya da mum kullanılabilir.

Hanım Çantası Çiçeği Işığı Sever mi?

Hanım çantası çiçeklerinin büyük bir kısmı aydınlıktan hoşlanmamaktadır. Hanım çantasının yetiştirileceği ortam güneş ışığından uzakta kalıyorsa bitkinin yapraklarının dökülmesine engel olmak, çiçeklerin açmasına ve sağlıklı kalmasına imkan sağlamak için aydınlatıcılardan yararlanmak gerekir. Karanlık ortamda kalan hanım çantaları yapraklarını dökmeye başlar. Daha sonra sararma ve solmalar meydana gelir. Eğer bitki az ışık alıyorsa sulamanın da az olacak şekilde yapılması tavsiye edilmektedir.

Hanım Çantası Çiçeği Toprak Değişimi

Hanım çantası çiçeğinin toprak değişimi yılda bir defa yapılmalıdır. Toprak değişimi için en uygun olan zaman sıcak ayların başlangıcı olan Nisan ayıdır. Toprak değişimi yapılırken dikkat edilmesi gereken konu, değiştirilmek istenilen saksının en fazla bir numara büyüğüne dikilmesidir.

Hanım Çantası Çiçeği Vitamin Takviyesi

Çanta çiçeğine vitamin takviyesi yapılırken dikkatli olunması gereken konu, bitkinin çiçekleri ve yaprakları sağlıklıysa bu dönemde vitamin kullanımının mecburi olmadığıdır. Bitkinin çiçekleri solmuş ve budama işlemi yapılmışsa bu aşamada hanım çantasının hem çiçek açması hem de gelişmesi için besin takviyesi yapılmalıdır. Kullanılacak olan bitki besininin kullanma koşulları dikkate alınarak uygulama yapılmalıdır. Genel olarak bitki besinleri 1 litre su içerisine bir kapak olacak şekilde eklenmektedir. Düzgün bir şekilde karıştırıldıktan sonra her zaman yapılan sulama ölçeği ile bitki sulanmalıdır. Bu işlem 15 günde bir ya da ayda bir olacak şekilde yapılabilir.

Hanım Çantası Çiçeğinin Çoğaltılması

Saksı içerisinde yetiştirilen hanım çantası, köklerinden ayırma tekniği ile çoğaltılabilir. Bitkinin köklerinin ayrılmasının ardından başka bir saksıya alınmalıdır. Daha sonra bitkinin rutin bakımlarına başlanabilir. Kök kısmından elde edilen yeni bitki hızlı bir gelişim ortaya koyacaktır. Hanım çantası çiçeğinin çoğaltılması için en uygun olan zaman ilkbahar mevsiminin ortalarıdır.

Hanım Çantası Çiçeğine Neler Zarar Verir?

·     Bitkiye aşırı derecede yapılan sulama uygulaması

·     Hanım çantasının yerleştirildiği saksının delik bölgelerinin kapalı olması ve suyun deliklerden tabağa ulaşmaması

·     Hasta olan bitkinin diğer bitkiler ile yakın olacak şekilde konumlandırılması

·     Toprak kalitesinin düşük olması ya da vitamin oranının yetersiz kalması

·     Hanım çantası çiçeğinin yaprak kısımlarında ortaya çıkan hastalıklar ve mantarlar, solucan, sinek ya da yapışkan gibi pamuksu hastalıklar bitkide hasar meydana gelmesine sebep olacaktır.

Hanım Çantası Çiçeğinin Çeşitleri

En çok bilinen orijinal hanım çantası çiçeği çeşitlerinden ikisi şu şekildedir: Darwin tarafından keşfedilmiş olan Calceolaria uniflora. Orijinal ve en ünlü türlerden biridir. Fakat bu tür çanta çiçeği nadir bulunmaktadır. Bu isimle satılan tohumlar çoğunlukla yanlış bir şekilde etiketlenmiştir.

Bir diğer popüler ve orijinal hanım çantası türü olan Calceolaria integrifolia’dır. Diğer tür ile kıyaslandığında daha rahat elde edilen bir tohuma sahiptir. Bazen yatak bitkisi olarak da satılmaktadır. Daha uzun ve daha sert olan türlerden biridir.

300’den fazla Calceolaria çeşidi olmasına rağmen genel olarak ticari olarak sadece kısıtlı miktarda kültüre alınmış melezlerin satışı yapılmaktadır.